Coordenadas 10352

Fecha de subida 24 de marzo de 2015

Fecha de realización marzo 2015

-
-
876 m
142 m
0
39
78
156,2 km

Vista 668 veces, descargada 7 veces

cerca de Santa Maria de Merlès, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Romànic
(5.3) El Lluçanès, el Moianès y el Vallès OrientalAquesta proposta de recorregut constitueix la tercera de les quatre jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Romànic (5.0) Dels Pirineus a Barcelona pel Ripollès, Osona i el Vallès.

L’itinerari
Vers l’oest, per la ruta C-25d de Prats de Lluçanès, a l’altiplà que separa les aigües del Ter i les del Llobregat, on es troba l’esglesiola de Sant Andreu de Llanars i, sobretot, el monestir de Lluçà, que justifica el viatge; cap al sud-oest, la ruta de Santa Eulàlia de Riuprimer porta fins a Vilanova del Pla i a l’excepcional monestir de l’Estany, ja dins el Bages.

Seguint de nou la C-17 en direcció a Barcelona, s’arriba a la Garriga, lloc tradicional d’estiueig ja dins la comarca del Vallès, amb les esglésies de Santa Maria del Camí i de la Doma, i, més al sud, a Canovelles, amb la parroquial de Sant Feliu. Però molt abans d’accedir a aquests dos indrets, des de Centelles, hi ha l’opció d’agafar la sinuosa ruta de la C-1413 que serpenteja per damunt dels cingles de Bertí i poc abans de Sant Feliu de Codines arribar per un trencall a l’esquerra al pintoresc paratge de Sant Miquel del Fai, amb una església troglodítica ran d’uns bells saltants d’aigua.

Des de Sant Feliu de Codines es baixa vers Caldes de Montbui, estació balneària d’aigües termals amb interessants restes romanes; poc abans d’arribar-hi, una bonica ruta de muntanya s’enfila al Farell i baixa fins a Sant Sebastià de Montmajor, enmig d’una vall recollida.

Sant Andreu de Llanars
Antiga parròquia rural (s. XII), d’una nau i absis amb petit campanar quadrat sobre la volta. (Mun. de Prats de Lluçanès.)

Lluçà
Antic priorat canonical de Santa Maria, església de la fi del s. XII d’una nau i tres absis, després molt modificada i modernament restaurada (a destacar la ferramenta original de la porta; notable claustre de petites dimensions amb columnes i capitells molt bells (temes vegetals i bestiari), dins la línia de l’escola ripollesa. En procedeixen el magnífic frontal i laterals d’altar (s. XIII) conservats al MEV, reproduïts en part. Sota el cor s’han trobat unes pintures gòtiques del s. XIV.

Vilanova del Pla
Església de Sant Jaume (s. XI-XII), adossada a un antic mas, una de les poques de planta circular; absis amb la característica decoració llombarda. (Mun. de Santa Maria d’Oló.)

L’Estany
Antiga canònica agustiniana de Santa Maria, església consagrada el 1133, d’una nau, creuer i tres absis, restaurada, i magnífic claustre dels s. XII i XIII amb deu arcs per banda sobre parells de columnes i un bon nombre de capitells d’una gran diversitat temàtica (escenes bíbliques i profanes com esposalles, joglars, etc.); dependències monacals i petit museu.

La Garriga
Església de Santa Maria del Camí, d’un antic hospital de camí ral, de nau única, refeta al s. XII sobre una construcció anterior. Té elements de la primitiva fàbrica romànica l’església de Sant Esteve de la Doma, als afores.

Canovelles
Església parroquial de Sant Feliu (s. XI), d’una nau i absis del tipus llombard, amb notable portada (s. XIII) amb arquivoltes i decoració geomètrica i animal.

Sant Miquel del Fai
Antic monestir benedictí, situat en un bell paratge de cingles i saltants d’aigua, conserva d’època romànica la façana de l’església sota una gran balma, dins la tradició d’església troglodítica. A migdia, a la petita capella de Sant Martí, s’han reproduït les pintures murals conservades al MNAC. (Mun. de Bigues i Riells.)

Sant Sebastià de Montmajor
Església parroquial (s. XII) d’una nau de creu grega amb transsepte, tres absis, campanar de torre sobre el creuer, característica decoració llombarda. (Mun. de Caldes de Montbui.)[ES] Rutas del Románico
(5.3) El Lluçanès, el Moianès y el Vallès OrientalEsta propuesta de recorrido constituye la tercera de las cuatro jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Románico (5.0) De los Pirineos a Barcelona por el Ripollès, Osona y el Vallès.

El itinerario
Hacia el oeste, por la C-25d a Prats de Llucanès, en el altiplano que separa las aguas del Ter y del Llobregat, la pequeña iglesia de Sant Andreu de Llanars y, sobre todo, el monasterio de Llucà, que justifica el viaje. Hacia el suroeste, la carretera de Santa Eulàlia de Riuprimer lleva hasta Vilanova del Pla y al excepcional monasterio de L’Estany, ya en el Bages.

Si se continúa de nuevo por la C-17 en dirección a Barcelona, se llega a La Garriga, tradicional pueblo de veraneo en la comarca del Vallès, con las iglesias de Santa Maria del Camí y de La Doma, y, más adelante, a Canovelles, con la parroquia de Sant Feliu. Sin embargo, mucho antes de llegar a estos dos lugares, en Centelles, puede tomarse la sinuosa C-1413 que serpentea sobre los riscos de Bertí, y, antes de Sant Feliu de Codines, continuar por un desvío a la izquierda hasta el pintoresco paraje de Sant Miquel del Fai, con su iglesia troglodítica junto a unas bellas cascadas.

Desde Sant Feliu de Codines se baja hasta Caldes de Montbui, estación balnearia de aguas termales con interesantes restos romanos; antes de llegar, una atractiva ruta de montaña sube hasta El Farell y desciende hasta Sant Sebastià de Montmajor, en un recogido valle.

Sant Andreu de Llanars
Antigua parroquia rural. (s. XII), de una nave y ábside con pequeño campanario cuadrado sobre la bóveda. (Mun. de Prats de Lluçanès.)

Lluçà
Antiguo priorato canonical de Santa Maria, iglesia de finales del s. XII de una nave y tres ábsides, muy modificada y modernamente restaurada (interesante herraje original en la puerta); notable claustro de pequeñas dimensiones con columnas y capiteles muy bellos (temas vegetales y de bestiario), dentro de la línea de la escuela ripollesa. De aquí proceden los magníficos frontal y laterales de altar conservados en el MEV (s. XIII), reproducidos en parte. Se han descubierto pinturas murales góticas (s. XIV) bajo el coro.

Vilanova del Pla
Iglesia de Sant Jaume (s. XI-XII), adosada a una antigua masía, de planta circular, ábside de tipo lombardo. (Mun. de Santa Maria d’Oló.)

L’Estany
Antiguo monasterio de canónigos regulares de Santa Maria. Iglesia consagrada en 1133 de una nave, crucero y tres ábsides, restaurada, y magnífico claustro (s. XII-XIII) con diez arcos por lado sobre pares de columnas y un buen número de capiteles de gran diversidad temática (escenas bíblicas y profanas como esposorios, juglares, etc.) Dependencias monacales y pequeño museo.

La Garriga
Iglesia de Santa Maria del Camí, de un antiguo hospital de camino real, de nave única, reconstruida en el s. XII sobre otra anterior. Conserva elementos románicos la iglesia de Sant Esteve de la Doma, en las afueras.

Canovelles
Parroquia de Sant Feliu (s. XI), de una nave y ábside de tipo lombardo. Notable portada (s. XIII) con arquivoltas y decoración de temas geométricos y animales.

Sant Miquel del Fai
Antiguo monasterio benedictino, conserva de época románica la fachada de la iglesia bajo una gran cueva, dentro de la tradición de iglesia troglodítica. Al S, en la pequeña capilla de Sant Martí, se han reproducido las pinturas murales conservadas en el MNAC. (Mun. de Bigues i Riells.)

Sant Sebastià de Montmajor
Parroquia (s. XII) de una nave de cruz griega con transepto, tres ábsides, torre-campanario sobre el crucero, característica decoración lombarda. (Mun. de Caldes de Montbui.)[GB] Romanesque Art Routes
(5.3) Lluçanès, Moianès and Vallès OrientalThis proposed trail corresponds to the third of the four-day plan into which the route has been divided
Romanesque Art Routes (5.0) From the Pyrenees to Barcelona via Ripollès, Osona and Vallès.


The itinerary
West of Vic, the C-25d to Prats de Lluçanès takes us to the little church of Sant Andreu de Llanars standing on the plateau that separates the waters of the Ter from the Llobregat and, even more important, to the monastery of Lluçà, which alone is worth the trip. The road southwest from Vic to Santa Eulàlia de Riuprimer leads to Vilanova del Pla and to the exceptionally fine monastery of L’Estany over the border in Bages.

The C-17 from Vic towards Barcelona brings us to the churches of Santa Maria del Camí and La Doma at La Garriga, a traditional summer holiday resort in the comarca of Vallès. Further south is Canovelles, with its parish church of Sant Feliu. However, well before this one can branch off at Centelles along the C-1413 that winds up along the Cingles de Bertí cliffs. Then, just before Sant Feliu de Codines, there is a turning to the left towards the picturesque spot of Sant Miquel del Fai, where a church built into a cave stands alongside a beautiful waterfall.

From Sant Feliu de Codines we drive down towards Caldes de Montbui, a spa town with hot springs and interesting Roman remains. Before Caldes an attractive mountain road climbs up El Farell and down to Sant Sebastià de Montmajor in its secluded valley.


Sant Andreu de Llanars
Former country parish church (12th C.): nave and apse with small square bell tower over the vault. (Borough: Prats de Lluçanès.)

Lluçà
Santa Maria, former priory of canons: church (late 12th C.) with nave and three apses, many later alterations, recently restored (note original ironwork on door); small but handsome cloister with very fine columns and capitals (plant and animal motifs) in the style of the School of Ripoll. A magnificent antependium and altar sides (13th C.), partly reproduced, are now in the MEV. Beneath the choir, 14th C. Gothic paintings have been found.

Vilanova del Pla
Church of Sant Jaume (11-12th C.) adjoining old farmhouse, one of the few that are circular in shape, apse with characteristic Lombard decoration. (Borough: Santa Maria d’Oló.)

L’Estany
Former Augustinian canonry of Santa Maria: church consecrated 1133, nave, transept and three apses, restored; magnificent 12-13th C. cloister with ten arches on each side resting on twin columns and numerous capitals (highly varied motifs – biblical and profane scenes including betrothals, minstrels, etc.); monastery buildings and small museum.

La Garriga
Church of Santa Maria del Camí (one aisle), once part of a hospice, rebuilt in 12th C. over an earlier building. Also contains elements from the primitive Romanesque church of Sant Esteve de la Doma, on the outskirts.

Canovelles
Parish church of Sant Feliu
(11th C.): nave, Lombard-type apse, remarkable doorway (13th C.) with archivolts and geometrical and animal designs.

Sant Miquel del Fai
Former Benedictine monastery in a picturesque setting with cliffs and waterfalls. Church built into a cave in the tradition of troglodyte churches (Romanesque façade). Towards the south, in the small chapel of Sant Martí, mural paintings now at the MNAC have been reproduced. (Borough: Bigues i Riells.)

Sant Sebastià de Montmajor
Parish church (12th C.): nave forming a Greek cross with the transept, three apses, bell tower over the crossing, characteristic Lombard decoration. (Borough: Caldes de Montbui.)Font: Generalitat de Catalunya, juny 2015
Sitio religioso

Sant Andreu de Llanars

Sant Andreu de Llanars
Sitio religioso

Lluçà-Santa Maria

Lluçà
Sitio religioso

Vilanova del Pla-Sant Jaume

Vilanova del Pla
Sitio religioso

L'Estany-Santa Maria

l'Estany
Sitio religioso

La Garriga-Santa Maria del Camí

la Garriga
Sitio religioso

Canovelles-Sant Feliu

Canovelles
Sitio religioso

Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai
Sitio religioso

Sant Sebastià de Montjamor

Sant Sebastià de Montjamor

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta