Coordenadas 12448

Fecha de subida 29 de abril de 2015

Fecha de realización abril 2015

-
-
222 m
1 m
0
67
134
267,39 km

Vista 6192 veces, descargada 33 veces

cerca de Poble Sec, Catalunya (España)

[CA] Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix EmpordàL’obra de l’estudi RCR Arquitectes, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, es caracteritza per una voluntat persistent d’integració en el paisatge i per un joc constant amb els límits de l’espai; un intent de “desmaterialització” de l’arquitectura. Treballant des d’Olot, amb el seu estil singular i col·laboratiu, han projectat l’arquitectura catalana contemporània al món: la pedra volcànica sembla haver inspirat la textura i la lleugeresa de les seves obres, la base de moltes de les quals és l’acer Corten, destacant-ne la levitat a través del vidre i el buit.

Aquest itinerari visita diverses obres de l’exposició
RCR Arquitectes. Creativitat compartida mostrada a Palau Robert entre el 26 de març i el 13 de setembre de 2015 i es complementa amb la ruta Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix Empordà.
Ruta pensada per fer en dos dies amb pernoctació a Palamós.
Per començar l’itinerari cal situar-se a Barcelona.

Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver i casal d’avis
Visita oberta. C. Comte Borrell. 44-46. 08010 Barcelona.
La biblioteca (mòdul vertical) i el casal d’avis (mòdul horitzontal) s’inscriuen dins el pla de recuperació d’interiors d’illa de l’Eixample amb la voluntat que actuïn com a nus social. Amb el seu passatge, la biblioteca és l’entrada a un espai tranquil dins la ciutat. La sensació d’ingravidesa de l’edifici es reforça amb l’ús de reflexos. Els mòduls contrasten amb les cases de l’entorn a la vegada que en respecten el volum.

Entrada a la Sala Bikini
Visita interior exclusiva a clients. C. Déu i Mata. 105. 08029 Barcelona.
L’entrada a la històrica sala de ball es va redissenyar per convertir-la en una passarel·la coberta que aïlla l’entrada del club alhora que introdueix els visitants a l’atmosfera interior. Les juntes imperfectes de les plaques d’acer inoxidable hi deixen entrar la llum durant el dia; a la nit una línia de llum blava en ressegueix el traçat.

Edifici d’oficines Plaça Europa 31
Visita interior concertada. Pl. Europa, 29-31. 08908 L’Hospitalet de Llobregat.
L’estructura predomina sobre la pell de l’edifici i a la vegada en desdibuixa el seu límit a mesura que un s’hi apropa. Els pòrtics metàl·lics, amples però fins, creen una cadència reforçada per l’existència de tres nivells diferents. Premi Quatrium 2010 a la Millor Edificació Sostenible per la gestió de la llum natural i l’aigua de pluja.

Per les autovies A-2 i B-23 i per l’autopista AP-7 es va cap a La Selva. Es pren la sortida 10 i es continua per les carreteres GI-555 i C-63 per arribar a Santa Coloma de Farners.

Espais d’ombra Lotus Blau
Visita concertada. Hotel Balneari Termes Orion. Veïnat de Vall. s/n. 17430 Santa Coloma de Farners.
Adjacent al balneari de les Termes Orion, aquests pavellons ofereixen un espai de tranquil·litat i frescor. Desdibuixant les parets, la vegetació i l’aigua semblen penetrar dins d’una estructura que es diferencia de l’entorn amb els seus colors vius.

Es continua fins a Llagostera seguint les carreteres C-63, C-35 i C-253a.

Pavelló a l’estany
Finca privada, visita concertada. 17240 Llagostera.
En un marcat contrast entre els murs de pedra de l’antic molí i la superfície ondulada de les plaques d’acer inoxidable, el pavelló es projecta com un reflex flotant de l’aigua dins l’aire. Mentre la planta baixa roman etèria, sota la bassa s’hi amaga un habitatge, il·luminat pel mateix estany i les obertures cap a l’est.

Cal prendre les carreteres C-65z i C-65 per anar al barri de Montilivi de Girona.

Facultat de Ciències Jurídiques
Visita oberta. C. Universitat de Girona, 12. 17071 Girona.
L’edifici de la facultat és un cos blanc, compacte, d’imperant racionalisme on la llum penetra a través de perforacions, com ara les dels patis centrals, creant un interior obert i diàfan. Tres prismes paral·lels que descansen sobre un sòcol inclinat conformen l’edifici d’on sobresurt (cap al nord) una caixa de vidre fumat que conté l’auditori.

Es refà el camí gairebé fins a Llagostera per continuar per la carretera C-65 fins a Sant Feliu de Guíxols.

IES Vilartagues
Visita interior concertada. C. del Canigó, 41. 17220 Sant Feliu de Guíxols.
De l’institut de secundària guixolenc contrasta l’exterior massís i aparentment cec (les obertures són a la vessant nord) amb l’interior obert i lluminós. Dues llargues edificacions en línia però interconnectades creen tres patis: el frontal és una ampla entrada que mena a dues portes triangulars, el central és un espai recollit i el posterior serveix per a les instal·lacions esportives.

Es refà el camí per la carretera C-65 fins a la C-31, la qual porta a Palamós, on es visiten diverses obres.

Esfera de la Llum
Visita oberta. Port de Palamós. Plaça de la Catifa, s/n. 17230 Palamós.
Situada a la punta de l’espigó del port (accessible amb bona mar i quan no hi ha creuers), l’esfera de metall i vidre juga amb el vent, la llum i el mar. Des de la platja sembla que posi punt i final a una imaginària línia d’escriptura del moll, signatura de l’home sobre l’aigua.

Punt de trobada ‘Mas del Vent’
Finca privada, visita concertada. Mas Bruguerol, La Fosca. 17230 Palamós
La intervenció a la masia fortificada medieval de Mas Brugarol, o Mas del Vent, va permetre redistribuir els espais interiors de forma respectuosa. L’ús de materials neutres, com el formigó, i de contrast, com l’acer Corten i la fusta, diferencia clarament els períodes constructius. Les estructures no connecten amb el terra o amb el sostre i per això semblen flotar. En destaca la terrassa, a l’est, i la passera de connexió amb la torre.

Sense sortir del municipi de Palamós es creua la carretera C-31 per pujar cap a la zona de Vall-llobrega.

Mas Salvà
Finca privada, visita concertada. Paratge de La Pietat. 17230 Palamós.
El projecte més allunyat del segell RCR és la restauració d’aquest mas medieval. S’ha prioritzat un retorn als orígens i la senzillesa; es presenta una masia nua d’ornaments on el contacte amb la natura es reitera amb l’ús de la pedra, la fusta i el metall més auster. A fora s’hi estatgen els animals.

Caves Bell-Lloc
Visita concertada. Camí de Bell-lloc s/n. 17230 Palamós.
L’arquitectura ha creat, en un entorn privilegiat, un espai enterrat sota les vinyes que permet el contacte genuí amb la terra i l’origen del procés vinícola. A través de la pedra i de les plaques d’acer Corten s’entra en un món subterrani: la frescor, la foscor i l’aïllament ajuden a concentrar tota l’atenció en el vi. La sala de tast compta amb obertures que permeten l’entrada de rajos de llum natural.

Continuant per les carreteres C-31 i GI-653 s’arriba a Begur.

Parc de l’Arbreda
Visita oberta. Parc de l’Arbreda. 17255 Begur.
Actuant com a nexe entre el centre històric de la vila i el nou eixample, el parc s’adapta a la forma heretada d’un antic torrent assecat. Presenta una topografia en forma de teranyina on els nivells, les formes i els usos conflueixen en un espai central presidit per un pavelló de vidre i acer Corten que assenyala al castell.

Es torna a la carretera C-31 i, en direcció a Figueres, s’arriba a Albons, on acaba l’itinerari.

Hotel Albons
Visita interior exclusiva a clients. Carretera de la Bisbal a Figueres, km18. 17136 Albons.
Edifici de la primera etapa de l’estudi, dissenyat formalment com la imitació d’un ésser viu. Des de la seva posició privilegiada domina la plana tot desplegant-se en terrasses banyades pel sol. Per fora, l’hotel adopta els colors de la terra i, per dins, les habitacions disposades en filera al llarg d’un passadís, s’obren com escates d’un rèptil.
Més informació

[ES] Itinerarios de arquitectura contemporánea: la obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix EmpordàLa obra del estudio RCR Arquitectes, formado por Rafael Aranda, Carme Pigem y Ramon Vilalta, se caracteriza por una voluntad persistente de integración en el paisaje y por un juego constante con los límites del espacio; un intento de "desmaterialización" de la arquitectura. Trabajando desde Olot, con su estilo singular y colaborativo, han proyectado la arquitectura catalana contemporánea al mundo: la piedra volcánica parece haber inspirado la textura y la ligereza de sus obras, la base de muchas de las cuales es el acero Corten, destacando la levedad a través del cristal y el vacío.

Este itinerario visita diversas obras de la exposición
RCR Arquitectes. Creativitat compartida mostrada en el Palau Robert entre el 26 de marzo y el 13 de septiembre de 2015 y se complementa con la ruta Itinerarios de arquitectura contemporánea: la obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix Empordà.
Ruta pensada para hacer en dos días con pernoctación en Palamós.
Para empezar el itinerario hace falta situar-se en Barcelona.

Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver y hogar de ancianos
Visita abierta. C. Comte Borrell. 44-46. 08010 Barcelona.
La biblioteca (módulo vertical) y el hogar de ancianos (módulo horizontal) se inscriben dentro del plan de recuperación de interiores de manzana del Eixample con la voluntad de que actúen como nudo social. Con su pasaje, la biblioteca es la entrada a un espacio tranquilo dentro de la ciudad. La sensación de ingravidez del edificio se refuerza con el uso de reflejos. Los módulos contrastan con las casas del entorno a la vez que respetan su volumen.

Entrada a la Sala Bikini
Visita interior exclusiva para clientes. C. Déu i Mata. 105. 08029 Barcelona.
La entrada a la histórica sala de baile se rediseñó para convertirla en una pasarela cubierta que aísla la entrada del club a la vez que introduce a los visitantes a la atmósfera interior. Las juntas imperfectas de las placas de acero inoxidable dejan entrar la luz durante el día; por la noche una línea de luz azul recorre su trazado.

Edificio de oficinas Plaça Europa 31
Visita interior concertada. Pl. Europa, 29-31. 08908 L’Hospitalet de Llobregat.
La estructura predomina sobre la piel del edificio y a la vez diluye su límite a medida que uno se acerca. Los pórticos metálicos, anchos pero finos, crean una cadencia reforzada por la existencia de tres niveles diferentes. Premio Quatrium 2010 a la Mejor Edificación Sostenible para la gestión de la luz natural y el agua de lluvia.

Por las autovías A-2 y B-23 y por la autopista AP-7 se va hacia La Selva. Se toma la salida 10 y se continúa por las carreteras GI-555 y C-63 para llegar a Santa Coloma de Farners.

Espacios de sombra Lotus Blau
Visita concertada. Hotel Balneari Termes Orion. Veïnat de Vall. s/n. 17430 Santa Coloma de Farners.
Adyacente al balneario de las Termas Orion, estos pabellones ofrecen un espacio de tranquilidad y frescura. Desdibujando las paredes, la vegetación y el agua parecen penetrar dentro de una estructura que se diferencia del entorno con sus colores vivos.

Es continua hasta Llagostera siguiendo las carreteras C-63, C-35 y C-253a.

Pabellón en el estanque
Finca privada, visita concertada. 17240 Llagostera.
En un marcado contraste entre los muros de piedra del antiguo molino y la superficie ondulada de las placas de acero inoxidable, el pabellón se proyecta como un reflejo flotante del agua en el aire. Mientras la planta baja permanece etérea, bajo la balsa se esconde una vivienda, iluminada por el mismo estanque y sus aberturas hacia el este.

Hay que tomar las carreteras C-65z y C-65 para ir al barrio de Montilivi de Girona.

Facultad de Ciencias Jurídicas
Visita abierta. C. Universitat de Girona, 12. 17071 Girona.
El edificio de la facultad es un cuerpo blanco, compacto, de imperante racionalismo donde la luz penetra a través de perforaciones, como las de los patios centrales, creando un interior abierto y diáfano. Tres prismas paralelos que descansan sobre un zócalo inclinado conforman el edificio de donde sobresale (hacia el norte) una caja de cristal ahumado que contiene el auditorio.

Se rehace el camino casi hasta Llagostera para continuar por la carretera C-65 hasta Sant Feliu de Guíxols.

IES Vilartagues
Visita interior concertada. C. del Canigó, 41. 17220 Sant Feliu de Guíxols.
Del instituto de secundaria guixolense contrasta el exterior macizo y aparentemente ciego (las aberturas están en la vertiente norte) con el interior abierto y luminoso. Dos largas edificaciones en línea pero interconectadas crean tres patios: el frontal es una gran entrada que conduce a dos puertas triangulares, el central es un espacio recogido y el posterior sirve para las instalaciones deportivas.

Se rehace el camino por la carretera C-65 hasta la C-31, la cual lleva a Palamós, donde se visitan varias obras.

Esfera de la Luz
Visita abierta. Port de Palamós. Plaça de la Catifa, s/n. 17230 Palamós.
Situada en la punta del espigón del puerto (accesible con buena mar y cuando no hay cruceros), la esfera de metal y vidrio juega con el viento, la luz y el mar. Desde la playa parece que ponga punto y final a una imaginaria línea de escritura del muelle, firma del hombre sobre el agua.

Punto de encuentro ‘Mas del Vent’
Finca privada, visita concertada. Mas Bruguerol, La Fosca. 17230 Palamós
La intervención en la masía fortificada medieval de Mas Brugarol, o Mas del Vent, permitió redistribuir los espacios interiores de forma respetuosa. El uso de materiales neutros, como el hormigón, y de contraste, como el acero corten y la madera, diferencia claramente los periodos constructivos. Las estructuras no conectan con el suelo o con el techo y por eso parecen flotar. Destaca la terraza, al este, y la pasarela de conexión con la torre.

Sin salir del municipio de Palamós se cruza la carretera C-31 para subir hacia la zona de Vall-llobrega.

Mas Salvà
Finca privada, visita concertada. Paratge de La Pietat. 17230 Palamós.
El proyecto más alejado del sello RCR es la restauración de esta masía medieval. Se ha priorizado un retorno a los orígenes y la sencillez; se presenta una casa desnuda de adornos donde el contacto con la naturaleza se reitera con el uso de la piedra, la madera y el metal más austero. Afuera se albergan los animales.

Bodegas Bell-Lloc
Visita concertada. Camí de Bell-lloc s/n. 17230 Palamós.
La arquitectura ha creado, en un entorno privilegiado, un espacio enterrado bajo las viñas que permite el contacto genuino con la tierra y el origen del proceso vinícola. A través de la piedra y de las placas de acero Corten se entra en un mundo subterráneo: la frescura, la oscuridad y el aislamiento ayudan a concentrar toda la atención en el vino. La sala de cata cuenta con aperturas que permiten la entrada de rayos de luz natural.

Continuando por las carreteras C-31 y GI-653 se llega a Begur.

Parque de L’Arbreda
Visita abierta. Parc de l’Arbreda. 17255 Begur.
Actuando como nexo entre el centro histórico de la ciudad y el nuevo ensanche, el parque se adapta a la forma heredada de un antiguo torrente seco. Presenta una topografía en forma de telaraña donde los niveles, las formas y los usos confluyen en un espacio central presidido por un pabellón de vidrio y acero Corten que señala al castillo.

Se vuelve a la carretera C-31 y, en dirección a Figueres, se llega a Albons, donde termina el itinerario.

Hotel Albons
Visita interior exclusiva para clientes. Carretera de la Bisbal a Figueres, km18. 17136 Albons.
Edificio de la primera etapa del estudio, diseñado formalmente como la imitación de un ser vivo. Desde su posición privilegiada domina la llanura a su alrededor desplegándose en terrazas bañadas por el sol. Por fuera, el hotel adopta los colores de la tierra y, por dentro, las habitaciones dispuestas en hilera a lo largo de un pasillo, se abren como escamas de un reptil.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/04/2015

Waypoint

Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver i casal d’avis (Barcelona)

Waypoint

Entrada a la Sala Bikini (Barcelona)

Waypoint

Edifici d’oficines Plaça Europa 31 (L’Hospitalet de Llobregat)

Waypoint

Espais d'ombra Lotus Blau (Santa Coloma de Farners)

Waypoint

Pavelló a l'estany (Llagostera)

Waypoint

Facultat de Ciències Jurídiques (Girona)

Waypoint

IES Vilartagues (Sant Feliu de Guíxols)

Waypoint

Esfera de la Llum (Palamós)

Waypoint

Punt de trobada ‘Mas del Vent’ (Palamós)

Waypoint

Mas Salvà (Palamós)

Waypoint

Caves Bell-Lloc (Palamós)

Waypoint

Parc de l'Arbreda (Begur)

Waypoint

Hotel Albons (Albons)

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta