-
-
51 m
0 m
0
27
54
108,1 km

Vista 0 veces, descargada 0 veces

cerca de Schoonhees, Flanders (Belgique)

Zeer genietbare en nagenoeg vlakke fietstocht doorheen de Limburgse-en Antwerpse Kempen,alsook een prachtig stukje Noord-Brabants Kempenland in Nederland.
Aanvankelijk volgen we de oever van het oude kanaal Dessel-Schoten dat opengesteld werd in 1851.Het is een rustige waterweg,ideaal om langs de oevers te fietsen.Ook pleziervaarders met jachten verkennen dagelijks de schoonheid van het kanaal.Zo komen we in de uiterste noordoosthoek van de provincie Antwerpen,waar verdoken in het groen de Abdij van Postel opduikt,een oase van rust,behalve dan op zomerse weekenddagen,wanneer dagjesmensen de streek even aandoen en de vele terrasjes rond de Abdij bezetten.De Norbertijnen die vanwege hun witte pij "Witheren" worden genoemd,brouwen bier en maken kaas om in hun eigen onderhoud te voorzien.Nu is dit uitgegroeid tot een ware,ambachtelijke industrie,waar de toeristen graag op afkomen.
Door bossen en heidelandschappen komen we in de Brabantse Kempen,maar dan op Nederlands grondgebied.Hier zijn we in Teutenland waar de teuten actief waren van de 16de tot het begin van de 20ste eeuw.Het waren rondreizende handelaars en ambachtslui die het economisch bestaan van gans Noord-Limburg en van een stukje van Noord -Brabant (NL) hebben bepaald en beïnvloed.Vanuit deze streek trokken zij met hun koopwaar (potten en pannen,beddengoed,aardewerk en zelfs pruiken) in rugzakken naar Nederland,Duitsland,Frankrijk,Luxemburg en soms tot in Denemarken.
Hier tussen de leuke dorpen Bladel,Hapert en Bergeyk fietsen we door een bosrijk gebied langs rustige autovrije weggetjes,meestal op een verharde strook.Na Bergeyk rijden we door de Maaijerheide met vergezichten die u zullen verrassen.Het rustige kanaal Bocholt-Herentals leid ons naar de grens tussen Limburg en Antwerpen.Langs rustige weggetjes rijden we via Rauw,Wezel en Oostham terug naar Tessenderlo waar we in de Molenstraat aan de molen een veilige parkeerplaats gevonden hadden.
Deze route is ook geschikt voor de racefiets voor zover hij is uitgerust met stijve koersbandjes en niet met tubes.

Ver más external

De Oude Molen is een staakmolen met gesloten voet, die zich bevindt op de Molenberg aan de Molenstraat te Tessenderlo, in de wijk Berg. De molen fungeert als korenmolen.
Reeds in 1301 werd melding gemaakt van een molen op deze plek, en in 1336 schonk Graaf Lodewijk IV van Loon de molen aan de Abt van Averbode, welke hem na enkele jaren weer verkocht. In de loop der jaren verviel de molen, en ze werd in 1590 weer hersteld. In 1606 werd de molen door een zware storm vernield, om in 1608 hersteld te worden. In 1728 werd de standaard vernieuwd, en in 1751 volgden staakijzer en spil. Pas in 1934 werd de voet geheel gesloten. Dit gebeurde door Emiel Luyten, naar wie de molenaar ook de Luytenmolen werd genoemd. Hij installeerde een haverpletter en bracht in de jaren 50 van de 20e eeuw gestroomlijnde wieken aan, die later weer werden verwijderd.
Emiel's zoon Georges verkocht de molen in 1981 aan de Gemeente Tessenderlo. De vzw Molenvrienden werd opgericht en de molen werd gerestaureerd om in 1991 te worden ingehuldigd. Sindsdien is de molen regelmatig in bedrijf. Nabij de molen bevindt zich een natuurtuintje met bijenstand, bloementuin en plantenleerpad.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Voor beschrijving zie deze afbeelding

Auteur: Eddy&Rita
Meer informatie
Mapillary Foto-stopplaats

Auteur: Mapillary
Meer informatie
Het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen is een 15,7 km lang kanaal in België. Het verbindt het kanalenkruispunt te Dessel met het Albertkanaal te Kwaadmechelen. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde. Bij de voltooiing in 1858 maakte het deel uit van het Aftakkingskanaal naar Hasselt. Het heeft een gabariet van 2000 ton, bevat geen enkele sluis en heeft 1 bocht nabij de aansluiting met het Albertkanaal. Te Dessel geeft het aansluiting met de Kempense kanalen: Kanaal Bocholt-Herentals en Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Auteur: Eddy&Rita
Meer informatie
Contactgegevens: Nieuwedijk z/n, Sas 4 Dessel 014 31 69 52 jeanclaes@skynet.be - www.molski.be

Auteur: ToerismeMol
Meer informatie
Deze plek werd geselecteerd als één van de 15 meest duizelingwekkende uitzichten van Vlaanderen door De Morgen. Vanop de Sas4-toren zie je de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen, een unicum in Europa. In 2007 besliten de Desselaars op dit kanalenkruispunt een 37 meter hoge uitkijktoren te plaatsen. Daar staat er je een tocht van meer dan 217 treden te wachten. Toch is deze beklimming zeker en vast de moeite. Je ziet niet enkel de kanalen, maar ook de zandwinningexploitatie en de tientallen immense plassen, zoals het Zilvermeer, die hier de afgelopen honderd jaar door ontstonden. Deze meren werden na het wegzuigen van het witte zand omgetoverd in recreatiewaters of natuurgebieden.

Auteur: Dromos
Meer informatie
samen loop van wateren.

Auteur: flowrider
Meer informatie
Na 217 treden kan je op een hoogte van 37 meter genieten van een schitterend panoramisch uitzicht over de regio. Deze ‘toeristentoren’ werd net over de gemeentegrens gebouwd nabij een uniek ‘kanalenkruispunt.’ Op deze plek komen maar liefst drie kanalen samen. Bovenop de toren heb je een schitterend zicht op de Kempense Meren die de afgelopen honderd jaar zijn gevormd onder invloed van de zandontginning. Deze waterplassen werden na het wegzuigen van het witte zand omgetoverd in recreatiewaters of in natuurgebieden. Ook de uitgestrektheid van het natuurdomein De Maat valt onmiddellijk op. Bij helder weer kan je vele kilometers ver zien. Zo is het soms mogelijk om de ‘mijnterrils’ van Beringen te ontdekken. Ook mensen die minder goed te been zijn, kunnen dankzij de webcamera’s op het puntje van de toren, genieten van het fabelachtige uitzicht.

Auteur: ToerismeMol
Meer informatie
Dé grote troef van het Familiestrand is het uitgesproken sociale karakter. Het domein is één groot, gezellig dorp. Het familiestrand is gelegen in de prachtige natuur in Postel. Het water biedt mogelijkheden om te zwemmen en te hengelen. De waterplas is ontstaan door de winning van bruinkool of spriet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Auteur: ToerismeMol
Meer informatie
In de middeleeuwen haalde de pest - ‘de zwarte dood’ in de volksmond - geregeld zwaar uit in onze contreien. Hele generaties bezweken aan deze ongeneeslijke en hoogst besmettelijke ziekte. Om verdere verspreiding van de afgrijselijke ziekte tegen te gaan, werden ten dode opgeschreven dorpsgenoten opgesloten in zogeheten ‘pesthuisjes’. Zo’n huisje vind je ook binnen de abdijmuren in Postel. Het dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. Achteraan het gebouwtje werd een put ontdekt. Het verhaal gaat dat de overleden pestlijders rechtstreeks in een vergeetput belandden en met ongebluste kalk werden bedekt. Recentelijk kreeg het pesthuisje een grondige opknapbeurt. Het huisje, centraal gelegen in de kruidentuin van de abdij, is vrij te bezoeken. Je vindt er heel wat interessante informatie over de Kempense heide en schapen, kruiden en de pest, de gagel en middeleeuws bier én beelden van een zeldzame vleermuizenkolonie.

Auteur: ToerismeMol
Meer informatie
Net achter de centrale inkompoort van de abdij van Postel vind je het toeristisch informatiecentrum Huyze Colibrant. De naam verwijst naar de abt die begin 17de eeuw werd aangesteld. Je vindt er alle nodige toeristische informatie over onze regio. Contactgegevens: Wit poortgebouw van de abdij - Abdijlaan 16 2400 Mol Postel 0471 43 37 97 Openingsuren: Van april tot half september op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17uur. Vanaf half september tot april elke zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

Auteur: ToerismeMol
Meer informatie
In de noordelijkste uithoek van onze gemeente, tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de twaalfde eeuw opgericht werd. Het zijn de norbertijnen die er sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Vanwege hun witte pij noemt men ze 'witheren'. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt. Om in hun eigen onderhoud te voorzien brouwden ze bier en maakten ze kaas. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een ware, ambachtelijke industrie. Eentje waar de toeristen maar al te graag op afkomen. Hoe druk het er ook mag zijn, eenmaal binnen de abdijmuren overvalt je een merkwaardige rust.

Auteur: stargazer
Meer informatie
De Abdij van Postel is een norbertijnenabdij in het dorp Postel in de Belgische gemeente Mol. In juli 2017 woonden er 19 broeders en paters in de abdij. Daarnaast verbleven er nog 6 religieuzen van de Postelse gemeenschap buiten de abdij.
Het is bekend dat Postel in de 12e eeuw in handen was van ene Fastradus van Utwich, heer van Uitwijk in het land van Altena. Hij schonk rond 1134 een derde deel van zijn bezit in Postel aan de Abdij van Floreffe. Het kan zijn dat deze grond vroeger aan de abdij van Corbie behoorde en nadien onrechtmatig in bezit was genomen. Nog vóór 1145 schonk Fastradus een derde deel van zijn "predium" van Reusel aan dezelfde abdij. De norbertijnen, die naar Postel gestuurd werden moesten hier een kerk bouwen. Te noteren valt dat Postel in de buurt van een kruispunt van verkeerswegen lag, die van west naar oost, van Breda naar Maastricht, en van noord naar zuid, van 's-Hertogenbosch naar Leuven, liepen en aan die plaats wel een bijzonder belang konden geven. De opvang van de reizigers was een grote taak van de kleine gemeenschap naast de andere taken. In 1140 werd een eerste bidplaats geconsacreerd. Die bleek echter veel te klein en er werd overgegaan tot de bouw van een grotere, die in 1190 geconsacreerd is en nu nog steeds in gebruik is als de oudste nog in gebruik zijnde norbertijnenkerk. Ondertussen werden er ook veel schenkingen gedaan van gronden die voornamelijk in het huidige Nederland liggen. Ook tal van molens kwamen in het bezit van de stichting. De opbrengsten werden deels gebruikt voor de dagelijkse armenzorg en deels gingen die naar de moederabdij Floreffe en de hertogen van Brabant.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
In de bosrijke Brabantse Kempen ligt de schitterende bungalow PrimaPlek! Dit huisje is gelegen op bospark De Tipmast te Bladel. De vakantiebungalows hebben rondom begroeiing en liggen ruim uit elkaar en bieden zo veel privacy. Het huisje is in 2007 nieuw gebouwd en ingericht dus voorzien van allerlei moderne gemakken. Het bos waar de bungalow in ligt strekt zich uit tot aan België. U kunt er uitstekend wandelen, fietsen en vissen.

Auteur: Wandelnet
Meer informatie
De Standerdmolen Bergeijk is een naamloze standerdmolen die zich bevindt aan de Ekkerstraat te Bergeijk.
Deze molen is een voormalige banmolen van de Abdij van Postel. De oudste vermelding dateert van 1330, maar de huidige molen is 18e-eeuws, waarschijnlijk uit 1758. In 1897 sloeg de bliksem in de molen, waarna ze hersteld is.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
aanlegplaats, mooi rijden langs het water.

Auteur: flowrider
Meer informatie
’t Kristallijn, is een socio-cultureel initiatief van Sibelco voor de integratie van cultuur & natuur. Gelegen tussen een voltooid ontginningsgebied en een actieve groeve van Sibelco kadert het in een unieke driehoek van cultuur, natuur en recreatie.

Sibelco beschouwt het als een verantwoordelijkheid om een goede relatie te onderhouden met haar omgeving en voert op dit vlak al tientallen jaren een gewaardeerd beleid van duurzaam ondernemen en exploitatie van haar groeves. Een beleid waar zuinigheid op natuurlijke rijkdommen centraal staat en in deze visie wil ze de grote aandacht voor de herstructurering van de groeves met stip aanhalen. Ze maakt er een erezaak van een unieke nabestemming te geven van een re-integratie in het landschap. Een mooi voorbeeld hiervan is deze site rond 't Kristallijn.

Tuin 't Kristallijn

Het terrein met een oppervlakte van 39550m² werd op basis van plannen van de gerenomeerde tuinarchitect Jacques Wirtz omgetoverd tot een deels publiek park en wandelpad met uitzicht op het meer. In de zanderige en arme ondergrond maken uniforme groepjes grassen (Miscanthus gracillimus) een uiterst natuurlijke, wuivende beweging. Deze grote grasbedden gaan mooi op in de omgeving en scheppen de indruk dat de natuur zelf ze aanlegde. Ook in de winter houdt de grijsbeige kleur van de droge grassen de structuur zichtbaar.

Contactgegevens:
Blauwe Keidreef 3 - Rauw

011 55 36 98

info@tkristallijn.be
www.tkristallijn.be

Auteur: ToerismeMol
Meer informatie
Start- en eindpunt Antverpialaan, Schoorheide (B), parkeerplaats bij ‘Het kruis Malou’. Horeca Onderweg: eethuis Heihoef, Steenweg op Leopoldsburg 38, 2490 Balen (B) (bij kruising Antverpialaan). Open: do t/m ma van 11.30-21.30 uur (restaurant vanaf 16.30 uur, frituur hele dag). Di en wo gesloten. Info: heihoef.be. : voorbij punt 5 ligt IJscafe ‘t Smultuintje, Ongelberg 7, 2490 Balen (B). Ook voor belegde broodjes. Open: wo t/m zo van 12.00-21.00 uur. Honden Aangelijnd toegestaan.

Auteur: Natuurmagazine Roots
Meer informatie
Kapel OLV van Smarten in de Visbeekstraat te Balen.

Auteur: Eddy&Rita
Meer informatie
Zodra je Schoorheide achter je laat, wandel je over een onverhard pad langs een sloot met knotwilgen. De weilanden zijn hier wit omzoomd: aan het prikkeldraad wapperen plukken schapenwol. Alsof de schapen hun dikke vacht even aan een waslijn hebben gehangen.

Auteur: Natuurmagazine Roots
Meer informatie
November 1988: Den Brave Burger – organisator Louis Willems. Om het Hams Heldenplein officieel in te huldigen werd ’t Menneke, als standbeeld opgericht. Officieel genaamd “ Den Brave Burger”. Het moest iets van de inwoners zelf zijn. Het moest een vredig en toch een plezierig mannetje zijn. Een inwoner van Ham is fier, nederig, kalm en plezierig. Dit alles is vervat in de Brave burger. Trouwens iedereen ziet er een gelijkenis in met zijn/ haar grootvader.

Auteur: Dienst cultuur & toerisme Ham
Meer informatie
De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk is de parochiekerk van Oostham, gelegen aan het Heldenplein. De kerk is opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte.
Het eerste kerkje ontstond vermoedelijk in het begin van de 8ste eeuw. Omstreeks 900 werd een steviger duurzamer kerk opgetrokken uit ijzerzandsteen. Dit was een eenbeukige kerk met rechthoekig koor. Fundamenten hiervan werden in 1940 aan het licht gebracht. Ook uit de 10e eeuw dateert het -nog bestaande- benedenste deel van de kerktoren, die daarmee tot de oudste van België wordt gerekend.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Op 19 september 2004 werd het Herdenkingspark ingehuldigd door burgemeester Dirk De Vis. Het park is een herdenkingssite rond de thema’s oorlog en geweld. Het hoofddoel is het samenbrengen van alle oorlogsmonumenten die tot dan toe overal in de deelgemeenten Kwaadmechelen en Oostham verspreid stonden. In dit gedeelte van het park worden tevens enkele collectiestukken van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis gevestigd te Brussel, permanent tentoongesteld. Monument Kwaadmechelen en Oostham Ter nagedachtenis van de plaatselijke slachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog richtten de lokale autoriteiten een monument op. Dit van Kwaadmechelen werd bij de aanleg van het Pater Geversplein achter de kerk geplaatst. Dit van Oostham vond na de ontruiming van het oude kerkhof, zijn definitieve plaats in het park aan de kerk. Beide monumenten staan sinds 19 september 2004 naast elkaar in het Gemeentelijk Monumentenpark van onze fusiegemeente te Oostham. De treurende weduwe Dit monument herinnert sinds 1999 op het kerkhof van Kwaadmechelen aan de talrijke slachtoffers die gevallen zijn ter hoogte van het Albertkanaal te Kwaadmechelen op 11, 12, 13 en 14 Mei 1940. Sinds augustus 1939 bouwde het Belgisch Leger het Albertkanaal uit tot een versterkte hindernis om de Duitsers te kunnen stoppen. Na de inval op 10 mei 1940 bereikte Duitse eenheden vanuit Leopoldsburg het Albertkanaal te Kwaadmechelen. Na een strijd van bijna vier dagen slaagden zij er in het kanaal te overschrijden en hun opmars verder te zetten in de richting van het Westen. De gevechten kostten het leven aan zestien Belgische en vier Duitse soldaten. Na een tijdelijk graf op het veld van eer werden de lijken overgebracht naar het kerkhof van Kwaadmechelen. Vandaag rusten er geen gesneuvelden meer. Alle lichamen werden in de loop der jaren overgebracht naar hun respectievelijke woonplaatsen. De bronzen plaat onder de brug. Deze gedenkplaat herinnert eveneens aan de gevechten op 11, 12, 13 en 14 mei 1940. Het Wielrijderseskadron van de Zesde Infanteriedivisie was vanaf de nacht van 11 op 12 mei 1940 ontplooid ter hoogte van de brug te Kwaadmechelen. Zij verijdelden op 12 mei 1940 een eerste poging van de Duitsers om de kanalen over te steken. De Duitsers werden genoodzaakt zich terug te trekken richting Kwaadmechelen. Het eskadron verloor hierbij acht manschappen en vierendertig onder hen werden krijgsgevangen gemaakt. Om dit wapenfeit te gedenken werd op 22 juli 1951 op initiatief van de Commandant van het Escadron, Henri De Page, en in aanwezigheid van talrijke oudgedienden, de gedenkplaat onder de brug van het Albertkanaal ingehuldigd door Burgemeester Emiel Hermans. Monument van de Engelsen Deze steen gedenkt de Engelse militairen die sneuvelden bij de bevrijding van Kwaadmechelen en Oostham. Op 06 september 1944 bereiken de Engelse troepen vanuit Tessenderlo het Albertkanaal. Genendijk en Genebos zijn bevrijd. Op 08 september 1944 trekken Engelse troepen die de brug in Beringen overstaken via Beverlo, Oostham binnen. Engelsen en Duitsers bekampen elkaar voor ons grondgebied. Op 13 september 1944 is Oostham definitief bevrijd. De strijd eiste vier Engelse mensenlevens. De gedenksteen werd op 16 september 2000 door Burgemeester Georges Michiels ingehuldigd.

Auteur: Dienst cultuur & toerisme Ham
Meer informatie

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta