Tiempo  4 horas 58 minutos

Coordenadas 1058

Fecha de subida 9 de marzo de 2019

Fecha de realización marzo 2019

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
993 m
236 m
0
3,4
6,9
13,76 km

Vista 1722 veces, descargada 95 veces

cerca de la Garriga, Catalunya (España)

TERCERA VOLTA PER LA SERRA DE SANTA MARGARIDA FINS ROCA CENTELLA, SENSE CAP TRAM REPETIT. RUTA PER CORRIOLS PARCIALMENT INÈDITS, DES DE CAN TORRE DE LA RIBA, DIRECTE A SANTA MARGARIDA PER LA CARENA OEST EN FORTA PUJADA (PENDENT MIG DEL 50 %), PASSANT DESPRÉS PER L'AVENC, MASIA I TURÓ DE CAN PRADES, COLL CARPIS, FITA DELS 3 TERMES, MINA DE CAN VALLS I CIM DE ROCA CENTELLA (1001 M). BAIXADA SUAU PEL PLA DE LA BATALLA, REFUGI ADF, COLL CARPIS I BAGA DE RUPIT. PRÀCTICAMENT TOT EL RECORREGUT SOTA BOSC DE PI I ALZINA, ALGUNS TRAMS AMB FORÇA VEGETACIÓ. DIVERSOS PUNTS D'INTERÈS: 3 FORNS, 3 MASIES, 3 CIMS, 1 REC, 1 AVENC, 1 MINA, 1 GEOCACHING, FITES TERMENALS, ETC. ES RECOMANA FER-LA EN SENTIT ANTIHORARI. BASTONS ACONSELLABLES A LA PUJADA I LOT PER VISITAR LA MINA.

És una ampliació del circuit anterior:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/190223-circular-la-garriga-turons-de-santa-margarida-670-m-i-prades-796m-retorn-per-coll-carpis-i-c-33432809

així que començarem la descripció al coll Carpis (punt de ruta pr-18), on trobem una pista que prové de Can Valls. A la dreta passem una cadena i desprès deixem el camí, quan gira a la dreta, per agafar un corriol que segueix al nord. Al pr-19, ens desviem un moment a l'esquerra per trobar la fita dels tres termes municipals: La Garriga, Figaró i Cànoves. És el segon punt més alt del terme municipal de La Garriga (771 m). Continuem pujant pel corriol i arribem a la serra de les Termes. El bosc s'aclareix i el camí es torna planer. A la dreta del corriol (pr-20) trobem una fita on el terme de Figaró fa un angle recte. Vistes a la part posterior del Turó de Prades. De seguida arribem a la pista del Pla de la Batalla, on també trobem una fita que separa els termes de Figaró i Cànoves (pr-21). Ja s'observa al nord el massís de Roca Centella. Agafem la pista en direcció Pla de la Batalla. Al marge esquerra de la pista s'observen plegaments verticals de la roca (pr-22). Al pr-23 ens desviem per un camí tapat de vegetació a la dreta. Es tracta d'una antiga pista forestal que s'observa a l'ortofoto de 1986 i que es va netejar al 2013. Al final d'aquesta pista pugem a l'esquerra fins a la Roca Conglomerada (pr-24). Aquí comença un corriol que, mantenint la cota, ens durà a la boca d'entrada de la Mina de Can Valls (pr-25), on es va trobar galena, pirita, goethita, hematites, cerussita, calcita, anglesita i quars. Es tracta de mineralitzacions poc importants que reblien esquerdes entre els conglomerats del Culm, segons el doctor-geòleg Josep M. Mata i Perelló. La mina té uns 200 m de longitud i, excepte a l'entrada, es pot caminar dret. Atenció a un pou que hi ha a mig recorregut, en una galeria lateral. Per les proximitats hi ha un altre boca quasi tapada.
Després de la vista, el corriol es transforma en camí i, pujant lleugerament, arribem a la pista del Pla de la Batalla (pr-26). A la corba que fa la pista, agafem un corriol a l'esquerra que puja per la carena en direcció nord. Està poc marcat i la vegetació baixa dificulta la progressió. Al final arribem a un camí (pr-27) i fem uns metres direcció oest fins a trobar una fita a la dreta (pr-28) i un corriol ben marcat que ens porta al cim de Roca Centella (1001 m), nom no exempt de polèmica (veure enllaç en el comentari de josepcastells el 6/4/19). És un important vèrtex geodèsic i també un altre fita termenal de 3 municipis: Figaró, Tagamanent i Cànoves. La vista és una meravella: Tagamanent, Turó de l'Home, Pirineus, etc. També hi ha un amagatall per localitzar (www.geocaching.com).
Baixem pel costat nord per un còmode camí que ens porta al Pla de la Batalla (pr-30). Seguim recte per la carena. Passem pel costat del refugi de l'ADF. El corriol es fa estret fins al pr-32, on trobem una pista forestal, que seguim un tram en direcció sud. Al pr-33, al costat una fita, deixem la pista i baixem a la dreta per un corriol poc marcat. Creuem diversos camins, fins que arribem a la pista de Can Valls (pr-37), saltant un petit marge. Seguim aquesta pista en direcció sud, fins el Coll Carpis. Just abans d'arribar-hi, però, entrem al bosc a la dreta per un corriol.

Aquí enllacem amb la tornada de l'excursió anterior.
Parquing

01 Escola Pinetons

Puente

02 Pont de Moranta

Ruinas

03 Basses de cànem de Can Queralt

Ruinas

04 Forn d'en Manyosa i rec Monar (s.XIII)

Túnel

05 Túnel sota tren

Intersección

06 Corriol a la dreta

Intersección

07 Inici nova drecera

Panorámica

08 El forat rectangular

Waypoint

09 Camí a creuar

Árbol

10 El Pi Protuberant

Intersección

11 La Roca Plana i camí de Can Poi a Santa Margarida

Cima

12 Turó de Santa Margarida (670 m)

Intersección

13 Corriol a la dreta, amb fita

Intersección

14 Quatre camins

Cueva

15 Avenc de Can Prades

Ruinas

16 Can Prades

Cima

17 Turó de Prades (796 m)

Collado de montaña

18 Coll de Carpis

Waypoint

19 Fita dels 3 municipis (La Garriga, Figaró i Cànoves)

Waypoint

20 Fita termenal Figaró-Cànoves (90º)

Intersección

21 Fita termenal Figaró-Cànoves i cruïlla

Waypoint

22 La Roca Plegada

Intersección

23 Desviament

Waypoint

24 La Roca Conglomerada

Cueva

25 Mina de Can Valls

Intersección

26 Camí a creuar

Waypoint

27 Camí

Intersección

28 Corriol a la dreta, amb fita

Cima

29 Roca Centella (1.001 m)

Collado de montaña

30 Pla de la Batalla

Cima

31 Refugi ADF

Intersección

32 Camí

Intersección

33 Corriol a la dreta, amb fita

Intersección

34 Camí a creuar

Waypoint

35 Camí a creuar

Intersección

36 Camí a creuar

Intersección

37 Camí amb marge

Waypoint

38 El jacuzzi senglar de coll Carpis

Waypoint

39 Corriol a la dreta amb fita

Ruinas

40 Can Rupit

Waypoint

41 Corriol a la dreta amb fita

Intersección

42 Clariana i gran fita

Ruinas

43 Forn de Ca l'Oliveró

Ruinas

44 Restes d'un mur (possible resclosa, mina o font?)

Intersección

45 Fita MM i pedra blanca

Túnel

46 Túnel.

Intersección

47 Camí de Can Torre de la Riba.

Intersección

48 Antiga N-152

Puente

49 Pont del Querol.

Picnic

50 Parc dels Pinetons.

17 comentarios

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 13-mar-2019

  Gràcies lapopa per la teva correcció, i la gran aportació de dades i fotos dels limits termenals de la Garriga, ben segur que les teves dades son les correctes.
  Jo com a garriguenc vaig treure les dades de la Història de la Garriga de Josep Maurí, que en Preliminar del volum 1er , pag. 4 , parla que la divisoria es , "...entre aquesta torrentera i la següent on hi ha la Roca Negra..."
  Jo em vaig imaginar que en marcar els limits el 1853 ho deurien fer amb un element natural del relleu que fos identificable i no mobible com podria ser una fita.
  I vaig fotografiar com a bona , la unica que hi ha per aquell sector, queda uns metres per sota el camí, però sense cap seguretat.
  Salutacions cordials

 • Foto de lapopa

  lapopa 14-mar-2019

  És estrany, perquè la revisió de la fitació actual entre La Garriga i Cànoves, que va ser aprovada pel Ple de La Garriga per majoria absoluta el 25 de maig de 2016, coincidia plenament amb la anterior fitació que es va fer al 1947, i Maurí i Serra va publicar el primer volum de la seva Història al 1949.
  La descripció d'aquesta fita en l'acta de delimitació entre La Garriga i Cànoves és la següent:
  "Fita 1: se situa al nord del coll de Carpis. Hi ha una fita de pedra en forma de prisma recte de base rectangular de vint-i-cinc centímetres per vint centímetres de costats a la base i quaranta centímetres d'alçària. Aquesta fita també és comuna al terme municipal de Figaró-Montmany. Les coordenades UTM ETRS89 31T són: X: 442709,8 i Y: 4617677,0."
  Gràcies pel comentari, josepcastells.

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 18-mar-2019

  Gràcies lapopa per facilitar-me les coordenades UTM.
  Jo consultant altres textos, he trobat la referencia que utilitza Josep Mauri per confirmar la seva posició. Ho recull de un document de l'arxiu municipal, es La Canació i Pla Geometric del terme de la Garriga. Es un text descriptiu de totes les fites termenals, diu que les més antigues daten de 1672, parla que al paratge anomenat les Timbes de Rupit, hi ha la Roca Negra.
  El text en l'original castellà, surt al Volum 3er , pag. 271 de la seva obra , 1954.
  Es una anècdota històrica , de totes maneres , amb les teves coordenades, l'aniré a fotografiar , aquesta i les altres que trobi.

 • Foto de lapopa

  lapopa 18-mar-2019

  Molt interessant, ho miraré. Potser correspon a la segona o tercera fita:
  "Fita 2: se situa a l'eix del torrent que prové del coll de Carpis. Hi ha una fita de pedra en forma de prisma recte de base rectangular de vint centímetres per quinze centímetres de costats a la base i vint centímetres d'alçària. Presenta les inscripcions P i B. La línia de terme reconeguda entre les fites primera i segona és la recta compresa entre totes dues. Les coordenades UTM ETRS89 31T són: X: 442248,1 i Y: 4617466,4."
  "Fita 3: se situa a uns cent cinquanta metres a l'oest de Can Rupit. Hi ha una fita de pedra en forma de prisma recte de base rectangular de vint centímetres per quinze centímetres de costats a la base i vint centímetres d'alçària. Presenta les inscripcions G i S. La línia de terme reconeguda entre les fites segona i tercera és la recta compresa entre totes dues. Les coordenades UTM ETRS89 31T són: X: 441783,2 i Y: 4617195,7."
  Gràcies

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 28-mar-2019

  Una nova consulta lapopa, les fites 1, 2, 3, corresponen a alguns waypoints de la ruta ? Es que no se com transformar les coordenades UTM a Waypoints del mapa, ja que el meu GPS dona les coordenades en graus, minuts, segons N i E
  Gràcies

 • Foto de lapopa

  lapopa 29-mar-2019

  La fita 1 correspon al pr-19.
  La fita 2 està molt a prop de la font de Can Rupit i és fàcil de localitzar: N41° 42.414' E2° 18.351'
  La fita 3 està al límit de les antigues feixes de Can Rupit, ara convertides en bosc. És una mica difícil de trobar perquè els corriols que hi havien estan plens de vegetació: N41° 42.267' E2° 18.018'
  Sort

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 30-mar-2019

  Un cop més , moltes Gràcies, i Salutacions

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 06-abr-2019

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Ruta exigent i dificil pel gran desnivell a superar i la dificultat de seguir corriols mig emboscats i desconeguts, però que compensa l'esforç per la descoberta de diversos elements de patrimoni del passat fites termenals, masies fonts, basses, mines, forns, i també per les vistes esplendides de l'entorn

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 06-abr-2019

  lapopa et recomano aquest enllaç interessant de Francesc Roma expert en patrimoni cultural que aclareix dubtes d'aquests paratges. Val la pena.
  https://excursionismecientific.wordpress.com/2012/02/26/el-mojo-2/

 • Foto de lapopa

  lapopa 15-abr-2019

  Magnífica aportació, josepcastells. Cal fer ressò de l'extraordinari treball de divulgació d'en Francesc Roma a la web. Faré una referència a la descripció.
  Gràcies per valorar la ruta. Espero que, a mesura que passi gent, la ruta sigui més accessible.
  Per cert, a la carena entre el Coll Carpis i la fita dels 3 termes hi ha, al menys, 4 fites que delimiten propietats. La que està al cim (cota 780), però, té 5 pedres clavades i la que està al centre és una pedra petita ben negre, de forma arrodonida, que destaca respecte les altres, de forma prismàtica i color clar.

 • esteve1949 09-jun-2019

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Una caminata molt guapa,las draceras las ets buscar tu??

 • Foto de lapopa

  lapopa 09-jun-2019

  M'alegro que t'hagi agradat. Si, les dreceres les hem obert de nou. Algunes ha estat fàcil, perquè eren antics camins i altres ha costat una mica més, sobretot les més llunyanes. Alguna vegada hem pujat en cotxe a Sant Cristòfol o amb bici fins la mina de Can Valls, per poder treballar més estona allà dalt...
  Gràcies, esteve1949, per valorar la ruta!!!

 • josep 47 09-jun-2019

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Molt exigent de pujada.
  Pro maca.

 • Foto de lapopa

  lapopa 09-jun-2019

  Si, la pujadeta és molt forta fins Santa Margarida, però al ser dins del bosc es fa suportable. És un bon lloc per entrenar desnivells. Gràcies x valorar, josep47.

 • Foto de Alexkaz

  Alexkaz 18-dic-2020

  La vaig fer ahir aquesta ruta, Nose si et va pasar a tu, Pero en alguns trams sobretot a la tornada semblava que fes molt molt de temps que ningú hi pasava, pasos plens de vegetació... algunes vegades pensava que estava a jumanji

 • Foto de lapopa

  lapopa 18-dic-2020

  Si, Alexkaz. La vegetació ha crescut molt. Caldrà una repassada... Gràcies per comentar-ho

 • Foto de Alexkaz

  Alexkaz 18-dic-2020

  Si la veritat, tant la pujada fins el cim, com de baixada pasant per el jacuzzi , semblava que la ruta fos de fa 6 anys mínim 😂

Si quieres, puedes o esta ruta