Tiempo  3 horas 21 minutos

Coordenadas 1352

Fecha de subida 6 de julio de 2019

Fecha de realización junio 2019

-
-
1.756 m
1.602 m
0
1,6
3,1
6,25 km

Vista 27 veces, descargada 2 veces

cerca de Torrestío, Castilla y León (España)

El sistema de navegació amb GPS és un avanç important alhora de poder anar a un lloc determinat, però en aquest cas és un malson. L’any passat vàrem voler fer aquesta ruta i vam posar les indicacions de les coordenades al GPS, res més fàcil. El problema va ser que ens va portar per la zona de Lleó, això si, carreteres de muntanya estretes i plenes de corbes tot sortejant gorges i ports de muntanya, meravellós, però quan vas per feina interessa arribar quant abans millor per poder fer la ruta planejada.
Després de mols quilòmetres i temps vàrem arribar a Torrestio, un petit nucli que pertany a Lleó i d’aquí per una pista forestal d’uns cinc o sis quilòmetres arribes al Alto de La Farrapona, on comença la ruta ja en zona Asturiana. El problema era que ja era massa tard per poder iniciar-la i la vam haver de posposar per aquest any amb un canvi de coordenades.
Per tal de que no ens faci anar per Torrestio posem les coordenades de Pola de Somiedo, o busquem en el mapa aquesta ubicació.
Pola de Somiedo 43º 5’ 42.3” N, 6º 15’ 29.5” O Saliencia 43°05'16.4"N, 6°08'29.3" O
Just quan hi manquen un 3 Km per arribar-hi, després de la sortida d’un mini túnel trobem de sobte la indicació a l’esquerra que assenyala Siliencia – 11 Km - .
Quan arribem a Saliencia, deixem el poble a la dreta i prenem la desviació a l’esquerra cap el -Alto de la Farrapona- (43º 3' 24.66" , -6º 5' 23.28”), ja indicat, per una carretera estreta i sinuosa de 7 Km.
Quan arriben en aquest coll hi trobem una zona d’aparcament on deixem el vehicle. Just al final on es converteix en pista no asfaltada, que va a Torrestio, és la província de Lleó.
S’ha de tenir en comte que per fer aquesta ruta no hi ha ombres i sempre fa molt vent, per tant es important, gorra, aigua i paravents, pel demés és una ruta fàcil i mig indicada en el sentit de que fins que arribem al primer coll seguirem les marques blanques i grogues del PR AS-15, llavors girem a l’esquerra i anem guiant-nos pel llacs i corriols marcats per l’ús. A partir d’aquí ja no hi ha marques, el camí es intuïtiu i no et pots perdre.
Comencem la ruta en el – Alto de la Farrapona- , on trobarem indicatius de la ruta en referència al PR AS-17, que tan sols farem un tram. Anem pel camí al costat del panells informatius gaudint d’un entorn meravellós fins que aquest fa un gir a l’esquerra i ja se’ns obre la vall d’origen glaciar dins del Parc Natural de Somiedo on veurem els llacs de la Cueva, estanyol temporal de La Alamgrera o de La Mina, el llac Cervereiz, el llac Calabazosa o llac Negre, el més gran de tots ells.
En aquesta zona hi va haver-hi una explotació minera de ferro, la mina Santa Rita. Les primeres notícies de la mateixa daten del 1805, on es fa al·lusió d’uns canons de ferros fets amb el metall d’aquesta mina. En la segona dècada del segle XX l’explotació era a cel obert i d’aquesta època han quedat unes extenses escombreres, en les que actualment s’ha replantat vegetació i no es veuen. Durant un temps va estar tancada i als voltants de 1956 la varen tornar a obrir amb mines interiors. Podem observar diferents forats en la falda on ens trobem.
En els anys 60 hi treballaven fins 300 obrers en els mesos en que la duresa dels temps ho permetia i a principis del 1970 tenia una producció de 80.000 tones. L’explotació de la mina es tanca al 1978, estimant que encara hi queden uns 7 milions de tones per treure-hi. En el 1988 es va tornar a intentar obrir, però al fer-hi Parc Natural no va poder ser. Es comença la restauració de l’entorn del 1994 al 2006.
Bé, doncs després aquest rotllo comencem la ruta.
Un cop em fet la corba i trobem se sobte el llac de La Cueva, anem seguint el camí, sobre tot gaudint del paisatge que en envolta per grans i altes muntanyes que han conformat les valls per la formació d’aquests llacs. Aquest llac de La Cueva el feien servir durant l’època minera per fer el rentat del mineral i s’ho poden observar uns tons rogencs degut a l’arrossegament del mineral de ferro.
Continuem pel camí seguint el PR AS-15 que es va enfilant de manera constant, trobem un panell informatiu sobre la formació dels llacs i prenem un petit corriol a l’esquerra que és una drecera damunt de l’herba que ens deixa al costat d’un altre panell que ens informa de la mina de Santa Rita i sota del mateix hi veiem dos forats d’accés miner.
Quan pràcticament hem arribat al coll veiem l’estany temporal de La Almagrera o de la Mina que està pràcticament sec.
Arribem dalt del coll i deixem el PR AS-15 per prendre un corriol a l’esquerra, on tot seguit ja veiem el llac Cervereiz sota el pic Albos. Continuem per la carena o podem veure en un costat l’estanyol temporal d’Almagrera i per l’altre el de Cervereiz. Continuem una mica més i veiem el més gran, el de Calabazosa o Negre. Val a dir que el nivell de tots ells és una mica baix.
Després d’haver estat durament castigats pel vent, quan aproximadament estem al mig del llac, el fem una petita baixada ( el terreny da com una V), a l’esquerra sens obre la vall del primer llac. Podem veure les marques del corriol damunt l’herba.
Anem seguint aquest corriol anant vorejant el perfil de la falda tenint una bona perspectiva de tot el camí per on hem comença la circular dels llacs. Seguim fins que trobem un torrent on hi surt una mica d’aigua d’una arqueta. Continuem perfilant el llac de la Cueva en direcció a unes roques per petits corriols. Aquest corriol ja es veu quan hem entrat a la vall del Cueva i també les roques per on hem de passar. Quan arribem a les roques pugem una mica i ja arribem damunt del Teito que hem vist a l’entrar a la vall del Cueva.
Aquí tanquem la circular dels llacs i tornem al cotxe per la pista per on hem vingut.
Teito és el nom que rep en Astúries una edificació de pedra amb coberta vegetal composta per escombreres o palla de sègol típica de l’occident d’Astúries i Lleó sobretot a la zona de Somiedo i a les comarques lleoneses d’Ancares i Cabrera.
Inicialment era un habitatge on compartien espai homes i animals, amb el temps es varen fer més grans i ja hi havia un espai a la part superior pels homes i la inferior pe els animals per tal d’aprofitar l’escalfor del bestiar.
Aquests Teitos estan ubicats a les Brañas que són els prats on pastura el bestiar.

El sistema de navegación con GPS es un avance importante a la hora de poder ir a un lugar determinado, pero en este caso es una pesadilla. El año pasado quisimos hacer esta ruta y pusimos las indicaciones de las coordenadas en el GPS, nada más fácil. El problema fue que nos llevó por la zona de León, eso sí, carreteras de montaña estrechas y llenas de curvas sorteando gargantas y puertos de montaña, maravilloso, pero cuando vas al grano interesa llegar cuanto antes para poder hacer la ruta planeada.
Después de muchos kilómetros y tiempo llegamos a Torrestio, un pequeño núcleo que pertenece a León y de ahí por una pista forestal de unos cinco o seis kilómetros llegas al Alto de La Farrapona, donde comienza la ruta en zona Asturiana. El problema es que ya era demasiado tarde para poder iniciarla y la tuvimos que posponer para este año con un cambio de coordenadas.
Con el fin de que no nos haga ir por Torrestio ponemos las coordenadas de Pola de Somiedo, o buscamos en el mapa esta ubicación.
Pola de Somiedo 43º 5 '42.3 "N, 6º 15' 29.5" O Saliencia 43 ° 05'16.4 "N, 6 ° 08'29.3" O
Justo cuando faltan un 3 Km para llegar, tras la salida de un mini túnel encontramos de pronto la indicación y la izquierda que señala Siliencia - 11 Km -.
Cuando llegamos a Saliencia, dejamos el pueblo a la derecha y tomamos la desviación a la izquierda hacia el -Alto de la Farrapona- (43º 3 '24.66 ", -6º 5' 23:28"), ya indicado, por una carretera estrecha y sinuosa de 7 Km.
Cuando llegan en este cuello encontramos una zona de aparcamiento donde dejamos el vehículo. Justo al final donde se convierte en pista no asfaltada, que va a Torrestio, es la provincia de León.
Hay que tener en cuenta que para hacer esta ruta no hay sombras y siempre hace mucho viento, por lo tanto es importante, gorra, agua y cortavientos, por lo demás es una ruta fácil y medio indicada en el sentido de que hasta que llegamos el primer puerto seguiremos las marcas blancas y amarillas del PR AS-15, entonces giramos a la izquierda y vamos guiándonos por lagos y senderos marcados por el uso. A partir de aquí ya no hay marcas, el camino se intuitivo y no te puedes perder.
Comenzamos la ruta en el - Alto de la Farrapona-, donde encontraremos indicativos de la ruta en referencia al PR AS-17, que tan sólo haremos un tramo. Vamos por el camino junto al paneles informativos disfrutando de un entorno maravilloso hasta que éste hace un giro a la izquierda y ya se nos abre el valle de origen glaciar dentro del Parque Natural de Somiedo donde veremos los lagos de la Cueva, laguna temporal de La Alamgrera o de La Mina, el lago Cervereiz, el lago Calabazosa o lago Negro, el más grande de todos ellos.
En esta zona hubo una explotación minera de hierro, la mina Santa Rita. Las primeras noticias de la misma datan del 1805, donde se hace alusión de unos cañones de hierros hechos con el metal de esta mina. En la segunda década del siglo XX la explotación era a cielo abierto y de esta época han quedado unas extensas escombreras, en las que actualmente se ha replantado vegetación y no se ven. Durante un tiempo estuvo cerrada y alrededores de 1956 la volvieron a abrir con minas interiores. Podemos observar diferentes agujeros en el regazo donde nos encontramos.
En los años 60 trabajaban hasta 300 obreros en los meses en que la dureza de los tiempos lo permitía y a principios de 1970 tenía una producción de 80.000 toneladas. La explotación de la mina se cierra en 1978, estimando que todavía quedan unos 7 millones de toneladas por quitar. En el 1988 se volvió a intentar abrir, pero al hacer Parque Natural no pudo ser. Se comienza la restauración del entorno de 1994 a 2006.
Bueno, pues después este rollo empezamos la ruta.
Una vez me hecho la curva y encontramos se repente el lago de La Cueva, vamos siguiendo el camino, sobre todo disfrutando del paisaje que en rodea por grandes y altas montañas que han conformado los valles por la formación de estos lagos. Este lago de La Cueva lo utilizaban durante la época minera para hacer el lavado del mineral y lo pueden observar unos tonos rojizos debido al arrastre del mineral de hierro.
Continuamos por el camino siguiendo el PR AS-15 que va subiendo de manera constante, encontramos un panel informativo sobre la formación de los lagos y tomamos un sendero a la izquierda que es un atajo sobre la hierba que nos deja junto otro panel que nos informa de la mina de Santa Rita y debajo del mismo vemos dos agujeros de acceso minero.
Cuando prácticamente hemos llegado al cuello vemos el estanque temporal de La Almagrera o de la Mina que está prácticamente seco.
Llegamos arriba del cuello y dejamos el PR AS-15 para tomar un sendero a la izquierda, donde a continuación ya vemos el lago Cervereiz bajo el pico Albos. Continuamos por la cresta o podemos ver en un lado del estanque temporal de Almagrera y por el otro el de Cervereiz. Continuamos un poco más y vemos el más grande, el de Calabazosa o Negro. Cabe decir que el nivel de todos ellos es un poco bajo.
Después de haber sido duramente castigados por el viento, cuando aproximadamente estamos en medio del lago, la basura una pequeña bajada (el terreno da como una V), a la izquierda sin abre el valle del primer lago. Podemos ver las marcas del sendero sobre la hierba.
Vamos siguiendo este sendero yendo bordeando el perfil de la falda teniendo una buena perspectiva de todo el camino por donde hemos comienza la circular de los lagos. Seguimos hasta encontrar un torrente donde sale un poco de agua de una arqueta. Continuamos perfilando el lago de la Cueva en dirección a unas rocas por pequeños senderos. Este sendero ya se ve cuando hemos entrado en el valle del Cueva y también las rocas por donde tenemos que pasar. Cuando llegamos a las rocas subimos un poco y ya llegamos encima del Teito que hemos visto al entrar en el valle del Cueva.
Aquí cerramos la circular de los lagos y volvemos al coche por la pista por donde hemos venido.
Teito es el nombre que recibe en Asturias una edificación de piedra con cubierta vegetal compuesta por escombreras o paja de centeno típica del occidente de Asturias y León sobre todo en la zona de Somiedo y en las comarcas leonesas de Ancares y Cabrera.
Inicialmente era una vivienda donde compartían espacio hombres y animales, con el tiempo se hicieron más grandes y ya había un espacio en la parte superior para los hombres y la inferior pe los animales con el fin de aprovechar el calor del ganado.
Estos teitos están ubicados en las Brañas que son los prados donde pasta el ganado.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta