Tiempo  5 horas 10 minutos

Coordenadas 3474

Fecha de subida 21 de marzo de 2017

Fecha de realización enero 2017

-
-
14 m
-1 m
0
4,8
9,6
19,14 km

Vista 530 veces, descargada 1 veces

cerca de Donk, Flanders (Belgique)

Wandelclub Boerenkrijgstappers van Overmere organiseerde zondag 22 januari 2017 hun jaarlijkse Donkmeertocht. De Festivalhal aan het Donkmeer, met ook veel parkeermogelijkheden in de omgeving, was als startplaats goed gekozen en het vriesweer van de vorige dagen zorgde ervoor dat het meer er stijf bevroren bijlag, wat veel extra bezoekers trok die niet aan de lokroep van een illegaal schaatstochtje konden weerstaan.

Het Donkmeer is met zijn 86 hectare het tweede grootste meer in Vlaanderen. Duizenden jaren geleden kronkelde de Schelde hier rond een zandheuvel. Toen de loop van de rivier veranderde ontstond een hoefijzervormig veengebied met drassige weiden en sloten. Vanaf de 18de eeuw ontstond het meer doordat de turfputten vol water liepen en in het begin van de 20ste eeuw werd het een recreatieoord. De omgeving van het Donkmeer, het beboste Berlaarse Broek en de meersen tussen Berlare en de Schelde trekken terecht vele wandelaars. In dit even bosrijk als waterrijke gebied organiseert wandelclub Boerenkrijgstappers hun wandelingen

We volgden het meer en de Donklaan een stukje in zuidelijke richting, staken langs de dijk het meer over en wandelden langs de beboste oever langs het meer tot aan de Scheve Villa.
De Scheve Villa was tot de 2de wereldoorlog een luxueus hotel. Nadien verkommerde het gebouw en zakte scheef door de onstabiele ondergrond. Het diende nog als vakantieverblijf voor jeugdbewegingen, tot het werd opgekocht door de gemeente Berlare, die het als atelier en opslagruimte gebruikte. In 1999 werd de villa wat gerenoveerd en in gebruik genomen door de Chiro van Berlare.

Aan de overzijde van de Donklaan pikten we het traject van GR128W op en stapten langs de brede, rechte afwateringsgracht tot aan het Pomphuis. Hier trokken we verder door Berlare Broek. Het Berlarebroek is net als het Donkmeer ontstaan ten gevolge van historische meandering van de Schelde. Dit nat gebied werd in de jaren zeventig door een luciferfabriek beplant met meer dan 13.000 populieren. Daartussen liggen moerassen en meer dan vijftig vijvers.

Voorbij de waterzuiveringsinstallatie in de wijk Sluis stapten we door tot aan de Schelde. Even een stukje jaagpad stroomafwaarts en dan weer landinwaarts over de dijk langs het Gecontroleerd Overstromings Gebied Paardenweide, dat op die bevroren winterdag eerder een ijsvlakte leek.
Uiteindelijk liepen we door de Turfputstraat naar de Kasteeldreef, die ons naar het park rond het kasteel van Berlare. Voorbij de Sint Martinuskerk vonden we een rustpost in het Parochiehuis.

Na de rustpauze wandelden we linksaf op het paadje langs de sporthal en speelpleinen naar de Fred Debruynestraat, genoemd naar de bekende wielrenner die in 1930 in Berlare geboren werd. Door de Kerkveldwegels en voorbij het St-Antonius kapelletje kwamen we weer aan de turfputten voor de volgende portie bossen en vijvers in Berlare Broek. Het Gemeentestraatje, de Zandstraat en de Olmendreef brachten ons terug in de richting van het Donkmeer, waar we in de Festivalhal even gingen uitblazen.

Voor het volgende deel van onze wandeling staken we daarna de Donklaan over aan de Bareldonkkapel. Deze kapel, ook Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën genoemd, dateert uit de 13de of 14de eeuw. (zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/84709)

Achter de kapel voerde het Bareldonkstraatje ons naar de Gratiebossen. De Gratiebossen zijn tegenwoordig een stuk kleiner dan in de 18e eeuw, toen ze zich uitstrekten van Zele tot in Overmere. Het bos kreeg zijn naam vanwege de bende van de 18de eeuwse Zeelse struikrover Jan Praet, die voorbijgangers in het bos beroofde zonder gratie.
Hier pikken we ook weer in op het traject van de GR128W die ons na ons rondje door de Gratiebossen terug naar het Donkmeer voerde om de wandellus te sluiten.
panoramica

Donkmeer

panoramica

Donkmeer

panoramica

Bruggetje

panoramica

Scheve Villa

panoramica

Afvoerkanaaltje

panoramica

Aan het Pomphuis

panoramica

Berlarebroek

panoramica

Berlarebroek

panoramica

Gras-Jommekes

panoramica

langs de wterzuivering

panoramica

Langs Sluis

panoramica

Schelde

panoramica

Dijk Paardenweide

panoramica

aan Sluis

panoramica

Gecontroleerd overstromingsgebied

panoramica

nabij SLuis

panoramica

nabij wijk Sluis

panoramica

Kasteeldreef

panoramica

Kasteel Berlare

panoramica

St-Martinus kerk

panoramica

Antonius Padua Kapel

panoramica

Turfputten

panoramica

in de Turfputten

panoramica

Willebochten

panoramica

langs Willebochten

panoramica

Willebochten

panoramica

Bareldonkdreef

panoramica

Houthakkerskunst

panoramica

langs de Gratiebossen

panoramica

Jan Praetstraat

panoramica

plasje

panoramica

terug naar Willebochten

panoramica

nabij Zandstraat

panoramica

Bareldonkkapel

Avituallamiento

Festivalhal Donkmeer

Waypoint

Gratiebossen

Arquitectura religiosa

Kapel Antonius van Padua

parquing

Parking Bareldonkkapel

Picnic

Parochiehuis Berlare

Waypoint

Scheve Villa

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta