Tiempo  4 horas 49 minutos

Coordenadas 1382

Fecha de subida 30 de junio de 2017

Fecha de realización junio 2017

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
91 m
-17 m
0
2,7
5,4
10,78 km

Vista 1492 veces, descargada 95 veces

cerca de Pobeña, País Vasco (España)

Temps en moviment 2h 38'
Temps Aturats 2h 11'
Partim del poble de Pobeña, a l’inici de la Ria de Bilbao, tan sols arribar-hi a la dreta hi ha l’aparcament de la platja de “la Arena”.
43º 20’ 48.4” N, 3º 7’ 23.1” W
Al final del mateix tenim l’Ermita de Ntra Sra del Socorro, al costat una residència i a l’esquerra hi ha un panell informatiu de la ruta que en part es correspon a una via verda.
Pugem les escales fins que arribem a la ruta de la via verda per on passava el petit tren que conduïa el mineral de les mines properes a l’embarcador ubicat en la Punta Castillo ( embarcador Mc Leman) amb destinació al port anglès de Durham. L’estructura de l’embarcador va ser destruïda per una tempesta l’any 2008.
Continuem per la pista cimentada fins que un panell informatiu ens explica la forma de com en aquell punt es feia l’extracció d’algues des del fons marí a dalt del penya-segat per la seva posterior comercialització.
Continuem passejant fins que arribarem a l’aparcament i àrea recreativa de Cobarón. En aquest punt deixarem la via verda i anirem a buscar un camí que baixa a la dreta per arribar a la zona de l’Hoyo on veurem tota una sèrie de runes d’antigues instal·lacións mineres, continuarem cap a la punta Peñacerrada on creuarem el rierol de la Sequilla per un pontet de pedra, al fons podem veure l’embarcador del Piquillo, final del nostre camí per la via verda, més enllà tenim Castro-Urdiales.
Tornem per un caminet d’herba fins a retrobar la via verda, la seguim a la dreta davant de les restes d’una altra edificació. Passada la Punta del Cobarón trobem un túnel protegit en el seu interior per una estructura de fusta per evitar danys als vianants. Sortim del túnel, passem la cala d’Onton i arribem a la Rada de Berrón on hi havia l’Embarcador del Piquillo abans d’una industria química i sota el poble d’Ontón.
Donem la volta i seguim per on hem vingut fins el desviament que va al poble de Cobarón , continuem direcció a Cobarón i aviat veurem un camí a l’esquerra, a uns 60m creua el camí que va a l’aparcament de Cobarón. Seguim pel camí que trobem rectes , passem pel Mozocuadra a l’esquerra i arribem a una pista que girem a l’esquerra, passarem per algunes cases tot seguint la pista cimentada fins que arribarem a l’última en que la pista passa a ser un camí. Aquí assenyalar que en aquesta casa tenen un gos que està boig i només borda, salta i corra, sort que està encadenat, com em va dir un home d’unes cases abans “id con cuidado que hay dos perros muy malos”.
Un cop passat el gos boig, el camí comença a baixar fins que arribem a una pista cimentada. La ruta que tenia jo segueix recta fins una casa en que s’acaba el camí i hi ha les runes de les antigues cases mineres que estan sobre l’embarcador del Castillo. En aquest punt creuem una tanca, seguim i al final de les runes la teoria diu que hi ha un corriol que es desdibuixa, que sota tenim la via verda que hem d’enllaçar. La realitat va ser que com em va dir el veí anterior que si l’ajuntament no l’havia desbrossat era complicat i així va ser, camí ple de falgueres sense cap tipus de traça del corriol i paparres a dojo, mini paparres, però a dojo. Davant de la situació, mitja volta, espolsada de paparres i a continuar.
Be, un cop hem arribat a la pista cimentada després de deixar el camí seguim a la dreta tot baixant fins que arribarem a la carretera i d’allà en un moment arribem a l’aparcament de la platja La Arena.Partimos del pueblo de Pobeña al inicio de la Ría de Bilbao, tan solo llegar, a la derecha está el aparcamiento de la playa de La Arena.

43º 20 '48 .4 "N, 3º 7 '23.1" W

Al final del mismo tenemos la Ermita de Nuestra Sra del Socorro junto a una residencia de ancianos y a la izquierda hay un panel informativo de la ruta que en parte se corresponde a una vía verde.
Subimos por unas escaleras hasta que llegamos a la ruta de la vía verde por donde pasaba el pequeño tren que conducía el mineral de las minas próximas al embarcadero ubicado en la Punta Castillo (embarcadero Mc Leman) con destino al puerto inglés de Durham. La estructura del embarcadero fue destruida por una tormenta en 2008.
Continuamos por la pista de cemento Hasta un panel informativo que nos explica la manera de como en aquel punto se hacia la extracción de algas del fondo marino hasta el acantilado para su posterior comercialización.
Continuamos paseando hasta que llegaremos al aparcamiento y área recreativa de Cobarón. En este punto dejaremos la vía verde y vamos a buscar un camino que baja a la derecha para llegar a la zona del Hoyo donde veremos toda una serie de ruinas de antiguas instalaciones mineras, continuaremos hacia la punta Peñacerrada al fondo podemos ver el embarcadero del Piquillo, final de nuestro camino por la vía verde, más allá tenemos Castro-Urdiales.Cruzamos el arroyo de la Sequilla por un puente de piedra i seguimos por un camino de hierba hasta encontrar la vía verde, seguimos a la derecha frente a los restos de otra edificación. Pasada la Punta del Cobarón encontramos un túnel protegido en su interior por una estructura de madera para evitar daños a los paseantes. Salimos del túnel, pasamos la cala de Ontón y llegamos a la Rada de Berrón donde estaba el Embarcadero del Piquillo cerca de una industria química y bajo el pueblo de Ontón.

Damos la vuelta y seguimos por donde hemos venido hasta el desvío que va al pueblo de Cobarón, continuamos dirección a Cobarón y pronto veremos un camino a la izquierda, a unos 60m cruza el camino que va al aparcamiento de Cobarón. Seguimos por el camino que encontramos rectos, pasamos por Mozocuadra a la izquierda y llegamos a una pista, giramos a la izquierda, pasaremos por algunas casas siguiendo la pista de cemento hasta que llegaremos a la última en que la pista pasa a ser un camino. Aquí señalar que en esta casa tienen un perro que está loco, sólo ladra, salta y corre, suerte que está encadenado, como me dijo un hombre de unas casas antes “id con cuidado que hay dos perros muy malos”.
Una vez pasado el perro loco, el camino empieza a bajar hasta que llegamos a una pista de cemento. La ruta que tenía yo sigue recto hasta una casa en que se acaba el camino y están las ruinas de las antiguas casas mineras que están sobre el embarcadero del Castillo. En este punto cruzamos una valla, seguimos y al final de las ruinas la teoría dice que hay un sendero que se desdibuja, que debajo tenemos la vía verde que debemos enlazar. La realidad fue que como me dijo el vecino anterior, que si el ayuntamiento no la había desbrozado era complicado y así fue, camino lleno de helechos sin ningún tipo de traza del sendero y garrapatas a raudales, mini garrapatas, pero a raudales. Ante la situación, media vuelta, sacudida de garrapatas y a continuar.
Bien, una vez hemos llegado a la pista de cemento después de dejar el camino seguimos a la derecha bajando hasta que llegamos a la carretera y de allí en un momento llegamos al aparcamiento de la playa La Arena.
Waypoint

Area recreativa

Waypoint

Camí de la dreta

Waypoint

Carregador del Castillo

Waypoint

Carregador de carbo

Waypoint

Carret

Waypoint

Dreta 1

El llibre que anva seguint diu que enlloc d'anar a la dreta seguim rectes fins arribar a les runes de les cases mineres on s'acaba la pista cimentada. passem una tanca i continuem fns passem les restes del grup de cases, llavors el corriol pel que hauriem d'anar queda desdibuixat i no es veu res, pel que sembla l'ajuntament de Pobeña no l'ha desbroçat, sino seguiriem de la cota 83 fin el waypoint Platja i d'aquí tornariem a biaxar l'escales fins l'aparcament.
Waypoint

Escales

Waypoint

Esquerra

Waypoint

Esquerra runes mineres

Waypoint

Esquerra 1

Waypoint

Extraccio algues

Waypoint

Inici-final

Waypoint

Mina josefa

Waypoint

Nuestra Señora del Socoro

Waypoint

Patja

Waypoint

Pista de ciment que puja

Waypoint

Pont

Waypoint

Runa

Waypoint

Tunel

3 comentarios

 • IbiltariSaldosin57 04-ago-2018

  Zoragarria! Ez nuen ezagutzen eta oso gustukoa izan da. Eskerrik asko argitaratzearren!

 • Foto de Rigarpa

  Rigarpa 15-nov-2018

  Gracias por tu comentario. Maravilloso rincón costero con recuerdos mineros

 • Foto de javicn

  javicn 25-may-2019

  Pocos paisajes se pueden encontrar qué estén a la de lo que e visto aqui

Si quieres, puedes o esta ruta