Tiempo en movimiento  una hora 26 minutos

Tiempo  una hora 27 minutos

Coordenadas 1057

Fecha de subida 24 de agosto de 2020

Fecha de realización agosto 2020

-
-
223 m
3 m
0
1,6
3,2
6,31 km

Vista 92 veces, descargada 1 veces

cerca de Cullera, Valencia (España)

Cullera II mar i muntanya: Castell – PR-CV 336 – Fort – Cim de la Bola – Platja de Sant Antoni
Descripció de l'itinerari: Comencem la ruta des del camí que condueix de la platja de Sant Antoni al Castell-Santuari, el camí està asfaltat i amb prou de pendent al principi, deixem dues bifurcacions que ixen a la dreta i arribem a l’aparcament del Castell. Pugem les escales que condueixen al santuari i abans d’aplegar a l’esplanada, al costat d'un gran pi trobem un pal informatiu del PR CV-336 que a partir d’ara seguirem.
El Castell és el monument més emblemàtic de la població, declarat Bé d'Interés Cultural. La fortalesa és una construcció d'època califal (segle X) per al control estratègic de recursos naturals, vies de comunicació i fronteres, està configurat per l'alcassaba i dos albacars que complien funciones de protegir a les tropes i la població en els moments de setge. En 1238, el rei Jaume I s'apoderà de València, però abans intentà sense èxit prendre el castell de Cullera, que li fou entregat en 1239, després de la caiguda de València. Com alcàsser reial, va ser morada dels monarques aragonesos en les seues visites a Cullera. La capella gòtica, alberga el Museu Arqueològic. El Santuari del Castell, adossat a la fortalesa del segle X, es construí entre 1891 i 1897, a base de donatius. La morada de la patrona de Cullera, la Verge del Castell, és un edifici d'estil neoromànic. La totalitat dels seus ornaments i imatges, a excepció de la Verge medieval i el seu templet-camerí, desaparegué durant la Guerra Civil. Val la pena visitar-lo, l’entrada és gratuïta de dilluns a diumenge de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 19:00.
Des de la plaça del Santuari o Albacar visualitzarem el traçat antic de la ciutat i observarem els nombrosos enclavaments naturals de la zona Sud del Municipi: el Riu Xúquer, la llacuna de l'Estany, la marjal sud del Xúquer, Favara, la Serra de Corbera, el Montdúver, el Montgó, etc…
Abaixen un tram d’escales i anem cap a la dreta per darrere dels edificis i entrem en la zona d'ombria, la senda va per dins de l'únic tros bosc que acaba quan arribem fins a les ruïnes mal conservades i no protegides del Fort.
El Fort de Cullera és una estructura defensiva construïda entre 1836 i 1839, durant la Guerra Carlista, en el més alt del penyó de Cullera, zona coneguda com a "Alt del Fort" a 210 m. d'altura. És contemporani de l'anomenada Muralla Carlista que des d'ell descendeix pel vessant de la muntanya. En aquest mateix emplaçament d'alt valor estratègic, se situen restes ibèriques, romans i medievals. El fort va ser edificat per a fer front amb foc fuseller i artiller que amenaçava de les tropes carlistes del general Cabrera, i es va construir a base de pedra i rajola formant un fortí rectangular amb nombroses troneres. En la seua època va ser anomenat "Fort de la Llibertat" i actualment es troba en completa ruïna.
Seguint el nostre camí, ara per la part alta de la muntanya, abaixem un poc i passem per damunt de les gegantesques lletres blanques que anuncien la ciutat de Cullera.
Continuem el recorregut per la lloma de la muntanya de Cullera, direcció a la Bola, el punt més alt de la muntanya amb 234 m sobre el nivell del mar. Des d'aquest punt les panoràmiques del trajecte ens sorprendran: badia, platges, urbanitzacions, marjal tota cultivada d'arròs i tots els pobles de la Ribera Baixa, fins a l'albufera de València i el port de la ciutat, etc.
D'ací comencem a baixar per la variant del PR que ens durà primer al puig de l’Aliga, a 116 m. on hi ha una xicoteta creu de fusta amb bones vistes dels edificis d’apartaments del Racó, ja molt propers.
Prosseguim la senda cap avall fins al passeig marítim pel costat de la urbanització Bahia Park i el colossal edifici de Florazar I, que ens portarà al punt d’inici de la ruta.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una poca precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que feres una valoració de la seua utilitat en wikiloc.

Descripción del itinerario: Empezamos la ruta desde el camino que conduce de la playa de San Antonio al Castillo-Santuario, el camino está asfaltado y con bastante de pendiente al principio, dejamos dos bifurcaciones que salen a la derecha y llegamos al aparcamiento del Castillo. Subimos las escaleras que conducen al santuario y antes de llegar en la explanada, junto a un gran pino encontramos un poste informativo del PR CV-336 que a partir de ahora seguiremos.
El Castillo es el monumento más emblemático de la población, declarado Bien de Interés Cultural. La fortaleza es una construcción de época califal (siglo X) para el control estratégico de recursos naturales, vías de comunicación y fronteras, está configurado por la alcazaba y dos albacaras que cumplían funcionas de guarecer a las tropas y la población en los momentos de asedio. En 1238, el rey Jaime I se apoderó de Valencia, pero antes intentó sin éxito tomar el castillo de Cullera, que le fue entregado en 1239, después de la caída de Valencia. Como alcázar real, fue morada de los monarcas aragoneses en sus visitas en Cullera. La capilla gótica, alberga el Museo Arqueológico. El Santuario del Castillo, adosado a la fortaleza del siglo X, se construyó entre 1891 y 1897, a base de donativos. La morada de la patrona de Cullera, la Virgen del Castillo, es un edificio de estilo neo-románico. La totalidad de sus ornamentos e imágenes, a excepción de la Virgen medieval y su templete-camerino, desapareció durante la Guerra Civil. Merece la pena visitarlo, la entrada es gratuita de lunes a domingo de 10:00 a 13:00 y de 16:00 a 19:00.
Desde la plaza del Santuario o Albacara distinguiremos el trazado antiguo de la ciudad y observaremos los numerosos enclaves naturales de la zona sur del municipio: el río Júcar, la laguna de l'Estany, el marjal sur del Júcar, Favara, la Sierra de Corbera, el Montdúver, el Montgó, etc…
Bajamos un tramo de escaleras y giramos hacia la derecha por detrás de los edificios y entramos en la zona de umbría, la senda va por dentro del único trozo bosque que acaba cuando llegamos a las ruinas mal conservadas y no protegidas del Fuerte.
El Fuerte de Cullera es una estructura defensiva construida entre 1836 y 1839, durante la Guerra Carlista, en el más alto del peñón de Cullera, zona conocida como "Alto del Fort" a 210 m. de altura. Es contemporáneo de la llamada Muralla Carlista que desde él desciende por la vertiente de la montaña. En este mismo emplazamiento de alto valor estratégico, se sitúan restos ibéricos, romanos y medievales. El fortín fue edificado para hacer frente con fuego fusilero y artillero que amenazaba de las tropas carlistas del general Cabrera, y se construyó a base de piedra y baldosa formando un fortín rectangular con numerosas troneras. En su época fue denominado "Fuerte de la Libertad" y actualmente se encuentra en completa ruina.
Siguiendo nuestro camino, ahora por la parte alta de la montaña, bajamos un poco y pasamos por encima de las gigantescas letras blancas que anuncian la ciudad de Cullera.
Continuamos el recorrido por la loma de la montaña de Cullera, dirección a la Bola, el punto más alto de la montaña con 234 m sobre el nivel del mar. Desde este punto las panorámicas del trayecto nos sorprenderán: bahía, playas, urbanizaciones, marjal toda cultivada de arroz y todos los pueblos de la Ribera Baixa, hasta la albufera de Valencia y el puerto de la ciudad, etc.
De aquí empezamos a bajar por la variante del PR que nos llevará primero en el monte del Aliga, a 116 m. donde hay una pequeña cruz de madera con buenas vistas de los edificios de apartamentos del Racó, ya muy próximos.
Proseguimos la senda hacia abajo hasta el paseo marítimo por el lado de la urbanización Bahía Park y el colosal edificio de Florazar I, que nos llevará en su punto de inicio de la ruta.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con una poca precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hiciste una valoración de su utilidad en wikiloc.
Foto

Panoràmica de la platja de Sant Antoni

Panorámica

Panoràmica des del Castell

Castillo

Castell Santuari de Cullera

Castillo

Castell Santuari de Cullera

Castillo

Castell Santuari de Cullera

Panorámica

Panoràmica de Cullera

Castillo

Fort carlista de Cullera

Foto

Lletres de Cullera

Cima

Cim de la Bola

Intersección

Pal indicador

Cima

Cim de la Bola

Intersección

Pal indicador - esquerra per senda cap avall

Panorámica

Panoràmica de la platja del Racó

Cima

Puig de l'Aliga

Cima

Puig de l'Aliga

Panorámica

Muntanya de Cullera i cim de la Bola

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta