Tiempo  5 horas 36 minutos

Coordenadas 3921

Fecha de subida 4 de marzo de 2017

Fecha de realización diciembre 2016

-
-
14 m
-1 m
0
5,4
11
21,71 km

Vista 480 veces, descargada 6 veces

cerca de Moerbeke, Flanders (Belgique)

Op 4 december 2016 trokken we voor de jaarlijkse Sinterklaaswandeling van de Wandelclub De Lachende Klomp naar Moerbeke.

Dit dorp telt slechts 1,5 inwoners per hectare en is daarmee de meest landelijke gemeente van het Waasland. Rustig wandelen is hier dan ook gegarandeerd: vaak wandel je hier kilometers zonder verkeer!

Ten zuiden van de gemeente, onder de Moervaart, bestaat het landschap uit meersen waarin hoogveen ontstond. Het gebied is een lappendeken van akkers die afgezoomd worden door rijen canadapopulieren. In de Moervaartdepressie werd turf gewonnen. Ten noorden, boven de Moervaart ligt een zandrug met naaldbossen het het natuurdomein Heidebos, dat zich uitstrekt tot Wachtebeke.

In de streek van Moerbeke-Waas wandel je langs de Moervaart en door Etbos met zijn polders en natte krekengebieden, uitgestrekte sparrenbossen, heidevlakten en kilometerslange dreven met nauwelijks of geen verkeer.

Moerbeke, dat is ook dichter Anton Van Wilderode (1918 - 1998), geboren in Moerbeke kreeg hij er een wandelpad door van 8 km.

In Moerbeke werd het oude stationsgebouw gerestaureerd tot onderdeel van de Openbare Bibliotheek. De kleine locomotief aan het station is een erfenis van de suikerfabriek Iscal Sugar. Voor het station staat ook nog het bronzen standbeeld van Meneer Pheip uit de stripverhalen van Nero van Marc Sleen. Nero zou hem in Moerbeke ontmoet hebben. Hij zou gebaseerd zijn op Jean Lippens, burgemeester en directeur van de suikerfabriek.

Nu nog slechts een herinnering, maar vroeger was Moerbeke vooral bekend om zijn suikerfabriek. In 2007 werd het bedrijf gesloten en met de grond gelijkgemaakt. Alleen de 'Oude Vapeurbrug' over de Moervaart, de metalen hefbrug nabij de suikerfabriek, mocht als enig onderdeel van de fabriek niet worden gesloopt. De vroegere spoorlijn tussen Lokeren en de suikerfabriek is grotendeels fiets en wandelpad geworden.

We begonnen onze wandeling in de Parochiezaal aan de Crevestraat, wandelden langs de vroegere spoorlijn naar het Heidebos en keerden langs Keizershoek, Collemansbrug en Heidewegel terug naar het dorp, voorbij het oude stationsgebouw waar we weer een stukje van de vroegere spoorlijn volgden.

Na even rusten in de Moerbei Middenschool stapten we een kilometertje in oostelijke richting langs de Moervaart en gingen dan langs veldwegen in zuidelijke richting naar Eksaarde, waar een volgende rustpost was voorzien.

Aan de Eksaardsedam pikten we dan het wandelpad langs de fraaie Zuidlede op, die we tot in Etbos volgden. Deels langs de GR122 ging het dan terug noordwaards naar de Moervaart. Rechtsaf over de Terwesttragel volgden we dan de Moervaart ruim 2km terug naar Moerbeke.
Picnic

De Moerbei middenschool

panoramica

Sint-Antonius-Abtkerk Moerbeke-Waas

panoramica

Rondpunt Opperstraat

panoramica

Langs de Spoorwegstraat

panoramica

Vroegere spoorlijn

panoramica

Heidebos

panoramica

Keizershoek

panoramica

Heidebos

panoramica

Kwartierhof

panoramica

Oude station Moerbeke

panoramica

Dambrug over de Moervaart

panoramica

langs de Moervaart

panoramica

Bosgracht pad

panoramica

langs Aksaardsedam

panoramica

Eksaardsedam

panoramica

Langs de oude spoorweg

panoramica

vijver aan de Kanondreef

panoramica

Rustpost met Sinterklaas

panoramica

Villa Meersdael

panoramica

Langs de Eksaardsedam

panoramica

Vijver Eksaardsedam

panoramica

Eksaardsedam

panoramica

Zuidlede

panoramica

Zuidlede

panoramica

Zwartebeek

panoramica

Etbos

panoramica

Terwesttragel

panoramica

Oude spoorwegbrug Moervaart

panoramica

Dambrug Moerbeke

Picnic

Moerbeke Parochiezaal

Picnic

Rustpost Eksaarde

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta