Descarga

Distancia

12,63 km

Desnivel positivo

597 m

Dificultad técnica

Moderado

Desnivel negativo

597 m

Altitud máxima

747 m

Trailrank

54

Altitud mínima

287 m

Tipo de ruta

Circular

Tiempo

6 horas 25 minutos

Coordenadas

2104

Fecha de subida

13 de julio de 2021

Fecha de realización

diciembre 2020
Sé el primero en aplaudir
Comparte
-
-
747 m
287 m
12,63 km

Vista 35 veces, descargada 1 veces

cerca de Súria, Catalunya (España)

Ruta des de Súria, que s’enfila per l’obaga fins la carena de la serra de la Sala, segueix la carena, va a buscar la creu del Rector de Coaner i la casa templera del Solerot; baixa a la font de la Sala, s’enfila a la important casa de la Sala i pel pas de la Sala torna al punt de partida.

Surt del mas Salipota, a Suria, passa per la torre de Salipota, es fica a les obagues de La Ribera, de can Serra i del Soler Nou, passant per la font del Ferro, la de la Crossa i la casa de La Crossa. Va a buscar el llom del primer filat per pujar a la carena de la serra de la Sala. Un cop dalt resseguim el preciós corriol carener: passem per on comença el segon filat, per la Creu de la Sala, per on arrenca el tercer filat, i coronem el cap de la Serra (punt culminant, 754 mt), on hi ha una torre d’AT i unes antenes. Baixem a buscar la pista transversal a la solana de la Rabassa; a la cruïlla amb l’antic camí de Sant Mateu a Castelltallat l’agafem per anar a la Creu del Rector de Coaner. D’allí baixem a la casa templera de El Solerot. Seguirem baixant fins la casa El Casetó, i d’allí, per un corriol recuperat, baixarem a l’ombrívol paratge de la font de La Sala. Refrescats pujarem a l’important casal de La Sala i la seva Mare de Déu per després anar a buscar, ja per pista, el pas de la Sala, i farem la tornada també per pista fins el mas de Salipota d’on hem partit.

Podem sortir del grup d’habitatges de Sant Sebastià de Súria, carrer de la font del Ferro (més proper al punt d’inici) o del carrer de Pompeu Fabra, i ens situarem a l’extrem SW del mas de Salipota. (si opteu pel carrer de Pompeu Fabra podeu deixar el cotxe en el segon revolt un cop heu deixat les cases al darrere)

Tenint el mas Salipota a la vostra esquena emprenem el corriol que s’enfila pel balç de cal Jover; sobrepassem el túnel de la C-55 i guanyem una paret rocosa que recorda la de les ignites de Fumanya. Allí a la paret, canviem de direcció i la seguim uns metres amunt per pujar un grauet. Un cop dalt seguim el corriol que es va enfilant fins la torre de Salipota. (si no volem fer el grauet, des de la paret continuem pel corriol fins que surt en un collet i des d’allí fem el canvi de direcció per pujar a la torre)

Torre de Salipota. Contemplem els dos murs que encara queden dempeus, amb les seves espitlleres i la malmesa fosa del que va ser una torre de telegrafia òptica, avui gairebé oblidada i deixada de la ma de déu per part del municipi. Refem el corriol ara de baixada i seguim tot enllaçant colladetes. Fem algun tram del PR fins la font del Ferro, que encara raja. Seguim per la frondositat fins la font de la Crossa, la deu de la qual no hem sabut trobar. Continuem i quan sortim del clot atansem feixes i la casa enrunada de la Crossa (amb una gepa adossada com un absis, que tant pot ser un forn com una tina) que ni tan sols figura en el mapa de l’ICGC. Allí travessem una pista –antic camí Ral- per agafar el corriol evident que s’enfila a SW. En tres-cents metres fa un marcat tomb a l’esquerra. Fem uns altres tres-cents metres i –atenció- el deixem per agafar el corriolet que marxa obliquament cap a la dreta.

Assolirem la fina esquena per on baixa un filat i remuntem pel costat d’aquest. Pujarem un parell o tres de graus i assolim la carena de la serra de la Sala.
Seguim a la dreta, pel costat del filat a estones, i altres se’n separa una mica, però sempre pel fil de la carena. El corriol és molt agradable i ombrejat. Si ens hi fixem veurem per on es despenja el segon filat i poc després trobarem la creu de la Sala.

Creu de la Sala. Es tracta d’una creu de terme parroquial en que el gran peu té tres cares. En una (la de migdia) hi diu Sant Mateu; en la de llevant hi ha la data 1900, i en la de tramuntana no hi he pogut llegir més enllà d’una E (Coaner?) Les divisions correspondrien a les jurisdiccions parroquials establertes en l’any 1900. La pedra és un triangle isòsceles en que el costat curt hi posa la data 1900. Damunt del roc que fa de peu encara hi ha fixada la base de la creu en la que hi ha llaurada una A.
Em sap greu dir que el dia 13 de juny del 2021 la creu ja no hi és. Havent-hi a terra el llit enfonsat entre la fullaraca amb la forma de la creu. Vaig estar passant pel lloc en diverses ocasions al llarg de l’any 2018 i alguna altra vegada a mitjans del 2019, i la creu hi era, a terra, trencada, però hi era. M’agradaria pensar que ha estat retirada per a refer-la, ja que d’interès artístic com per a treure’n un profit econòmic no en tenia gaire, a parer meu. Posteriorment he indagat i m’han dit que està en mans de l’ajuntament de Sant Mateu de Bages per a restaurar-la. (*)

Seguim. Veurem el tercer filat que es despenja de la carena. Més enllà assolirem el punt culminant de la serra de la Sala (que forma part de la de Castelltallat, separada pel proper coll de Coaner) Aquest punt en que hi ha una torre d’alta tensió i unes antenes, amb l’edifici annex, popularment s’anomena “Les Antenes”. És habitual trobar-se amb suriencs i surienques pujant o baixant fent “running” des de Salipota.

Emprenem la baixada per entre l’edifici i l’antena de la dreta i anem a buscar el punt per on baixa la línia (sembla telefònica) de pals de fusta. Anem a parar a una pista que en aquest indret travessa la solana de la Rabassa. L’agafem cap a l’esquerra i la seguim uns quatre-cents metres. Ve una pista per la dreta.

Cal suposar que per aquí venia el camí antic de Sant Mateu a Castelltallat. Torcem a la dreta i de seguida (25 o 30 metres) cap a l’esquerra. Endevinem el rastre per entre el brancam producte de la tala recent (primavera-estiu del 2021) sempre en direcció SE mirant de mantenir la cota inicial. La Creu del Rector de Coaner queda enmig del bosc, una mica esclarissat. Des de que hem deixat las pista hi tenim uns quatre-cents metres.

Creu del rector de Coaner. Suposadament es troba en l’indret on va ser assassinat el rector, en el període anomenat trienni liberal, el segle de les guerres carlines (XIX)
Des d’aquí començarem baixant pel costat d’un filat per tombar a l’esquerre tot seguint un rastre que a cops haurem de deixar per a sortejar el brancam de la tala. Anirem torçant en direcció N, farem una poc ampla revoltada a la dreta per tornar a l’esquerre buscant una pista herbosa ja no emprada que ve de la casa del Solerot; la seguirem i ens hi menarà.
El Solerot. S’ha relacionat aquesta casa amb la presència dels templers a la zona. Una llinda a la part superior de la façana presenta una creu patent (característica de l’orde del Temple) També hi ha unes inscripcions gravades en la llinda de la porta principal. La casa presenta un forn adossat, l’interior en molt bon estat.

Hem arribat a la casa pel darrere (costat N) i ara la deixem pel Sud. Cal baixar trobant els millors passos (no pas complicat) baixant les feixes i anant cap a l’esquerre un cop a baix. Arribem a l’indret per on ens ve gairebé de front una pista vella que baixa de la pista principal. Aquí passem el filat (un d’ells té un bailet) i emprenem el corriol que segueix baixant per l’esquerre de la rasa. Arribem a uns camps, que voregem per la dreta i assolim el paratge on hi ha la casa anomenada El Casetó. Saltem el cadenat i anem a buscar el camp de l'esquerre, que també voregem per la dreta, i seguim el filat cap a l’esquerre, el qual baixa per una filera pedregosa. Localitzem un rastre que es desprèn a la dreta; saltem el filat i el seguim. Fa unes giragonses entre la vegetació per acabar agafant principalment la direcció SE. Hi ha alguna fita.

Arribem a un camí obert i assolellat. El seguim a la dreta i ens fiquem dins la vegetació com si es tractés d'una cova. Trobem la font de la Sala.

Font de la Sala. Indret fresc, ombrívol i màgic. Malauradament abandonat a la seva dissort.

Un cop refrescats/des podem tornar enrere i seguir el bon camí assolellat. El track però segueix per sota de la vegetació, que la travessa; va a sortir a un camí, fem uns vuitanta metres i tombem gairebé 180 graus a l'esquerra, fem uns cinquanta metres i, abans que torni a tombar es fica per dins la vegetació de la fondalada de la font altra volta per sortir-ne al cap de poc. Menyspreem un ramal a la dreta i assolim el camí assolellat d’abans. El seguim, menyspreant ara el ramal obliquo a l’esquerra. El camí –ample- s’enfila per la fondalada de la Sala per guanyar la bona pista que puja de Cal Mateu del Clot a La Sala. La seguim amunt i arribem a davant del gran casal de la Sala, ara abandonat i semi-enrunat.

La Sala. Antiga domus o casal fortificat... té annexada l'església romànica de la Mare de Déu de la Sala...
No vull allargar-me aquí sobre aquest casal (i indret), de llarga i profunda història. Hi podreu endevinar la planta de l’església romànica que encara s’hi aixecava fa cent anys (com ho demostra la foto) Es conserva en algun lloc la imatge d’alabastre de la mare de Déu de la Sala, i els goigs (*). Només dir que val la pena una visita, prenent per descomptat totes les precaucions degut a l’estat semi-ruinós actual. No puc concebre els motius –que desconec- pels quals s’ha deixat degradar de forma ominosa el llegat d’aquest antic casal i església romànica.

Continuem per la pista d’accés, que marxa cap el nord i tomba després cap a l’est, novament a la pista. Guanyem el pas de la Sala i d’allí tomba en forta baixada cap el nord. No deixarem la pista fins gairebé el final, quan haurem revoltat el puig en el que es troba la torre de Salipota, visitada al cap de poc d'haver començat. També tenim la opció, si volem anar per l’obagós corriol que hem emprès en començar, d’agafar-lo en un revolt de la pista, prop del collet de can Ribera.

La ruta transita per corriols ben bé el 60% del quilometratge. En la tornada des de la Sala tindrem uns tres quarts d’hora de pista, tota de baixada.

(*)Sembla que posava: CREU DE TERME DEL BISBAT DE SOLSONA o simplement CREU DEL BISBAT DE SOLSONA. Sota el creuer es pot llegir la paraula CREU llaurada sobre la mateixa pedra vella que forma el creuer. Aquest presenta en el seu nus el que sembla una i grega i una ics. Damunt mateix del nus hi ha llaurada una creu de 8 rais. Després de CREU falta una part en que hi hauria les lletres BI (corresponents a la paraula BISBAT) La A de SOLSONA està en la base de la creu encara fixada al gros roc triangular que fa de peu. En el revers del tros de pedra que es veu a la foto a continuació del tros que diu OLSON, podria haver-hi les lletres que manquen (BI), tot i que crec que ho vaig mirar, i no. Ara mateix no n’estic segur. Les fotos són del dia 29-3-2018) La creu estava trencada en sis trossos.

(*) Goigs que tradicionalment es cantaven a l'antiga capella romànica de la Mare de Déu de la Sala. Durant molts anys va acollir una imatge d'alabastre, del segle XIV, coneguda com la Verge Blanca. Tenia molta veneració a la parròquia de Sant Mateu, ja que era considerada com a patrona. Actualment la capella es troba en ruïnes. La lletra dels goigs acaba dient: "Lo poble de Sant Matheu / Vos venera per sa Mare, / Visitantvos com se deu / en les principals diades. Vullaunos unir ab Deu, / Reyna del Cèl, generala". I la tornada fa: "Puix tot temps devotament / aquex poble vos senyala: / Estos goigs vos cantarem, / Verge Santa de la Sala."
Observacions:
L'exemplar consultat és una edició sense data del qual se'n conserva un exemplar a l'Associació Amics dels Goigs.

Les informacions s’han extret de les fitxes a https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-sala-12
Waypoint

3er filat'

Waypoint

Antenes i torre AT

Monumento

Ca la Crossa

Waypoint

Camí de la Font de la Sala

El camí va de la Sala a la font. Aquest és el tram antic
Intersección

Camí del Casetó

Intersección

Collet de can Ribera

Pujant pel corriol de l'obaga de can Jover, havent passat la paret de les "ignites" (per la seva semblança amb la de les autèntiques ignites de Fumanya) venen unes colladetes. Per una d'elles s'agafa el corriol que baixa a can Ribera, a la pista de Coaner, passant per la font del Roure.
Waypoint

Corriol carena de la Sala

Aquest preciós i agradable corriol segueix la carena de la Sala al llarg d'un quilòmetre i mig fins arribar a les "antenes" i després encara segueix fins el coll de Coaner prop de mig quilòmetre més, ja per pista no fressada. La serra de la Sala conforma l'extrem oriental de la serra de Castelltallat. Arrenca a Costafreda, al terme de Súria
Waypoint

Creu de La Sala

Creu de terme parroquial, del 1900. El 2018 estava a terra, trencada. En aquests moments (juny 2021) sembla ser que la té l'ajuntament de Sant Mateu, suposadament per a restaurar-la i -espero- restituïr-la al seu lloc original.
Sitio religioso

Creu del rector de Coaner

Un valor del nostre paisatge i la nostra història
Intersección

Cruïlla 2on filat

Intersección

Cruïlla camí Ral

Probablement la pista actual és el recorregut ja modificat d'aquest antic camí. Anava de Calaf a Súria
Intersección

Cruïlla camí vell de St. Mateu a Castelltallat

Intersección

Dalt carena 1er filat

Monumento

El Casetó

És una casa petita. Actualment hi ha abelles. Abstenir-se de molestar-les. Des de l'esquerre de la casa, vorejant un camp, es comença a baixar seguint un filat.
Monumento

El mas Salipota

Important mas surienc que donà nom al barri que s'estén al seu darrera
Monumento

El Solerot (en algún mapa, Suretot i Surerot)

Mas rònec en runes. Manté dempeus la façana principal. Presenta evidències del passat templer de la serra de Castelltallat. Sembla ser que el mas de La Sala i Ca l'Eloi van ser importants feus templers.
Monumento

Esglesiola de la Mare de Déu de La Sala

Les fotos color sèpia són extretes del butlletí del centre excursionista de la comarca del Bages, i deuen tenir al voltant de cent anys. A partir d'aquí hom pot fer-se una idea de la degradació que el conjunt ha patit en un segle. Contenia una talla en alabastre de la mare de Déu, la qual era molt venerada al terme de Sant Mateu.
Waypoint

Filat (primer)

Waypoint

Font de la Crossa

Agafa el nom de la casa que té a sobre mateix. A diferència de la font del Ferro, aquesta s'ha perdut, malgrat l'indret és transitable per un parell de llocs
Fuente

Font de la Sala

Devia ser important quan el règim d'aigües era abundant. L'indret és molt ombrívol i fresc. Actualment a sobre d'on rajava hi ha hagut moviment del terreny i s'ha malmès. Malgrat tot es pot endevinar.
Fuente

Font del Ferro

De forta tradició per anar-hi des de Súria. El PR hi passa. Encara raja. És a la vora d'una pista
Intersección

Intersecció tram comú

Monumento

La Sala (Domus)

Waypoint

Paret 'Ignites'

Intersección

Pas de la Sala

Waypoint

Torre de Salipota

Formava part de la línia de telegrafia òptica
Intersección

Ull! cruïlla a la dreta

Intersección

Ull! tirar avall

Intersección

X LASALA FONT SALA

Intersección

Cruïlla a l'esquerre

Ens hem de tornar a ficar entre la vegetació

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta