Descarga

Distancia

8,89 km

Desnivel positivo

465 m

Dificultad técnica

Moderado

Desnivel negativo

465 m

Altitud máxima

2.402 m

Trailrank

57 5

Altitud mínima

1.941 m

Tipo de ruta

Circular

Tiempo

2 horas 35 minutos

Coordenadas

1289

Fecha de subida

23 de julio de 2018

Fecha de realización

julio 2018
 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   

Crea tus Listas de Rutas

Organiza las rutas que te gustan en listas y compártelas con tus amigos.

Pásate a Wikiloc Premium Pásate a Premium para eliminar los anuncios
Crea tus Listas de Rutas Crea tus Listas de Rutas
Comparte
-
-
2.402 m
1.941 m
8,89 km

Vista 3060 veces, descargada 139 veces

cerca de Espot, Catalunya (España)
[CA] De Sant Maurici al refugi d'Amitges per la cascada de Ratera i l’estany de les ObaguesL'imponent entorn de Sant Maurici té un paper destacat dins de l'imaginari popular relacionat amb la geografia dels Pirineus. Tant és així que els mítics Encantats, l'espadada silueta dels quals es reflecteix damunt dels nombrosos estanys allotjats al seu redós, han esdevingut el símbol identificador del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i una de les imatges més repetides de tota la serralada. L'excursió que aquí es proposa condueix fins a l'estany Gran d'Amitges i al refugi del mateix nom; és el complement ideal per al visitant que, arribat fins a les ribes de Sant Maurici, se senti esperonat per la curiositat. Es tracta d'una ruta fàcil que, no obstant, requereix un cert esforç físic. Proporcionarà al visitant excel·lents punts de vista per copsar la majestuosa bellesa d'aquest territori tan afavorit per la natura. El refugi d'Amitges, estratègicament situat, ofereix allotjament i restauració.
Ruta senyalitzada.
Per arribar al punt de sortida de l'excursió, des de Sort es pren la carretera C-13 en direcció nord cap a la Guingueta d'Àneu i, poc abans d'accedir-hi, a l'alçada de l'embassament de la Torrassa, cal desviar-se a l'esquerra per la carretera local LV-5004 fins a Espot. Del poble a l'estany de Sant Maurici hi ha una carretera asfaltada, però s'ha restringit el seu ús fins a una àrea d'aparcament (prat de Pierró, 1650 m), situat a 3,5 km d'Espot. Allà s'informa als visitants de la normativa i les possibilitats del Parc. Des del poble d’Espot i des de l’aparcament hi ha un servei de taxis que porten a l’estany de Sant Maurici. També s'indica el camí -Ruta dels Isards- a seguir per arribar a l'estany de Sant Maurici a peu, on comença la ruta.

Com que el camí és avinent, es pot guaitar la fauna amb l'ajut d'uns prismàtics. Durant tot el trajecte es poden observar també, sense allunyar-se massa del camí, les moltes espècies florals que engalanen la muntanya.

0,00 km (1.951 m). Parada de taxis a l’estany de Sant Maurici. Seguint una passarel·la de fusta es baixa a l’estany (SO) i es va seguint aquest per la seva riba nord en direcció NO, passant per una font. A mig estany es deixa el camí que voreja l’estany i, cap a la dreta, es guanya alçada en direcció la cascada de Ratera, on s’hi arriba després de fer una ziga-zaga.

1,36 km (2.088 m), 0 h 30 min. Cascada de Ratera. La força de l’aigua li ha anat obrint espai enmig del bosc i ha amorosit les pedres al seu pas; l’aigua baixa, entre d’altres, dels estanys que es poden veure en aquesta ruta. Es continua pujant i es va a parar (400 m més endavant) a la pista d’Amitges a l’estany de Sant Maurici quan aquesta creua el riu de Ratera. S’agafa aquesta pista cap a la dreta (SO i, seguidament, NO) i es voreja l’estany de Ratera continuant en pujada, ara més suau. Aquest tram de ruta és compartit amb la travessa transpirinenca GR 11.

2,49 km (2.158 m), 0 h 50 min. Estanyola de Ratera. Davant d’aquest segon estany, s’arriba a un trencall, on després es tornarà. Cap a la dreta la pista puja directa al refugi d’Amitges però aquesta proposta d’itinerari agafa la pista cap a l’esquerra (O), la qual es deixa 350 m després pel sender de la dreta per on segueix el GR 11. El camí s’enfila a la vall de Ratera entre roques, petits prats, rierols i bassals; alguns troncs i passeres faciliten el pas. Es passa l’estany de les Obagues de Ratera i, una mica més amunt, es troba una altra bifurcació.

3,73 km (2.300 m), 1 h 15 min. Bifurcació cap al refugi d’Amitges. Es deixa el GR 11, que continua pujant cap al Port de Ratera, i s’agafa el sender cap a la dreta fent una volta de gairebé 180º per continuar en direcció E. El camí busca el pas més senzill per guanyar alçada i retornar a la pista que s’ha seguit abans. Es segueix aquesta pista cap amunt (esquerra) i en menys de 200 m s’arriba al refugi d’Amitges.

4,83 km (2.371 m), 1 h 35 min. Refugi d’Amitges. Està situat en un estratègic serrat, des d'aquí es gaudeix d'un panorama impressionant sobre la regió dels Encantats, el Peguera, de Subenuix i sobre els primers termes de les parets dels pics del Portarró d’Espot, Crabes, Saborèdo i les emblemàtiques agulles d'Amitges. A la mateixa alçada que el refugi es troba l’estany Gran d’Amitges, tancat a llevant per una presa.

Es pot tornar desfent el camí o seguint la pista, que ofereix vistes variables i interessants sobre els Encantats i l’Estany de Sant Maurici a mida que es perd alçada. Seguint la pista, es passa per l'estany de la Bassa o la Cabana (s'anomena així per una gran roca que fa una petita balma que es va condicionar per donar aixopluc). Més endavant, a l’alçada de l’estanyola de Ratera, es retroba el camí fet de pujada, que es deixa passat el riu de Ratera seguint per la pista. Passada una ampla ziga-zaga s’arriba al punt d’inici.

9,05 km (1.951 m), 2 h 35 min. Parada de taxis a l’estany de Sant Maurici. Final del recorregut.
Més informació

[ES] Desde Sant Maurici al refugio de Amitges por la cascada de Ratera y el lago de Les ObaguesEl imponente entorno de Sant Maurici tiene un papel destacado dentro del imaginario popular relacionado con la geografía de los Pirineos. Tanto es así que los míticos Encantats, cuya escarpada silueta se refleja sobre los numerosos lagos alojados a su alrededor, se han convertido en el símbolo identificador del Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici y una de las imágenes más repetidas de toda la cordillera. La excursión que aquí se propone conduce hasta el lago Gran d'Amitges y al refugio del mismo nombre, es el complemento ideal para el visitante que, llegado hasta las orillas de Sant Maurici, se sienta espoleado por la curiosidad. Se trata de una ruta fácil que, sin embargo, requiere un cierto esfuerzo físico. Proporcionará al visitante excelentes puntos de vista para captar la majestuosa belleza de este territorio tan favorecido por la naturaleza. El refugio de Amitges, estratégicamente situado, ofrece alojamiento y restauración.
Ruta señalizada.
Para llegar al punto de partida de la excursión, desde Sort se toma la carretera C-13 en dirección norte hacia la Guingueta d'Àneu y, poco antes de acceder a este punto, a la altura del embalse de la Torrassa y hace falta desviase a la izquierda por la carretera local LV-5004 hasta Espot. Del pueblo al lago de Sant Maurici hay una carretera asfaltada, pero se ha restringido su uso hasta un área de aparcamiento (Prat de Pierró, 1.650 m), situada a 3,5 km de Espot. Allí se informa a los visitantes de la normativa y de las posibilidades del Parque. Desde el pueblo de Espot y desde el aparcamiento hay un servicio de taxi que sube hasta el lago de Sant Maurici. También se indica el camino -Ruta de los Isards- que se tiene que seguir para llegar al lago de Sant Maurici a pie, donde comienza la ruta.

Como el camino es asequible se puede observar la fauna con prismáticos. Durante todo el trayecto se pueden admirar también, sin alejarse demasiado del camino, las variadas especies florales que adornan la montaña.

0,00 km (1.951 m). Parada de taxis en el lago de Sant Maurici. Siguiendo una pasarela de madera se baja en el estanque (SO) y se siguiendo este por su orilla norte en dirección NO, pasando por una fuente. A medio estanque se deja el camino que bordea el lago y, hacia la derecha, se gana altura en dirección la cascada de Ratera, donde se llega después de hacer un zigzag.

1,36 km (2.088 m), 0 h 30 min. Cascada de Ratera. La fuerza del agua le ha ido abriendo espacio en medio del bosque y ha suavizado las piedras a su paso; el agua baja, entre otros, de los estanques que se pueden ver en esta ruta. Se sigue subiendo y se encuentra (400 m más adelante) la pista de Amitges al lago de Sant Maurici cuando ésta cruza el río de Ratera. Se toma esta pista hacia la derecha (SO y, seguidamente, NO) y se bordea el lago de Ratera continuando en subida, ahora más suave. Este tramo de ruta es compartido con la travesía transpirenaica GR 11.

2,49 km (2.158 m), 0 h 50 min. Estanyola de Ratera. Ante este segundo estanque, se llega a un desvío, al que después se volverá. Hacia la derecha la pista sube directa hacia el refugio de Amitges pero esta propuesta de itinerario coge la pista hacia la izquierda (O), que se deja 350 m después por el sendero de la derecha por donde sigue el GR 11. El camino sube por el valle de Ratera entre rocas, pequeños prados, arroyos y charcos; algunos troncos y pasarelas facilitan el paso. Se pasa el estanque de Les Obagues de Ratera y, un poco más arriba, se encuentra otra bifurcación.

3,73 km (2.300 m), 1 h 15 min. Bifurcación hacia el refugio de Amitges. Se deja el GR 11, que continúa subiendo hacia el Puerto de Ratera, y se toma el sendero hacia la derecha haciendo una vuelta de casi 180º para continuar en dirección E. El camino busca el paso más sencillo para ganar altura y volver a la pista que se ha seguido antes. Se sigue esta pista hacia arriba (izquierda) y en menos de 200 m se llega al refugio de Amitges.

4,83 km (2.371 m), 1 h 35 min. Refugio de Amitges. Está situado en un estratégico aserrado, desde aquí se disfruta de un panorama impresionante sobre la región de los Encantats, el Peguera, de Subenuix y sobre los primeros términos de las paredes de los picos del Portarró de Espot, Crabes, Saborèdo y las emblemáticas agujas de Amitges. A la misma altura que el refugio se encuentra el lago Gran d'Amitges, cerrado a levante por una presa.

Se puede volver deshaciendo el camino o siguiendo la pista, que ofrece vistas variables e interesantes sobre los Encantats y el lago de Sant Maurici a medida que se pierde altura. Siguiendo la pista, se pasa por el lago de la Bassa o la Cabana (se llama así por una gran roca que hace una pequeña gruta que se acondicionó para dar cobijo). Más adelante, a la altura del lago de Ratera, se reencuentra el camino hecho de subida, que se deja pasado el río de Ratera siguiendo por la pista. Pasado un ancho zigzag se llega al punto de inicio.

9,05 km (1.951 m), 2 h 35 min. Parada de taxis en el lago de Sant Maurici. Final del recorrido.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 31/07/2018

Waypoint

Refugi d'Amitges

 • Foto de Refugi d'Amitges
TP - 12/08/2008 4:26:59
Waypoint

Estany de Sant Maurici

Waypoint

Riu de Ratera

Waypoint

Estany de Ratera

Waypoint

Estanyol de Ratera

Waypoint

Estany de la Bassa o la Cabana

Waypoint

Estany Gran d'Amitges

Waypoint

Estany dels Barbs

Waypoint

Salt de Ratera

 • Foto de Salt de Ratera
Waypoint

Desviació de pista

Waypoint

Estany de les Obagues de Ratera

 • Foto de Estany de les Obagues de Ratera
Waypoint

Deixar GR

Waypoint

Agulles d'Amitges

 • Foto de Agulles d'Amitges

2 comentarios

 • Luis Hernández 9 jun. 2019

  He realizado esta ruta  verificado  Ver más

  Muy bien descrita y planificada.
  El tramo de subida a Amitges un poco duro. Globalmente muy bien

 • Foto de Gerristes

  Gerristes 10 sept. 2020

  Fet amb motxilleta de nadó a l’agost havent pujat amb taxi a Sant Maurici a primera hora.👌Tot i així vam baixar per la pista de tornada.

Si quieres, puedes o esta ruta