-
-
1.038 m
776 m
0
1,8
3,7
7,34 km

Vista 3176 veces, descargada 84 veces

cerca de Sallent, Catalunya (España)

[CA] Ruta pel canyó de ValldarquesEl desconegut canyó de Valldarques està situat al terme municipal de Coll de Nargó, al sud de la comarca de l'Alt Urgell. Tot ell és tot un tresor de petites riqueses: arquitectòniques i, sobretot, naturals com salts d'aigua, espadats i magnífiques rouredes. Per fer la ruta amb tranquil·litat cal tenir experiència en orientació.
Ruta senyalitzada parcialment.

Al km 29,5 de la carretera L-511, que va de Coll de Nargó a Isona, hi ha un revolt a l'esquerra des d'on, cap al S, es baixa per una pista que en 200 m porta al mas Sobre-roca, a 1.025 m d'altitud (a Coll de Nargó, s'accedeix des de la Seu d'Urgell per la carretera N-260 i la C-14 en direcció a Oliana). És una casa rural, com diu el seu nom, estratègicament situada sobre el cingle que domina tot l'engorjat de Valldarques.

0,00 km (1.038 m). Cal estacionar el vehicle en l'ampli espai que hi ha a l'inici de la pista i dirigir-se a peu al mas Sobre-roca. 20 m abans d'arribar-hi, cal prendre el camí senyalitzat que surt a la dreta (SO). En un moment, es baixa fins a la part superior del cingle (cal parar compte), just on hi ha una torre de la xarxa elèctrica (1.005 m). A l'esquerra, per un petit barranc que trenca el cingle, davalla fortament un camí empedrat del qual, a mig trajecte, surt a la dreta (cota 982 m) un altre de planer pel qual es tornarà al final de l'itinerari.

Quan encara no es porta un quart d'hora de descens, es troben a la dreta les runes de la fortificació de la Torre de la Vila (km 0,75, 892 m). Val la pena contemplar l'absis de la torre. Es continua baixant cap al SE pel mateix camí, que acaba zigzaguejant per trams sobre murs de pedra seca fins al riu de Valldarques (786 m).

A l'altra banda del riu, i seguint cap al SE pel seu marge esquerre, es troba de seguida (0 h 25 min) un mas mig enrunat. Se segueix aigües avall pel mateix marge esquerre i, després d'una mitja hora de caminada, es passa pel mas Solans (km 1,58, 776 m): és el punt més baix de la ruta. Tot just passat el mas, cal girar a la dreta i remuntar per la pista que hi dóna accés fins a un revolt. Es deixa una altra pista a l'esquerra i es tomba cap a ponent.

Transcorregut un quart d'hora més (tres quarts en total) de forta pujada, en arribar a un serrat (cota 850 m), es veu Santa Maria de Remolins, encara més amunt, i es troba una desviació que baixa cap al salt d'aigua del Boter, al riu de Santa Maria. Just abans de travessar el riu fent una volta, s'ajunta per l'esquerra una altra pista que ve de cal Moror. La pista forestal, cada vegada més planera, arriba a sota de Santa Maria de Remolins (1 h), una església romànica d'esvelt campanar dissortadament abandonada i mig enrunada (km 3,09, 893 m). Cal pujar un petit desnivell per visitar-la; la torre encara es troba miraculosament dreta.

Es poden pujar uns metres més fins al mas de Remolins (km 3,37, 944 m), situat a sobre i a ponent del temple, d'on surt una pista que retorna a la pista forestal (cota 917 m) que s'havia deixat per veure l'església. Seguint-la cap a ponent, quan ja es porta 1 h 20 min caminant, es voreja una granja i es creua el riu de Cal Corredor (km 4,26, 930 m). Després, es deixa un trencall a l'esquerra (O; km 4,86, 940 m) que porta a cal Bossa i cal Martí.

Un quart d'hora més tard, una hora i mitja des del començament, s'arriba just davant del petit nucli de Valldarques, de foto obligada, actualment agregat a Coll de Nargó. Per salvar el profund riu i arribar al poble, cal seguir 500 m més per la pista cap a ponent fins al riu i la pista principal que hi dóna accés rodat. Aquí només cal girar en rodó, i en direcció contrària, cap a llevant, passar per cal Sastre i accedir al poble (1 h 40 min).

L'església romànica de Sant Romà (km 6,08, 930 m) té un bonic campanar de tres pisos. Deixant enrere el temple, uns metres després, al revolt que torna al poble, es deixa aquesta pista per agafar un sender a mà esquerra que permet creuar un con d'erosió molt pendent. Se segueix al peu del cingle cap a llevant i, poc després, es torna a trobar la cruïlla (982 m) per on ja s'ha passat al començament (1 h 45 min). Des d'allà es pot tornar fàcilment i ràpida al punt de partida (km 7,34, 1.038 m, 2 h) ascendint per on inicialment ja s'havia davallat 2 h abans.
Més informació

[ES] Ruta por el cañón de ValldarquesEl poco conocido cañón de Vallardaques, situado en el término municipal de Coll de Nargó, al sur de la comarca de L'Alt Urgell, es todo un tesoro de pequeñas riquezas arquitectónicas y, sobre todo, naturales como saltos de agua, acantilados y magníficos robledales. Para recorrer la ruta con tranquilidad es necesario tener experiencia en orientación.
Ruta señalizada parcialmente.

En el km 29,5 de la carretera L-511, que va de Coll de Nargó a Isona, hay una curva cerrada desde la cual, hacia el S, se baja por una pista que en 200 m conduce a la masía de Sobre-roca, a 1.025 m de altitud (a Coll de Nargó se accede desde la Seu d'Urgell por la N-260 y la C-14 en dirección a Oliana). Es una casa rural, como su nombre indica, estratégicamente situada sobre el risco que domina todo el cañón de Valldarques.

0,00 km (1.038 m). Hay que estacionar el vehículo en el amplio espacio existente al inicio de la pista y dirigirse a pie hacia la masía de Sobre-roca. 20 m antes de llegar, tomaremos un camino señalizado que sale a la derecha (SO). En un momento se baja hasta la parte superior del risco (¡Hay que extremar la precaución!), donde se encuentra una torre de la red eléctrica (1.005 m). A la izquierda, por un pequeño barranco que rompe el risco, baja fuertemente un camino empedrado, del cual sale, a medio trayecto, otro hacia la derecha (cota 982 m), llano, por el cual se regresará al final del itinerario.

Antes de un cuarto de hora de descenso, se encuentra a la derecha la fortificación de la Torre de la Vila (km 0,75, 892 m). Vale la pena ver el ábside de la torre. Se continúa bajando hacia el SE por el mismo camino, que acaba zigzagueando hasta el río de Valldarques (786 m).

Por el otro lado del río, y siguiendo por la ribera izquierda, se encuentra enseguida (0 h 25 min) una casa de campo medio en ruinas y, siguiendo aguas abajo, después de una media hora de caminata, se pasa junto a la casa Solans (km 1,58, 776 m). Es el punto más bajo de la ruta. Nada más pasarla, se gira a la derecha y se sube por la pista que le da acceso hasta una curva cerrada. Se deja una pista a la izquierda y se gira hacia poniente.

Quince minutos más tarde (tres cuartos de hora en total) de fuerte subida, al llegar a una loma (cota 850 m) se contempla Santa Maria de Remolins, situada todavía más arriba, y se encuentra una desviación (2,6 km) que baja a la cascada del Boter, en el río Santa Maria. Justo antes de cruzar el río haciendo una curva, se junta por la izquierda otra pista que viene de la casa Moror. La pista forestal, cada vez más llana, llega debajo de Santa Maria de Remolins (1 h), una iglesia románica con un esbelto campanario, lamentablemente abandonada y medio en ruinas (km 3,09, 893 m). Hay que subir un pequeño desnivel para visitarla; la torre aún está milagrosamente en pie.

Se pueden subir unos metros más hasta la masía de Remolins (km 3,37, 944 m), situada encima y a poniente del templo, desde donde sale una pista que vuelve a la pista forestal (cota 917 m) que se había dejado para ver la iglesia. Siguiéndola también hacia poniente, cuando ya se lleva una hora y veinte minutos caminando, se bordea una granja y el río de Cal Corredor (km 4,26, 930 m). Después se deja una desviación a la izquierda (O; km 4,86, 940 m) que conduce a Cal Bossa y Cal Martí.

Un cuarto de hora más tarde, hora y media desde el comienzo, se llega justo delante del pequeño núcleo de Valldarques, de foto obligada, actualmente incorporado a Coll de Nargó. Para salvar el profundo río y llegar al pueblo, se sigue por la pista otros 500 m más hacia poniente hasta el río y la pista principal de acceso a la población. Aquí sólo hay que girar en redondo, y en dirección contraria, hacia levante, pasar por Cal Sastre y llegar al pueblo (1 h 40 min).

La iglesia románica de Sant Romà (km 6,08, 930 m) tiene un bonito campanario de tres pisos. Dejando atrás el templo, unos metros después, en la curva cerrada que vuelve al pueblo, se deja esta pista para coger un sendero a mano izquierda que permite cruzar un cono de erosión muy empinado (atención a los niños). Se sigue al pie del risco hacia levante y poco después se vuelve a encontrar el cruce (982 m) por el cual se ha pasado al principio (1 h 55 min). Desde allí se puede volver fácil y rápidamente al punto de partida (km 7,34, 1.038 m, 2 h) subiendo por donde inicialmente se había descendido dos horas antes.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/12

Waypoint

Mas Sobre-roca

Waypoint

Santa Maria de Remolins

Waypoint

Salt del Boter

Waypoint

Sant Romà de Valldarques

Waypoint

Torre de la Vila

Waypoint

Mas Solans

1 comentario

  • charlaagje 20-abr-2019

    He realizado esta ruta  ver detalle

    Muy bonita la ruta. Al principio es un poco complicado encontrar el camino, hay que seguir la señalizacion ‘cami a valldarques’ y cuando ves la torre electrica bajar hasta ello, justo al llegar cruzar un hilo de metal, despues a la derecha empieza la bajada fuerte que es el mismo para subir al final de la ruta. Cuando llegas al punto de rio seguir en el rio (no resbala) bastante tiempo dejando al lado derecho las ruinas, que llegas a uno donde subes hasta la casa. Desde alli es facil seguir la descripción. Muy guay la ruta

Si quieres, puedes o esta ruta