Tiempo en movimiento  4 horas 27 minutos

Tiempo  4 horas 43 minutos

Coordenadas 3831

Fecha de subida 26 de marzo de 2018

Fecha de realización marzo 2018

-
-
180 m
103 m
0
5,5
11
22,0 km

Vista 185 veces, descargada 5 veces

cerca de Onda, Valencia (España)

L'excursió comença a l'encreuament entre el carrer d'Enric Valor i l'avinguda de la Constitució d'Onda. Des d'allà, tirem per aquesta última via en direcció est durant un centenar de metres. En acabant, ens incorporem al tercer camí que arranca cap al nord per la nostra esquerra, i que es correspon amb el de la sénia de Gasset, o senda del Bovalar.

Deixem enrere els darrers habitatges onders i, per la partida de Benabar, avancem cap a septentrió primer, després cap a orient i finalment cap al nord novament. Travessem el barranc de Beniparrell i, uns metres més endavant, el del Salvador, que aigües avall s'uneixen per a convertir-se en el barranc de Ràtils.

Just després de creuar el barranc del Salvador, tombem a mà dreta per una via que mena cap al nord-est per a trobar el camí del Bovalar. El travessem i ens incorporem, ara cap al sud-est, al camí de la Trencadella. En cosa de cinc minuts, arribem al polígon industrial de la Trencadella. Llavors, travessem la carretera d'Onda a l'Alcora i, per l'altra banda, agafem el camí del pas de Fulla, que fa de frontera entre les partides del Colomer, industrialitzada, i del pla de la Marquesa.

Primer, el camí avança cap al sud-est. Tanmateix, no tardem gens en tombar cap al nord-est. És aleshores quan el camí del pas de Fulla s'uneix amb la carrerassa del pas de Fulla. En menys de cinc minuts, veiem a mà dreta la sénia de Pallarés, també coneguda amb el nom de Villa Encarnación, un edifici en ruïnes datat de les acaballes del segle XIX o primers anys del segle XX.

El visitem breument i per fora, ja que l'interior està parcialment esfondrat i seria perillós, i continuem pel camí del pas de Fulla. Ara bé, uns centenars de metres més endavant arribem a una cruïlla. El camí del pas de Fulla segueix cap a la dreta. Al mig, hi ha una caseta. I recte, continua la carrerassa del pas de Fulla. Nosaltres hem de continuar l'excursió recte, cap al nord-est, en direcció a la partida del corral Blanc.

Mentre avancem per la carrerassa del pas de Fulla, a l'esquerra, veurem el corral i mas del Borrasco. En acabant, eixim a l'assegador del corral Blanc, anomenat també carrerassa de la Trencadella i la Pedrera. Ací, girem cap a l'esquerra, tot deixant a mà dreta un abocador de residus.

Tanmateix, uns metres més endavant trenquem a mà dreta per un camí que voreja l'abocador per tal de coronar la lloma del pas de Fulla, privilegiada talaia sobre el riu de Millars. Ací han aparegut restes arqueològiques i hi ha vestigis d'algunes construccions antigues.

Feta la visita al conjunt, tornem sobre les nostres petjades fins a l'assegador del corral Blanc. Ara tirarem cap a l'esquerra, en direcció est. Deixem enrere l'abocador de residus i, de seguida, passem per les casetes situades al peu del tossalet del corral Blanc.

En havent-lo ultrapassat, l'assegador del corral Blanc passa a ser conegut amb el nom de camí de les Trencades. A mà esquerra veiem el formidable desnivell que ens separa del llit del riu de Millars.

No obstant això, abandonem el camí de les Trencades de seguida i continuem per la via asfaltada, que va més separada d'aquest curs d'aigua i que es correspon amb el camí de les Covatelles. Estem ara a la partida del trencadal de Mínguez.

En cosa de cinc minuts, el camí de les Covatelles torna a trobar-se amb el de les Trencades, a l'altura del mas de Llaurí, una magnífica construcció que queda a la dreta del camí. Continuem recte, cap a l'est, i deixem enrere l'enorme explotació agrícola de les Trencades fins a arribar a unes casetes, o masets com són anomenades a les molt pròximes terres de Vila-real.

En direcció orient, el camí perd l'asfalt i es fa de terra. Ens separen poc més d'un centenar de metres del jaciment de la cima de Cap Blanc. Tanmateix, una gossada feréstega ens impedeix arribar fins a aquest poblament on han aparegut restes d'entre els segles I i III d.C.

Ressignats a no poder passar per allà, busquem una alternativa per a tornar cap a Onda. Així doncs, girem cua fins a la finca de les Trencades i agafem el camí Vora Riu, que la travessa. Amb ell, fem cap al camí de la Ratlla, que separa els termes d'Onda i de Vila-real.

Tombem cap a la dreta, en direcció sud. A la primera oportunitat que tenim, girem cap a la dreta pel camí del Canal, que ens reorienta cap a l'oest per la partida de les Trencades. En acabant, tirem cap a l'esquerra per una travessa que, en cosa de dos minuts, ens aboca al camí de Castelló a Onda, amb categoria de canyada reial.

De nou cap a ponent, caminem entre camps de conreu. A la dreta, les Trencades. A l'esquerra, la Joieta de Bonhivern i, més enllà, el Palmeral. Sense desviar-nos, travessem el barranc de Ràtils i, poc més endavant, fem cap al polígon industrial dels Sis Quarts.

Aleshores, trenquem a la dreta, en direcció nord per a anar a trobar la senda de Ràtils. Tanmateix, no arribem a ella perquè girem ara cap a l'esquerra, pel polígon. A septentrió de nosaltres veiem el toll d'Ascla.

Tot envoltant-lo, per la partida de la lloma de Ràtils, tombem a l'esquerra i, de nou, a l'esquerra per a incorporar-nos al camí de Ràtils, en direcció oest. Aquesta via ens duu, en deu minuts, a la carretera CV-20. Nosaltres, però, no l'agafarem i en fer-hi cap, tirem a la dreta per l'antiga senda del Colador, ara reconvertida a avinguda del polígon industrial del Colador.

Al segon encreuament, tombem a l'esquerra pel polígon, en direcció a l'Era Blanca. Abans de fer-hi cap, però, tornem a girar, ara a la dreta. En arribar a l'era Blanca, agafem l'avinguda de la Constitució i, en fer cap novament al carrer d'Enric Valor posem el punt i final a la ruta.
foto

Avinguda de la Constitució

foto

Camí de la sénia de Gasset

Río

Barranc de Beniparrell

Río

Barranc del Salvador

foto

Camí

foto

Camí de la Trencadella

foto

Carretera CV-21

foto

Camí del pas de Fulla

foto

Camí del pas de Fulla

Waypoint

Sénia de Pallarés / Villa Encarnación

foto

Camí del pas de Fulla

foto

Carrerassa del pas de Fulla

foto

Vista del corral del Borrasco

foto

Assegador del corral Blanc / Carrerassa de la Trencadella i la Pedrera

foto

Camí

Waypoint

Jaciment del pas de Fulla

Waypoint

Jaciment del pas de Fulla

foto

Assegador del corral Blanc / Carrerassa de la Trencadella i la Pedrera

foto

Camí de les Trencades

foto

Camí de les Covatelles

foto

Piló

foto

Camí de les Trencades

Waypoint

Mas de Llaurí

foto

Camí de les Trencades

Waypoint

Corral

Camino sin salida

Camí cap a la cima de Cap Blanc

foto

Camí Vora Riu

foto

Camí de la Ratlla

foto

Camí del Canal

foto

Camí

foto

Camí de Castelló a Onda

Río

Barranc de Ràtils

Waypoint

Caseta

foto

Camí de Castelló a Onda

foto

Carrer

Waypoint

Sénia d'Isert

foto

Carrer

foto

Camí de Ràtils

foto

Senda del Colador

foto

Carrer

foto

Carrer

foto

Avinguda de la Constitució

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta