Coordenadas 402

Fecha de subida 25 de enero de 2018

-
-
411 m
304 m
0
1,6
3,1
6,24 km

Vista 838 veces, descargada 27 veces

cerca de Artés, Catalunya (España)

Itinerari geològic per la rodalia d'Artés, promogut per l'Ajuntament d'Artés i el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.
Es tracta d'un recorregut circular des de la Plaça Francesc Blancher d'Artés en el que observarem en les roques una part de la història geològica de la Catalunya Central.
Veurem sediments marins de quan un mar obert a l'Atlàntic arribava fins a la Catalunya Central, a finals del període Eocè.
L'antic mar va desaparèixer per evaporació, i en veurem una de les sals que ens va deixar: el guix.
Més tard la vella conca marina es va convertir en una depressió sense sortida al mar (endorreica), veurem quins materials s'hi dipositaven.
Panorámica

Paleocanal

Pujant a l'esquerra veurem unes masses de roca anomenades "paleocanals", nom que significa "canals antics". Aquesta roca és testimoni d'una riera de fa uns 34 milions d'anys; la grava que arrossegava es va consolidar formant una roca de conglomerat. S'hi veuen les formes d'estratificació pròpies d'una acumulació progressiva de sediments.
Panorámica

Paleocanal amb una alzina

Més amunt veiem un altre paleocanal, o potser una continuació de l'anterior, un altre tram de riu convertit en roca. Una alzina està arrelada en les fractures de la roca.
Ruinas

Forn d'obra de la Sala

Antiga teuleria ben visible des del camí. Va ser construïda i explotada per la família Guitart, teulers d'Artés. La van edificar el 1895 i va funcionar fins a 1931. Era totalment artesanal, i totes les peces d'obra s'hi feien a mà.
Monumento

La Sala

Passem pel costat d'aquesta antiga masia. Davant de la casa es pot veure una bona mostra dels materials continentals de la Formació Artés, del color vermell característic. Seguint el camí veiem que els estrats del marge són gairebé horitzontals, però progressivament es van inclinant cap a amunt fins que ens trobem amb la Falla de la Sala i els estrats continuen, ara horitzontals, a l'altre flanc. El desplaçament entre ambdós flancs de la falla és d'uns dos metres. Ho representem a la foto. Pocs metres més enllà el color de la terra del camí canvia: passem del vermell a l'ocre, dels materials continentals als marins.
Panorámica

Collet de l'Argelagar

Al costat del camí veiem uns estrats de gres molt inclinats. Bon lloc per observar la vall de la Riera Malrubí.
Waypoint

L'Argelagar. Margues blaves

Aquesta roca poc resistent i de color gris-blavós es va formar a partir de sediments argilosos dipositats en un fons marí tranquil i poc oxigenat. La podem veure a l'altra banda de la riera, a la Guinardera.
Panorámica

Collet de la Sala

Com indica el color dels terrenys, hem tornat als materials d'origen continental: les lutites i gresos rogencs de la Formació Artés. Baixem per un corriol a la dreta fins a la Font del Raval, al costat de la riera, la creuem i pugem per la vessant oposada.
Waypoint

El Grifoller

La casa moderna que s'està construïnt substitueix l'antiga, que estava enrunada des de feia molts anys. Malauradament l'incendi de l'estiu de 2017 va cremar totalment el seu entorn i diversos animals de corral hi van perdre la vida. L'itinerari continua seguint la carena de la Serra de les Guixeres.
Panorámica

Serra de les Guixeres

Malgrat que el bosc es va cremar, el camí que segueix aquesta serra per la carena és molt atractiu. S'hi observen estrats de pedra sorrenca fortament inclinats.
Waypoint

Guixera del Quim

És una gran pedrera de guix que es va explotar fins als primers anys de la dècada de 1960. El tràgic incendi de 2017 la va fer accessible, ja que abans l'omplia un bardissar impenetrable. Permet observar la pedra de guix en els talls d'explotació, amb la pedra amb més contingut de mineral a la part baixa i unes margues guixoses a dalt.
Ruinas

Antics forns de guix

Els forns on es coïa la pedra de guix estan molt malmesos, enrunats i plens de terra arrossegada per l'aigua de pluja. També està mig colgada la barraca que servia de magatzem de dinamita i com a aixopluc.
Waypoint

Petita pedrera

En aquesta zona hi ha diverses pedreres de guix, algunes de molt petites, com aquesta de la vora del camí.
Ruinas

Restes d'un forn de guix

El poc que en queda s'ha posat a la vista a causa de l'incendi de 2017. Ben segur que s'hi coïa el guix que s'extreia d'una pedrera que hi ha més amunt en aquesta petita vall.
Waypoint

Vinya del Viudet

En la presentació d'aquest itinerari les Caves Gibert i l'Ajuntament d'Artés ens oferiran un tast de cava mentre parlem de la importància de preservar les varietats tradicionals de cep, com els que hi ha en aquesta vella vinya.
Fuente

Font del Raval

Font molt ensotada i actualment poc valorada, però que quan no hi havia aigua corrent a les cases d'Artés era el lloc de proveïment dels veïns del Carrer del Raval.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta