Tiempo  5 horas 57 minutos

Coordenadas 2188

Fecha de subida 3 de julio de 2019

Fecha de realización junio 2019

-
-
434 m
203 m
0
3,6
7,3
14,53 km

Vista 23 veces, descargada 0 veces

cerca de Taramundi, Asturias (España)

43º 21’ 25.2” -7º 6’25.98”

Partim de Mazonovo on s’hi troba el Museo de los Molinos, també anirem a la cascada de Salgueira, passarem pel centre etnogràfic d’ Esquios, el nucli de As Veigas, el conjunt etnogràfic de Teixois i la tornada a Mazonovo.
Deixem el cotxe en un aparcament que hi damunt de Mazonovo,a uns 300 de la Vil·la de Taramundi. Baixem per unes escales fins al mateix on hi el museu dels molins, segons diuen el més gran d’Espanya.
El molí es construeix a finals del segle XIX alimentat pel riu Cabreira amb dues rodes de pedra i degut a la gran demanda al 1921 s’amplia a dues rodes més. Al 1929 s’hi posa una dinamo que dona corrent al poble de Taramundi, Vega de Llán i Nogueira. Al 1936 s’amplia la central elèctrica i passada la guerra civil es construeix un nou edifici on ara hi ha l’edifici 3, tant mateix s’ha de construir un aqüeducte per dur l’aigua a les noves instal·lacions on s’hi munta una turbina que mitjançant un eix de 6m de llarg subministra energia per fer funcionar 3 parells de pedres i una nova central elèctrica. Així mateix es construeix una serradora que funciona durant uns anys i al final es deixa en desús.
Els molins varen estar en funcionament fins a principi del 1990 i al 1997 es decideix fer el museu que obre les portes al 1998.
Davant del museu hi passa el riu Turía, en el pont que el creua hi trobem el primer indicador del PR AS-17 Ruta de l’aigua de Taramundi. Aquest riu és un dels molts que te Astúries, és país ric en aigua i te gran quantitat de rius i rierols que en la seva època varen donar vida gran quantitat del molins. Aquest riu neix a la falda del Monte Coto Agudo al costat de l’afluent La Pasada, que s’uneixen en As Veigas, també rep les aigües del rierol de les Mestas que passa per Teixois i el rierol de la Salgueira que forma la cascada del mateix nom. Quan arriba a Mazonovo recull les aigües del Cabreira, el que alimenta al museu dels molins.
Partim del senyal en el pont i ens dirigim per una pista cimentada que puja a la carretera que va a Teixois, seguim per la mateixa seguint els indicadors del PR (marques grogues i blanques) i unes pintades a l’asfalt verdes que representa un caminant. En poca estona trobem la desviació degudament indicada a la dreta prenent un camí passant al costat d’unes construccions abandonades- Caserio de la Granda. Continuem fent una suau baixada fins que arribarem una àrea d’esbarjo- La Escadeira i un pont que creua el Turía. Evidentment estem passant per un bosc amb molta diversitat d’arbres, verd, espès i humit.
Circulem a contracorrent de riu i una mica més amunt trobarem una font i una placa de pedra amb l’indicatiu de la ruta i els kilòmetres de la mateixa, aquesta llosa l’anirem trobant en tot el camí.
Seguidament arribarem a la carretera que porta a Esquios, centre etnogràfic, casa rural i taller de forja on es fabriquen navalles i ganivets. Anem per la carretera que acaba a Esquios fins que a la dreta ja veiem els indicadors de la cascada de la Salgueira d’uns 50 m d’alçada, lamentablement el cabal que porta el rierol de la Salgueira no és massa abundant i el salt perd una mica d’espectacularitat, però val la pena visitar-ho. Un cop feta la visita tornem enrere a trobar la carretera i com és normal també trobarem les restes d’un molí mig camuflat per la vegetació.
Arribem a la carretera i seguim pujant fins que s’acaba la mateixa, recuperem forces mentre gaudim del paisatge Asturià, altes muntanyes i espessos boscos.
Continuem ruta a la dreta de la casa on al cap de poc apareix una bifurcació. En aquest punt comença la circular per la part de dalt i tornarem per la de l’esquerra que baixa. Seguim les indicacions a AS Veigas arribant-hi en uns 30’. As Veigas agrupa dos municipis, un d’ells agrupa un conjunt de cases mot ben arreglades i que formen part d’un complex de cases rurals. Deixem aquest complex als nostres peus i seguim per la vall passant per un grup de cases més velles que al final ens portarà a un pont i una petita zona amb una taula (Área recreativa del Batán), creuem el pont i trobarem l’església de Nra Sra de Las Nieves, seguim camí i tot seguit creuem un pont i trobem un cementiri. Continuem per la pista i entrem al nucli de As Veigas. Un cop feta la baixada seguim direcció a Teixois on anirem guanyant alçada i per estrany que sembli, passarem per una llarga zona sense la protecció dels arbres, amb el que la temperatura i la xafogor va pujant, al menys això en serveix per poder gaudir de la vista de la vall del Riu Turía.
Finalment després d’un bon tram arribem a la carretera que creuem i continuem seguint les indicacions de Teixois. Arribem a un corriol seguim a la dreta per visitar el conjunt etnogràfic de Teixois visitable per 3 €. On hi trobarem un molí alimentat pel riu Mestas, un mall per estirar el ferro, una petita central elèctrica, una mola d’amolar i un bata format per dos maces de fusta. Un cop feta la peça de roba , en aquest cas de lli o llana la posaven en una gaveta amb aigua i les maces l’anaven copejant repetidament per tal de compactar les fibres de la peça i aconseguir una major resistència. Als molins de maces se’ls anomenava molins drapers.
Un cop feta la visita tornem enrere i on ens hem incorporat al sender seguim rectes fins que arribarem a la carretera, girem a l’esquerra i seguim un petit tram per la mateixa fins que a la dreta trobarem els senyals del PR i la indicació a Esquios que seguirem corriol avall. Creuarem un pont de fusta i començarem a guanyar alçada fins arribar a la bifurcació tancant la circular. Desfem el camí que havíem fet abans fins arribar a Mazonovo .


43º 21 '25.2 "-7º 6'25.98"

Partimos de Mazonovo donde se encuentra el Museo de los Molinos, también iremos a la cascada de Salgueira, pasaremos por el centro etnográfico de Esquios, el núcleo de As Veigas, el conjunto etnográfico de Teixois y la vuelta a Mazonovo.
Dejamos el coche en un aparcamiento que hay encima de Mazonovo, a unos 300 de la Villa de Taramundi. Bajamos por unas escaleras el museo de los molinos, según dicen el más grande de España.
El molino se construye a finales del siglo XIX alimentado por el río Cabreira con dos ruedas de piedra y debido a la gran demanda en 1921 se amplía a dos ruedas más. En 1929 se pone una dinamo que da corriente al pueblo de Taramundi, Vega de Lana y Nogueira. En 1936 se amplía la central eléctrica y pasada la guerra civil se construye un nuevo edificio donde ahora está el edificio 3, al mismo tiempo se ha de construir un acueducto para llevar el agua a las nuevas instalaciones donde se monta una turbina que mediante un eje de 6m de largo suministra energía para hacer funcionar 3 pares de piedras y una nueva central eléctrica. Asimismo se construye un aserradero que funciona durante unos años y al final se deja en desuso.
Los molinos estuvieron en funcionamiento hasta principios de 1990 y en 1997 se decide hacer el museo que abre las puertas en 1998.
Frente al museo pasa el río Turía, en el puente que lo cruza encontramos el primer indicador del PR AS-17 Ruta del agua de Taramundi. Este río es uno de los muchos que tiene Asturias. Es país rico en agua y tiene gran cantidad de ríos y arroyos que en su época dieron vida a gran cantidad de molinos. Este río nace en la falda del Monte Coto Agudo junto al afluente La Pasada, que se unen en As Veigas, también recibe las aguas del arroyo de las Mestas que pasa por Teixois y el arroyo de la Salgueira que forma la cascada del mismo nombre. Cuando llega a Mazonovo recoge las aguas del Cabreira, que alimenta el museo de los molinos.
Partimos de la señal en el puente y nos dirigimos por una pista de cemento que sube a la carretera que va a Teixois, seguimos por la misma siguiendo los indicadores del PR (marcas amarillas y blancas) y unas pintadas en el asfalto verdes que representa un senderista. En poco rato encontramos la desviación debidamente indicada a la derecha tomando un camino que pasa al lado de unas edificaciones abandonadas- Caserío de la Granda. Continuamos haciendo una suave bajada hasta que llegaremos un área de picnic- La Escadeira y un puente que cruza el Turía. Evidentemente estamos pasando por un bosque con mucha diversidad de árboles, verde, espeso y húmedo.
Circulemos a contracorriente del río y un poco más arriba encontraremos una fuente y una placa de piedra con el indicativo de la ruta y los kilómetros de la misma, esta losa la iremos encontrando en todo el camino.
Seguidamente llegaremos a la carretera que lleva a Esquios, centro etnográfico, casa rural y taller de forja donde se fabrican navajas y cuchillos. Vamos por la carretera que termina en Esquios hasta que a la derecha ya vemos los indicadores de la cascada de la Salgueira de unos 50 m de altura, lamentablemente el caudal que lleva el arroyo de la Salgueira no es demasiado abundante y el salto pierde un poco e espectacularidad, pero vale la pena visitarlo. Una vez hecha la visita volvemos atrás a encontrar la carretera y como es normal también encontraremos los restos de un molino medio camuflado por la vegetación.
Llegamos a la carretera y seguimos subiendo hasta que se acaba la misma, recuperamos fuerzas mientras disfrutamos del paisaje Asturiano, altas montañas y espesos bosques.
Continuamos ruta a la derecha de la casa donde al poco aparece una bifurcación. En este punto comienza la circular por la parte de arriba y volveremos por la de la izquierda que baja. Seguimos las indicaciones AS Veigas llegando en unos 30’. As Veigas agrupa dos municipios, uno de ellos agrupa un conjunto de casas palabra bien arregladas y que forman parte de un complejo de casas rurales. Dejamos este complejo a nuestros pies y seguimos por el valle pasando por un grupo de casas más viejas que al final nos llevará a un puente y una pequeña zona con una mesa (Área recreativa del Batán), cruzamos el puente y encontraremos la iglesia de Nra Sra de Las Nieves, seguimos camino y luego cruzamos un puente y encontramos un cementerio. Continuamos por la pista y entramos en el núcleo de As Veigas. Una vez hecha la bajada seguimos dirección a Teixois donde iremos ganando altura y por extraño que parezca, pasaremos por una larga zona sin la protección de los árboles, con lo que la temperatura y el bochorno va subiendo, al menos eso sirve para poder disfrutar de la vista del valle del Río Turía.
Finalmente después de un buen tramo llegamos a la carretera que cruzamos y continuamos siguiendo las indicaciones de Teixois. Llegamos a un sendero seguimos a la derecha para visitar el conjunto etnográfico de Teixois visitable por 3 €. Donde encontraremos un molino alimentado por el río Mestas, un mazo para estirar el hierro, una pequeña central eléctrica, una muela de amolar y un bata formado por dos mazas de madera. Una vez hecha la prenda, en este caso de lino o lana la ponían en una gaveta con agua y las mazas la iban golpeando repetidamente para compactar las fibras de la pieza y conseguir una mayor resistencia. A los molinos de mazas les llamaba molinos de paños.
Una vez hecha la visita volvemos atrás y donde nos hemos incorporado al sendero seguimos rectos hasta que llegamos a la carretera, giramos a la izquierda y seguimos un pequeño tramo por la misma hasta que a la derecha encontraremos las señales del PR y la indicación a Esquios que seguiremos sendero abajo. Cruzaremos un puente de madera y empezaremos a ganar altura hasta llegar a la bifurcación cerrando la circular. Deshacemos el camino que habíamos hecho antes hasta llegar a Mazonovo.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta