Tiempo  una hora 3 minutos

Coordenadas 232

Fecha de subida 25 de mayo de 2016

Fecha de realización marzo 2016

-
-
268 m
181 m
0
1,5
2,9
5,84 km

Vista 789 veces, descargada 11 veces

cerca de L'Ametlla del Vallès, Catalunya (España)

La ruta de les masies tresca pel sud del municipi, els seus 6 kilòmetres de recorregut es poden fer en unes 2'5 hores amb parades incloses, tot passejant entre boscos, conreus i nucli urbà.
Començarem al Parc de Maria Lluïsa, travessem la carretera BP-1432 i enfilem pel carrer del Mestre Ramon Capell, passarem per l'antic camp de futbol i arribarem a la primera masia del recorregut.

CAN DRAPER.
Molt abans de la construcció del Mas Draper i al mateix lloc hi existia un petit edifici voltat de terres pròpies anomenat Mas Barceló. Aquest mas, el més antic documentat a l'Ametlla, consta que existia ja l'any 1172. Sembla que l’ascendència d’aquest ‘Draper’ s’ha de cercar en terres d’Irlanda i/o del Regne Unit de la Gran Bretanya. Aleshores és anomenat marmessor de l'herència Ramon Draper, al casar-se amb una filla dels Barceló, i aquest nom ha romàs als documents fins ara.
La masia de Can Draper està formada per diverses construccions que formen un complex a l'entorn d'un gran pati tancat i amb una torre a la línia exterior. Aquesta torre, originàriament de defensa, és de planta quadrada amb planta baixa i tres pisos, coronada per una balustrada. A les façanes hi ha finestres gòtiques, una d'elles amb l'escut i l'any 1551.
Sota la finestra de la Torre, a la banda de llevant hi ha una escultura en alt relleu. Representa un guerrer de mida natural, amb capa, empunyant una arma i amb un escut amb la inscripció "IHS". Hi ha dues inscripcions més, una en la cinta que té al voltant amb la inscripció en llatí que diu: "Amb aquest signe venceràs". L'altra al peu de la figura on es pot llegir: " A l'edat de LV anys".
Hi ha un altre relleu situat a la façana de migdia de la torre, sota la finestra del primer pis. És una pedra de forma rectangular la llegenda de la qual està emmarcada per una garlanda de fulles i fruites i sostinguda per unes figures infantils esculpides en alt relleu, totalment nues. A la part superior i inferior de la llegenda hi ha una carota. La inscripció diu així: "FONCH EDIFICADA LA PRESETN TORRA A XXVI DE MAIG DE L'ANY MDLXXIIII PER LO HONORABLE EN JAUME DRAPER".
Sortim de Can Draper pel camí de Can Reixac, baixem al fons del torrent que serà el passadís que ens portarà a passar per la zona humida de Can Diví, voltar la urbanització de Can Reixac per arribar finalment a la segona masia.

CAN PLANDOLIT:
A les proximitats de Can Plandolit es troba un important jaciment arqueològic de l'època romana on es creu que són els fonaments històrics de l'actual Masia. Alguns estudis situen el nom Plandolit , segons la documentació local un origen àrab "Abulid" que més endavant dóna lloc a "Plano Abulid",Plandolit.
Queda un nucli molt reduït de la Masia del segle XII, XIII. D'aquestes dates es tenen notícies d'Arnau Mir de Plandolit que signa l'acta de consagració de l'església de sant Genís de l'Ametlla l'any 1123. El fet de retre homenatge a Ramon Berenger III i el rebre aquest feu segurament tingué a veure amb el rang de cavaller que ostentava la família.
A partir d'aquest moment hi ha referències escrites dels Plandolit fins a finals del segle XVII d'aquí en endavant no torna a aparèixer en cap registre de càrrec públic. Segons les llindes de les finestres es realitza una important reforma l'any 1866 i cent anys més tard es culmina l'actuació que li dona 'aspecte actual.
La casa pairal és de planta rectangular, amb planta baixa ,pis i golfes, diferents ampliacions afegeixen el celler i unes habitacions a la banda dreta. La part interior no conserva gaires elements originaris de l'antiga masia, tant sols queden les menjadores de les quadres i les voltes de la part baixa. Cal destacar el barri i la portalada que en la seva llinda hi ha gravat l'escut heràldic dels Plandolit amb data del 1700.
Des de Can Plandolit ja veiem la següent masia, estem a la part més agrícola de tota la ruta els conreus s’estenen en totes direccions, a mig camí dels dos masos trobem la bassa de Can Plandolit que és alimentada per una mina que ve del torrent i d'un pou a peu de bassa. Seguim per arribar a la següent parada.

CAN PLANTADA:
Del llinatge dels Plantada s'en tenen referències des de l'any 1217 i el registre documental dels Plantades va estar continu fins1897, quan el darrer hereu fa testament a favor del seu nebot Pere Duran.La família havia exercit importants càrrecs a la Baronia de Montbui i va haver nombrosos batlles, síndics i clavaris entre els Plantada. Foren força sovint els parentius amb els Xammar, Draper o Viver amb una clara intenció d'enfortir les oligarquies locals.
Al segle XVII el mas tenia un important poder, arriba a tenir 1000 hectàrees repartides en diferents municipis.
L'edifici en si ha sofert al llarg del la seva existència constants modificacions i ampliacions. La part central és de planta rectangular repartida amb tres naus amb volta a la part baixa, la porta d'entrada que és adovellada, està desplaçada a la dreta fruit d'una ampliació. La cuina que ocupa tota una de les naus és de grans dimensions amb una llar de foc colossal que té per centre una pedra de molí. En els pisos superiors les habitacions estan pintades amb murals frescs a les parets.
Al segle XVII-XVIII una ala noble és adossada per la dreta de la façana i just a l'altre costat hi ha la capella a la planta baixa i al damunt una galeria. Totes aquestes construccions envolten el barri que és tancat per una paret exterior que dona a l'era.
Deixem Can Plantada pel camí de la bassa, una gran construcció de 1'5 milions de litres que és alimentada per una mina que data de l'any 1795, aquesta bassa permetia regar una part important del mas. El camí transcorre paral·lel al torrent fins arribar al carrer Onze de Setembre que haurem de seguir fins al següent destí.

CAN DIVÍ:
Can Diví del Sot és una masia històrica de l'Ametlla del Vallès documentada el 1307 amb el nom de Mas Canal, denominació que canvià posteriorment a Can Daví i Canal, al segle XIX a Can Daví del Sot i, actualment Can Diví.
L'aspecte actual ajunta dos cossos: l'antiga masia és de planta rectangular amb la façana principal encarada al sud-oest i una segona ampliació de l'any 1888 on s'afegeix un segon cos rectangular que serveix de casa senyorial d’estiueig amb la torre mirador feta de maons. Segons la tradició oral l'amo que era militar la va fer construir per vigilar els treballadors de la propietat.
Actualment Can Divi ha deixat de ser una finca agrícola per passar a ser una masia envoltada de teixit urbà.
Recuperem la ruta per baixar al torrent de Can Diví que s per on hem passat fa una estona. Uns metres més endavant per no tornar pel mateix lloc enfilem pel torrent de Can Draper on trobem un forn d'obra i una mica més amunt la font, seca gairebé tot l'any i molt deteriorada. Desprès d'un petit pujador sortim al Camí de Can Reixac i desviant-nos pel carrer Bruc trobem el carrer del Mestre Ramon Capell i el Parc de Maria Lluïsa.
Waypoint

Bassa de can Plandolit

Waypoint

Bassa de can Plantada

Waypoint

Can Diví

CAN DIVÍ: Can Diví del Sot és una masia històrica de l'Ametlla del Vallès documentada el 1307 amb el nom de Mas Canal, denominació que canvià posteriorment a Can Daví i Canal, al segle XIX a Can Daví del Sot i, actualment Can Diví. L'aspecte actual ajunta dos cossos: l'antiga masia és de planta rectangular amb la façana principal encarada al al sud-oest i una segona ampliació de l'any 1888 on s'afegeix un segon cos rectangular que serveix de casa senyorial d'estiueg amb la torre mirador feta de mahons. Segons la tradició oral l'amo que era militar la va fer construir per vigilar els treballadors de la propietat. Actualment Can Divi ha deixat de ser una finca agrícola per passar a ser una masia envoltada de teixit urbà.
Waypoint

Can Draper

CAN DRAPER. Molt abans de la construcció del Mas Draper i al mateix lloc hi existia un petit edifici voltat de terres pròpies anomenat Mas Barceló. Aquest mas, el més antic documentat a l'Ametlla, consta que existia ja l'any 1172. Sembla que l’ascendència d’aquest ‘Draper’ s’ha de cercar en terres d’Irlanda i/o del Regne Unit de la Gran Bretanya. Aleshores és anomenat marmessor de l'herència Ramon Draper, al casar-se amb una filla dels Barceló, i aquest nom ha romàs als documents fins ara. La masia de Can Draper està formada per diverses construccions que formen un complex a l'entorn d'un gran pati tancat i amb una torre a la línia exterior. Aquesta torre, originàriament de defensa, és de planta quadrada amb planta baixa i tres pisos, coronada per una balustrada, a les façanes hi ha finestres gòtiques, una d'elles amb l'escut i l'any 1551. Sota la finestra de la Torre, a la banda de llevant hi ha una escultura en alt relleu. Representa un guerrer de mida natural, amb capa, empunyant una arma i amb un escut amb la inscripció "IHS". Hi ha dues inscripcions més, una en la cinta que té al voltant amb la inscripció en llatí que diu: "Amb aquest signe venceràs". L'altra al peu de la figura on es pot llegir: " A l'edat de LV anys". Hi ha un altre relleu situat a la façana de migdia de la torre, sota la finestra del primer pis. És una pedra de forma rectangular la llegenda de la qual està emmarcada per una garlanda de fulles i fruites i sostinguda per unes figures infantils esculpides en alt relleu, totalment nues. A la part superior i inferior de la llegenda hi ha una carota. La inscripció diu així: "FONCH EDIFICADA LA PRESETN TORRA A XXVI DE MAIG DE L'ANY MDLXXIIII PER LO HONORABLE EN JAUME DRAPER".
Waypoint

Can Plandolit

CAN PLANDOLIT: A les proximitats de Can Plandolit es troba un important jaciment arqueològic de l'època romana on es creu que son els fonaments historics de la actual Masia. Alguns estudis situan el nom Plandolit , segons la documentació loca un origen arab "Abulid" que més endavant dona lloc a "Plano Abulid",Plandolit. Queda un nucli molt reduït de la Masia del segle XII, XIII. D'aquestes dates es tenen notícies d'Arnau Mir de Plandolit que signa l'acta de consagració de l'església de sant Genís de l'Ametlla l'any 1123. El fet de retre omenatge a Ramon Berenger III i el rebre aquest feu segurament tingué a veure amb el rang de caballer que ostentabala família. A partir d'aquest moment hi han referencies escrites dels Plandolit fins a finals del segle XVII d'aquí en endavant no torna a apareixer en cap registre de càrrec públic. Segons les llindes de les finestres es realitza una important reforma l'any 1866 i cent anys més tard es culmina l'actuació que li dona 'aspecte actual. La casa pairal és de planta rectangular, amb planta baixa ,pis i golfes, diferents ampliacions afegeixen el celler i unes habitacions a la banda dreta. la part interior no conserva gaires elements originaris de l'antiga masia, tant sols queden les menjadores de les quadres i les voltes de la part baixa. Cal destacar el barri i la portalada que en la seba llinda hi ha gravat l'escut heraldic dels plandolit amb data del 1700
Waypoint

Can Plantada

CAN PLANTADA: Del llinatge dels Plantada s'en tenen referències des de l'any 1217 i el registre documental dels Plantades va estar continu fins1897, quant el darrer hereu fa testament a favor del seu nebot Pere Duran.La família havia exercit importants càrrecs a la Baronia de Montbui i va haver nombrosos batlles, sindics i clavaris entre els Plantada. Foren força sovint els parentius amb els Xammar, Draper o Viver amb una clara intenció d'enfortir les oligarquies locals. Al segle XVII el mas tenia un important poder, arriba a tenir 1000 hectàrees repartides en diferents municipis. L'edifici en si a sofert al llarg del la seba existència constants modificacions i amlpiacions. La part central és de planta rectangular repartida amb tres naus amb volta a la part baixa, la porta d'entrada que és adovellada, està desplaçada a la dreta fruit d'una ampliació. La cuina que ocupa tota una de les naus és de grans dimensions amb una llar de foc colosal que té per centre una pedra de molí. En els pisos superiors les habitacions estan pintades amb murals frescs a les parets. Al segle XVII-XVIII una ala noble és adosada per la dreta de la façana i just a l'altre costat hi ha la capella a la planta baixa i al danunt una galeria. Totes aquestes contruccions envolten el barri que és tancat per una paret exterior que dona a l'era
Waypoint

Forn d'Obra

Waypoint

Pou de Glaç

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta