Tiempo  5 horas

Coordenadas 2243

Fecha de subida 7 de marzo de 2020

Fecha de realización marzo 2020

-
-
345 m
198 m
0
3,9
7,8
15,55 km

Vista 273 veces, descargada 20 veces

cerca de Sant Antoni de Vilamajor, Catalunya (España)

Versió en Català
Excursió fàcil, tant en l'aspecte tècnic com des del punt físic, en què visitem el més destacat del patrimoni arquitectònic dels municipis de Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor, i els paratges que els envolten. Excursió per fer durant tot l'any, excepte a l'estiu .

Punts d'interès:
1- Església parroquial de Sant Antoni Abat
2- Can Perpunter (Ajuntament)
3- Ca l'Auferil
4- Ermita de Sant Lleïr
5- Torre roja i Església de Sant Pere de Vilamajor
6- Roure Gros
7- Font del Roure
8- Can Safont
9- Pi centenari
10-Can Pinós Nou
11-Sant Jaume de Rifà
12-Ca n'Estrillat
13-Can Llança
14-Sant Julià d'Alfou
15-Ca l'Amat (Rectoria)
16-Can Miret
17-Can Cucurella
18-Can Ribalta
19-Carrer Vell
20-Casa modernista
21-Ca la Maria

Versión en Español
Excursión fácil, tanto en el aspecto técnico como desde el punto físico, en la que visitamos lo más destacado del patrimonio arquitectónico de los municipios de Sant Antoni de Vilamajor y Sant Pere de Vilamajor, y los parajes que los rodean. Excursión para hacer durante todo el año, excepto en verano.

Puntos de interés:
1- Iglesia parroquial de San Antonio Abad
2- Can perpunte (Ayuntamiento)
3- Ca l' Auferil
4- Ermita de Sant Lleïr
5- Torre roja y Iglesia de Sant Pere de Vilamajor
6- Roble Grande
7- Fuente del Roble
8- Can Safont
9- Pino centenario
10-Can Pinós Nuevo
11-Sant Jaume de Rifà
12-Ca n'Estrillat
13-Can Llança
14-Sant Julià de Alfou
15-Ca l'Amat (Rectoría)
16-Can Miret
17-Can Cucurella
18-Can Ribalta
19-Calle Vieja
20-Casa modernista
21-Ca la Maria

English version
Easy excursion, both from the technical and physical point of view, in which we visit the highlight of the architectural heritage of the municipalities of Sant Antoni de Vilamajor and Sant Pere de Vilamajor, and the places that surround them. Excursion to do throughout the year, except in summer.

Places of interest:
1- Parish church of Sant Antoni Abat
2- Can Perpunter (City Hall)
3- Ca l'Auferil
4- Hermitage of Sant Lleïr
5- Red tower and Church of Sant Pere de Vilamajor
6- Fat Oak
7- Fountain of the Oak
8- Can Safont
9- Centennial pine
10-Can Pinós Nou
11-Sant Jaume de Rifà
12-Ca n'Estrillat
13-Can Llança
14-Sant Julià d'Alfou
15-Ca l'Amat (Rectory)
16-Can Miret
17-Can Cucurella
18-Can Ribalta
19-Old Street
20-Modernist house
21-Ca la Maria

Version française
Excursion facile, tant du point de vue technique que physique, dans laquelle nous visitons le point culminant du patrimoine architectural des municipalités de Sant Antoni de Vilamajor et Sant Pere de Vilamajor, et les lieux qui les entourent. Excursion à faire toute l'année, sauf en été.

Points d'intérêt:
1- Eglise paroissiale de Sant Antoni Abat
2- Can Perpunter (Hôtel de ville)
3- Ca l'Auferil
4- Ermitage de Sant Lleïr
5- Tour rouge et église de Sant Pere de Vilamajor
6- Chêne gras
7- Fontaine du chêne
8- Can Safont
9- Pin centenaire
10-Can Pinós Nou
11-Sant Jaume de Rifà
12-Ca n'Estrillat
13-Can Llança
14-Sant Julià d'Alfou
15-Ca l'Amat (Presbytère)
16- Can Miret
17-Can Cucurella
18- Can ribalta
19-Vieille rue
20-Maison moderniste
21-Ca la Maria
Parquing

Pàrquing Gratuït i Can Bertran

Pàrquing Gratuït i Can Bertran
Sitio religioso

Església parroquial de Sant Antoni Abat

Església parroquial de Sant Antoni Abat: construïda entre els anys 1944 i 1949 per suplir l'antiga, que havia estat destruïda el 1936.
Monumento

Can Perpunter (Ajuntament)

Can Perpunter (Ajuntament)
Monumento

Ca l'Auferil

Ca l'Auferil
Sitio religioso

Ermita de St. Lleïr

Ermita de St. Lleïr: L’any 1303, el bisbe de Barcelona nomenà a Arnau Terrades perquè tingués cura de la capella i hi residís. Més endavant, el 1342, Bernat de Montrodon, rector de l’església de Caldes de Montbui, erigí una prepositura amb quatre preveres, que havien de servir a la capella. Instituí que els seus successors haurien d’alimentar la comunitat de clergues, i amb la facultat de presentar-los. Establí que s’havia de celebrar missa cada dia. L’any 1381, la prepositura quedà unida a la capella, amb dos preveres. Segons la visita del 1726, l’obtentor havia de celebrar una missa cada setmana a la capella, celebrar tres aniversaris, distribuint als pobres una quartera de blat en pa, i tenir cura d’un ermità. El senyoriu dels Montrodon no va deixar la capella fins a principis del segle XX, quan va morir la darrera comtessa de Llívia, havent de rescatar la parròquia els drets de l’ermita. Tot seguit, la feligresia emprengué la restauració. Tanmateix, durant la guerra civil del 1936, la capella es convertí en corral d’aviram. A l’era, però, del davant, es guardaven encara unes dovelles del claustre superior de Sant Pere de les Puel·les, procedents de la masia de Can Soler. Informació Extreta de: http://www.santantonidevilamajor.cat L’ermita forma un sol cos amb la casa de l’ermità. A la partió, s’aixeca una típica espadanya. Les dues construccions són del segle XVI. En la visita pastoral del 1508 es fa clara referència d’aquesta església. El visitador diu que ha estat reparada però no acabada. És un edifici d’una sola nau, de planta gairebé quadrada, amb teulada a dues vessants, que té annexa la casa del paborde, edificada pels volts del 1425. La volta és rebaixada. Exteriorment han estat necessaris set contraforts per aguantar l’empenta de la volta. La façana com la d’una casa de pagès, amb teulada a dos pendents i portal rectangular cobert amb una gran llinda. La portada és quadrada amb un ull de bou per a la il·luminació i amb un escut episcopal amb la data 1588. En l’escut hi ha representats en un costat un arbre arrencat i en l’altre un arbre agafat per una mà.
Sitio religioso

Torre roja i Església de Sant Pere de Vilamajor

Torre Roja: La Torre Roja es troba al nucli de La Força. És una imponent torre de 25 metres d´alçada i una planta quadrada de 5x5m. Està construïda amb petits carreus de pedra rogenca que li donen un aspecte molt peculiar que li ha valgut el nom de "Torre Roja". Actualment és el campanar de l´església de Sant Pere, però la torre és exempta, està separada de l'església. Alguns autors diuen que era una torre del castell mentre que d'altres era el campanar de l'església del castell de Vilamajor. En tot cas, es tracta d´una torre romànica, amb murs de 1´6 metres de gruix. Informació Extreta de: http://www.vilamajor.cat Església de Sant Pere de Vilamajor: L'església actual de Sant Pere fou construïda entre el 1581 i el 1610, en un estil gòtic tardà amb elements renaixentistes. Es va situar en el petit promontori on es trobava l'antic palau senyorial, situació excel.lent que la configura com una de les esglésies més esveltes de la comarca. Des de sempre ha estat dedicada a Sant Pere. Es van aprofitar les pedres d'aquest palau per poder fer l'església, deixant només la torre, com hem explicat abans. Es tracta d'una de les esglésies rurals més representatives de la diòcesi. El govern del principat va prohibir als vilamajorencs, el 1553, que utilitzessin les restes del castell de Vilamajor si no era per a la reconstrucció de l´església que s'edificà sobre el pati d'armes de l'antic castell. Abans de la seva construcció hi havia una antiga esglesiola també dedicada a Sant Pere d'estil romànic. Estava situada al costat de l'església actual, dins del recinte del castell. En el coment de la consagració es va fer una processó de l'antiga esglesiola a l'actual per dur-li les imatges de l'antic temple. A la façana de l'església la làpida del prevere Orila, mort el 872 a l'edat de 80 anys. Informació Extreta de: http://www.vilamajor.cat
Punto de información

Quatre camins

Quatre camins
Monumento

Can Bachs

Can Bachs
Árbol

El Roure Gros

El Roure Gros: és un arbre centenari a la part plana de Vilamajor en una carena envoltada de camps, boscos i uns vistes impressionants al Montseny i les serres del Samon i Palestrins. Informació Extreta de: http://www.vilamajor.cat
Fuente

La Font del Roure

La Font del Roure
Monumento

Can Safont

Can Safont
Panorámica

Vistes del Montseny ( Turó de l'home )

Vistes del Montseny ( Turó de l'home )
Monumento

Ca l'Escloper

Ca l'Escloper
Árbol

Pi centenari

Pi centenari
Monumento

Can Pinós Nou

Can Pinós Nou
Sitio religioso

Sant Jaume de Rifà

Sant Jaume de Rifà: La vil·la de Rifà existia ja el 941 i des d’abans del 1002 pertanyia al monestir de Sant Cugat. Hi fou construïda una capella dedicada a sant Cugat (1098), i als s. XII i XIV s’hi establí una comunitat de monges donades. Com passà amb la majoria d’esglésies dedicades a sant Cugat, pel fet que se’n celebrava la festa el mateix dia que la de sant Jaume des del s. XIV, la capella fou dedicada també a sant Jaume, que acabà desplaçant l’antic titular. El convent s’extingí vers el 1360. Resta l’antiga capella amb l’absis i els murs, però no la volta, de l’antiga església romànica del s. XI. L’edifici actual, dedicat més tard a sant Jaume ( Sant Cugat i Sant Jaume se celebraven el mateix dia), és romànic, d’avançat el segle XII, però té part de la volta refeta al segle XVIII i altres modificacions més antigues, com el portal adovellat de migdia. És adossat al mas de Rifà, que té un bonic portal adovellat i fa un petit grup amb dues cases més. Informació Extreta de: http://www.santantonidevilamajor.cat
Monumento

Can Pinós Vell

Can Pinós Vell
Monumento

Can Serra

Can Serra
Monumento

Ca n'Estrillat

Ca n'Estrillat
Monumento

Can Llança

Can Llança
Sitio religioso

Sant Julià d'Alfou i Ca l'Amat (Rectoria)

Sant Julià d'Alfou: La primera notícia del Fou, amb el nom d’Alfozi, es troba en un pergamí de l’any 941 (núm. 987 del Cartulari de Sant Cugat, Arxiu de la Corona d’Aragó). La parròquia es troba esmentada per primera vegada en un document el 18 de febrer de 1016, corresponent a unes donacions fetes per Sunla, fill d’Aguarni, a la canongia de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Entre aquestes donacions es troben bous, ovelles, cabres, cups, vi, or, argent i tota classe de mobles i utensilis, situades a l’anomenada parròquia de Sant Julià. Torna a ésser esmentada com a parròquia en successius documents com ara vendes, llegats o empenyoraments.amb el nom de viculo Alfoth. El dia 1 de desembre de 1142 el bisbe de Barcelona, Arnau Ermengol, i el bisbe de Vic, Ramon, consagraven l’església de Sant Julià d’Alfou i s’establia també que, en rebre el crisma de la seu de Barcelona, se li pagaria un cens anual de 34 diners entre els dos sínodes. A l’acta de la consagració de l’església s’anomena Sti. Juliani de Alfou, in Vallense. En aquest acte es delimita el terme parroquial, on llavors només hi havia catorze parroquians. Un dels indicis més clars de l’antiguitat d’una església era el dret de capellania. La col·lació més antiga data de l’any 1316, feta a Berenguer Guarnir per l’òbit del seu predecessor, Arnau Morrel, i presentada al bisbe per Ramon de Vilalba, canonge. El 1344 Berenguer Guarnir renuncia a favor de Bernat Tàpies, per permutació de les rectories de Gerp (diòcesi d’Urbell) i de Sant Julià del Fou. L’església és una construcció del segle XIIè, engrandida en els segles XVI i XVII, XVIII i XIX. La portalada s’obre a ponent, i està datada l’any 1643; és una reminiscència gòtica rectangular, amb una capçalera en forma de petxina, el portal amb motllures, i sobre el portal, una finestreta. La volta de la nau és lleugerament apuntada, i el presbiteri cobert amb ogives que s’uneixen a la clau formant una creu. A més a més de l’altar major hi ha quatre altars laterals. El campanar, actualment amb una sola campana, és de planta rectangular, acaba amb grossos merlets i està rematat amb punxa de piràmide. A cadascuna de les cares estretes s’hi van obrir, en el segle XIV, les finestres de mig punt per a les campanes grans. En una de les cares amples hi ha les dues finestres amb les campanes petites del segle XVII El temple actual és una construcció del segle XII, engrandida el XVI per la part absidial i amb afegiment de capelles. La volta és lleugerament apuntada fins al presbiteri. Aquest ve cobert amb ogives unides en una clau que porta una creu gravada. Les voltes de les quatre capelles independents són de canó seguit. Informació Extreta de: https://www.santantonidevilamajor.cat
Puente

Pont de la riera de Giola

Pont de la riera de Giola
Monumento

Can Miret

Can Miret
Monumento

Can Cucurella

Can Cucurella
Monumento

Can Ribalta

Can Ribalta
Punto de información

Carrer Vell

Carrer Vell
Monumento

Casa modernista

Casa modernista
Monumento

Ca la Maria

Ca la Maria

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta