Tiempo  5 horas 4 minutos

Coordenadas 1933

Fecha de subida 6 de septiembre de 2020

Fecha de realización agosto 2020

-
-
1.459 m
1.053 m
0
2,8
5,5
11,09 km

Vista 89 veces, descargada 10 veces

cerca de Arestúy, Catalunya (España)

A petita vall de Baiasca tan sols s’hi troben 2 pobles: Baiasca i Arestui. Una bonica i profunda vall, plena de boscos i prats. I al nord hi trobem la encara mes petita vall d’Auressi amb bonics boscos de pi roig alguns amb formes originals per la gran quantitat de branques que li donen forma de canelobres. El recorregut des d’Arestui es un clàssic que ens permet gaudir dels boscos, les antigues bordes, els prats i una magnifica i empinada solana amb vistes de tota la vall.

RUTA*: Arestui (1168 m) – Sant Martí d’Arestui (1165 m) – Baixada al Riu (1161 m) – Serradora d’Arestui (1049 m) – Borda de Cabiró (1018 m) – Borda de Domenge (1183 m) – Borda d’Auressi d’Arestui (1321 m) – Borda d’Auressi de Baiasca (1400 m) – Collada de Casanova (1455 m) – Solà d’Arestui (1410 m) – Coll. Damunt Baiasca (1312 m) – Barranc de Riamba (1219 m) - Baiasca (1223 m) – Camí Ral a Arestui (1205 m) – Barranc dels Prats de Manyeló (1087 m) – Arestui (1168 m).

DIFICULTAT*: Mitjana. Ruta senyalitzada en el punts principals amb estaques de petjades de gat salvatge (mes visibles fent la ruta en sentit horari) i la resta en senyals de pintura grocs.

PUNT D’INICI*: Arestui pertany a Llavorsí des d’on s’hi arriba en vehicle després de fer 4,6 km per una estreta i ondulada carretera que comença al km 146,8 de la Carretera C-13 al Nord de Llavorsí.

CAMINADA**:
Km 0,0 Arestui (1168 m). Comencem al petit aparcament que hi ha a un costa de la carretera i anem a fer un tomb per el petit i bonic poble que s’agrupa al voltant de l’església de Sant Martí. Sortim del poble i ens situem de nou a la carretera on comença el recorregut.
Km 0,269 Baixada al riu (1161 m). Inici d’un camí senyalitzat que baixa fins les darreres cases del poble i gira a l’esquerra rumb al NW i entremig de cirerers, nogueres i avellaners en mena fins al llit del riu Baiasca on hi trobem una vella Serradora.
Km 0,860. Serradora d’Arestui (1049 m). Ara el camí davalla pel marge dret del riu, passa per la Font del Prat de la Molina, únic lloc on trobarem aigua, i arriba a la Borda de Cabiró.
Km 1,376. Borda de Cabiró (1018 m). Passem la borda i seguim baixant fins a creuar el riu per un pont de pedra. Ja al marge esquerra comença el Camí d’Auressi, que en suau pujada ens ha de portar al Bosc. Es tracta d’un antic i bell camí que va a les Bordes d’Auressi, molt ben treballat a la roca i apuntalat als marges, on malauradament ens trobem en un despreniment que es fàcilment superable (al refugi d’Arestui ens diran després que està previst arreglar-lo amb un pont). I així amb bones vistes sobre la Vall de la Noguera Pallaresa arribem a les Bordes de Domenge, (en ruïnes) on destaca un gran roure que creix en el marge de pedra seca.
Km 2,800. Borda de Domenge (1183 m). El camí segueix fins passar per damunt d’unes ruïnes, gira al N i ràpidament al NO i ràpidament s’endinsa en el Bosc d’Auressi, bonic bosc de pi roig on amb una certa freqüència trobem arbres amb desenes de branques, que a voltes ens poden recordar recargolats i irregulars canelobres, o com va dir algú son pins de les 100 branques. I així gaudint de la suau pujada dins el bosc arribem a un prats i tot seguit les Bordes d’Auressi d’Arestui, també abandonades i en ruïnes.
Km 4,340. Bordes d’Auressi d’Arestui.(1321 m). Ara el camí s’enfila entre prats, roures i avellaners fins a les Bordes d’Auressi de Baiasca. Es el tram mes perdedor del camí, però que es troba molt ben senyalitzat amb senyals grocs de pintura i estaques grogues al mig dels prats. Les restes de les antigues bordes es troben a la dreta del camí, mig amagades entre avellaners. Nosaltres hi trobarem un habitant: un escurçó prenent el sol damunt unes pedres.
Km 4,745. Bordes d’Auressi de Baiasca. (1400 m) Ara el camí fa un gir al S, amb uns primers metres per prats i ràpidament s’endinsa de nou per la part alta del Bosc d’Auressi, mentre el camí pren rumb al SE fins assolir la Collada de Casanova, punt més alt del recorregut. Mentre caminem per el bonic bosc, en suau pujada, tornem a gaudir de la bellesa i estranyes formes dels pins.
Km 5,420. Collada de Casanova. (1455 m). Arribats a aquest punt fem un canvi de vessant i de rumb. Estem damunt del Solà d’Arestui amb una amplia i magnifica vista sobre tota la vall de Baiasca. Ara el camí es dirigeix al SW i per la solana i en suau baixada es dirigeix a buscar el poble de Baiasca. El traçat s’adapta a la orografia del terreny i travessa els Barrancs dels Feners i mes endavant el dels Feners d’Auressi per arribar finalment a un petit coll, ja damunt del poble de Baiasca. Del collet, ara rumb al NW, el camí baixa costerut i fent curtes ziga-zagues fins a trobar el Barranc de Riamba, punt on enllaça amb una altre ruta que va a l’ermita de Sant Bartomeu. (Bona opció per acabar de fer el dia, allargant el recorregut en 4 km) (nosaltres no ho fem degut a l’amenaça de pluja que ens ha fet posar l’impermeable)
Km 7,910. Barranc de Riamba. (1219 m). El camí travessa el barranc per un pont de fusta i pel el marge dret es dirigeix al poble de Baiasca on les cases estan arrenglerades en tres nivells diferents amb l’església de Sant Serni en el punt mes alt.
Km 8,455. Sant Serni. Baiasca. (1223 m). Des de l’església baixem fent un tomb per els carrers i ens dirigim a la font a refrescar-nos i aprovisionar-nos d’aigua per a la resta de la ruta. Sortim del poble rumb SW, travessem el pont del riu Baiasca i seguim uns metres de carretera fins a trobar el indicador de Camí Ral a Arestui. Ens endinsem en aquest bonic camí que paral·lel al riu i per el marge dret va baixant suaument en una ombra d’avellaners. Travessarem els barrancs d’Estadina i de Prats de Manyeló, aquest per un pont de fusta.
Km 9,980. Barranc de Prats de Manyaló. (1087 m) Uns metres mes endavant del barranc trobem una bifurcació. Un camí segueix paral·lel al riu i ens duria a la Serradora; l’altre es el que en suau pendent ens porta a Arestui.
Km 11,090 Arestui. (1168 m)

CARTOGRAFIA**:
SORT. Parc Natural de l’Alt Pirineu sud. Escala 1:25.000 ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
ICGC. Base Topogràfica 1:5.000. Fulls: 265-072; 265-071; 264-072.
Pallars Sobirà Nord. Escala 1:50.000. Editorial Piolet.
Waypoint

Alberg Refugi Arestui.

Waypoint

Serradora d'Arestui

Waypoint

Font del Prat de la Molina

Waypoint

Borda de Cabiró

Waypoint

Riu Baiasca. Pont

Waypoint

Petit desprendiment

Waypoint

Collet. Camí d'Auressi

Waypoint

Coll. Mirador

Waypoint

Borda de Domenge. Roure

Waypoint

Ruïnes de borda

Waypoint

Passarel.la

Waypoint

Borda d'Auressi d'Arestui

Waypoint

Borda d'Auressi de Baiasca

Waypoint

Bosc d'Auressi

Waypoint

Collada de Casanova

Waypoint

Coll. Damunt Baiasca

Waypoint

Barranc de Riamba

Waypoint

Sant Serni. Baiasca

Waypoint

Font de Baiasca

Waypoint

Camí Ral a Arestui

Waypoint

Barranc dels Prats de Manyeló

Waypoint

Bifurcació Arestui/Llavorsí

Waypoint

Barranc de Cansabridós

Waypoint

Aparcament ARESTUI. Inici i Final

Waypoint

Sant Martí. Arestui

Waypoint

Bosc d'Auressi

Waypoint

Solà d'Arestui

Waypoint

Barranc dels Feners

Waypoint

Barranc dels Feners d'Auressi

Waypoint

Baixada al riu

Waypoint

Barranc d'Estadina

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta