-
-
703 m
287 m
0
13
25
50,01 km

Vista 162 veces, descargada 11 veces

cerca de Cornudella de Montsant, Catalunya (España)

Excursió de descoberta, bàsicament per anara veure lo Tormo, a la Vilella Alta. Un indret singular i espectacular del que no tenia cap coneixença fins que un company hi va anar fa un parell de setmanes.

Hem sortit de les Ventes, si bé dos companys hem deixat el cotxe a Alforja i un altre ens ha pujat amb la furgo, amb la idea de ciclar una mica més quan ell, que no podia fer tard, marxés.

A Cornudella hi hem arribat per un lloc nou, estalviant-mos el tram de carretera, i hem pujat fins al Camí dels Cartoixans pelr l'opció dura, el GR.

A la Morera no hi hem arribat perquè hem tirat avall cap a Poboleda per l'espectacular Camí de la Drecera. I des d'aquest poble, hem anat, en un tram nou per a mi, fins a Escaldaei, alternant la carretera i el Camí ral que unia els dos poble. Aquestt té algun tram dur (sobretot al principi, on ha tocat fer peu a terra alguns metres), però després es puja prou bé fins al Coll de l'Ou, ja a prop d'Escaladei. Aquí hem esmorzat al Racó d'Escaladei, molt ben atessos, com sempre, hem agafat aigua i hem enfilat cap al segon tram nou del dia, que ens ha portat cap a lo Tormo.

"Lo Tormo és un monòlit de gres vermell situat a pocs quilòmetres de la Vilella Alta, al Priorat. L’indret desprèn un aire enigmàtic i una mica tel·lúric: és ple de creus i altres símbols de difícil interpretació excavats a la roca; uns canalons picats a la pedra recorren la roca de dalt a baix, sense una funció clara; unes tombes antropomorfes coronen el complex, i una balma murada, situada en un lloc força inaccessible, guarda al seu interior més símbols religiosos."

(https://www.naciodigital.cat/reus/noticia/2829/llegat/eremitisme/montsant/tormo/vilella/alta)

El Camí està bé fins que toca creuar el Barranc del Pouets, És una mica complicat, hi ha trams a peu que s'ha de traginar la bici per uns horts, etc. Però es fa bé. Només cal seguir el track.

Per a sortir de lo Tormo, hem passat pel un camí que discorria per una finca d'oliveres. M'ha aturat l'amo i, educadament, m'ha dit que era un camí privat i m'agrairia que no hi passessim mes... Com en mirar el mapa en arribar a a casa he vist que hi ha un camí (públic) més principal a la dreta que porta al mateix, lloc, aquest és el que he dibuixat en el track que penjo. Així us evitareu raons.

La tornada a Escaladei l'hem feta per carrretera i hem desfet el camí fins a Poboleda (més entretingut i menys dur en aquest sentit de la marxa), i, " al'antiga" (sense track, perquè ha estat una decisió sobrevinguda, ja que s'havia fet tard, peròun company que ha marxat per carretera ens ha dit que "hi havia camí") hem circumvalat el poble i hem agafat bonics trams de camí senyalitzats com a "itinerari saludable", hem creuat el Siurana algun cop a gual i una ocasió pel preciós Pont de la Soia.

"Situat sobre el riu Siurana, forma part del Camí Ral de Poboleda a Cornudella. Restaurat per la Diputació de Tarragona l'any 1970, llavors se li atorgà, sense base solida, una datació d'època romana, la qual s'ha descartat, possiblement sigui d'època medieval. S'hi han dut a terme modificacions, al llarg de l'historia. Deixà d'utilitzar-se als voltants de 1880 amb motiu de la construcció de la carretera T-702."

(https://caminantperelpais.blogspot.com/2015/05/poboleda.html)


Al final d'anar resseguint camí, hem acabat sortint a la carretera, no massa lluny de les Ventes, on ens hem acomiadat dels dos compans que tenien el cotxe allí i jo i un altre hem tirat amunt pel Mas de les Moreres cap al nostre estimat Coll d'Alforja (avui no s'ha fet tan pessat com altres dies que portes ja més quilòmetres acumulats o quan fa calor) i des d'aquest, avall cap al poble (amb prudència, perquè el camí té molts bancs de sorrra, una zona amb grava que no m'agrada gens).

En resum, un bon itinerari (penso) per anar a conèixer aquest indret tan singular com és lo Tormo.

A mi el Gramin m'ha marcat 1501 metres positius. Si sortiu d'Alforja, compteu uns 11 km i 250+ més. I si surtiu de les Ventes, doncs uns 40 km i 1250+, aprox. I si aneu directes de les Ventes a lo Tormo sense fer el romb per dalt pel Camí dls Cartoixants, llavors ja ha de ser un "pim-pam".

La quaifico de difícil per la baixada del Camí de la Drecera i pels trams tècncis de pujada del GR a Cornudella i del Camí dels Cartoixans i el Coll d'Alforja (on cadascú puja més o menys en funcio de la tècnica i força que ún tingui). La resta és rodadora.

Fotos cortesia d'en Sergi

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta