• Foto de 150411 ESTOPIÑAN DEL CASTILLO-BARRANC DEL REGUÉ-EMBALSE DE CANELLES-FINESTRES-MURALLA CHINA
 • Foto de 150411 ESTOPIÑAN DEL CASTILLO-BARRANC DEL REGUÉ-EMBALSE DE CANELLES-FINESTRES-MURALLA CHINA
 • Foto de 150411 ESTOPIÑAN DEL CASTILLO-BARRANC DEL REGUÉ-EMBALSE DE CANELLES-FINESTRES-MURALLA CHINA
 • Foto de 150411 ESTOPIÑAN DEL CASTILLO-BARRANC DEL REGUÉ-EMBALSE DE CANELLES-FINESTRES-MURALLA CHINA
 • Foto de 150411 ESTOPIÑAN DEL CASTILLO-BARRANC DEL REGUÉ-EMBALSE DE CANELLES-FINESTRES-MURALLA CHINA
 • Foto de 150411 ESTOPIÑAN DEL CASTILLO-BARRANC DEL REGUÉ-EMBALSE DE CANELLES-FINESTRES-MURALLA CHINA

Tiempo  8 horas 24 minutos

Coordenadas 1709

Fecha de subida 13 de abril de 2015

Fecha de realización abril 2015

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
608 m
493 m
0
5,4
11
21,59 km

Vista 2905 veces, descargada 68 veces

cerca de Soriana, Aragón (España)

Diapositivas de la ruta:---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CATALÁ:

-Introducció:

Excel·lent cap de setmana al bell poble de Estopiñán del Castillo (Estopanyà en català ribagorçà), municipi espanyol de la Ribargorça, a la província d'Osca, Aragó. Bon tracte de la gent del poble en general i de l'hostal en el qual vam estar (Hostal Rural Estopiñan del Castillo).Molt bon menjar.


-Valoració Global:

Excel·lent. Molt bon lloc de partida per conèixer l'entorn del MontSec, Llacs de Estaña, Muralla Xinesa de Finestres, les passarel·les de Mont-Rebei, l'embassament de Canelles o la ruta de les nombroses fonts naturals.

-Aproximació:

Existeixen dues possibilitats per arribar al poble pels que com nosaltres venim de la província de Tarragona.
1ª N-230 que ve de Lleida travessant Alguaire, Almenar etc…amb moltes rotondes.
2ª N-240 i posteriorment A-22. Desviació per la A-1240, direcció Altorricón, Tamarite de Llitera i enllaç amb la N-230.

Millor la 2ª opció.

-Orientació amb GPS: (Fàcil +)

-Dificultat Física: (Baixa) Poc pendent.

-Dificultat Tècnica: (Baixa) Cap tipus de problema.

-Passos Perillosos: (Cap)

En realitat existeix en arribar en la Muralla Xinesa de Finestres a l'ermita de Sant Vicent, situada just enmig de la muralla, un petit pas equipat amb graons i cable metàl·lics. No presenta cap dificultat.

-Breu Descripció:

L'aproximació al poble de Finestres a través del barranc del Regué ens permet apreciar la vegetació i orografia de la zona. Existeixen també una àmplia varietat de minerals com la Aerinita, manganès i uns altres.
Després de travessar un pont, des del qual s'observa el vol d'alguna gavina d'interior, sobre un extrem del pantà de Canelles, es passa per una pista durant un bon tram del recorregut que transcorre al costat del pantà.
Després de passar al costat de la font, la qual sembla taponada, de Finestres, s'entra al poble en ruïnes i abandonat de Finestres. Aquest abandó es va produir a conseqüència de la construcció del pantà de Canelles en els anys 1960.

Fragments de cases, tanques... mala herba incontrolada pertot arreu... i el pantà al fons presidint-ho tot.

Prenent l'únic carrer que articula el poble trobem sendes fletxes que indiquen el camí cap a les dues ermites: Sant Marc i Sant Vicent.

En amb prou feines 5 minuts arribem a l'ermita de Sant Marc, una construcció modesta que, no obstant això, ofereix les millors panoràmiques de l'entorn de Finestres. També és el millor punt per contemplar l'ermita romànica de Sant Vicent, datada als segles XI i XII.

L'ermita s'encimbella a l'espectacular formació rocosa coneguda popularment com la "muralla xinesa" de Finestres, creant una simbiosi única entre arquitectura i naturalesa.

El camí comença amb un fort descens en zig-zag. Des de les primeres corbes comencem a albirar, l'espectacle que suposa veure d'a prop aquesta meravella de formació rocosa.

A partir d'aquest punt el camí torna a guanyar cota ràpidament, la qual cosa ens obliga a esforçar-nos durant un bon tros, fins a arribar a l'ermita de Sant Vicent.

El camí fins a la pròpia ermita continua salvant mitja dotzena de clavilles, amb ajuda d'una sirga d'acer clavada a la roca.


-Tipus de camí: Molta Pista i camí ample.

-Cobertura GPS i Móbil: Poca cobertura Jazztel. Sense problemes amb el GPS.

-Menjar: En aquesta ocasió l'esmorzar i menjar la realitzem sobre la marxa i amb una mica de fruita i entrepans.

-Dades tècniques: Segons GARMIN CONNECT Recorregut de 21,59 Km, 669 m+. Temps total (molt poc a poc i tenint en compte el temps aturats): 8 hores i 24 minuts

-Possibles variants:

Es pot apropar a la presa del pantà i fins i tot al congost de Mont-Rebei
.

CASTELLANO:

-Introducción:

Excelente fin de semana en el hermoso pueblo de Estopiñán del Castillo (Estopanyà en catalán ribagorzano), municipio español de la Ribagorza, en la provincia de Huesca, Aragón. Buen trato de la gente del pueblo en general y del hostal en el que estuvimos (Hostal Rural Estopiñan del Castillo).Muy buena comida.


-Valoración Global:

Excelente. Muy buen lugar de partida para conocer el entorno del MontSec, Lagos de Estaña, Muralla China de Finestres, las pasarelas de Mont-Rebei, el embalse de Canelles o la ruta de las numerosas fuentes naturales.

-Aproximación:

Existen dos posibilidades para llegar al pueblo para los que como nosotros venimos de la provincia de Tarragona.
1ª N-230 que viene de Lérida atravesando Alguaire, Almenar etc…con muchas rotondas.
2ª N-240 y posteriormente A-22. Desvió por la A-1240, dirección Altorricón, Tamarite de Litera y enlace con la N-230.

Mejor la 2ª opción.

-Orientación con GPS: (Fàcil +)

-Dificultad Física: (Baja) Poca pendiente.

-Dificultad Técnica: (Baja) Ningún tipo de problema.

-Pasos Peligrosos: (Ninguno)

En realidad existe al llegar en la Muralla China de Finestres a la ermita de San Vicente, situada justo en medio de la muralla, un pequeño paso equipado con escalones y cable metálicos. No presenta ninguna dificultad.

-Breve Descripción:

La aproximación al pueblo de Finestres a través del barranco del Regué nos permite apreciar la vegetación y orografía de la zona. Existen también una amplia variedad de minerales como la Aerinita, manganeso y otros.
Después de atravesar un puente, desde el que se observa el vuelo de alguna gaviota de interior, sobre un extremo del pantano de Canelles, se pasa por una pista durante un buen tramo del recorrido que transcurre al lado del pantano.
Después de pasar al lado de la fuente, por lo que parece taponada, de Finestres, se entra en el pueblo en ruinas y abandonado de Finestres. Este abandono se produjo a consecuencia de la construcción del pantano de Canelles en los años 1960.

Fragmentos de casas, vallas... maleza incontrolada por todas partes... y el pantano al fondo presidiéndolo todo.

Tomando la única calle que articula el pueblo encontramos sendas flechas que indican el camino hacia las dos ermitas: San Marcos y San Vicente.

En apenas 5 minutos llegamos a la ermita de San Marcos, una construcción modesta que, sin embargo, ofrece las mejores panorámicas del entorno de Finestres. También es el mejor punto para contemplar la ermita románica de San Vicente, datada en los siglos XI y XII.

La ermita se encarama a la espectacular formación rocosa conocida popularmente como la "muralla china" de Finestres, creando una simbiosis única entre arquitectura y naturaleza.

El camino comienza con un fuerte descenso en zig-zag. Desde las primeras curvas empezamos a vislumbrar, el espectáculo que supone ver de cerca esta maravilla de formación rocosa.

A partir de este punto el camino vuelve a ganar cota rápidamente, lo cual nos obliga a esforzarnos durante un buen trecho, hasta llegar a la ermita de San Vicente.

El camino hasta la propia ermita continúa salvando media docena de clavijas, con ayuda de una sirga de acero clavada a la roca.


-Tipo de camino: Mucha Pista y camino ancho.

-Cobertura GPS i Móbil: Poca cobertura Jazztel. Sin problemas con el GPS.

-Comida: En esta ocasión el almuerzo y comida la realizamos sobre la marcha y con algo de fruta y bocadillos.

-Datos técnicos: Según GARMIN CONNECT Recorrido de 21,59 Km, 669 m+. Tiempo total (muy poco a poco y contando tiempo detenido): 8 horas y 24 minutos

-Posibles variantes:

Se puede acercar a la presa del pantano e incluso al congosto de Mont-Rebei
.

-Bibliografía:

http://fpguiu.blogspot.com.es/2011/03/la-muralla-china-de-finestres.html

3 comentarios

 • Foto de Albosc Albert

  Albosc Albert 19-abr-2015

  Què curiós!! ara entenc lo de la muralla... Una ruta molt interessant ;) https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/150411-estopinan-del-castillo-barranc-del-regue-embalse-de-canelles-finestres-muralla-china-9361117/photo-5570756

 • Foto de margalida

  margalida 02-may-2016

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Molr interessant ! Gracies per compartir-la!!

 • Foto de Natàlia Boada

  Natàlia Boada 25-jun-2017

  He realizado esta ruta  ver detalle

  all good

Si quieres, puedes o esta ruta