-
-
800 m
112 m
0
14
27
54,45 km

Vista 31 veces, descargada 0 veces

cerca de Reus, Catalunya (España)

Ruta amb la idea de pujar a Puigcerver pel cantó de Riudecols i després fer una volta per la vall de Cortiella i tornar per la Teixeta i el barranc dels Masos.
Sortim de Reus pel camí del Roquís i anem a Riudoms pel camí dels Molins Nous, evitant el pas del tram de senderó-drecera habitual pel camp d’olivers, sembla que hi ha hagut conflicte amb el propietari i algun ciclista….

Des de Riudoms avui provarem de fer un camí diferent per anar a Riudecols, l’amic “Xavisov” el puja en una de les seves rutes a wikiloc i com té bona pinta hi provarem de passar. Sortim per la carretera vella de Montbrió i prenem el camí de Sant Pau i seguirem per aquest un tram i ens desviarem a l’esquerra fins la riera d’Alforja, un cop a la riera la travessarem i anirem per un camí a l’altre costat riera amunt durant uns 1,8 km fins trobar la riera de les Voltes que s’uneix a la d’Alforja, deixarem la riera d’Alforja i prenem a l’esquerra el camí que segueix la riera de les Voltes, tot pista en bon estat. Arribem al costat d’una gravera, deixem de seguir la riera i anem cap a l’esquerra passant pel costat de les instal•lacions de la gravera i fent una tomb pronunciat en “U”. Després seguirem el camí passant entre camps de conreu d’oliveres i es travessa la carretera de Botarell a les Borges. Es continua per bon camí, tenint a l’esquerra a 300-400metres (encara que no es veu), el camí Fondo que abans fèiem sovint però que amb el temps s’havia anat tapant de vegetació i la planta de compostatge de Botarell. M’ha agradat perque s’evita el pas pel costat de la planta i la conseqüent pudor que s’hi genera.

Més enllà es travessa la via del tren per damunt un pont i poc després s’enllaça amb el camí de les Voltes i es gira 90º cap a l’esquerra (SO) anant per aquest en direcció a la riera de Riudecols.
En arribar a la riera ja es segueix el camí habitual, riera amunt fins el poble de Riudecols.

Des de Riudecols pel costat de la font dels Canalots enfilem la pujada a Puigcerver, com sempre llargueta i bastant sostinguda , sense gaires descansos…Avui era el primer dia que un company pujava a Puigcerver i li ha fet especial il•lusió.

Fem un entrepà calent a l’aire lliure i un beure que ens preparen a l’ermita i després toca seguir, tot i no fer gaire bon temps, núvol, vent que cada cop és més fort seguim en baixada per la pista que porta al coll d’Alforja fins arribar al coll de Cortiella.
Trenquem a l’esquerra (S) direcció vall de Cortiella i Porrera iniciant la rápida baixada per aquest camí, passem pel costat del SImca 1200 abandonat en un tomb i seguim avall fins ser al costat de l’explotació vinícola del celler del mas del Botó que queda a la nostra dreta.
Passarem per alguns masos de la vall, veurem a l’altre costat de la vall el mas Blau, pintat amb aquest color característic i que va pertànyer a unes antigues explotacions mineres. Arribarem al trencant de Porrera, deixem a la dreta (N) el camí de Porrera per on ve el GR-174 i seguirem el GR cap a l’esquerra, en direcció al mas d’en Mestre i coll dels Feixos. Anirem fent un tomb per la muntanya, pujant suaument i deixant la vall a la nostra dreta.
Aviat arribem a l’entorn del mas d’en Mestre, el primer que trobem és una petita capella amb una espadanya, es pensa que el lloc on es troba coincideix amb l’antic emplaçament de la parroquia de santa Maria de Cortiella que actualment queda integrada al mas d’en Mestre.
Cortiella és ara un despoblat format per diversos masos que s’integrà al terme d’Alforja l’any 1191, després d’una donació de la reina Sança a Ramon de Ganagot. Sempre fou un lloc molt poc poblat, està documentat que el 1553 hi havia 3 focs i 8 masos. L’indret és geològicament amb característiques pròpies del Priorat amb terrenys de pissarres del paleozoic però pertanyent al terme d’Alforja.
El Mas d’en Mestre és una masada, la més gran del terme d’Alforja i s’alça com una gran fortificació en aquesta vall, sembla que ha estat habitat des de temps antics. El cap d’aquesta casa pairal el 1872, Josep Antoni Mestre, fou un destacat cap carlí, va reclutar un regiment de soldats i va arribar a grau de general dins l’exèrcit carlista. El mas disposa d’un cementiri propi.

Continuarem per la pista pujant cap el coll dels Feixos on hi ha el parc eòlic del mateix nom amb els molins de vent. Sembla que hi ha un megaprojecte d’ampliar l’implantació de molins de vent o aerogeneradors en tota la zona de Puigcerver, (vedat del Pany i carenes dels voltants) cosa que suposa una greu amenaça per tot aquest entorn natural i paisatgístic.
Des del coll dels Feixos, seguim per un camí que passa per l’obaga de la muntanya i després enllacem amb el camí carener que ens portarà primer en pujada i després baixant fins el coll de la teixeta passant pel costat d’uns aerogeneradors.

Des de la Teixeta ja anem a buscar la baixada pel camí dels Masos , el primer tram és un camí ample però bastant dret i espatllat una mica "trialero" on cal vigilar baixant perque hi ha vegetació i alguns escòrrecs. Més avall ja millora molt i després està cimentat en bona part.

Sortim a la carretera de Duesaigües i passem per sota aquest poble i agafem el camí de Riudecanyes passant pel costat del pantà que avui hem vist bastant buit.
De Riudecanyes en sortim per la part alta del poble vora la carretera de Vilanova i anem a buscar un camí divertit, de pujada i baixada que enllaça amb el dels Molins, després els camins i tram de senderó cap a Montbrió i d’allà a Riudoms i Reus.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta