Tiempo  una hora 33 minutos

Coordenadas 109

Fecha de subida 19 de agosto de 2012

Fecha de realización agosto 2012

-
-
600 m
543 m
0
0,8
1,6
3,29 km

Vista 8257 veces, descargada 75 veces

cerca de Sant Julià de Vilatorta, Catalunya (España)

RUTA ARQUITECTURA MODERNISTA, HISTORICISTA I NOUCENTISTA S.XIX-XX
El recorregut que us presentem no té cap tipus de dificultat, és planer, transcorre pel nucli urbà del poble al llarg de 3 km, i passa pels edificis més emblemàtics dels estils arquitectònics de finals del s.XIX i començament del s.XX, el modernisme, els estils historicistes i el noucentisme. També hem inclòs dins d’aquesta ruta les obres de Miquel Pallàs(1876-1943): Ca la Manyana, Can Pallàs, Can Menció, el Parc de les Set Fonts, l’edifici de l’antic Escorxador, Ca la Pipaire, Ca l’Anglada o Can Valls.
Durant aquest període, mentre la majoria de pobles de l’entorn estaven immersos de ple en la revolució industrial, Sant Julià creixia gràcies a la construcció de cases d’estiueig. Va ésser llavors quan es van construir edificis emblemàtics com l’escola i capella del Roser, obra de l’arquitecte Manuel Vega gràcies a l’obra benèfica de Josep Puig i Cunyer, o el Parc de les Set Fonts o Cala Manyana obres de Miquel Pallàs.
Una part dels edificis inclosos en aquesta ruta presenten trets característics del modernisme (Can Sunyer o la torre Montseny) o dels estils historicistes (Saló Catalunya d’estil neoàrab o Ca l’Anglada i Can Valls amb detalls d’estil neogòtic) però en molts d’ells es presenten trets de les diferents tendències arquitectòniques que van conviure a Catalunya durant aquest període. Tot i que no l'hem inclòs dins la ruta, volem destacar el Castell de Santa Margarita (Calldetenes). Es tracta d'un edifici construit el 1890 per l'arquitecte Enric Sagnier, com a segona residència, sota l'encàrrec d'Isidra Pons Serra, marquesa de Villota de San Martín i Sebastià Pascual de Bofarull. Enric Sagnier (1858-1931) destaca com un dels grans arquitectes catalans del periode comprès entre finals del segle XX i començaments del s.XXI. Utilitzant l'estil eclèctic i classicista i les tendències modernistes, va construir edificis tan significatius com l'Aduana de Barcelona, el Palau de Justicia, el Temple Expiatori del Tibidabo o la seu de La Caixa de Pensions de Via Laietana. Autors: Montse Piqué i Lluís Solanas.

ARQUITECTURA MODERNISTA, HISTORICISTA y NOUCENTISTA. S.XIX-XX
El recorrido que os presentamos no tiene ningún tipo de dificultad, es llano, transcurre por el casco urbano del pueblo a lo largo de 3 km, y pasa por los edificios más emblemáticos de los estilos arquitectónicos de finales del s.XIX y principios del s.XX, el modernismo, los estilos historicistas y el noucentismo. También hemos incluido dentro de esta ruta las obras de Miquel Pallàs (1876-1943): Ca la Manyana, Can Pallàs, Can Menció, el Parc de les Set Fonts, el edificio de l’antic Escorxador, Ca la Pipaire, Ca l’Anglada o Can Valls.
Durante este periodo, mientras la mayoría de pueblos del entorno estaban inmersos de lleno en la revolución industrial, San Julià crecía gracias a la construcción de casas de veraneo. Fue entonces cuando se construyeron edificios emblemáticos como la escuela y Capilla del Roser, obra del arquitecto Manuel Vega gracias a la obra benéfica de Josep Puig i Cunyer, o el Parc de les Set Fonts o Cala Manyana, obras de Miquel Pallàs.
Una parte de los edificios incluidos en esta ruta presentan rasgos característicos del modernismo (Can Sunyer o la torre Montseny) o de los estilos historicistas (Saló Catalunya de estilo neo árabe o Ca l'Anglada y Can Valls con detalles de estilo neogótico) pero en muchos de ellos se presentan rasgos de las diferentes tendencias arquitectónicas que convivieron en Catalunya durante este periodo.
MODERNIST ARCHITECTURE, HISTORICIST STYLES AND NOUCENTISTA STYLE XIX-XX s.
The route that we present does not have any kind of difficulty, it is plain, runs through the village of the town along 3 km, and passes the landmark buildings of architectural styles of the late nineteenth century and early twentieth century, the modernism and historicist styles. We have also included in this route works Miquel Pallàs (1876-1943): Ca la Manyana, Can Pallàs, Can Menció, Park de les Set Fonts, the building of the antic Escorxador, Ca la Pipaire, Ca l’Anglada o Can Valls.
During this period, while most of the surrounding villages were completely immersed in the industrial revolution, San Julià grew with the construction of summer homes. It was then when they build iconic buildings such as schools and the Chapel del Roser, designed by architect Manuel Vega thanks to the charity of Josep Puig i Cunyer, or Parc de les Set Fonts or Ca la Manyana, created by Miquel Pallàs.
One of the buildings included in this map show the characteristic features of modernism (Can Sunyer or la Torre Montseny) or historicist styles (Saló Catalunya neo-Arabic style or Ca l’Anglada or Can Valls with details of de gothic style) but in many they have taken from different architectural trends that existed in Catalonia during this period.
foto

CA L'URIACH (VIL·LA JÚLIA)

Es tracta d’un edifici simple i de boniques proporcions, un clar exemple de les cases d’estiueig de l’època. Se trata de un edificio simple y de bonitas proporciones, un claro ejemplo de las casas de veraneo de la época.
foto

CA L'ALVARO

Edifici de grans dimensions, de línees elegants i estil clàssic.
foto

CA L'ANGLADA

Edifici dissenyat per Miquel Pallàs, amb detalls d’estil neogòtic que es poden veure en el portal l’entrada, les finestres laterals, el finestral i balcó central, i en les baranes. Edificio diseñado por Miquel Pallàs, con detalles de estilo neogótico que se pueden ver en el portal la entrada, las ventanas laterales, el ventanal y balcón central, y en las barandillas.
foto

CAN PALLÀS - CA LA MANYANA

Edificis dissenyats per Miquel Pallàs. Cal destacar els esgrafiats de la façana d’estil clàssic, evoquen imatges i decoració clàssica, i escenes d’oficis locals. Edificios diseñados por Miquel Pallàs. Cabe destacar los esgrafiados de la fachada de estilo clásico, evocan imágenes y decoración clásica, y escenas de oficios locales.
foto

CA LA PIPAIRE, (CARRER DE SANT ROC NUN. 8)

Edifici dissenyat per Miquel Pallàs. Destaquen els esgrafiats de la façana. Edificio diseñado por Miquel Pallàs. Destacan los esgrafiados de la fachada ..
foto

CAN COMAS

foto

CAN CONDES

foto

CAN MADIROLES

Es tracta d’un habitatge d’estiueig, amb la particularitat d’estar format per un cos principal amb torres adossades a la part de façana i lateral, una d’elles de planta circular, recordant les construccions medievals. Cal destacar la gran combinació de materials emprats en la façana: pedra per brancals, llindes i columnes de pedra, totxo, obra vista i pedra natural, teula plana vidriada, així com reixes amb ferro forjat i baranes de fusta. Se trata de una vivienda de veraneo, con la particularidad de estar formado por un cuerpo principal con torres adosadas a la parte de fachada y lateral, una de ellas de planta circular, recordando las construcciones medievales
foto

CAN MENCIÓ

Conjunt de 2 habitatges dissenyat per Miquel Pallàs el 1931. La façana recorda l’arquitectura tradicional basca, seguint un dels trets del noucentisme.
foto

CAN MIR (VIL·LA VIOLETA)

foto

CAN PLA

foto

CAN SUNYER- EDIFICI DEL CARRER DE NÚRIA NÚM. 12 (PASTISSERIA CROSSANDRA)

Can Sunyer (1925) és un edifici amb la façana decorada amb totxo, còdols de riu, trossets de ceràmica vidriada de color blau, una combinació de materials típica del moviment modernista. Al centre hi ha un relleu de ceràmica vidriada amb la imatge de Sant Josep. L’edifici quasi contigu situat al carrer Núria núm. 12 (Pastisseria Crossandra) data del 1929 i és d’estil modernista.
foto

CAN VALLS

Edifici datat del 1792, però posteriorment remodelat per Miquel Pallàs, seguint l’estil neogòtic.
foto

CAPELLA I COL·LEGI DEL ROSER

Conjunt dissenyat per l’arquitecte Manuel Vega i March, inaugurat el 1897. Va ésser construït gràcies a l’obra benèfica de Josep Puig i Cunyer, que fou gestionada posteriorment a la seva mort, pel seu cunyat Francesc de Paula Benessat. L’activitat inicial la van portar a terme la fundació de l’ordre dels Fills de la Sagrada Família, una congregació fundada pel Pare Manyanet el 1864. El conjunt és d’estil modernista. Cal destacar la utilització de múltiples materials per la construcció de la façana (pedra, obra vista, totxo) així com la disposició i forma de les obertures exteriors irregulars. La Capella del Roser és un edifici religiós, inaugurat el 1904, construït amb posterioritat a l’Escola. Segueix les línees de l’estil neogòtic, encara que enllaça perfectament amb el conjunt d’estil modernista. Cal destacar el relleu del timpà de la Capella "Jesús i els nens" obra de l'escultor Josep Llimona, els contraforts laterals que aguanten les parets i l’absis, així com els vitralls, i l’acabat de la coberta amb pinacles.
foto

CASAL NÚRIA

Destaca d’aquest edifici els esgrafiats noucentistes de la façana, amb imatges que fan referència als oficis típics de la zona i iconografia clàssica. L’edifici inicial data del 1764, però Josep Pallàs el va reconstruir el 1929. A la façana del carrer de Núria es pot llegir “Som feta d’en Josep Pallàs”. Les 3 façanes amb esgrafiats i el jardí lateral formen un bonic conjunt arquitectònic.
foto

L' ARCA DE NOÈ

Edifici de línees molt simples, amb distribució d’obertures i formes simètriques. Cal destacar la gran pendent de la teulada.
foto

LA LLAR JUVENIL

Edifici de grans dimensions, de línees elegants i estil clàssic.
foto

PARC DE LES SET FONTS- EDIF.ANTIC ESCORXADOR

El 1933 Miquel Pallàs va remodelar l’antiga Font Noguera i el seu entorn per construir l’actual Parc de les Set Fonts, la seva obra més emblemàtica. Dins trobem l’Antic Edifici de l’Escorxador, de planta hexagonal.
foto

DE L’AVINGUDA MONTSERRAT NÚM. 19 RESTAURANT LA TROBALLA

Actualment als baixos hi ha obert al públic el restaurant La Troballa. En aquest local hi podem contemplar un exemple de la decoració de les dependències interiors d’un habitatge del primer quart del segle XX. Destaquen els mosaics hidràulics i la vidriera del cancell d’entrada.
foto

SALÓ CATALUNYA

Teatre i centre cultural construït entre el 1920 i el 1930. Va ser aquirit i reformat per l’Ajuntament a finals de la dècada de 1980. És un edifici de línies senzilles, on destaquen les finestres amb arcs de ferradura i esgrafiats blaus i blancs d’estil neo-àrab. Actualmente es un teatro y centro cultural público. Es un edificio de líneas sencillas, donde destacan las ventanas con arcos de herraduras y esgrafiados azules y blancos de estilo neo-árabe.
foto

TORRE ANITA (CAN GUITART)

Edifici projectat per l'arquitecte Josep Danès el 1925.
foto

TORRE MONTSENY

Edifici d’habitatges envoltat de jardí que constitueix un bonic conjunt d’estil modernista.
foto

VILLA EMILIA

foto

VILLA MERCEDES

Destaca l’estil modernista del conjunt, amb baranes amb elements petris decoratius de forma circular. L'edifici s'atribueix a l'arquitecte Enric Sagnier (1905).
foto

XALET DE SANT FELIX

Situat al final del parc de les 7 Fonts, prop de la font del mateix nom.

1 comentario

Si quieres, puedes o esta ruta