Tiempo  3 horas 48 minutos

Coordenadas 4507

Fecha de subida 23 de enero de 2019

Fecha de realización enero 2019

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
473 m
68 m
0
2,5
5,0
10,0 km

Vista 497 veces, descargada 18 veces

cerca de Virgen del Camino, Valencia (España)

Dette er en rute til "Cruz de la Muela", Møllesteinkorset, eller "Korset" som det oftest kalles, fra Ermita Montepinar (Kapellet), via Senda de Los Mineros (Gruvearbeiderstien). Ruten går opp på fjellet via denne ruten og deretter direkte ned til "Diamanten". For de som kun ønsker å gå gruveravinen finnes en kortere rundtur med denne:FGW36.
Korset er en av de mest populære turmål i Orihuelafjellet, og andre varianter av turen til Korset er FGW 3(den "klassiske"), 4, 15, 20, 29 og 32 eksempler på.

Dette er en "arkeologisk/ geologisk" rute på vei opp fjellet. Gruvedriften i Orihuelafjellet er svært gammel og har omfattet kalkstein, jern, kvikksølv(sulfid) til og med gull. Aktivitetene på utvinning av kvikksølv (spansk: mercurio) fikk en oppsving på den andre halvdel av 1800 tallet men pr 1900 var alt over (kilde: Internett…).

Vi starter oppover like etter kapellet opp mot Las Minas. I en sving et stykke opp kommer vi til en gammel gruve på høyre side (se Veipunkt). Det er mulig å gå en tur innover gruven med lommelykt. Et par svinger ovenfor gruven tar vi av ”Gruvearbeiderstien” (Senda de Los Mineros). Det er en bratt rute, meget spektakulær, med en mengde gruver, slagghauger og husvære for gruvearbeiderne. Stien ender opp i et kryss med stien fra Las Navetas. Herfra går vi rett over stikrysset direkte ned mot ”Diamanten”, og herfra den klassiske ruten inn til korset. Returen er "familieruten" ned tl Montepinar og vegen tilbake til parkeringen ved kapellet.

Spanjolene kaller platået ved Korset også for "Balkongen over Lavlandet", ut fra den fine utsikten. Selve korset er 14.8 m høyt og "armen" er knapt 8 m.

Parkering skjer ved Santuario de la Virgen del Pilar, et kapell som ligger like etter tettstedet Montepinar (På kart finner du også navnet Ermita Montepinar). Fra AP-7 tas av i avkjøring 740 og til CV91/Hospital i begge rundkjøringer etter avkjørsel. Følg skiltene til Orihuela. Ved rundkjøringen under den nye jernbanebroen følges skiltene til N340. Fortsett rett frem og ta avkjørsel mot La Matanza. I en sving etter passering av Montepinar svinges til venstre opp til kapellet. Det kan være vanskelig å se oppkjøringen, men et stort tre er merket hvit/gul og det er pilmerking oppover.
Koord parkering: N 38º 7,087' W 0º 57,942'
På Google Maps: 38.118428,-0.965040

God tur!

Litt mere om fremstilling av kvikksølv:
Kvikksølv (Hg) er hovedsaklig bundet i svovelholdige malmer. Mest kjent er sinober, som kan inneholde opptil 70 % kvikksølv. Kvikksølv har vært utvunnet i flere tusen år. Fortsatt er det fire store kvikksølvgruver i Europa, to av disse har vært drevet kommersielt siden romerrikets dager. Utvinning skjer ved å brenne malmen, hvor svovelet går av som svoveldioksid, mens det metalliske kvikksølvet kan kondenseres ut.
Områdene rundt tidligere og eksisterende kvikksølvgruver er miljømessige katastrofeområder, delvis grunnet svovelutslippene, men det er også ekstremt høye verdier av kvikksølv i jordsmonn, vegetasjon og vilt i store landområder rundt gruvedriften. Kvikksølvs kjemiske egenskaper gjør det i stand til å spre seg lettere enn alle andre metaller. Dette er en hovedårsak til store utslipp fra gruvedriften. Denne effekten er så stor at i gruvene som ble drevet under romerriket (bl.a. i dagens Italia, Spania og Slovenia) var det forbudt å bruke slaver; det skulle kun brukes straffanger. Romerske borgere hadde forbud mot å entre gruvene. Årsaken var den korte levetiden på arbeiderne i slike gruver.

Her finnes ytterligere info om gruvedrift i Orihuelafjellet (på spansk):

Ver más external

Waypoint

Calle Orense og Calle Alicante

Calle Orense og Calle Alicante. Dette er også et valig sted å parkere for å gå til Korset. Ca 3.3 km opp herfra.
Intersección

Diamanten

Stikrysset som Fjellgruppen har kalt "Diamanten" har et par store steiner som sannsynligvis er dolomittforekomst. Vi ankommer via Diamanten. Selve krysset er merket LA RANA (frosken).
Intersección

Gruve 1 inn til venstre

Navnet Kvikksølv kommer fra norrønt 'kviksilfr' som betyr 'flytende sølv'. Det kjemiske symbolet Hg kommer fra 'hydrargyrum' - fra hydr vann og argyros sølv. På latin 'argentum vivum' - levende sølv. På engelsk heter der mercury, på spansk mercurio etter den romerske guden Merkur - Budbringeren. Det astrologiske symbolet for planeten Merkur er det samme som det alkymistiske tegnet for kvikksølv (Internett).
Intersección

Gruve 2 innover til venstre

Mina

Gruve 2

Steinen viser kvikksølvmalm/ kvikksølvsulfid, HgS (sinober).
Intersección

Gruve 3 inn til venstre

Mina

Gruve 3

Denne gruve er veldig tilvokst, og vanskelig å komme til.
Intersección

Gruve 4 innenfor

Mina

Gruve 4

Kvikksølv er blitt funnet i egyptiske gravsteder datert til 1500 f.Kr. I Kina og Tibet ble kvikksølv benyttet til å forlenge livet, lege benbrudd og generelt opprettholde en god helsetilstand. Oldtidens egyptere og romere benyttet det i kosmetikk, som noen ganger forårsaket deformasjoner i ansiktet (Internett).
Mina

Gruve 5

Gå innenfor muren så kommer du til en stor gruve.Hit kommer man ved å gå gjennom 'døren' i muren. En stor gruve med en åpning oppover inne i gruven.
Intersección

Gruvearbeiderstien

Senda de los Mineros går opp til stien mot Las Navetas.
Mina

Gruvehull 6

Et stort åpent hull i bakken. Kvikksølv finnes i naturen som Sinober, en kvikkslvsulfid, HgS. Kvikksølvforbindelser har hatt mange anvendelser fra gammelt av. Både tekniske og medisinske anvendelser er kjent, og mest kjent er kanskje amalgam til tannreparasjoner. Kjent også til temperaturmåling. Ellers har det vært benyttet som insektdrepende middel, kvikksølvdamp i neonlys og til strømbrytere. Medisinsk har det vært i bruk som avføringsmiddel, desinfeksjonsmiddel og mot depresjon. Kvikksølvklorid ble også benyttet for å helbrede syfilis. Ellers benyttet i grohemmende maling og som soppmiddel. Spania og Italia antas i dag å ha de største forekomster, men her utvinnes svært lite. Kina er i dag den desidert største produsenten. I Norge ble det fra 1. januar 2008 innført et generelt forbud mot bruk og import av kvikksølv, med mindre spesiell tillatelse foreligger. Ellers blir mye kvikksølv produsert etter gjennvinning og som biprodukt av annen produksjon.(Kilde: internett...).
refugio libre

Husvære

Casa de los Mineros. Disse hulene ligger like etter starten på stien.
parquing

Kapellet, Ermita Montepinar

Her er parkeringsplassen
cima

Korset

Cruz de La Muela, "El Balcón de La Vega Baja"
Intersección

Sti opp Las Minas

Denne går oppover mot Las Minas (26 svinger)
Intersección

Stidele fra Las Navetas

Vi fortsetter rett over stien ned mot Diamanten
Intersección

Stidele ned til Montepinar

Intersección

Stidele til Eselstien

Vi fortsetter stien rett frem!
Mina

Gammel gruve ved Las Minas

Denne ligger på nedenden av de 26 svingene på stien som har navnet Las Minas. her kan man gå innover i gruven et langt stykke med lommelykt. Forsiktig med hodet, det kan stikke ned ujevnheter fra taket.

2 comentarios

 • Foto de Espen Mælen Hauge

  Espen Mælen Hauge 24-oct-2019

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Fin tur og godt forklart. Har gått deler av den før opp via gruvene og forbi diamanten. Nedturen via Monte Pinar var en ny erfaring og på en flott opparbeidet sti. Regnværet i september har herpet deler av stien særlig i elvedalen oppover mot gruvene, men fortsatt greitt å gå.

 • Foto de Karl Ove Nilsen

  Karl Ove Nilsen 25-oct-2019

  Takk for tilbakemelding!

Si quieres, puedes o esta ruta