Tiempo en movimiento  2 horas 13 minutos

Tiempo  3 horas 50 minutos

Coordenadas 1848

Fecha de subida 8 de febrero de 2020

Fecha de realización febrero 2020

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
1.416 m
1.159 m
0
2,7
5,5
10,97 km

Vista 134 veces, descargada 6 veces

cerca de Confrides, Valencia (España)

FONT DE L'ARBRE - CLOTS DE NEU - FONT DE FORATA - SENDER BOTÀNIC DEL PASSET DE LA RABOSA

Ruta on hem volgut vore quasi tots els clots de neu -caves o neveres- i ventisquers que es troben al voltant de la senda que ens porta de l'àrea recreativa de la Font de l'Arbre, on agarrem la pista forestal PR-CV 20, i que ens porta pel Pla de la Carrasca fins la font de Forata. Ens dirigim al Trinquet del Bardal i després, per el Sender Botànic del Passet de la Rabosa, tornem per la Font de Forata al Pla de la Carrasca i ens desviem a la dreta per a tornar per el Fondo de l'Aitana i el Clavilló fins a l'àrea recreativa de la Font de l'Arbre.

Passem a enumerar els clots de neu que hem visitat segons la ruta que hem fet i els noms que posa en el llibre GUIA DE LOS POZOS DE NIEVE DE LA PROVINCIA DE ALICANTE de Manuel Vicedo i Jaime Ramírez:

Clot del Pas II
Clot del Pas I
Ventisquer del Ventisquer
Clot del Ventisquer
Clot de Forata I
Clot de Forata II
Clot de la Font de Forata
Clot de Forata VI
Clot del Bardal
10º Clot de Forata VII
11º Clot de Forata IV
fuente

Font de l'Arbre

foto

Vistes a la Serrella i penya Catxa

Ruinas

Clot del Pas II

El Clot del Pas II té un diàmetre de 6,9 metres amb una profunditat de 5,3 metres i una capacitat de estimada de 200 m³. Va ser construida a principis del segle XVIII. És un pou de planta circular excavat sobre les terres d’un vessant suau, en el qual actualment no s’aprecien restes de portes d’accés o finestres de càrrega. Interiorment està revestit per una paret de maçoneria feta amb pedra calcària de l’entorn pròxim travada en sec. A l’origen va tindre una coberta sostinguda per dos arcs creuats de maçoneria, els punts de suport de la qual encara es poden veure incrustats en la paret interior.
Ruinas

Clot del Pas I

El Clot del Pas I té un diàmetre de 7,4 metres amb una profunditat de 6,8 metres i una capacitat estimada de 290 m³. Construït a principis del segle XVIII, és un pou circular excavat en les terres d’un pendent suau que va ser envoltat per un terraplé per a donar-li major altura. No s’aprecien restes de portes o finestres de càrrega. Interiorment està revestit per una paret de pedra calcària de l’entorn pròxim, travada en sec. Segurament a l’origen va tindre una coberta sostinguda per dos arcs creuats de maçoneria, ja que es conserven tres dels quatre punts de suports d’aquests
Ruinas

Ventisquer del Ventisquer

El Ventisquer del Ventisquer té unes de 12x8 metres amb una profunditat de 0,8 metres i una capacitat estimada de 0,80 m³. És de planta rectangular, molt destruït per l'erosió i la repoblació forestal realitzada al seu voltant, del que només s'aprecien uns xicotets murs de contenció de la neu en la part baixa del pendent i als dos costats. Per la seua proximitat i ubicació és possible que fora un depòsit suplementari del Clot del Ventisquer, fet per a recollir més neu en anys d'abundància.
Ruinas

Clot del Ventisquer

El Clot del Ventisquer està en l’ombria de la serra Aitana, al peu del penyó del Ventisquer, al municipi de Confrides, a la comarca de la Marina Baixa. Té un diàmetre de 13,7 metres amb una profunditat de 3,6 metres i una capacitat estimada de 530 m³. Va ser construït a principis del segle XVIII, i és un ventisquer de planta circular les parets de la qual no superen actualment el nival del sòl, ja que estan molt derruïdes, encara que s’estima que van poder tindre un gruix de 120 centímetres. Per la part N s’aprecien les restes d’un mur de contenció, També es pot intuir el lloc on va estar la porta d’accés, hui afonada en la seua base, calculant-li una amplària mínima de 130 centímetres. Interiorment està revestit per un mur de pedra calcària travada en sec, que s’ha després en dos punts, no apreciant-se indicis de coberta. Al costat de la suposada porta d’accés de la cara N pot veure’s el xicotet moll de càrrega, semblant als que hem descrit anteriorment.
Waypoint

Antenes

Ruinas

Clot de Forata I

El Clot de Forata I té un diàmetre de 13,4 metres amb una profunditat de 4 metres i una capacitat estimada de 560 m³. És un ventisquer de planta circular, amb un terraplé d’anivellament en el vessant N que s’eleva per a augmentar la capacitat d’emmagatzematge de neu. Interiorment va estar revestit per una paret de pedra calcària de l’entorn pròxim travada en sec. Segurament mai va tindre coberta perquè no s’aprecien vestigis d’ella. Actualment es troba tan destruït, particularment pels costats S i E, que resulta impossible saber si va tindre o no portes per a introduir i traure la neu, encara que sembla, per la seua forma, que mai les va tindre.
Intersección

Dreta

Ruinas

Clot de Forata II

El Clot de Forata II té un diàmetre de 12,9 metres amb una profunditat de 6,6 metres i una capacitat estimada de 860 m³. És un ventisquer de planta circular que aprofita el pendent pel costat N per a augmentar la seua capacitat d’emmagatzematge, elevant un terraplé d’anivellament amb mur de contenció. Interiorment disposa d’un mur de pedra calcària travada en sec que ha patit diverses reparacions i ampliacions al llarg de la seua existència. Segurament mai va tindre coberta perquè no s’aprecien vestigis d’ella. Pel seu estat actual és impossible saber si va tindre portes per a introduir i traure la neu. A poc més d’un metre del nivell del sòl s’aprecia en el mur un canvi en la textura i coloració de les fileres de pedres.
Waypoint

Poste Indicatiu

Ruinas

Clot de la Font de Forata

El Clot de la Font de Forata, té un diàmetre de 11,3 metres amb una profunditat de 3,7 metres i una capacitat estimada de 370 m³. És un ventisquer circular amb un terraplé d’anivellament en el vessant N. La part E presenta una rampa de terres que permet l’accés al seu interior. Potser per aquest costat va poder haver-hi en el passat escala o rampa d’accés. Interiorment està revestit per una paret de pedra calcària irregular travada en sec. Sembla que mai va tindre coberta perquè no s’aprecia cap vestigi d’ella. Per damunt del nivell del sòl es troba tan destruït que és impossible distingir qualsevol vestigi d’obra per a introduir i traure la neu.
fuente

Font de Forata

Waypoint

Sender Botànic del Passet de la Rabosa

Ruinas

Clot de Forata VI

El Clot de Forata VI es un ventisquer que es troba en l’ombria de la serra Aitana, prop del Clot del Bardal. Té un profunditat de 3,8 metres amb una profunditat de 3,8 metres i una capacitat estimada de 560 m³.
Ruinas

Clot del Bardal

El Clot del Bardal té un diàmetre de 7 metres amb una profunditat de 6,5 metres amb una capacitat de 250m³. L’obra interior és de maçoneria regular de pedra travada en sec. Les parets apareixen entapissades per l’heura que ha arrelat en el fons del depòsit, que apareix ocupat de vegetació. La coberta se sustentaria sobre un arc de cadirers, orientats de E a W, del qual es conserven els dos estreps que apareixen encastats a nivell de les últimes filades de les parets del pou. El seu estat de conservació no permet conéixer la possible ubicació de finestres o portes superiors. En la part N el terreny perd altura i s’obri una porta de reduïdes dimensions (1 m d’ample per 1,15 m d’alt) que encara conserva la llinda formada per una sola laja de pedra. En aquest punt el mur guanya en amplària i forma un corredor d’accés a la porta, que probablement estaria voltat.
Waypoint

El Bardal

Ruinas

Clot de Forata VII

El Clot de Forata VII es troba en l’ombria de la serra Aitana, prop del Pas de la Rabosa. És un ventisquer de planta rectangular o ovalada, molt degradat actualment pel rebliment de terres, pedres i vegetació que ha patit, que es va construir excavant la terra de la xicoteta plana en la qual es troba.
Intersección

Vista al Passet de la Rabosa

Intersección

Dreta

Waypoint

Passet de la Rabosa

Información

Informació

foto

Foto

Ruinas

Clot de Forata IV

El Clot de Forata IV té un diàmetre de 12,10 metres amb una profunditat de 5 metres. És un ventisquer circular amb un terraplé d’anivellament en el vessant N. La part E presenta una rampa de terres que permet l’accés al seu interior. A l’extrem N-NW es troba una andana o moll de càrrega, a mode d’espai amb forma d’ “U” i delimitat per grans pedres, per situar dins d’ell a la cavalleria per carregar-li la neu. No tindria coberta, sent els materials de construcció de pedra calcària de l’entorn. Aprofita una lleugera depressió, la qual s’ha reomplit a mesura que bastia el depòsit Realitzat amb maçoneria regular en secà.
Intersección

Dreta

foto

Foto

Cascada

Torrent d'aigua

foto

Bassa de rec

Cascada

Torrent d'aigua

fuente

Font de l'Arbre

2 comentarios

 • Foto de alfredoselles54

  alfredoselles54 12-feb-2020

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Taitaners, tenia ganes de fer una de neveres, Pous, clots ò ventisquers de neu per esta magnífica Serra i ja la tenía preparada i casualitat veig esta ruta que complia millor el que volia, per haver-hi més construccions de neu i per lo ben documentada. Enhorabona per la ruta i gràcies per compartir.
  Bon camí.

 • Foto de Taitaners

  Taitaners 12-feb-2020

  Hola Alfredo, molte gràcies.
  Tinc una preparada per realitzar que arriba fins al clot de neu dels Teixos, passant per els clots de neu de la Font Vella. Però en més temps la farem. Un altra cosa, passant el clot del Pas I, a uns 50 metres a la dreta, hi ha un altre clot de neu, el de la Carrasca, que me se va passar. En tornar la farem també, jajaja.
  Bon camí.

Si quieres, puedes o esta ruta