Tiempo  3 horas 46 minutos

Coordenadas 1263

Fecha de subida 7 de julio de 2019

Fecha de realización junio 2019

-
-
985 m
639 m
0
1,9
3,9
7,74 km

Vista 17 veces, descargada 3 veces

cerca de El Pino, Asturias (España)

Aquesta ruta forma part de la lineal del PR AS-31 que va de la població del Pino fins a la Paraya amb una longitud de 13 Km i un desnivell d’uns 900 m aproximadament tot passant per la Foz del Rio Pino i la Foz del Rio Aller.
Està declarat com a Monument Natural l’abril del 2001, forma part del Concejo d’Aller i de les rutes de les valls mineres d’Astúries.
El protagonista d’avui és sens dubte el Rio Pino, un rierol d’uns 66 Km de longitud que aboca les seves aigües al Rio San Isidro en un desnivell d’uns 800 m. Neix a la Pena Redonda i en el seu camí s’ha obert pas a través d’una muntanya calcària excavant aquesta bonica foz de quasi 1000 m de llargària donant lloc a una gorja estreta i de parets pràcticament verticals ressonant la remor del riu produïda per els seus constants petits salts d’aigua .
La vegetació que podem veure en la zona del congost es escassa, sobretot en el que fa referència a les verticals parets, don es alguna vegetació que creix aprofitant les esquerdes de les roques.
El camí que trobarem quan arriben a la foz és un enllosat de pedra calcària i es la via per on els veïns del Pino accedeixen amb el bestiar a les zones de pastura durant els mesos d’estiu .
Després d’haver obert el riu aquesta gorja s’obre una vall dominada per castanyers, roures, avellaners, faigs i d’altres espècies vegetals.
Descripció de la ruta:
Inici en el poble Del Pino 43º 6’ 20.6” N, 5º 31’ 5.7” O
Si venim de Mieres per la AS-253 prenem l’últim carrer a la dreta, no hi ha senyals de les foces, en pocs metres ja torbarem panells informatius. Podem deixar el cotxe aquí si hi ha espai o creuem un camp per entre mig d’uns de pedra. Abans d’arribar al Rio de San Isidro tornem a trobar un panell, seguim direcció al riu i creuem un pont.
La ruta no te pèrdua doncs es tracta d’anar seguint les marques del PR AS-31 (blanques i grogues) que anirem trobant tot el camí
Arribarem a una font d’alt contingut de ferro, La Fuente de La Saluts, ho veiem pels colors ocres a les pedres de la font. Uns metres més avall el Rio Pino aboca les seves aigües al San Isidro..
Continuem per aquest camí que serà la nostre guia deixant a l’esquerra un pont i una mini àrea de descans, continuem i arribarem al Molin del Peón, antic molí i petita central elèctrica ara convertida en un viver d’alevins de truites.
Creuem el pont i seguim pel camí sempre en constant pujada emparats per l’ombra dels arbres, que el sol està present i comença a escalfar. Trobem una casa em unes pastures i una desviació a l’esquerra, anem cap a la casa seguint les marques.
El següent que trobarem, també després de deixar un camí a l’esquerra és la font de Las Gavilanceras i una mica més amunt un rètol indicant que hi manca 1 Km per l’inici de la Foz.
A partir d’aquí el camí planeja i anem sentint la remor del Pino. Deixem a la dreta un camí que va una forta baixada i el nostre remunta una mica i entre mig del arbres ja podrem començar a veure el riu saltant de pedra a pedra.
Quan el camí fa un revolt molt pronunciat a l’esquerra, en front hi ha un enllosat que baixa cap el riu. Aquí passat en pont ja entrem a la Foz Del Pino gaudint d’aquest quasi kilòmetre de parets verticals. A partir d’aquí ens dediquem al noble art de badar i fer fotos.
Tot lo bo s’acaba i aquí passa lo mateix. Arribem a una bifurcació, Las Campas, a la dreta Peña Redonda, on neix el Rio Pino per la Vall el Fondil i a l’esquerra la continuació del PR AS-31 a Caniella i la Paraya.
Nosaltres ho donem per fet i desfem el camí tornant a mirar aigua i parets...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esta ruta forma parte de la lineal del PR AS-31 que va de la población del Pino hasta la Paraya con una longitud de 13 Km y un desnivel de unos 900 m aproximadamente pasando por la Foz del Rio Pino y la Foz del Rio Aller.
Está declarado como Monumento Natural en abril de 2001, forma parte del Concejo de Aller y de las rutas de los valles mineros de Asturias.
El protagonista de hoy es sin duda el Río Pino, un arroyo de unos 66 Km de longitud que vierte sus aguas al Río San Isidro en un desnivel de unos 800 m. Nace a la Pena Redonda y en su camino se ha abierto paso a través de una montaña caliza excavando esta bonita foz de casi 1000 m de longitud dando lugar a una garganta estrecha y de paredes prácticamente verticales resonando entre ellas el rio sus constantes pequeños saltos de agua.
La vegetación que podemos ver en la zona del desfiladero es escasa, sobre todo en lo que hace referencia a las verticales paredes, don se alguna vegetación que crece aprovechando las grietas de las rocas.
El camino que encontraremos cuando llegan a la foz es un enlosado de piedra caliza y es la vía por donde los vecinos del Pino acceden con el ganado en las zonas de pasto durante los meses de verano.
Después de haber abierto el río esta garganta se abre un valle dominado por castaños, robles, avellanos, hayas y otras especies vegetales.
Descripción de la ruta:
Inicio en el pueblo Del Pino 43º 6 '20.6 "N, 5º 31' 5.7" O
Si venimos de Mieres por la AS-253 tomamos la última calle a la derecha, no hay señales de las foces, en pocos metros ya encontraremos paneles informativos. Podemos dejar el coche aquí si hay espacio o cruzamos un campo para entre medio de unos de piedra. Antes de llegar al Río de San Isidro volvemos a encontrar un panel, seguimos dirección al río y cruzamos un puente.
La ruta no tiene pérdida pues se trata de ir siguiendo las marcas del PR AS-31 (blancas y amarillas) que iremos encontrando todo el camino.

Llegaremos a una fuente de alto contenido de hierro, La Fuente de La Saludos, lo vemos por los colores ocres en las piedras de la fuente. Unos metros más abajo el Río Pino vierte sus aguas al San Isidro .. Continuamos por este camino que será nuestra guía dejando a la izquierda un puente y una mini área de descanso, continuamos y llegaremos al Molino del Peón, antiguo molino y pequeña central eléctrica ahora convertida en un vivero de alevines de truchas. Cruzamos el puente y seguimos por el camino siempre en constante subida amparados por la sombra de los árboles, que el sol está presente y empieza a calentar. Encontramos una casa me unos pastos y una desviación a la izquierda, vamos hacia la casa siguiendo las marcas. Lo siguiente que encontraremos, también después de dejar un camino a la izquierda es la fuente de Las Gavilanceras y un poco más arriba un letrero indicando que falta 1 Km por el inicio de la Foz. A partir de aquí el camino planea y vamos sintiendo el rumor del Pino. Dejamos a la derecha un camino que una fuerte bajada y nuestro remonta un poco y entre medio de los árboles ya podremos empezar a ver el río saltando de piedra en piedra. Cuando el camino hace una curva muy pronunciada a la izquierda, en frente hay un enlosado que baja hacia el río. Aquí pasado en puente ya entramos en la Foz Del Pino disfrutando de este casi kilómetro de paredes verticales. A partir de aquí nos dedicamos al noble arte de mirar y hacer fotos. Todo lo bueno se acaba y aquí pasa lo mismo. Llegamos a una bifurcación, Las Campas, a la derecha Peña Redonda, donde nace el Río Pino por el Valle el Fondil y a la izquierda la continuación del PR AS-31 a Caniella i la Paraya. Nosotros lo damos por hecho y deshacemos el camino volviendo a contemplar agua y paredes ...

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta