Coordenadas 2141

Fecha de subida 9 de julio de 2018

Fecha de realización septiembre 2011

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
768 m
346 m
0
4,9
9,9
19,79 km

Vista 863 veces, descargada 55 veces

cerca de Torrelles de Foix, Catalunya (España)

[CA] Camí del Samsó. De Torrelles de Foix a PontonsItinerari circular a peu que discorre per pistes i camins en bon estat. Tot i no tenir dificultats tècniques, està indicat per a gent habituada a caminar. La ruta travessa l'alta conca del riu Foix i de la riera de Pontons, que alberga alguns dels paratges més ben conservats del Penedès, transitant per un entorn rural on destaquen vinyes, masies, boscos i petites poblacions disperses. Aquest itinerari és una de les diverses versions possibles del Camí del Samsó, que forma part del conjunt de rutes de petit recorregut de la comarca agrupades sota el nom de Camins del Vi i del Cava. Trajecte senyalitzat com a sender de petit recorregut (PR C-150) fins al pla Sapera, des d'on es prendrà el sender GR 95-2 per tornar al punt d'inici.
Ruta senyalitzada.
El punt de sortida del recorregut és a Torrelles de Foix. Per arribar-hi des de Vilafranca del Penedès, es pren la carretera BP-2121 fins a Sant Martí Sarroca i, des d'aquesta localitat, es continua per la BV-2122. En fer l'excursió, cal anar amb compte si ha plogut intensament perquè hi ha alguns passos a gual.

0,00 km (370 m). Plaça de la Vila de Torrelles de Foix. Aquí es troba l'extrem oriental del PR C-150 que ve de Sant Martí Sarroca (a 6,40 km d'aquí). Se surt de la plaça pel carrer de Sant Quintí, es continua pel del Nord, es creua la carretera i, a l'altra banda, es pren l'avinguda de Can Coral fins a ser fora vila. En el tram comprès entre Torrelles i el pla Sapera, més enllà de Pontons, se seguiran els senyals blancs i grocs del PR C-150.

0,47 km (383 m), 0 h 07 min. Es deixa la pista asfaltada que duu a la urbanització de Can Coral i es pren el camí de cal Salet a mà dreta. L'itinerari es dirigeix cap al NE.

1,96 km (356 m), 0 h 29 min. Cal Minguet. Se surt a una pista, que es pren a l'esquerra (NO), es passa can Puig Vell i es voreja el sector N de la urbanització Can Coral. Dos quilòmetres més enllà, es deixa el carrer que circumda la urbanització i es gira a la dreta per creuar el torrent de la Mare de Déu del Foix. Fent una ziga-zaga, es puja cap al N.

5,24 km (542 m), 1 h 33 min. Bifurcació. Es continua a l'esquerra (NO).

5,65 km (623 m), 1 h 40 min. Collet. Es deixa a la dreta el trencall d'accés al santuari de Foix (es troba a 5 min: tram no comptat). El santuari és un edifici romànic dels segles XII-XIII situat al costat de l'antic castell de Foix. Va ser l'origen del terme actual i s'hi venera la patrona del Penedès, la Mare de Déu del Foix. Es continua endavant, ara en baixada.

6,31 km (585 m), 1 h 48 min. Bifurcació. El recorregut principal del PR se'n va per la dreta (NO). Es continua a l'esquerra (S) seguint la variant 150-1.

9,02 km (639 m), 2 h 35 min. Se surt a una pista asfaltada que comunica Pontons amb les masies del NE del terme, davant dels masos de can Ponç i els Sovals. Aquí es retroba el recorregut principal del PR que ve del mas de Pontons, situat a la dreta (N) a una distància d'1,82 km (25 min). Si es té temps, val la pena visitar-lo. L'itinerari continua a l'esquerra.

El mas de Pontons és un magnífic exemple de masia fortificada dels segles XVII-XVIII. Sobre el portal, hi ha un matacà de totxo, i, a cada una de les quatre arestes, una garita sobresortida. Fou edificat sobre les restes del castell vell de Pontons, esmentat al segle X.

10,40 km (631 m), 2 h 55 min. Santa Magdalena, antiga rectoria de Pontons mencionada ja l'any 1138. Des d'aquest punt, es domina la vila. Es baixa a Pontons fent un tram comú amb el sender GR 92-5. Un cop al poble, es passa pel costat de l'Ajuntament i es creua el torrent del Bou per un pont. Se surt a la carretera BV-2122 i es tomba a la dreta (SO) abandonant el GR. Se segueix per la carretera durant 400 m fins al carrer de Ca la Past, que es pren a l'esquerra, en pujada. Es continua pel carrer de Celma i, al final, per la pista que, entre ziga-zagues i revolts, es dirigeix al S.

12,72 km (728 m), 3 h 40 min. Collet sota el turó de Sant Joan. La pista fa un revolt pronunciat. Una desviació a l'esquerra (NE) permet anar a Sant Joan de la Muntanya (a 0,4 km). Es tracta d'una ermita romànica del segle XI amb arcuacions llombardes a l'absis. L'edifici està adossat a la cinglera, sense gaire espai al voltant. Val la pena visitar-la, ja que, a més, és un bon mirador de la muntanya. Es continua cap al migdia vorejant la plana del Mas Fonoll, on s'ateny el sostre del recorregut (767 m). En aquest punt, comença una forta baixada fins al coll de Sapera, on s'arriba després de desembocar a un tram de pista asfaltada.

15,05 km (646 m), 4 h 55 min. Coll de la Creu de Sapera. A partir d'ara, se seguiran els senyals blancs i vermells del GR 92-5. 250 m després del coll, l'itinerari davalla a llevant abandonant la pista asfaltada per agafar un camí de la dreta (S i, després, de nou E). Es travessa la plana Pinatella i es continua per un corriol que descendeix fortament fent ziga-zagues (km 17,65, 490 m). Es desemboca a una pista, es creua la riera de Pontons i s'arriba a les Dous.

18,16 km (410 m), 5 h 38 min. Les Dous. Passats 70 m, s'abandona la pista i es gira a la dreta (S). Escaletes avall, s'agafa un corriol en baixada. Poc després, es torna a travessar la riera i se segueix pel corriol que discorre planerament seguint el curs de l'aigua. Més avall, es creua de nou la riera i, ja per l'altra banda, per un tram entre arbres de ribera i horts, es torna a Torrelles.

19,79 km (370 m), 6 h. Plaça de la Vila de Torrelles de Foix. Fi del recorregut.

Variants del Camí del Samsó (PR C-150)

De fet, aquest recorregut neix al terme de Sant Martí Sarroca, al S del mas de la Guàrdia, on es connecta amb el Camí del Macabeu. Passant per sota del castell de Sant Martí per un tram comú amb el Camí del Parellada, fa cap a Torrelles de Foix. Tres variants permeten complementar l'itinerari principal. La primera, el PR C-150-1, s'utilitza en aquesta proposta per anar directament fins als Sovals. La segona variant, el PR C-150-2, té 4,74 km de recorregut i va de Torrelles de Foix al mas de la Mussarra, al NE de la població. La variant PR C-150-3 té 4,64 km i va des de can Rossell de les Bassegues, sota el santuari de Foix, fins al mas del Cosconar, on enllaça amb la variant 150-2.
Més informació

[ES] Camí del Samsó. De Torrelles de Foix a PontonsItinerario circular a pie que discurre por pistas y caminos en buen estado. A pesar de no tener dificultades técnicas, está indicado para gente habituada a caminar. La ruta atraviesa la alta cuenca del río Foix y del arroyo de Pontons, que alberga algunos de los parajes mejor conservados del Penedès, transitando por un entorno rural donde destacan viñedos, masías, bosques y pequeñas poblaciones dispersas. Este itinerario es una de las diferentes versiones posibles del Camí del Samsó, que forma parte del conjunto de rutas de pequeño recorrido de la comarca agrupadas bajo el nombre de Camins del Vi i del Cava. Trayecto señalizado como sendero de pequeño recorrido (PR C-150) hasta el llano Sapera, desde donde se tomará el sendero GR 95-2 para volver al punto de inicio.
Ruta señalizada.
El punto de salida del recorrido se encuentra en Torrelles de Foix. Para llegar a esta población desde Vilafranca del Penedès, se toma la carretera BP-2121 hasta Sant Martí Sarroca y, desde esta localidad, se continúa por la BV-2122. Al hacer la excursión, hay que tener cuidado si ha llovido intensamente porque hay algunos pasos por vados.

0,00 km (370 m). Plaza de la Vila de Torrelles de Foix. Aquí se encuentra el extremo oriental del PR C-150 que viene de Sant Martí Sarroca (a 6,40 km de aquí). Se sale de la plaza por la calle de Sant Quintí, se continúa por la del Nord, se cruza la carretera y, al otro lado, se toma la avenida de Can Coral hasta salir de la villa. En el tramo comprendido entre Torrelles y el llano Sapera, más allá de Pontons, se seguirán las señales blancas y amarillas del PR C-150.

0,47 km (383 m), 0 h 07 min. Se deja la pista asfaltada que lleva a la urbanización de Can Coral y se toma el camino de Cal Salet a mano derecha. El itinerario se dirige hacia el NE.

1,96 km (356 m), 0 h 29 min. Cal Minguet. Se sale a una pista, que se toma a la izquierda (NO), se pasa Can Puig Vell y se bordea el sector N de la urbanización Can Coral. Dos kilómetros más allá, se deja la calle que circunda la urbanización y se gira a la derecha para cruzar el torrente de la Mare de Déu del Foix. Haciendo un zigzag, se sube hacia el N.

5,24 km (542 m), 1 h 33 min. Bifurcación. Se sigue a la izquierda (NO).

5,65 km (623 m), 1 h 40 min. Collado. Se deja a la derecha el desvío que da acceso al santuario de Foix (se encuentra a 5 min: tramo no contado). El santuario es un edificio románico de los siglos XII-XIII situado junto al antiguo castillo de Foix. Fue el origen del término actual y se venera la patrona del Penedès, la Mare de Déu del Foix. Se sigue adelante, ahora en bajada.

6,31 km (585 m), 1 h 48 min. Bifurcación. El recorrido principal del PR se va por la derecha (NO). Se sigue a la izquierda (S) siguiendo la variante 150-1.

9,02 km (639 m), 2 h 35 min. Se sale a una pista asfaltada que comunica Pontons con las masías del NE del término, delante de las masías de Can Ponç y Els Sovals. Aquí se reencuentra el recorrido principal del PR que viene de la masía de Pontons, situada a la derecha (N) a una distancia de 1,82 km (25 min). Si se tiene tiempo, vale la pena visitarla. El itinerario continúa a la izquierda.

La masía de Pontons es un magnífico ejemplo de caserío fortificado de los siglos XVII-XVIII. Sobre el portal, hay un matacán de ladrillo, y, en cada una de las cuatro aristas, una garita sobresalida. Fue edificada sobre los restos del castillo viejo de Pontons, mencionado en el siglo X.

10,40 km (631 m), 2 h 55 min. Santa Magdalena, antigua rectoría de Pontons mencionada ya en el año 1138. Desde este punto, se domina la población. Se baja a Pontons haciendo un tramo común con el sendero GR 92-5. Una vez en el pueblo, se pasa junto al Ayuntamiento y se cruza el torrente del Bou por un puente. Se sale a la carretera BV-2122 y se gira a la derecha (SO) abandonando el GR. Se sigue por la carretera durante 400 m hasta la calle de Ca la Past, que se toma a la izquierda, en subida. Se continúa por la calle de Celma y, al final, por la pista que, entre zigzags y curvas, se dirige al S.

12,72 km (728 m), 3 h 40 min. Collado bajo el cerro de Sant Joan. La pista hace una curva pronunciada. Una desviación a la izquierda (NE) permite ir a Sant Joan de la Muntanya (a 0,4 km). Se trata de una ermita románica del siglo XI con arcos lombardos en el ábside. El edificio está adosado al acantilado, sin mucho espacio alrededor. Vale la pena visitarla, ya que, además, es un buen mirador de la montaña. Se continúa hacia el mediodía bordeando la llanura del Mas Fonoll, donde se alcanza el techo del recorrido (767 m). En este punto, comienza una fuerte bajada hasta el collado de Sapera, donde se llega después de desembocar en un tramo de pista asfaltada.

15,05 km (646 m), 4 h 55 min. Collado de la Creu de Sapera. A partir de ahora, se seguirán las señales blancas y rojas del GR 92-5. 250 m después del collado, el itinerario desciende a levante abandonando la pista asfaltada para coger un camino de la derecha (S y, después, de nuevo E). Se atraviesa la llanura Pinatella y se continúa por un sendero que desciende fuertemente en zigzag (km 17,65, 490 m). Se desemboca en una pista, se cruza el arroyo de Pontons y se llega a Les Dous.

18,16 km (410 m), 5 h 38 min. Les Dous. Pasados 70 m, se abandona la pista y se gira a la derecha (S). Escaleras abajo, se coge un sendero en bajada. Poco después, se vuelve a cruzar el arroyo y se sigue por el sendero que discurre llanamente siguiendo el curso del agua. Más abajo, se cruza de nuevo el arroyo y, ya por el otro lado, por un tramo entre árboles de ribera y huertos, se vuelve a Torrelles.

19,79 km (370 m), 6 h. Plaza de la Vila de Torrelles de Foix. Fin del recorrido.

Variantes del Camí del Samsó (PR C-150)

De hecho, este recorrido nace en el término de Sant Martí Sarroca, al S de la masía de la Guàrdia, donde se conecta con el Camí del Macabeu. Pasando por debajo del castillo de Sant Martí por un tramo común con el Camí del Parellada, llega a Torrelles de Foix. Tres variantes permiten complementar el itinerario principal. La primera, el PR C-150-1, se utiliza en esta propuesta para ir directamente hasta Els Sovals. La segunda variante, el PR C-150-2, tiene 4,74 km de recorrido y va de Torrelles de Foix a la masía de la Mussarra, al NE de la población. La variante PR C-150-3 tiene 4,64 km y va desde Can Rossell de les Bassegues, bajo el santuario de Foix, hasta la masía del Cosconar, donde enlaza con la variante 150-2.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/07/2018

Punto de información

Cal Minguet

Punto de información

Can Ponç i els Sovals

Punto de información

Embassament de les Dous

Punto de información

Fonts de les Dous

Punto de información

Mas de les Dous

Punto de información

Mas de Pontons

Punto de información

Pista al mas de Pontons

Punto de información

Pontons

Punto de información

Salt de les Dous

Punto de información

Sant Joan de la Muntanya

Punto de información

Santa Magdalena

Punto de información

Santuari de Foix

Punto de información

Torrelles de Foix

1 comentario

 • joanenriccoca 27-oct-2020

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Ruta gairebé tota per pistes menys el tram que va desde la font de Giberts fins al santuari de Foix. És troben quatre fonts entre naturals i artificials al llarg del recorregut

Si quieres, puedes o esta ruta