Tiempo  4 horas 23 minutos

Coordenadas 951

Fecha de subida 29 de abril de 2017

Fecha de realización abril 2017

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
340 m
2 m
0
3,7
7,4
14,8 km

Vista 1445 veces, descargada 35 veces

cerca de Molins de Rei, Catalunya (España)

Excursió que comença a l'Estació de Molins de Rei de la R4 i fa un recorregut per les vessants de Collserola que donen al Llobregat , puja al Puig Madrona, cim molt panoràmic de tot l'entorn, i acaba a l'Estació del Papiol també de la R4.

Llocs d'interes del recorregut.

Estació de Molins de Rei
Molins de Rei és una estació de ferrocarril propietat d'adif situada a la població de Molins de Rei a la comarca del Baix Llobregat. L'estació es troba a la línia Barcelona-Martorell-Vilafranca-Tarragona per on circulen trens de la línia R1 i R4 de Rodalies de Catalunya operat per Renfe Operadora. La majoria dels trens de la línia R1 finalitzen a l'Hospitalet de Llobregat i la resta en aquesta estació.

Aquesta estació de la línia de Martorell o Vilafranca va entrar en servei l'any 1854 quan es va obrir el primer tram de la línia entre l'antiga estació de plaça de Catalunya i Molins de Rei, dos anys més tard la línia es va ampliar fins a una estació provisional a Martorell.[1]

Actualment l'edifici de l'estació de Molins de Rei és, juntament amb els de Sant Feliu de Llobregat i de Cornellà, el més antic de Catalunya i d'Espanya que es conserva dels inicis del ferrocarril.

La Riera de Vallvidrera
La riera de Vallvidrera ha deixat de ser un espai abandonat a un extrem del municipi per esdevenir un espai d’interès natural i òptim pel lleure. I tot gràcies a una actuació impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona executada amb romanents d’altres actuacions, pel què no ha tingut cap cost pel municipi. El projecte ha permès millorar el paisatge i la circulació de persones entre el riu Llobregat i el Parc de Collserola en aquest àmbit que ocupa uns 5.000 metres quadrats del barri de La Granja.

També cal destacar que “l’arranjament d’aquesta zona s’engloba en l’estratègia global de recuperació dels entorns naturals que estem executant de forma esglaonada però ininterrompuda”.

Per afrontar la naturalització d’aquest espai s’han plantat més d’un miler d’exemplars de gramínies, arbustos i arbres autòctons. També s’han instal·lat diferents elements de mobiliari urbà per facilitar l’ús ciutadà de l’espai.

Can Montmany
Can Montmany se situa a la falda del Puig Madrona, a Sant Cugat, i és la masia més important de tot el terme de Valldoreix. Segons l'historiador Juanjo Cortés, les dades més antigues que es tenen del mas daten del s. XVI, amb el nom de Mas Brunet.

L'any 1640 s'instal·là Francesc Montmany, procedent de Sant Boi de Llobregat, canviant així el topònim del mas. L'antiga masia estava formada per un mas, una capella i una masoveria. El conjunt de la propietat comprenia tres masos, Can Monmany, Mas Roig i Can Canyelles. Fins al 1867 Can Montmany va ser parròquia de Santa Eulàlia del Papiol.

La fesomia de l'edifici actual data dels primers anys de la dècada dels anys 80 del s. XIX, quan el seu propietari, Francesc Oliver-Monmany i Reventós decidí transformar l'antic mas en un edifici senyorial.

L'explotació agrícola de la finca ha anat lligada fonamentalment a la producció de vi i a l'aprofitament dels pins, tant en la recol·lecció de pinyons com de les escorces, que es feien servir en els tints dels teixits a Barcelona.

Alguns dels productes agrícoles produïts a la masia es venien a la botiga familiar del carrer Pelai de Barcelona i el vi fins i tot es va exportar a França, guanyant premis a les primeres exposicions universals. Al s. XVIII havien arribat a treballar 46 parcers i 18 mossos.

Actualment conviuen l'onzena, dotzena i tretzena generació d'una família que ha viscut ininterrompudament a Can Montmany des del 1640.

La Salut del Papiol
L'Ermita de la Salut és una església ubicada a la serra de Collserola vora el Puig Madrona, al municipi del Papiol, que està protegida com a bé cultural d'interès local. Els vilatans del Papiol hi celebren un aplec el segon diumenge de setembre. També cada 12 d'octubre els ciutadans de Valldoreix hi celebren el seu Aplec.

Consta d'un edifici d'una sola nau, amb una part preromànica de cap al segle X que abasta les dues terceres parts de ponent de la nau[2] i que se suposa que devia estar coberta amb encavallades de fusta.[3] La coberta és de volta de canó sostinguda per diversos arcs torals.[1] D'aquesta fase és la finestra geminada de la façana de ponent i la finestra esqueixada senzilla del costat de la porta. L'absis i les absidioles, semicirculars i amb decoració llombarda, són romàniques del segle XI, del mateix moment en què s'allargà la nau i es cobrí amb volta de canó amb arcs torals i s'hi afegiren els contraforts.

La porta d'accés, situada a migdia, és més tardana, possiblement de finals del segle XII, i està resolta amb dos arcs dovellats i un timpà llis.[1] És romànica però se suposa que s'obre al mateix lloc que s'obria la porta original del temple preromànic.[2][3] Les parets de l'antiga construcció preromànica eren més primes i foren reformades interiorment a la reforma romànica.[1] Els pocs elements conservats d'època preromànica (a part de l'estructura de la planta) són dues finestres, una doble separada per una petita columna de capitell corinti i una altra finestra que va quedar mig tapada per haver-s'hi afegit posteriorment un petit contrafort que en tapa just la meitat

Puig Madrona
El Puig Madrona és un cim de 341 msnm ubicat entre els municipis del Papiol i Sant Cugat del Vallès, dins la serra de Collserola. A la part més alta hi ha una torre de vigilància d'incendis de 16 metres d'alçada, i al seu peu hi ha l'ermita de la Salut i el vèrtex geodèsic 286123001. A més es tenen coneixements d'un poblat ibèric a dalt del turó.

Cementiri de Roques Blanques
El Cementiri metropolità Roques Blanques va ser inaugurat el 1984 i és un dels cementiris més moderns d'Espanya.
Es troba localitzat en el terme municipal de Papiol , a la serra de Collserola , en plena natura, amb la qual pretén integrar-se. Es tracta d'un cementiri d'amplis espais que ofereix els seus serveis a les poblacions de l' àrea metropolitana de Barcelona .

Són de destacar els seus panteons i tombes en zones enjardinades, el Bosc de la Calma o els arbres familiars i el Jardí del Repòs, una zona que s'ofereix a les famílies per dipositar les cendres amb total respecte al medi ambient.

Informació de Viquipèdia.
Waypoint

Can Planes

Waypoint

Can Rabella (pàrquing)

Waypoint

Casetes de Castellví

Waypoint

Cementiri de Roques Blanques

Waypoint

Collet d'en Faura

Waypoint

Collet de Batllivell

Waypoint

el Castell del Papiol

Waypoint

El Salt

Waypoint

Estació de Molins de Rei

Waypoint

Estació El Papiol

Waypoint

Girem dreta. Pal seguim asfalt

Waypoint

La Salut

Waypoint

Puig Madrona (100 Cims)

4 comentarios

 • enante 23-feb-2018

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  La hice al revés y acabamos con una buena comida en Molins. Recomiendo el restaurante Batecs. Los días laborables tiene un menú de 13 euros.

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 24-feb-2018

  Gràcies enante per la proposta , me l'apunto per una altra ocasió

 • Foto de dvinas

  dvinas 11-jun-2019

  He realizado esta ruta  ver detalle

  interesante ruta, pero yo le quité un poco de pista. Es una ruta que transcurre por mucha pista.

 • Foto de josepcastells

  josepcastells 18-jun-2019

  Gràcies dvinas , efectivament te molta pista, tota millora alternativa serà en benefici d'altres excursionistes. Salutacions

Si quieres, puedes o esta ruta