Tiempo  5 horas 34 minutos

Coordenadas 1136

Fecha de subida 28 de mayo de 2020

Fecha de realización mayo 2020

-
-
353 m
143 m
0
4,3
8,5
17,07 km

Vista 136 veces, descargada 8 veces

cerca de L'Ametlla del Vallès, Catalunya (España)

Excursió de desconfinament en un itinerari circular que iniciem a l'Ametlla i fa ruta a cavall dels tres municipis. Sortim de l'Ametlla per l'antic camí de Bigues El camí antic de Bigues és el camí ral que servia per anar de l'Ametlla a Bigues. Avui en dia és, en part, encara un vial de terra que, a més a més, presenta un tram d'enllaç amb la urbanització de Pinar i Portús. Coincideix parcialment amb el camí ramader o camí del Pla de la Violona.

Passem per l'Església de sant Pere, Sant Pere és l'església parroquial del poble de Bigues, pertanyent al terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental. És dalt del Turó, el punt més elevat de l'antic poble dispers de Bigues, ben bé al centre de la seva parròquia. S'hi accedeix per la carretera BV-1484, que enllaça l'actual centre de Bigues, anomenat el Rieral de Bigues, amb el Turó i la Parròquia de Bigues.

Fou el centre d'un terme parroquial que incloïa com a sufragànies seves les esglésies de Sant Bartomeu de Mont-ras, Sant Mateu de Montbui i Sant Vicenç de Riells, tot i que modernament Sant Mateu de Montbui desaparegué com a església amb culte, i el 1957 Sant Vicenç passà al bisbat de Vic.

Del temple romànic, en queda poca cosa, però visible: la façana de ponent, la de migdia, ara dins de l'antic cementiri, on hi ha l'antiga porta d'entrada, així com alguns elements constructius més d'aquests dos murs. L'església fou ampliada entre els segles XVI i XVIII i el campanar es va bastir en aquest darrer segle esmentat. A l'interior es conserva un notable retaule barroc.

Tot i que en l'actualitat ja només s'hi celebra culte eventualment, depenen d'aquesta parròquia les diferents capelles del terme de Bigues (no, en canvi, les de la parròquia de Sant Vicenç de Riells, independent de la de Sant Pere de Bigues, i pertanyent fins i tot a un bisbat diferent).

Seguim cap al centre i ens apropem a l'entorn del Tenes Vegetació de ribera: amb àlber, pollancre, om, vern, salze blanc, sarga, saüc, gatell, canyissars, jonqueres i espècies introduïdes per l’home, com la carolina, el plàtan o la robínia. Configuren un hàbitat d’interès comunitari prioritari, i apareixen en diferents trams del riu Tenes. Als trams inferiors del Tenes, hi ha plantacions fustaneres (com al Rieral de Bigues) que, paral·leles al riu, aprofiten la proximitat del nivell freàtic. També el riu Tenes és un dels elements patrimonials més importants del municipi de Santa Eulàlia de Ronçana, tant pel seu valor ecològic i paisatgístic com perquè és un element bàsic d’identitat. Té un recorregut de 4.800 metres lineals, es troba a una altitud entre els 140 i els 187 metres sobre el nivell del mar i té un pendent total d’un 1%. Tot aquest tram de riu s’ha vist molt afavorit després de la realització del Pla de Millora de l’Espai Fluvial del Riu Tenes a Santa Eulàlia de Ronçana.

Finalment deixem el Tenes i fem el retorn a l'Ametlla per l'antic camí que aqui coincideix amb el PR C-10, Aquí es pot gaudir d’una magnífica panoràmica sobre el Vallès, els cingles de Bertí, la Conreria i el Montseny.
Can Plantada Es troba situada en una àrea dominada pels masos més poderosos de l'Ametlla, els Plantada, Plandolit i Draper. Can Plantada és una gran masia pairal que ha sofert una constant evolució al llarg del temps i s'ha anat engrandint progressivament. La part central de la masia té la teulada a dues vessants perpendiculars a la façana. Cal destacar que al voltant d'aquest nucli central, dels segles XII-XIII, si han afegit un seguit d'edificacions que han arribat a formar l'estructura actual amb el barri tancat.
I acabem al punt d'inici a can Diví.
Waypoint

Ca l'Arcís

Waypoint

Can Camp

Waypoint

Can Diví

Waypoint

Can Ganduixer

Waypoint

Can Plandolit

Waypoint

Can Vedell

Waypoint

Església de St Pere de Bigues

Waypoint

Font de can Boter

Waypoint

Font de la Figuera

Waypoint

Font de la Mina

Waypoint

Gorg de les Roquetes

Waypoint

Institut Eugeni Xammar

Waypoint

Pla de can Masponç

Waypoint

Serrat de la Santa Creu

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta