-
-
351 m
223 m
0
0,9
1,9
3,71 km

Vista 949 veces, descargada 25 veces

cerca de Adri, Catalunya (España)

El Puig d’Adri és un bonic exemple del vulcanisme quaternari de les comarques gironines, sobretot per la varietat i complexitat de les seves fases eruptives. Va començar amb una fase explosiva hidromagmàtica, on magma ascendent es va barrejar amb aigua subterrània, tot provocant l’obertura d’un gran cràter de prop d’un quilòmetre de diàmetre. Aquest cràter avui costa d’apreciar, ja que es troba parcialment recobert per dos edificis volcànics posteriors, de tipus estrombolià que són els que formen el puig pròpiament dit.

Començarem la ruta, que és unidireccional des del llogarret d’Adri. Un camí just davant de les cases enfila en direcció sud cap al puig, tot passant al principi enmig d’un camp d’oliveres. El camí comença a enfilar-se tot entrant al bosc. A l’esquerra hi trobem una antiga terrera on es veuen materials molt fins formats per cendres volcàniques i petits fragments de roca del subsòl, dipositats en forma de capes. Aquests materials varen ser expulsats en la fase explosiva inicial del volcà.

El camí segueix pujant suaument fins a arribar a una mena d’altiplà amb feixes de conreu. Aquí els materials volcànics són blocs de pedra tosca dipositats al damunt de les cendres que trobàvem a baix per una fase eruptiva estromboliana més tranquil•la. Els camps de baix la dreta corresponen al primer cràter, parcialment cobert per l’edifici del puig.

Seguim el camí fins a trobar un cadenat i les runes d’una antiga casa (can Xinet). Des d’aquí hi ha unes magnífiques vistes del pla de Girona, les Gavarres, Rocacorba i part del Baix Empordà. Passades les runes seguim tota vora de camp fins a arribar a l’inici del bosc. Veiem a l’esquerra un corriol que baixa sobtadament entre unes feixes i el bosc. El seguim fins a ficar-nos de ple enmig d’un alzinar. Sense deixar el corriol passem pel costat d’unes feixes amb pins que trobem a la dreta. Al final de la pineda, a l’esquerra, albirem per entre els arbres, una magnífica vista del pla de Canet, format per l’acumulació de cendres volcàniques al fons d’antigues valls.

Seguim per un corriol estret i ben fressat de baixada, deixant un altre petit corriol que puja a la dreta. Passem pel mig d’un alzinar amb una gran densitat de peus de rebrot a conseqüència d’una antiga i intensa explotació per al carboneig. Precisament enmig mateix del corriol ens toparem amb una plaça carbonera abandonada. Més endavant el corriol ens porta a un camí més ample, que anirem seguint de baixada entre alzines i sureres. Després d’una petita pujada i un tram planer veiem uns camps a la dreta. Seguim el camí principal tot seguint la baixada i passant pel costat d’una casa, que deixem a l’esquerra, i fins a arribar a la carretera que va de Canet a Adri. Passem la carretera i, just després, enfilem el caminet de la dreta, deixant dos corriols a l’esquerra. El camí ens porta, entre sureres i alzines, fins a una pista asfaltada al costat del mas de la Torre, ja a les envistes de Canet.

Seguim per la pista fins al camí que porta al mas. Just al costat hi trobem un plafó informatiu i el camí que ens porta, de baixada, cap a les gorgues de Canet, formades per l’excavació que de l’aigua de les rieres a les colades de lava i cendra que varen baixar pel fons de vall des del volcà. Podem fer-hi la volta tot aprofitant els ponts i tornar pel mateix camí, de pujada, fins al poble de Canet.

1 comentario

  • Foto de FAR

    FAR 28-feb-2021

    He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

    Bona ruta amb nens

Si quieres, puedes o esta ruta