Coordenadas 897

Fecha de subida 1 de diciembre de 2016

Fecha de realización diciembre 2016

-
-
39 m
-18 m
0
4,9
9,8
19,7 km

Vista 817 veces, descargada 8 veces

cerca de Driehuis, Noord-Holland (Nederland)

Begin: NS station Driehuis Eind: NS station Castricum
NB1: De wandeling voert via de pont over het Noordzeekanaal (check tijden)
NB2: Voor het Noord-Hollandse duinreservaat is een toegangskaart nodig (kan via internet)

Holland op zijn smalst
Niet alleen een mooie, maar ook een interessante wandeling, want we lopen door het smalste deel van Holland. Om dat te begrijpen moeten we anderhalve eeuw terug, toen het IJ als grote plas met het Haarlemmermeer het Hollandse land onveilig maakten. De stormen zorgden ervoor dat iedere keer de “zeewolf” het land aanvrat.
Achteraf kwam het goed uit, want Amsterdam, zat zeer verlegen om een goede zeeverbinding. Door het IJ in te polderen en de duinen bij IJmuiden door te prikken ontstond zo het Noordzeekanaal (1876).
De tramlijn en ook de spoorlijn liepen over het kanaal met een spoorbrug. Bruggen waren en zijn een doorn in het oog van de scheepvaart. Alle bruggen zijn verdwenen en vervangen door tunnels (1955). Fietsers en voetgangers zijn daar de dupe van, want de pont is hun lot.
We starten onze tocht in Driehuis. Een gebied dat tot de oudst bewoonde gebieden van ons land hoort, want er zijn graven gevonden uit diverse culturen (3500 v Chr.). We lopen naar Beeckestijn, een landhuis, later landgoed, dat er al in de 15de eeuw was. Het was volledig verwaarloosd, maar is nu opgekocht en prachtig hersteld door Stichting Natuurmonumenten (daar moet je dus lid van zijn!).
Vanuit de landgoederen lopen we rechtstreeks naar de oevers van het Noordzeekanaal, waar je een mooi zicht hebt op de luchttorens van de Velsertunnels (een voor het spoor en een voor de auto’s). Omdat zwemmen geen optie is, lopen we naar het veer en passeren het oude dorp Velsen Zuid met een verrassend dorpsgezicht!
Eenmaal overgevaren lopen we langs de industrie van Velsen Noord. Tata steel schoorstenen voeren hier de boventoon, de vraag is alleen hoe lang dat nog gaat duren.
We lopen naar de plaats waar het spoor weer uit de grond komt en belanden zo in Beverwijk (beroemd om zijn brandwondencentrum in het Rode Kruisziekenhuis).
Vanaf Beverwijk verlaten we het oude spoortracé, want het duingebied is zeer veel mooier. We passeren resten van de Oer-IJ en lopen tussen Beverwijk en de industrie lang de grote begraafplaats Duinrust, de duinen in.
De duinen zijn beschermd en je moet hier betalen om er in te mogen. Dat kan alleen via de grote parkeerplaatsen maar als je te voet bent is dat geen optie. Internet helpt je verder.
We eindigen in Castricum, waar een spliksplinter (2015) nieuw museum Het Huis van Hilde staat. Vanwege al die graverijen zijn er nogal wat archeologische vondsten gedaan, waaronder perfecte skeletten met schedels. We noemen ze Hilde en Cees. Dit koppel vind je “als nieuw” terug in het museum met sarcofagen en oude roeiboten. Het museum is er helemaal voor ingericht en staat nu (dec 2016) in het teken van de Romeinse Limes (Grenzen).
Parada de tren

001 NS station Driehuis

Waypoint

002

Castillo

003 Landgoed Beeckesteijn

Terrein is volledig opgeknapt Natuurmonumenten
Parque

004 Landgoed Waterland

Río

005 Luchttorens van de Velsertunnel aan het Noordzeekanaal

Río

006 Velsen Zuid aan het Noordzeekanaal

Ferry

007 Pont over het Noordzeekanaal

Túnel

008 Boven de Velsertunnel (noordzijde)

Bij de Velsertraverse komt de spoorlijn boven de grond
Parada de tren

009 Oud rangeerterrein bij NS Beverwijk

Parque

010 Park Scheybeeck

Parque

011 Kinderboerderij Vondelkwartier

Río

012 Duinbeek: Scheybeeck

Punto de observación de aves

013 Reiger

Lago

014 Het Zandgat met de Oer IJ

Lago

015 Langs Bosschage

Zo heet dat meertje...
Monumento

016 Boerderij aan de Hondsbosseweg

Árbol

017 Schapenweg

Een gevallen boom met de as van een opa
Cima

018 Tussen Noorddorp en Heemskerkseweg

Navij de Kruisberg
Punto de información

019 Geversduin

Cima

020 Papenberg in Castricum

Museo

021 Huis van Hilde en NS station Castricum

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta