-
-
970 m
455 m
0
3,3
6,7
13,36 km

Vista 43 veces, descargada 3 veces

cerca de Vila-roja, Occitanie (France)

Dins la col.lecció rutes Parròquies Alta Garrotxa. Descripció en idiomes
CAT
Sant Julià de Ribelles és una construcció romànica consagrada l’any 947. Sant Aniol d’Aguja a l'alta edat mitjana havia estat seu d'un monestir benedictí del mateix nom, i més tard d'una parròquia i d'un santuari

Sortim de Hostal de la Muga, un edifici mig enrunat i ple de bardissa que fins l’any 1992 va funcionar com a hostal. Malauradament, les amenaces d’un desnonament i la mort de la persona que portava el negoci van fer tancar aquest establiment tan emblemàtic que va ser punt de trobada de caçadors, excursionistes, turistes, gendarmes i vallespirencs.

A l’hostal trobem el pal AE84 Hostal de la Muga, on agafem la direcció a Sant Julià i Sant Aniol. Anem caminant per la pista, travessem el riu Muga a gual, ja que en aquest punt té l’amplada d’un rierol, i continuem fins a arribar a uns prats on les marques grogues ens fan girar a la dreta. De seguida trobem el que queda de l’església de Sant Corneli. Aquest edifici constava d’una planta amb una sola nau, amb volta de canó apuntada. Actualment només queden els murs del nord i de migjorn, així com l'arc triomfal i l'absis. A Sant Corneli, hi trobem el pal AG13 Sant Corneli, des d’on agafem la direcció a Sant Julià de Ribelles.

Caminem per una pista de desembosc ometent els trencants que giren cap a l’esquerra. Seguim recte fins que la pista es converteix en un corriol . A mesura que pugem, el bosc va desapareixent i entrem a una zona de matolls i pastura fins que arribem a la carretera que va de l’Hostal de la Muga cap a Sant Julià de Ribelles. Girem a l’esquerra i fem uns metres de pista fins que les marques grogues ens fan girar a la dreta per incorporar-nos un altre cop al corriol.

Anem caminant per una zona de pastures fins que les marques grogues ens fan entrar a dins del bosc. Travessem un rec i caminem per un alzinar amb sotabosc de boix. El camí transcorre relativament planer perquè antigament servia per transitar-hi amb els animals de càrrega, i per això els desnivells s’havien de guanyar gradualment. Quan el camí fa un tombant cap al bac, l’alzinar és substituït pel roure o pel faig. Anem seguint la forma de la muntanya a través del sender fins que aquest arriba a unes lloses i comença a davallar de forma més pronunciada. Després planeja una mica fins a desembocar a una pista forestal. Girem a l’esquerra i fem uns quants metres de pista fins que al davant nostre hi trobem l’església de Sant Julià de Ribelles. Continuarem cap a Sant Aniol, fem un petita baixada per la pista i agafem un corriol que ens porta fins una pista que hem de creuar: és el collet de Can Queller. Seguim per un corriol envoltat de boix, fem un gir fort cap a l’esquerra, trobem un roure molt gros i baixem una mica fins a arribar a un indret més obert, el coll de la Bassa. Anem baixant per dins del bosc (són boscos de roure martinenc amb sotabosc de boix) i arribem a la casa enrunada de can Llebre. El corriol baixa molt en poca estona, el camí va força penjat al cingle; cal estar alerta. Passarem pel pujant d’en Llebre, on cal baixar amb compte. Passats els trams aeris, el corriol segueix baixant amb rapidesa, fins a arribar al collet de Clarioles, on trobem el pal AG12. Anirem fins a Sant Aniol d’Aguja: el camí baixa fent marrades fins a l’església. Una vegada visitada l’església, reculem de nou fins al pal AG12 i agafem la direcció Vilaroja. Caminem per un camí que transcorre planer per un bosc d’alzines fins que s’enfila fent ziga-zagues. El pas es coneix amb el nom de les Canals: antigament era punt de pas obligat per a les cavalleries ja que era l’únic camí transitable per animals de ferradura per anar de l’Hostal de la Muga cap a Tortellà.

El camí comença a planejar i a baixar gradualment fins a arribar a la riera de la Comella. La travessem i sortim a una pista de terra. La creuem i girem lleugerament a la dreta per tornar-nos a endinsar a un corriol. Passem per sota la casa abandonada de la Comella i ens enfilem una mica fins a arribar quasi al cim del puig de la Comella. A partir d’aquí el camí va relativament planer fins a arribar a l’AE80 coll de Prior, des d’on anem en direcció a Vilaroja. Anem baixant fins a arribar a l’AG13 Sant Corneli i refem el camí inicial fins a l’encreuament AE84 Hostal de la Muga, on s’acaba la ruta.

ESP
Sant Julià de Ribelles es una construcción románica consagrada en 947.Sant Aniol d’Agulla a la alta edad media había sido sede de un monasterio benedictino del mismo nombre, y más tarde de una parroquia y de un santuario.

Salimos del Hostal de la Muga, un edificio en ruinas y lleno de maleza que hasta el año 1992 funcionó como hostal. Desgraciadamente, las amenazas de un desahucio y la muerte de la persona que llevaba el negocio hicieron cerrar este establecimiento tan emblemático que fue punto de encuentro de cazadores, excursionistas, turistas, gendarmes y vallespirencs.

En el hostal encontramos el poste AE84 Hostal de la Muga, donde tomamos la dirección a San Julià i Sant Aniol. Vamos caminando por la pista, cruzamos el río Muga en vado, en este punto tiene la anchura de un arroyo, y continuamos hasta llegar a unos prados donde las marcas amarillas nos indican a la derecha. Enseguida encontramos lo que queda de la iglesia de Sant Corneli. Este edificio constaba de una planta con una sola nave, con bóveda de cañón apuntada. Actualmente sólo quedan los muros del norte y del sur, así como el arco triunfal y el ábside. En Sant Corneli, encontramos el poste AG13 Sant Corneli, desde donde tomamos la dirección a Sant Julià de Ribelles.

Caminamos por una pista de desembosque omitiendo los caminos hacia la izquierda. Seguimos recto hasta que la pista se convierte en un sendero. A medida que subimos, el bosque va desapareciendo y entramos en una zona de matorrales y pasto hasta que llegamos a la carretera que va del Hostal de la Muga hacia Sant Julià de Ribelles. Giramos a la izquierda y vamos unos metros por la pista hasta que las marcas amarillas nos indican a la derecha para incorporarnos de nuevo al sendero.

Vamos por una zona de pastos hasta que las marcas amarillas nos adentran en el bosque. Cruzamos un riego y caminamos por un encinar con sotobosque de boj. El camino transcurre relativamente llano porque antiguamente servía para transitar con los animales de carga, por lo que se debían ganar gradualmente los desniveles. Cuando el camino hace un giro, el encinar es sustituido por el roble o el haya. Vamos siguiendo el sendero hasta que llega a unas losas y comienza a descender de forma más pronunciada. Después planea un poco hasta desembocar a una pista forestal. Giramos a la izquierda y despúes de unos cuantos metros de pista encontramos la iglesia de Sant Julià de Ribelles. Continuaremos hacia Sant Aniol, bajamos un poco por la pista y cogemos un sendero que nos lleva hasta otra pista que tenemos que cruzar: es el collet de Can Quella. Seguimos por un sendero rodeado de boj, hacemos un giro fuerte hacia la izquierda, encontramos un roble muy grande y bajamos un poco hasta llegar a un lugar más abierto, el cuello de la Bassa. Vamos bajando por dentro del bosque (son bosques de roble pubescente con sotobosque de boj) y llegamos a la casa en ruinas de Can Llebre. El sendero baja mucho en poco tiempo, el camino va bastante colgado; hay que estar alerta. Pasaremos por”el pujant d’en Llebre”, hay que bajar con cuidado. Pasados ​​los tramos aéreos, el sendero sigue bajando con rapidez, hasta llegar al coll de Clarioles, donde encontramos el poste AG12. Iremos hasta Sant Aniol d’Aguja: el camino baja dando rodeos hasta la iglesia. Una vez visitada la iglesia, retrocedemos de nuevo hasta el palo AG12 y tomamos la dirección Vilaroja. Caminamos por un camino que transcurre llano en un bosque de encinas hasta que sube en zigzag. El paso se conoce con el nombre de les Canals: antiguamente era punto de paso obligado para las caballerías ya que era el único camino transitable para animales de herradura para ir del Hostal de la Muga hacia Tortellà.

El camino comienza a planear y a bajar gradualmente hasta alcanzar el arroyo de la Comella. La cruzamos y salimos a una pista de tierra. La cruzamos y giramos ligeramente a la derecha para volver a adentrarnos en un sendero. Pasamos por debajo de la casa abandonada de la Comella y subimos un poco hasta llegar casi a la cima del monte de la Comella. A partir de aquí el camino va relativamente llano hasta llegar al AE80 coll de Prior, desde donde vamos en dirección a Vilaroja. Vamos bajando hasta llegar al AG13 Sant Corneli y rehacemos el camino inicial hasta el cruce AE84 Hostal de la Muga, donde termina la ruta.

FR
Sant Julià de Ribelles est une construction romane consacrée en 947.Sant Aniol d’Aguja avait été le siège d’un monastère bénédictin du même nom et plus tard d’une paroisse et d’un sanctuaire.

Le départ se trouve à l’Hostal de la Muga, un bâtiment à moitié en ruines et plein de buissons qui fut une auberge jusqu’en 1992. Malheureusement les menaces d’une expulsion et la mort de la personne qui gérait l’affaire provoquèrent la fermeture de cet établissement qui fut un point de rencontre de chasseurs, de randonneurs, de touristes, de gendarmes et d’habitants du Vallespir.

Vous y trouverez le poteau AE84 Hostal de la Muga où vous prendrez la direction Sant Julià et Sant Aniol. Vous marcherez sur la piste, vous traverserez le Muga à gué étant donné qu’à cet endroit le cours d’eau a la largeur d’un petit ruisseau et vous continuerez jusqu’à ce que vous arriviez dans un pré où les marques vous feront tourner à droite. Vous trouverez tout de suite les vestiges de l’église de Sant Corneli et le poteau AG13 Sant Corneli où vous prendrez la direction Sant Julià de Ribelles.Vous marcherez dans une piste de déboisement sans tenir compte des déviations qui tournent à gauche. Vous continuerez tout droit jusqu’à ce que la piste se convertisse en sentier. Lors de la montée le bois disparaît et laisse la place à des buissons et des pâturages jusqu’à la route qui va de l’Hostal de la Muga à Sant Julià de Ribelles. Vous tournerez à gauche, vous suivrez la piste pendant quelques mètres jusqu’à ce que les marques vous fassent tourner à droite pour emprunter de nouveau le sentier.

Vous continuerez à marcher dans une zone de pâturages jusqu’à ce que les marques vous fassent entrer dans le bois. Vous traverserez un ruisseau et vous marcherez dans un bois de chênes verts avec des sous-bois de buis. Le chemin est plat. Vous continuerez à suivre la forme de la montagne en utilisant le sentier jusqu’à ce que celui-ci arrive à une zone de dalles et qu’il commence à descendre de façon plus prononcée. Il est de nouveau plat ensuite jusqu’à une piste forestière. Vous tournerez à gauche, vous continuerez quelques mètres sur la piste jusqu’à ce que vous arriviez devant l’église de Sant Julià de Ribelles. Vous continuerez vers Sant Aniol, vous descendrez par la piste et vous prendrez un sentier qui vous mènera à une piste que vous devrez traverser ; c’est le petit col de can Queller. Vous continuerez par un sentier entouré de buis, vous tournerez fortement sur la gauche et vous trouverez un chêne rouvre très gros, vous descendrez un petit peu jusqu’à ce que vous arriviez à un endroit un peu plus ouvert, le Coll de la Bassa. Vous continuerez à descendre à l’intérieur des bois. Vous arriverez à la maison en ruines de can Llebre, le sentier descend fortement en très de temps et il est assez près de la falaise, il faudra être prudent. Vous emprunterez la montée d’en Llebre où il faudra descendre avec précaution. Après la partie aérienne, le sentier continue à descendre rapidement jusqu’au Collet de Clarioles où vous trouverez le poteau AG12. Vous irez jusqu’à Sant Aniol d’Aguja, le chemin descend en faisant des détours jusqu’à l’église. Après la visite de l’église, vous reculerez de nouveau jusqu’au poteau AG12 et vous prendrez la direction Vilaroja. Vous marcherez dans un chemin plat qui commence à grimper en faisant des zigzags. Le passage est connu sous le nom de Les Canals ; c’était autrefois un point de passage obligatoire pour les troupeaux de chevaux étant donné que c’était le seul chemin utilisable par des animaux pour aller de l’Hostal de la Muga à Tortellà.

Le chemin commence à être plus plat et à descendre lentement jusqu’à la Riera de la Comella. Vous traverserez le cours d’eau et vous sortirez sur une piste en terre. Vous la croiserez et vous tournerez légèrement à droite pour emprunter de nouveau un sentier. Vous passerez sous la maison abandonnée de la Comella et vous monterez un petit peu presqu’au sommet du Puig de la Comella. À partir de cet endroit, le chemin est relativement plat jusqu’au poteau AE80 Coll de Prior où vous prendrez la direction Vilaroja. Vous descendrez jusqu’au poteau AG13 Sant Corneli et vous reprendrez le chemin initial jusqu’au croisement AE84 Hostal de la Muga.

ENG
The church of Sant Julià de Ribelles is Romanesque and was consecrated in 947. Sant Aniol d’Aguja dates from the High Middle Ages and was a Benedictine monastery before being transformed into a parish church and sanctuary.

Start at Hostal de la Muga, a half-ruined farm that until 1992 also operated as an inn. Unfortunately, threats of eviction and the death of the innkeeper meant that this much beloved institution, a meeting place for hunters, walkers, tourists, gendarmes and local people alike, from both sides of the border, had to close.

Here you find signpost AE84 Hostal de la Muga, and you should head towards ‘Sant Julià i Sant Aniol’. Follow the track over the river Muga – here but a stream – and up to a small area of pastures where the paint marks point you to the right. Almost immediately you will see the ruins of Sant Corneli, a church with a single nave and a pointed-arch roof. However, today only the north-facing and south-facing walls remain standing, along with the chancel arch and the apse. Here too you will find signpost AG13 Sant Corneli, from where you should continue on towards ‘Sant Julià de Ribelles’.

Continue along a rough track, ignoring the left turns, until it narrows into a path. As you climb, the forest thins out and gives way to scrub and eventually you come to the track from Hostal de la Muga to Sant Julià de Ribelles. Turn left along the track until the yellow marks point you up to the right along a path climbing into an area of pastures.

Soon, the path re-enters the forest and crosses a gully, now in a holm-oak forest with a box understorey. The path is relatively flat since it was once used for beasts of burden and height had to be gained gradually. When the path passes on to the north face of the slope, the holm oaks give way to deciduous oaks and beech. Follow the contours until the path reaches an area of rock slabs, where it begins to drop somewhat more steeply. After levelling out a while, it reaches a forest track; turn left, and in just a few metres you’ll come out to the church of Sant Julià de Ribelles.

Continue towards Sant Aniol, heading down along the track and then on to a path that will take you on to a track that you have to cross at Can Queller. Continue along a path through box trees and then turn sharp left to come to a large oak, from where you drop down to a more open area known as Coll de la Bassa. Continue downhill through this downy-oak and box-tree forest to reach the ruined house of Can Llebre. From here, the path heads steeply downhill to a stretch along a cliff edge, which you should walk with care, and then down the steep Pujant d’en Llebre, which you should also take with caution. Once past these slightly more complicated sections, the path continues to drop quickly to Collet de Clarioles and signpost AG12. From here, head towards Sant Aniol d’Aguja, zigzagging down to the church.

Once you have visited the church, head back up to signpost AG12 but, rather than retracing your steps, continue on towards ‘Vilaroja’. Follow a level path through a holm-oak forest until it starts to zigzag uphill. This pass is known as Les Canals and was once the only trail that animals could negotiate on the route from Hostal de la Muga to the village of Tortellà.

The path eventually flattens out and drops gently to a stream, Riera de la Comella. Cross and head up to a dirt track. Cross the track and pick up a path slightly to the right. Pass under an abandoned house, La Comella, and then climb a little to almost reach the summit of a low outcrop, Puig de la Comella. From here, the path contours to signpost AE80 Coll de Prior, where you are signposted on to ‘Vilaroja’. From here head downhill and back to AG13 Sant Corneli, from where it’s a simple case of retracing your steps back to signpost AE84 Hostal de la Muga and the end of the walk.

Ver más external

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta