Coordenadas 140

Fecha de subida 4 de febrero de 2020

-
-
343 m
274 m
0
0,6
1,2
2,31 km

Vista 932 veces, descargada 12 veces

cerca de Corbera de Llobregat, Catalunya (España)

Visita pel nucli històric de Corbera de Llobregat, que ens oferirà la possibilitat de passejar pels carrers i carrerons d’aquesta vila mil·lenària, i conèixer la història dels seus edificis més característics com el Casal de Santa Magdalena, l’antic Hospital de Pelegrins, l’antic castell de Corbera i l’església de Santa Maria, entre d’altres. El recorregut circular es pot començar des de qualsevol punt. Si bé, a la nostra proposta el punt d'inici és l'aparcament que hi ha al carrer de la Creu Nova.

Opcionalment, podreu fer el recorregut "Reviu Corbera". Si us hi fixeu, trobareu unes escultures de ferro amb personatges del passat medieval de la vila. Cada estàtua té un codi QR. Només haureu d'escanejar amb el vostre mòbil el codi que us dirigirà a un vídeo on els personatges cobraran vida i us explicaran les seves històries.

Al mapa trobareu els diferents elements patrimonials de la vila. A continuació us en detallem una breu descripció d'aquells que visitarem.

01- La creu nova - Documentada des del 1566, constitueix un dels millors exemples de creu de terme de Catalunya. Obra del segle XVI, és possible que originalment estigués protegida per un edicle de pedra d'arcs apuntats sostinguts per quatre columnes de vuit costats, de les quals es conserven les bases. Malmesa el 1868, va ser restaurada poc després, el 1883. Bellament esculpida, la creu mostra per una cara el Crist crucificat i per l'altra la Verge. Al capitell s'hi poden veure els Evangelistes i l'escena de la Visitació.

02- Casa Homs - Edifici noucentista de planta rectangular, separada del carrer per una tanca historiada de rajol vist amb majòliques. Té quatre plantes, dues sota el nivell de carrer. Conegut també com a Casal de la Mercè, data del 1922. El constructor, un tal Pujol, va seguir la seva carrera d’arquitecte a París on va posar el nom de “Avenue de Corbera” a un carrer d'un barri parisenc.

03– Societat Sant Elm - La Societat de Sant Telm és un edifici noucentista amb dues plantes, baixos i soterrani. A la primera planta hi ha locals per a sala d'exposicions i reunions de la societat i altres de serveis. A la segona planta hi ha una sala d'espectacles amb 300 butaques i cafeteria. La Societat Recreativa i de Socors Mutus de Sant Telm, propietària de l'edifici, es constituí a Corbera el juny de 1914, inaugurant l'edificació social el 1919. Actualment el nom de l'entitat és Societat Moral, Cultural i Recreativa de Sant Telm.

04- Cal Marxant – Es tracta d’una casa de la vila que data del segle XVIII. Casa de poble rural, amb les característiques pròpies de les cases de Corbera. Façana al carrer i tres eixides, o petit hort, al voltant. Construcció de pedra de marès vermell amb morter de calç, embigat de fusta i revoltons en sostres. Els balcons centrals i lateral esquerre són fets posteriorment.

05- Parc de les Palmeres – L'actual parc de les Palmeres va ser en el passat el jardí d'un palauet particular conegut com Cal Suís, que va ser rehabilitat i municipalitzat l'any 1988. A l'entrada de l'equipament hi trobem un templet d'estil romàntic situat sobre un mirador que conforma un espai circular amb baranes i columnes que sostenen una cúpula revestida de teules tipus escates. Podem aprofitar per fer un passeig o seure a descansar a l’ombra d’algun arbre.

06- Cal Bessó - El nucli medieval de Corbera, a l'entorn de l'actual carrer Major, estava tancat dins les muralles. Amb el pas del temps, i especialment a partir del segle XVIII, van anar sorgint nous carrers extramurs, formant un nou barri conegut com el raval. Aquest sector del poble manté plenament la seva estructura original i molts d'aquells antics edificis de pedra vermella es conserven amb ben poques alteracions. El carrer Canigó n'és un bon exemple, amb cases de gran interès com cal Passaserres, Cal Rei o Cal Bessó, entre d'altres.

07- Cal Dèbil – Un altre exemple d’aquest creixement que va patir el nucli medieval és Cal Dèbil.

08- Font de la Vila – Ens trobem la font de la Vila de Corbera també coneguda com a Font del Puig d’Agulles. Les fonts han estat molt importants en la història del poble. Aquesta destaca per la seva inscripció.

09- Pessebre Vivent - Les representacions del nostre Pessebre Vivent es fan durant els mesos de desembre i gener, coincidint amb les festivitats de Nadal. Tot i que podem visitar els espais per on transcorre durant tot l’any. Més de 200 actors es posen a la pell dels personatges de cada escena pessebrística, dins el marc incomparable del paisatge natural de la Penya del Corb. Es tracta d’un dels pessebres vivents més importants i visitats i el més antic de tot Catalunya.

10- Casal de Santa Magdalena - És un gran casal de principis del segle XVI conegut també com "el Castell", situat molt a prop de l'església. Tenia la funció d'allotjar els pelegrins que arribaven a Corbera per visitar la imatge de Santa Magdalena. Degut al pendent del terreny, la façana posterior té el segon pis a nivell del carrer de l'Església. La porta principal, a la plaça del Castell, dóna accés directament a la planta noble. L'edifici conserva interessants finestrals gòtics, de tipologia diversa. Sobre els portals es pot veure l'escut de Corbera.

11- Castell - El Castell de Corbera, o Casal dels Barons de Corbera, és un casal residencial gòtic. Destruït l'antic castell, el 1714, els barons van establir la seva residència al Casal de Santa Magdalena o Casa de Peregrins. De l'antic castell queden algunes restes a la rectoria. El primitiu castell sembla que era al costat de l'església parroquial, on ara hi ha la rectoria. El castell de Corbera ja existia el 1031 i es mantingué sota el domini de la mateixa baronia fins al 1714, quan fou enderrocat per Felip V. El portal i l'arc interior constitueixen els únics testimonis de l'arquitectura de l'antic Castell de la Baronia de Corbera. Probablement era el portal o peça d'accés a la capella del castell.

12- Antic hospital de pelegrins - Construït durant el segle XVI al costat del casal de Santa Magdalena per atendre els pelegrins malalts que s'hi hostatjaven i que venien a visitar la imatge de la Santa. Quan els barons van ocupar l'antic casal, l'antic hospital va servir d'estable per als seus animals. A partir de mitjan segle XIX es va fer servir d'escola. Actualment es dedica a sala d’exposicions.

13- Església de Santa Maria – Santa Maria de Corbera té la façana orientada a sud-oest i ocupa el cim d'un turó on, en part, hi havia antigament el castell dels barons de Corbera i possiblement l'antiga capella romànica de la qual es conserva un tram de socolada a unes parets. El campanar, de vuit costats, té gravat a la cara sud un rellotge de sol. Té tres campanes anomenades Maria, Magdalena i Telma. Dins de l'església es conserva la imatge de Santa Magdalena. Es tracta d'una imatge gòtica del segle XV, copatrona de la vila.

14- Cal Quim dels Duros - Construïda durant el segle XVI, és una de les cases més antigues de Corbera. Es tracta d'una casa aïllada, situada en el desnivell que es produeix entre la plaça de l'església i una placeta d'eixamplament del carrer Major. De fet, és un conjunt de dues cases: Cal Quim dels Duros i Cal Tetas, que de molt temps ençà formen un sol habitatge. L'origen de les finques cal referir-lo a la mateixa època de la construcció del castell Casa de Pelegrins. Pertanyia als barons de Corbera i era utilitzada com a magatzem o per altres serveis. El nom de Quim els Duros ve del fet que fou adquirida cap als anys 1930 pel Quim de Cal Duro, de l'Amunt (als familiars els deien els "duros") i així quedà el topònim.

15- Font de Santa Magdalena - La llegenda diu que Santa Magdalena, després de predicar les ensenyances de Jesús al sud de França, va venir amb una nau i va passar els últims anys de la seva vida meditant en una balma de les moltes que hi ha a Corbera, i encara alguna llegenda hi afegeix que, possiblement, fins i tot hi morí. Fa 500 anys, Corbera va esdevenir un centre de pelegrinatge molt important de devoció a Santa Magdalena i rebia molts pelegrins per veure la santa, fet que va afavorir la construcció d’un hospital per als pelegrins i un casal de Santa Magdalena, que encara s’hi pot veure. La font de Santa Magdalena és un altre d’aquests racons dedicats a la Santa.
Sitio religioso

Sant Ponç

Sitio religioso

13- Església de Santa Maria

Santa Maria de Corbera té la façana orientada a sud-oest i ocupa el cim d'un turó on, en part, hi havia antigament el castell dels barons de Corbera i possiblement l'antiga capella romànica de la qual es conserva un tram de socolada a unes parets. El campanar, de vuit costats, té gravat a la cara sud un rellotge de sol. Té tres campanes anomenades Maria, Magdalena i Telma. Dins de l'església es conserva la imatge de Santa Magdalena. Es tracta d'una imatge gòtica del segle XV, copatrona de la vila.
Ruinas

11- Restes del Castell

El Castell de Corbera, o Casal dels Barons de Corbera, és un casal residencial gòtic. Destruït l'antic castell, el 1714, els barons van establir la seva residència al Casal de Santa Magdalena o Casa de Peregrins. De l'antic castell queden algunes restes a la rectoria. El primitiu castell sembla que era al costat de l'església parroquial, on ara hi ha la rectoria. El castell de Corbera ja existia el 1031 i es mantingué sota el domini de la mateixa baronia fins al 1714, quan fou enderrocat per Felip V. El portal i l'arc interior constitueixen els únics testimonis de l'arquitectura de l'antic Castell de la Baronia de Corbera. Probablement era el portal o peça d'accés a la capella del castell.
Panorámica

09- Pessebre vivent

Les representacions del nostre Pessebre Vivent es fan durant els mesos de desembre i gener, coincidint amb les festivitats de Nadal. Tot i que podem visitar els espais per on transcorre durant tot l’any. Més de 200 actors es posen a la pell dels personatges de cada escena pessebrística, dins el marc incomparable del paisatge natural de la Penya del Corb. Es tracta d’un dels pessebres vivents més importants i visitats i el més antic de tot Catalunya.
Monumento

02- Casa Homs

Edifici noucentista de planta rectangular, separada del carrer per una tanca historiada de rajol vist amb majòliques. Té quatre plantes, dues sota el nivell de carrer. Conegut també com a Casal de la Mercè, data del 1922. El constructor, un tal Pujol, va seguir la seva carrera d’arquitecte a París on va posar el nom de “Avenue de Corbera” a un carrer d'un barri parisenc.
Waypoint

01- La creu nova

Documentada des del 1566, constitueix un dels millors exemples de creu de terme de Catalunya. Obra del segle XVI, és possible que originalment estigués protegida per un edicle de pedra d'arcs apuntats sostinguts per quatre columnes de vuit costats, de les quals es conserven les bases. Malmesa el 1868, va ser restaurada poc després, el 1883. Bellament esculpida, la creu mostra per una cara el Crist crucificat i per l'altra la Verge. Al capitell s'hi poden veure els Evangelistes i l'escena de la Visitació.
Sitio religioso

Església de Sant Antoni

Sitio religioso

Ermita de Sant Cristòfol

Monumento

Ajuntament de Corbera

Parque

05- Parc de les Palmeres

L'actual parc de les Palmeres va ser en el passat el jardí d'un palauet particular conegut com Cal Suís, que va ser rehabilitat i municipalitzat l'any 1988. A l'entrada de l'equipament hi trobem un templet d'estil romàntic situat sobre un mirador que conforma un espai circular amb baranes i columnes que sostenen una cúpula revestida de teules tipus escates. Podem aprofitar per fer un passeig o seure a descansar a l’ombra d’algun arbre.
Monumento

03- Societat Sant Elm

La Societat de Sant Telm és un edifici noucentista amb dues plantes, baixos i soterrani. A la primera planta hi ha locals per a sala d'exposicions i reunions de la societat i altres de serveis. A la segona planta hi ha una sala d'espectacles amb 300 butaques i cafeteria. La Societat Recreativa i de Socors Mutus de Sant Telm, propietària de l'edifici, es constituí a Corbera el juny de 1914, inaugurant l'edificació social el 1919. Actualment el nom de l'entitat és Societat Moral, Cultural i Recreativa de Sant Telm.
Monumento

10- Casal de Santa Magdalena

És un gran casal de principis del segle XVI conegut també com "el Castell", situat molt a prop de l'església. Tenia la funció d'allotjar els pelegrins que arribaven a Corbera per visitar la imatge de Santa Magdalena. Degut al pendent del terreny, la façana posterior té el segon pis a nivell del carrer de l'Església. La porta principal, a la plaça del Castell, dóna accés directament a la planta noble. L'edifici conserva interessants finestrals gòtics, de tipologia diversa. Sobre els portals es pot veure l'escut de Corbera.
Monumento

12- Antic hospital de pelegrins

Construït durant el segle XVI al costat del casal de Santa Magdalena per atendre els pelegrins malalts que s'hi hostatjaven i que venien a visitar la imatge de la Santa. Quan els barons van ocupar l'antic casal, l'antic hospital va servir d'estable per als seus animals. A partir de mitjan segle XIX es va fer servir d'escola. Actualment es dedica a sala d’exposicions.
Monumento

Pou de glaç

Fuente

08- Font de la vila

Ens trobem la font de la Vila de Corbera també coneguda com a Font del Puig d’Agulles. Les fonts han estat molt importants en la història del poble. Aquesta destaca per la seva inscripció.
Fuente

15- Font de Santa Magdalena

La llegenda diu que Santa Magdalena, després de predicar les ensenyances de Jesús al sud de França, va venir amb una nau i va passar els últims anys de la seva vida meditant en una balma de les moltes que hi ha a Corbera, i encara alguna llegenda hi afegeix que, possiblement, fins i tot hi morí. Fa 500 anys, Corbera va esdevenir un centre de pelegrinatge molt important de devoció a Santa Magdalena i rebia molts pelegrins per veure la santa, fet que va afavorir la construcció d’un hospital per als pelegrins i un casal de Santa Magdalena, que encara s’hi pot veure. La font de Santa Magdalena és un altre d’aquests racons dedicats a la Santa.
Monumento

14- Cal Quim dels Duros

Construïda durant el segle XVI, és una de les cases més antigues de Corbera. Es tracta d'una casa aïllada, situada en el desnivell que es produeix entre la plaça de l'església i una placeta d'eixamplament del carrer Major. De fet, és un conjunt de dues cases: Cal Quim dels Duros i Cal Tetas, que de molt temps ençà formen un sol habitatge. L'origen de les finques cal referir-lo a la mateixa època de la construcció del castell Casa de Pelegrins. Pertanyia als barons de Corbera i era utilitzada com a magatzem o per altres serveis. El nom de Quim els Duros ve del fet que fou adquirida cap als anys 1930 pel Quim de Cal Duro, de l'Amunt (als familiars els deien els "duros") i així quedà el topònim.
Monumento

06- Cal Bessó

El nucli medieval de Corbera, a l'entorn de l'actual carrer Major, estava tancat dins les muralles. Amb el pas del temps, i especialment a partir del segle XVIII, van anar sorgint nous carrers extramurs, formant un nou barri conegut com el raval. Aquest sector del poble manté plenament la seva estructura original i molts d'aquells antics edificis de pedra vermella es conserven amb ben poques alteracions. El carrer Canigó n'és un bon exemple, amb cases de gran interès com cal Passaserres, Cal Rei o Cal Bessó, entre d'altres.
Monumento

07- Cal Dèbil

Un altre exemple d’aquest creixement que va patir el nucli medieval és Cal Dèbil.
Monumento

04- Cal Marxant

Es tracta d’una casa de la vila que data del segle XVIII. Casa de poble rural, amb les característiques pròpies de les cases de Corbera. Façana al carrer i tres eixides, o petit hort, al voltant. Construcció de pedra de marès vermell amb morter de calç, embigat de fusta i revoltons en sostres. Els balcons centrals i lateral esquerre són fets posteriorment.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta