Tiempo  5 horas 56 minutos

Coordenadas 2670

Fecha de subida 29 de octubre de 2016

Fecha de realización septiembre 2016

-
-
20 m
-24 m
0
28
55
110,43 km

Vista 2566 veces, descargada 34 veces

cerca de Hoboken, Flanders (Belgique)

Mooie fietstocht langs de Schelde tussen Antwerpen en Dendermonde en terug. De tocht langs de Schelde brengt je langs prachtige polders, indrukwekkende getijderivierlandschappen, mooie Vlaamse stadjes en Antwerpen. Let op: het veer Schelle-Wintam over de Rupel zit in de route. Dit veer vaart maar 1 keer per half uur en niet om 12.30. Groot deel van de route over jaagpaden langs de rivier de Schelde en de Durme.
Ik ben de fietstocht begonnen vlak bij station Hoboken-Polder, waar je langs de weg kunt parkeren. Van hier gaat het eerst richting Antwerpen. Voorbij de Hobokense Polder gaat het links over de naftaweg richting de Schelde. Je rijdt hier over een matig fietspad langs een oude kasseienweg. Bij D’Herbouvillekaai gaat het parallel aan de rivier naar het centrum van Antwerpen. Bij de Suikerrui sla je rechtsaf voor een rondje langs de kathedraal en door het centrum van de stad. Je eindigt dit rondje bij de Sint-Annatunnel. Deze fiets-/voetgangerstunnel kom je in via oude roltrappen of een lift. In de tunnel mag je alleen stapvoets fietsen. Aan de overkant neem je het paadje langs de Schelde voor een mooie blik op het oude centrum van Antwerpen en vervolgt je weg over de Beatrijslaan langs de Schelde naar Burcht. Hier verlaat je de Schelde tot je bij Kruibeke richting veer Kruibeken-Hoboken rijdt. Hier begint een mooie nieuwe weg door een prachtig natuurgebied: de polders van Kruibeke. Deze weg slingert over dijken tot het veer Bazel-Hemiksem. Van hier gaat het door de polder naar Rupelmonde. Vanaf hier volgt een fietsroute de Schelde naar Temse, deels over mooie dijkjes langs het Schouselbroek. Vlak voor Temse is een klein stukje halfverhard. In Temse rijd je langs de kerk en dan weer over fietspaden naar polder Tielrodebroek. Na deze polder gaat het langs de Durme tot de brug bij Koolputten en dan terug langs de Durme naar de Schelde. Je blijft de Schelde nu volgen tot aan Dendermonde, grote stukken over dijkjes, vaak vlak langs de Schelde, soms door aangrenzende polders. Bij Dendermonde neem je de N47 brug over de Schelde en maak je een rondje door het stadje met de prachtige Grote Markt. Terug bij de Schelde volg je weer fietspaden langs de Schelde tot Baasrode. Hier is een klein stukje niet over fietspaden: het pad langs de Schelde is onverhard of verhard met kasseien. Bij Oude Briel kun je weer het fietspad langs de Schelde op helemaal terug naar de brug bij Temse waar je een mooi gezicht op het stadje hebt. Het gaat weer verder op een fietspad langs de Schelde waarbij je ook langs de Notelaer komt, een historisch paviljoen aan de dijk. Bij het Zeekanaal fiets je over de sluis en komt dan bij het veer Schelle-Wintam (vaartijden iets na het hele en halve uur, behalve 12.30; gratis). In Schelle verlaat je de Schelde en fiets je over fietspaden tot het industrieterrein bij Hemikse waar je een stukje over de kade fietst tot het veer Bazel-Hemiksem. Vanaf hier verlaat je de Schelde en fiets je door Hemiksem en Groenenhoek richting en langs Fort 8 en dan terug naar het startpunt.
Horeca op diverse plekken, zoals Antwerpen, Dendermonde, Rupelmonde, Sint-Amands, Temse en Branst.
Punto de información

Baasrode

Stukje op kleine fietspaadjes door het dorpje Baasrode. Er is hier een veer. Na Baasrode een stukje over de N17 tot Oude Briel.
Panorámica

Blik op Schelde en Antwerpen

Als je uit de Sint-Annatunnel komt, fiets je over wat verharde paadjes langs de Schelde, met een mooi uitzicht op het centrum van Antwerpen
Puente

Brug bij Temse

Stukje met nieuwe fietsbrug langs de brug bij Temse. Mooi uitzicht op Temse.
Puente

Brug over de Durme

Je kruist hier een brug over de Durme
Punto de información

Grote Markt Dendermonde

Mooie markt met veel historische panden
Sitio religioso

Handschoenmarkt

Dit is de markt voor de kathedraal in Antwerpen.
Punto de información

Mariekerke

Leuk dorpje aan de Schelde. Ook hier is een fietsveer.
Punto de observación de aves

Polders van Kruibeke

Prachtig natuurgebied met polders en getijdenatuur dat deels kan overstromen. Nieuwe geasfalteerde slingerweg voor fietsers en voetgangers.
Punto de información

Rupelmonde

Dorpje tegenover de monding van de Rupel in de Schelde.
Punto de información

Sint-Amands

Mooi dorpje met diverse horeca aan de Schelde. Er is ook een fietsveer hier.
Punto de información

Sint-Annatunnel

Dit is één van de twee manieren in Antwerpen om per fiets over de Schelde te geraken. De andere is de fietstunnel bij de Kennedytunnel. De Sint Annatunnel is voor fietsers en voetgangers en er moet stapvoets gereden worden. Je daalt af en komt weer naar boven met een lift of antieke houten roltrappen.
Puente

Sluis Zeekanaal

Hier is de sluis, met twee bruggen zodat je altijd door kunt fietsen. Hier begint het kanaal naar Brussel.
Punto de información

Suikerrui

Hier begint de Suikerrui, belangrijke straat in het oude centrum van Antwerpen. De Suikerrui voert je langs de markt met het stadhuis naar de kathedraal op de Handschoenmarkt.
Punto de información

Temse

Dorpje aan de Schelde met een brug. Je komt o.a. langs de Onze Lieve Vrouwe kerk.
Amarre

Veer Schelle-Wintam over de Rupel

Hier legt het veer aan naar Schelle. Let op: het veer vaart elk heel en half uur vanaf Schelle en kort daarna terug. Om 12.30 vaart het veer niet. Als je even moet wachten: er is een bankje en een vogelhut. Het veer is gratis. Zie voor de vaartijden: http://www.kvns.be/nl/veerdiensten-in-de-rupelstreek/
Punto de información

Weg door Tielrodebroek

Hier begint het fietspad door het Tielrodebroek, een mooi poldergebied. De weg vervolgt zich langs de Durme, een zijrivier van de Schelde.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta