-
-
559 m
406 m
0
9,7
19
38,68 km

Vista 126 veces, descargada 5 veces

cerca de Cervera, Catalunya (España)

La ruta de la Guerra Civil a la Segarra està compresa principalment per la L2 (línia 2 defensiva a la reguarda del front del Segre) L'itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra és un projecte que s'inscriu dins els Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, per tant, està pensat per contribuir, des del rigor històric, al doble objectiu de recuperar la memòria col·lectiva, i de conservar i difondre els principis de llibertat i democràcia.

L'itinerari que presentem pretén ser una modesta contribució al coneixement de la Guerra Civil de 1936-1939 a la Segarra a partir d'un recorregut per diferents espais que, per la seva significació i estat de conservació, ens poden oferir una visió aproximada d'uns esdeveniments dolorosos que van marcar el present i el futur d'aquestes terres, des d'un tractament integral de les violències tant durant la guerra com en la immediata postguerra.

El recorregut també vol contribuir a ser un bon recurs en l'àmbit de l'educació i del turisme, però sobretot vol contribuir a desvetllar l'interès per aquests espais com a millor garantia per afrontar una més que necessària preservació.
Waypoint

Oficina Comarcal de Turisme - La Segarra - Inici

La ruta surt davant de l'oficina de turisme del Consell Comarcal de La Segarra. On hi ha la seu principal del consell comarcal. Passeig Jaume Balmes, 3. http://www.lasegarra.org
Waypoint

Col·legi Balmes

Amb l'arribada del front a Catalunya, Cervera i la Segarra van haver de preparar-se per donar cabuda a nombroses instal·lacions i serveis militars, com l'Hospital base del XVIII Cos d'Exèrcit republicà.
Waypoint

Universitat de Cervera

El 24 de gener de 1939 es creava a Cervera un camp de concentració per a milers de presoners, primer de l'Exèrcit de Franco i després del mateix règim. També hi van passar militars aliats fugits de l'Europa ocupada i guardes fronterers alemanys després de l'alliberament del sud de França, a l'agost de 1944.
Waypoint

Centre Obrer

El bombardeig sobre ciutats i pobles sense defensa va convertir-se per primera vegada a la història en una estratègia emprada per l'aviació nazi i feixista al servei de Franco per tal de destruir objectius militars, comunicacions i minvar la moral de la rereguarda. Cervera no en va escapar. Els bombardejos a Cervera van ser ocasionats per l'aviació Italiana.
Waypoint

Cementiri de Cervera i fossa comuna

El cementiri de Cervera es va convertir durant la Guerra Civil en una immensa fossa comuna de centenars de soldats i civils que van trobar la mort en aquesta ciutat.
Waypoint

Clot dels Àubens

Entre els llocs que la memòria col·lectiva cita com a testimonials de la persecució religiosa a la Segarra figura la partida de terme coneguda com el Clot dels Àubens.
Waypoint

La Cardosa

La_Cardosa
Waypoint

Castell de Montcortès

Castell_de_Montcortès
Waypoint

Trinxeres dins a la roca camuflades

Trinxeres_dins_a_la_roca_camuflades
Waypoint

Castell de Concabella i poble

El castell de Concabella i el poble van convertir-se a partir de maig de 1938, i durant quatre mesos, en base del camp de treball núm. 4. Dins el nucli del poble es pot seguir un itinerari pels espais de memòria del camp.
Waypoint

Camp d'aviació i refugi antiaeri de l'Aranyó

El comandament de l'aviació republicana va planificar la construcció d'una xarxa de petits aeròdroms per tot el territori, entre els quals hi va haver el de l'Aranyó, conegut també com de Cervera.
Waypoint

Serveis dels Pilots menjador habitacions i molt més

El camp d'aviació disposava de tota la logística perquè els pilots i mecànics dels avions hi poguessin viure in situ. Disposaven d'habitacions, menjador, wc, dutxes, llar de foc...
Waypoint

Antic camp d'aviació de l'Aranyó de la República

Antic_camp_d'aviació_de_l'Aranyó_de_la_República
Waypoint

Muller

Waypoint

Castell de l'Aranyó

Castell_de_l'Aranyó
Waypoint

Pallers de Pedra

Pallers_de_Pedra
Waypoint

El Canós

El_Canós
Waypoint

Búnquer de la Línia L2

El maig de 1938 van començar les obres de fortificació de la L-2, una línia de defensa que a la Segarra protegia els principals eixos de penetració de l'exèrcit rebel i de nuclis importants com Cervera. Aquí podrem veure un búnquer a prop del nucli del Canós.
Waypoint

Tordera

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta