Als Prats del Rei era situat el Municipium Si-garrensis, que centrava aquest territori a l’època romana. La vella capitalitat, però, és òbvia per la relativa riquesa d’aigua del lloc. L’ocupació romana va ser continuada pel poblament medieval.
Anys després, el rei Alfons I erigiria la vila reial dels Prats el desembre de 1188, per la qual cosa cedia a tots els qui habitessin a la vila les cases i horts en franc alou. Els concedí altres franqueses i en especial mercat propi cada dimecres i una fira el darrer dia de juliol. També els va prometre que la vila seria sempre de domini reial.
Així naixia la vila medieval dels Prats de Rei, que esdevingué centre d’una sotsvegueria depenent de Cervera. La vila també tenia un diputat a les Corts Catalanes.
ELS CUPS MEDIEVALS DE VINYA
Aquests cups daten entre els segles VIII-X. Devien estar coberts amb unes fustes damunt de les quals es trepitjava el raïm, el suc del qual, barrejat o no amb les raspes i pells, posteriorment fermentava a l’interior del dipòsit.
El fet de disposar dels cups a peu de vinya estalviava l’esforç de transportar el raïm acabat de collir fins a la casa.
Els procediments, tècniques i materials utilitzats al llarg de la història per a la obtenció del vi no han variat significativament fins l’actualitat. Aquests cups medievals no es diferenciaven dels emprats als nostres masos fins fa pocs anys.
TOMBES ANTROPOMORFES
Aquestes sepultures medievals, són un tipus de sepultura excavada a la superfície d’un terreny rocós, en un indret on un aflorament de roca queda descobert, i que es caracteritza pel fet que pren la forma i la mida de la persona que hi és sebollida. Les tombes tenen una orientació concreta, mirant cap a l’est, és a dir, amb el cap a ponent i els peus a llevant, col•locant els peus en direcció cap a Jerusalem per aixecar-se el dia del Judici Final i anar a l’encontre de Crist a l’Hort de les oliveres.
DESCRIPCIÓ RUTA
La caminada la comencem a la Torre de la Manresana (s. XII), anem pel bosquet que hi ha just davant de la torre, on hi ha la creu de terme de la Manresana i trobem una tomba antropomorfa i un habitacle (s. VI – X).
Sortim del bosquet i continuem camí a l’esquerra, pocs metres més endavant, abans d’arribar a Cal Sala a l’esquerra ens podem apropar al Cup de Cal Sala (s. VIII – X). Hi ha un corriol fet al mig del camp que ens hi arriba.
Continuem camí, després de passar Cal Sala hi ha una bifurcació on anem a la dreta, seguim aquest camí tot vorejant un camp, el camí que surt a la dreta no és el correcte. Arribem a una bifurcació, en un dels camins trobem una senyal que ens prohibeix el pas, per tant, anem per l’altre camí tot fent baixada.
Ens saltem la cruïlla que trobem a la dreta i continuem fins la masia de l’Albareda (s. XVI). Agafem camí a l’esquerra direcció Cal General. Tot seguint el mateix camí, anem a la dreta a la bifurcació, passat cal Malric ens arribem al torrent de la Manresana, un bonic paratge.
Tot fent pujada i deixant la font de la Caseta a l’esquerra, trobem la Caseta, una casa en ruïnes molt interessant. Seguim fent camí, al principi, el camí esta ple de vegetació, més endavant ja està en millors condicions.
Aquest camí de pujada no el deixem fins arribar a la carretera, però, quan siguem a Cal Barrusca ens aturem, mirem a l’esquerra i veiem el Roc foradat de Cal Espanyol (s. VI- IX). Si tenim la sort que el camp no està treballat, val molt la pena atansar-se.
Poc més endavant, abans d’arribar a la carretera un corriol surt per la dreta, si anem per aquest corriol, ens portarà on hem de creuar la carretera. Un cop a l’altre banda, seguint un camí que baixa a la dreta, trobem un corriol que ens porta al Dolmen dels Tres Reis (s. XII aC.).
Tornem enrere pel corriol i continuem el camí a la dreta. Quan el camí fa corba tancada a l’esquerra, al turó trobem la necròpolis de Pedrafita (s. VI-X), les tombes estan força erosionades. Tot seguint camí, a la dreta veurem un terreny rocós, si anem fins el final veurem un gravat rupestre (s. XVI), aquest gravat marcava el límit d’una jurisdicció episcopal.
Continuant l’itinerari, anem pel primer camí a l'esquerra fins arribar-nos a la carretera. Un cop a la carretera, l’hem de seguir a l’esquerra uns 150 m fins trobar el camí. En un 500m més endavant, a l’esquerra, entrem al bosquet que hi ha i trobem el cup de Cal Rabassaret (s. VIII-X).
Més endavant, 200m després, a l’esquerra hi ha un altre cup, que no podrem veure si el camp esta treballat. Continuem fins arribar a un camí que surt a la dreta, tot ple de vegetació, el seguim i ens porta a la Manresana tot passant per davant de Sant Andreu de la Manresana (s. XI).
Seguim pujant i per un camí a l’esquerra ens torna a portar al punt de sortida.
Castillo
Torre de la Manresana
Al Segle X, els territoris de la Segarra i l’Anoia van passar a formar part del comtat d’Osona i de la seva xarxa de fortaleses i punts de guàrdia de frontera amb el món musulmà. Molt probablement el castell de la Manresana ja existia en aquests moments.
Les torres erigides en aquests moments, aquesta zona territorial corresponent a l'antic comtat d'osona eren anomenades 'manresanes'. Molt probablement doncs el castell de la Manresana ja existia en aquests moments.
Waypoint
Tomba i habitacle de la Manresana
Waypoint
Cups de Cal Sala
Monumento
Mas de l'Albareda
Río
Torrent de la Manresana
Sitio religioso
Roc foradat de Cal Espanyol
Aquest tipus d'estructura, destinada a donar aixopluc a la vida solitària d'un eremita, presenta paral·lels amb altres eremitoris similars localitzats en antics territoris de l'Imperi Romà.
L'eremitori de cal Espanyol s'inscriu en un conjunt d'una dotzena d'exemplars més localitzats i repartits per varis municipis limítrofs amb Els Prats de Rei, dins l'àrea d'influència d'un triangle de comunicacions format per camins molt antics al voltant dels quals s'assentaren aquests eremites cristianitzadors del territori rural.
Yacimiento arqueológico
Dolmen els Tres Reis
Està format per una cambra sepulcral rectangular construïda amb grans lloses de pedra local. La coberta no s'ha conservat. En l'excavació es van trobar algunes dents, diversos recipients ceràmics i un punxó.
Yacimiento arqueológico
Necròpolis de Pedrafita
La Necròpolis de Pedrafita consta de dos grups de tombes excavades en afloraments rocosos. El primer grup consta de dues tombes excavades en un aflorament de roca natural on comença la davallada d’una carena. Una de les tombes és pisciforme amb els extrems arrodonits i està sencera; en paral•lel trobem una segona tomba de la qual només se’n conserva la meitat.
Waypoint
Cup de Cal Rabassaret
Waypoint
Cups de Cal Rabassaret II
Sitio religioso
Sant Andreu de la Manresana
La primera notícia documental conservada d’aquest església és de l’any 1043: apareix dins el terme del Castell de la Manresana. En un inici Sant Andreu de la Manresana tenia funcions parroquials i com a tal apareix a les llistes de parròquies del bisbat de Vic, tot ostentant una importància major que Santa Maria dels Prats del Rei.
ramonmuntane 1 abr 2019
He realizado esta ruta verificado Ver más
Información
Fácil de seguir
Entorno
Moderado
No es va trobar la Necrópolis de Pedrafita
Tampoc el segon dels cups finals