Tiempo  5 horas 5 minutos

Coordenadas 2095

Fecha de subida 14 de mayo de 2019

Fecha de realización marzo 2019

-
-
26 m
1 m
0
28
55
110,24 km

Vista 58 veces, descargada 3 veces

cerca de Poeleinde, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht voert langs de Nederlands-Belgische grens tussen Wortel en Nieuwmoer. Hoogtepunten zijn de diverse keren dat je langs de rivier de Mark fietst of deze kruist, en het natuurgebied de Maatjes bij Nieuwmoer. Je komt ook langs het noordelijkste puntje van België, in een tuin bij Meersel-Dreef. De heenreis gaat grotendeels door Nederland, en de terugreis door België, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt de grens gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Deze fietstocht is geschikt voor de racefiets (verharde wegen en fietspaden). Deze fietstocht sluit bij het startpunt in Wortel aan op een andere tocht langs de grens tussen Aarle en Wortel (https://nl.wikiloc.com/routes-fietsen/aarle-baarle-wortel-vv-langs-de-grens-113-km-35128000).
Bij het startpunt in de buurt is er beperkt ruimte om langs de weg parkeren. Je kruist gelijk de grens en fietst door het Nederlandse ‘schiereiland’ Castelré heen weer terug naar Hal in België, waar de grens wordt gevormd door de kronkelende Merkske. In België gaat het gelijk weer naar Nederland, waar je via Ulicoten en Chaamdijk naar Strijbeek fietst. Kort daarna passeer je de rivier de Mark die hier net de grens is overgestoken, en fiets je een stukje over het fietspad langs de rivier waarbij je vijf keer de meanderende grens langs de nu rechte Mark passeert, één keer aangegeven door grenspaal 218. Kort daarna keer je terug naar Nederland via Meersel-Dreef om kort daarna bij het noordelijkste punt van België langs te fietsen. Grenspaal 219 staat hier voor een huis en vroeger was dit het noordelijkste puntje, maar de grens is hier net om het huis getrokken (1 meter van de gevel), en het noordelijkste puntje is net noordelijk van het huis, midden in de tuin. Je fietst door, de snelweg over, en via Oekel door tuinbouwgebied terug richting grens bij de windmolens bij Hazeldonk. Kort daarna heb je een fietspad door het Bos, het Frans Baantje. De kwaliteit van het asfalt is door boomwortels vrij abominabel, maar het alternatief is de zandweg ernaast. Na kruisen van de N638 kan beter de weg gekozen worden als het naastgelegen fietspad. Je fietst deels door bossen en langs mooie vennen naar Maalbergen en verder richting Wernhoutsbrug. Hier bevindt zich nog een aparte constructie met rare koepeltoren, het Jaiselings Royal Palace. Door dunbevolkt landbouwgebied gaat het naar het Nieuwmoer, waar je de grens passeert. Kort daarna heb je bij het mooie natuurgebied de Maatjes een uitkijktoren, een picknick plaats, een monument voor turfgravers en een reconstructie van de Doodendraad, een mooie plek voor een korte pauze. Vervolgens gaat het door het rustige landbouwgebied weer terug naar het oosten. Bij Tereik passeer je het riviertje de Aa, of Werijsbeek, die hier versnelt stroomt. Even verder bij de Hollandse punt passeer je grenspaal 226. Van hier ga je terug de snelweg Breda-Antwerpen over om niet lang daarna weer op een fietspad langs de Mark te belanden. Dit is een mooi stukje met water, bruggetjes, natuur en stuwtjes. Bij de watermolen verlaat je de Mark en maak je nog een rondje vlak langs de windmolens bij industriegebied Hazeldonk. Na Meersel-Dreef gaat het richting Meerle en vervolgens richting de grensovergang Ulicoten-Meerle. Je fietst door naar Hal, waar je om Castelré heen fietst langs Minderhout. Je passeer twee keer de Mark die hier een stuk de grens vormt, de tweede keer bij watermolen de Laermolen. Kort daarna ben je terug bij het startpunt.
Horeca onder meer vlak bij het startpunt aan de grens en in Meersel-Dreef.
Río

Aa of Werijsbeek

Grote gekanaliseerde beek die hier weer een stukje mag stroomversnellen
Información

Achter Hazeldonk

Landbouwweggetje vlak bij industrieterrein Hazeldonk, met grote windmolens.
panoramica

De Klot

Uitkijktoren in natuurgebied de Maatjes
Información

Doodendraad reconstructie

Reconstructie van de Doodendraad. In de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers de draad onder hoogspanning aan op de hele grens tussen België en Nederland.
Información

E19 snelweg

Snelweg tussen Breda en Antwerpen met direct ernaast de TGV spoorlijn
Información

Fietspad Frans Baantje

Abominabel slecht wegdek veroorzaakt door boomwortels hier en daar op dit fietspad door bos. Het eerste stukje naast een zandweg, daarna langs een gewone weg, die dan te prefereren is.
Información

Fietspad langs de Mark bij de grens

Fietspad langs de Mark. Een grenspaal (218) waar de grens de Mark verlaat. Ten zuiden hier van meandert de grens terwijl de Mark recht is. Je passeer nog enkele keren kort achter elkaar ongemerkt de grens.
Río

Fietspad langs Mark

Fietspad langs de Mark met bruggetjes, zijtakken, natuur en spuien.
Información

Grens brug Merkske

Via een fietspad gaat het naar Hal. De Merkske vormt de grens. Er is hier ook een Doodendraad reconstructie.
Información

Grens Nieuwmoer

Grens bij het dorp Nieuwmoer
Información

Grensovergang Ulicoten-Meerle

Grensovergang
Información

Grenspaal 226 Hollandse Punt

Nederland steekt als een punt in België hier, vandaar de naam. Op de hoek staat grenspaal 226.
Información

Jaiselings Royal Palace

Jaiselings Royal Palace is een vreemd gebouw met oosters uitziende koepels op torens.
Información

Laermolen

Watermolen in de Mark
Puente

Markbrug

Brug over de Mark
Información

Noordelijkste punt België

Het noordelijkste punt België bevindt zich 1 meter aan deze kant van de gevel van het huis. Links van het huis zie je een grenspaal (219), maar na een grenscorrectie is de grens die eerst door het huis liep om het huis heen getrokken. Verder een kwestie van 'been there...'
Información

Turfgedenkteken

Gedenkteken. Vroeger werd hier turf gestoken.
Información

Ulicoten

Dorpje. Kort daarna kom je nog langs een plassengebied.
Lago

Vennen de Krochten

Vennengebied
Puente

Volmolenbrug

Brug over de Mark

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta