Tiempo en movimiento  2 horas 17 minutos

Tiempo  2 horas 20 minutos

Coordenadas 1890

Fecha de subida 24 de agosto de 2020

Fecha de realización agosto 2020

-
-
283 m
43 m
0
2,8
5,6
11,27 km

Vista 46 veces, descargada 1 veces

cerca de Cullera, Valencia (España)

Cullera IV mar i muntanya: Castell – PR-CV 336 – Fort – Cim de la Bola – Platges de Cullera
Descripció de l'itinerari: Comencem la ruta des del camí que condueix de la platja de Sant Antoni al Castell-Santuari, el camí està asfaltat i amb prou de pendent al principi, deixem dues bifurcacions que ixen a la dreta i arribem a l’aparcament del Castell. Pugem les escales que condueixen al santuari i abans d’aplegar a l’esplanada, al costat d'un gran pi trobem un pal informatiu del PR CV-336 que a partir d’ara seguirem.
El Castell és el monument més emblemàtic de la població, declarat Bé d'Interés Cultural. La fortalesa és una construcció d'època califal (segle X) per al control estratègic de recursos naturals, vies de comunicació i fronteres, està configurat per l'alcassaba i dos albacars que complien funciones de protegir a les tropes i la població en els moments de setge. En 1238, el rei Jaume I s'apoderà de València, però abans intentà sense èxit prendre el castell de Cullera, que li fou entregat en 1239, després de la caiguda de València. Com alcàsser reial, va ser morada dels monarques aragonesos en les seues visites a Cullera. La capella gòtica, alberga el Museu Arqueològic. El Santuari del Castell, adossat a la fortalesa del segle X, es construí entre 1891 i 1897, a base de donatius. La morada de la patrona de Cullera, la Verge del Castell, és un edifici d'estil neoromànic. La totalitat dels seus ornaments i imatges, a excepció de la Verge medieval i el seu templet-camerí, desaparegué durant la Guerra Civil. Val la pena visitar-lo, l’entrada és gratuïta de dilluns a diumenge de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 19:00.
Des de la plaça del Santuari o Albacar visualitzarem el traçat antic de la ciutat i observarem els nombrosos enclavaments naturals de la zona Sud del Municipi: el Riu Xúquer, la llacuna de l'Estany, la marjal sud del Xúquer, Favara, la Serra de Corbera, el Montdúver, el Montgó, etc…
Abaixen un tram d’escales i anem cap a la dreta per darrere dels edificis i entrem en la zona d'ombria, la senda va per dins de l'únic tros bosc que acaba quan arribem fins a les ruïnes mal conservades i no protegides del Fort.
El Fort de Cullera és una estructura defensiva construïda entre 1836 i 1839, durant la Guerra Carlista, en el més alt del penyó de Cullera, zona coneguda com a "Alt del Fort" a 210 m. d'altura. És contemporani de l'anomenada Muralla Carlista que des d'ell descendeix pel vessant de la muntanya. En aquest mateix emplaçament d'alt valor estratègic, se situen restes ibèriques, romans i medievals. El fort va ser edificat per a fer front amb foc fuseller i artiller que amenaçava de les tropes carlistes del general Cabrera, i es va construir a base de pedra i rajola formant un fortí rectangular amb nombroses troneres. En la seua època va ser anomenat "Fort de la Llibertat" i actualment es troba en completa ruïna.
Seguint el nostre camí, ara per la part alta de la muntanya, abaixem un poc i passem per damunt de les gegantesques lletres blanques que anuncien la ciutat de Cullera.
Continuem el recorregut per la lloma de la muntanya de Cullera, direcció a la Bola, el punt més alt de la muntanya amb 234 m sobre el nivell del mar. Des d'aquest punt les panoràmiques del trajecte ens sorprendran: badia, platges, urbanitzacions, marjal tota cultivada d'arròs i tots els pobles de la Ribera Baixa, fins a l'albufera de València i el port de la ciutat, etc.
El nostre camí segueix tota la lloma de la muntanya amb magnífiques vistes a la dreta el Mediterrani i a l'esquerra la plana al·luvial del Xúquer, a un kilòmetre trobem una variant de PR que baixa a la platja del Racó que no prendrem. La senda acaba en un camí ample, però abans d'arribar la ruta ens permet contemplar un lloc d'alt valor ecològic una xicoteta llacuna d'aigua dolça anomenada Bassa de Sant Llorenç.
La Bassa de Sant Llorenç es caracteritza per rebre el seu aport hídric des de la Serra de les Raboses, gràcies als corrents subterranis propis del sistema càrstic de la Muntanya de Cullera. .La llacuna té actualment una extensió de 0,8 hectàrees i al voltant de 120 metres de diàmetre. En el passat, la seua extensió era major però l'acció antròpica amb la dessecació dels terrenys per a la utilització agrícola ha suposat la reducció de la seua grandària. Resulta molt interessant la fauna i sobretot, la presència d'aus al llarg de tot l'any. La vegetació és la pròpia dels sistemes palustres mediterranis, abundant els canyissos, joncs, bogues i canyes. L’Ajuntament de Cullera ha començat els treballs per a la instal·lació d'una passarel·la i un observatori per a conèixer l'avifauna.
Seguim les marques del PR cap a la zona denominada del Volcà, on comencen els edificis d’estiueig. Quan el sender baixa per unes escales a l’esquerra cap a la platja del Dosel, el deixem i seguim el carrer Azahar cap avall fins que poc més avant trobar unes escalinates que ens baixen per la dreta al carrer Borrasca, ja en la zona del Far. Seguim per vora mar fins passar l'Hotel Sicania on comença el passeig marítim que seguint-lo ens portarà al punt d’inici de la ruta.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una poca precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que feres una valoració de la seua utilitat en wikiloc.

Descripción del itinerario: Empezamos la ruta desde el camino que conduce de la playa de San Antonio al Castillo-Santuario, el camino está asfaltado y con bastante de pendiente al principio, dejamos dos bifurcaciones que salen a la derecha y llegamos al aparcamiento del Castillo. Subimos las escaleras que conducen al santuario y antes de llegar en la explanada, junto a un gran pino encontramos un poste informativo del PR CV-336 que a partir de ahora seguiremos.
El Castillo es el monumento más emblemático de la población, declarado Bien de Interés Cultural. La fortaleza es una construcción de época califal (siglo X) para el control estratégico de recursos naturales, vías de comunicación y fronteras, está configurado por la alcazaba y dos albacaras que cumplían funcionas de guarecer a las tropas y la población en los momentos de asedio. En 1238, el rey Jaime I se apoderó de Valencia, pero antes intentó sin éxito tomar el castillo de Cullera, que le fue entregado en 1239, después de la caída de Valencia. Como alcázar real, fue morada de los monarcas aragoneses en sus visitas en Cullera. La capilla gótica, alberga el Museo Arqueológico. El Santuario del Castillo, adosado a la fortaleza del siglo X, se construyó entre 1891 y 1897, a base de donativos. La morada de la patrona de Cullera, la Virgen del Castillo, es un edificio de estilo neo-románico. La totalidad de sus ornamentos e imágenes, a excepción de la Virgen medieval y su templete-camerino, desapareció durante la Guerra Civil. Merece la pena visitarlo, la entrada es gratuita de lunes a domingo de 10:00 a 13:00 y de 16:00 a 19:00.
Desde la plaza del Santuario o Albacara distinguiremos el trazado antiguo de la ciudad y observaremos los numerosos enclaves naturales de la zona sur del municipio: el río Júcar, la laguna de l'Estany, el marjal sur del Júcar, Favara, la Sierra de Corbera, el Montdúver, el Montgó, etc…
Bajamos un tramo de escaleras y giramos hacia la derecha por detrás de los edificios y entramos en la zona de umbría, la senda va por dentro del único trozo bosque que acaba cuando llegamos a las ruinas mal conservadas y no protegidas del Fuerte.
El Fuerte de Cullera es una estructura defensiva construida entre 1836 y 1839, durante la Guerra Carlista, en el más alto del peñón de Cullera, zona conocida como "Alto del Fort" a 210 m. de altura. Es contemporáneo de la llamada Muralla Carlista que desde él desciende por la vertiente de la montaña. En este mismo emplazamiento de alto valor estratégico, se sitúan restos ibéricos, romanos y medievales. El fortín fue edificado para hacer frente con fuego fusilero y artillero que amenazaba de las tropas carlistas del general Cabrera, y se construyó a base de piedra y baldosa formando un fortín rectangular con numerosas troneras. En su época fue denominado "Fuerte de la Libertad" y actualmente se encuentra en completa ruina.
Siguiendo nuestro camino, ahora por la parte alta de la montaña, bajamos un poco y pasamos por encima de las gigantescas letras blancas que anuncian la ciudad de Cullera.
Continuamos el recorrido por la loma de la montaña de Cullera, dirección a la Bola, el punto más alto de la montaña con 234 m sobre el nivel del mar. Desde este punto las panorámicas del trayecto nos sorprenderán: bahía, playas, urbanizaciones, marjal toda cultivada de arroz y todos los pueblos de la Ribera Baixa, hasta la albufera de Valencia y el puerto de la ciudad, etc.
Nuestro camino sigue toda la loma de la montaña con magníficas vistas a la derecha el Mediterráneo y a la izquierda la llanura aluvial del Júcar, a un kilómetro encontramos una variante de PR que baja en la playa del Racó que no tomaremos. La senda acaba en un camino ancho, pero antes de llegar la ruta nos permite contemplar un lugar de alto valor ecológico una pequeña laguna de agua dulce llamada Bassa de Sant Llorenç.
La Bassa de Sant Llorenç se caracteriza para recibir su aporte hídrico desde la Sierra de les Raboses, gracias a las corrientes subterráneas propias del sistema kárstico de la Montaña de Cullera. La laguna tiene actualmente una extensión de 0,8 hectáreas y alrededor de 120 metros de diámetro. En el pasado, su extensión era mayor pero la acción antrópica con la desecación de los terrenos para su utilización agrícola ha supuesto la reducción de su tamaño. Resulta muy interesante la fauna y sobre todo, la presencia de aves a lo largo de todo el año. La vegetación es la propia de los sistemas palustres mediterráneos, abundando los carrizos, juncos, eneas y cañas. El Ayuntamiento de Cullera ha empezado los trabajos para la instalación de una pasarela y un observatorio para contemplar la avifauna.
Seguimos las marcas del PR hacia la zona denominada del Volcán, donde empiezan los edificios de veraneo. Cuando el sendero baja por unas escaleras a la izquierda hacia la playa del Dosel, lo dejamos y seguimos la calle Azahar hacia abajo hasta que poco más adelante encontrar unas escalinatas que nos bajan por la derecha en la calle Borrasca, ya en la zona del Faro. Seguimos por borde mar hasta pasar el Hotel Sicania donde empieza el paseo marítimo que siguiéndolo nos llevará en su punto de inicio de la ruta.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con una poca precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hiciste una valoración de su utilidad en wikiloc.
Castillo

Castell-Santuari de Cullera

Intersección

Esquerra

Castillo

Castell Santuari de Cullera

Castillo

Castell de Cullera

Castillo

Fort carlista de Cullera

Foto

Lletres de Cullera

Cima

Cim de la Bola

Panorámica

Panoràmica de la serra de Cullera

Panorámica

Panoràmica de la marjal

Lago

Bassa de Sant Llorenç

Lago

Bassa de Sant Llorenç

Intersección

Esquerra

Intersección

Dreta

Intersección

Esquerra

Intersección

Dreta per escales

Playa

Platja de Cullera

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta