Tiempo en movimiento  27 minutos

Tiempo  31 minutos

Coordenadas 355

Fecha de subida 21 de junio de 2018

Fecha de realización junio 2018

-
-
122 m
67 m
0
0,5
1,0
2,02 km

Vista 116 veces, descargada 3 veces

cerca de Sant Just Desvern, Catalunya (España)

Sant Just Desvern - Can Ginestar - Mas Llui
foto

Can Ginestar

El 1904, Joan Baptiste Modolell i Modolell, hereu de la finca, va encarregar la reforma de la masia a l’arquitecte Marceliano Coquillat i Llofriu, que va fer una façana nova seguint el corrent modernista amb influencies medievals i que, a més, va construir una capella privada a la part dreta de la casa. A l'interior de Can Ginestar hi destaquen plafons i terres de rajoles, sostres de fusta i estucats, vitralls emplomats de colors i elements de forja. L'arrimador ceràmic de l'estança de ponent a la planta baixa és un disseny del Lluís Brú i Salelles realitzat per la fàbrica Pujol i Bausis d'Esplugues de Llobregat vers l'any 1901 per encàrrec de Lluís Domènech i Montaner. Al primer pis es troba un terra de paviments hidràulics amb ornaments florals en imitació de punt de creu. El resultat del conjunt d'aquestes reformes va ser una mansió senyorial que ja no conserva l'aspecte auster d'una masia rural. Des de l'any 1978 Can Ginestar és propietat de l'ajuntament de Sant Just Desvern i s'utilitza com a casal de cultura. Anys després hi va instal·lar les escoles de català i d’adults, la Biblioteca Popular, Radio Desvern, la sala de exposicions El Celler, un cafè, l’Arxiu Municipal, també es la seu dels Gegants de Sant Just Desvern, els quals estan en exposició permanent a la capella. L’any 2017 s’hi va fer una important restauració dirigida per l’arquitecte Xavier Guitart i Tarrés que amplia el celler i va situar les aules d’Arts plàstiques al primer pis.
foto

Ruïnes Moli Fariner

foto

Can Roldan

Es coneixia com a Mas Canyet i després com la propietat d’en Térmens. Cap al 1691 es va dir Can Roldan, al 1833 escrit Rondan. Al 1890 s’hi van fer reformes i a principis del segle XX la masia l’havia adquirit el senyor Carbonell veí d’Esplugues de Llobregat. Una família procedent de Piera i posteriorment de Masquefa, n’eren masovers. A partir de 1948 es va arrendar a la família Celma de Sant Just Desvern i hi van ser fins al 2013. A principis dels anys setanta del segle XX la finca encara estava conreada de vinya, més tard es va dedicar al conreu d’horta (enciams, pastanagues, porros...) i d’arbres fruiters. A la façana principal hi ha un rellotge de sol. Un edifici orientat a migdia al qual se li va afegir un cos per la part de ponent amb unes galeries en l’actualitat tapiades. El pou a tocar del camí i prop del torrent del turó d’en Coscoll, tenia una sínia mecànica.
foto

Hall of fame del Grafiti 1

La riera de Sant Just ha estat batejada amb aquest nom, després que artistes del grafit d’arreu del món - des de els anys 90 fins ara – hi plasmessin les seves obres pictòriques.
foto

Hall of fame del Grafiti 2

foto

Can Gelabert

A les terrasses de ponent de la masia s’hi ha localitzat estructures romanes, que estan catalogades. Tot i que la construcció podria ser anterior al segle XIV les primeres referències de la família no les trobem fins al 1379. La masia, de bon començament, ja es coneixia com Can Gelabert (o Gilabert) i les primeres referencies de la casa son del any 1524. Al 1808 era el quarter general del comte de Cadalgués que lluitava contra els francesos. Al seu interior s’hi conserva possiblement un dels cellers mab més capacitat del terme: amb grossos cups, grans sitges pel gra i botes de vi. Les terres de vinya es van substituir per garrofers. La masia actual resulta d’afegir cossos a un edifici amb teulada a dues vessants. Presenta un ràfec de coberta ben treballat, en la façana de llevant es troba el portal dovellat, finestres amb decoracions esculpides, llindes de pedra a la vista i uns escopidors de pedra ben tallats, posseint una arcada de pedra al vestíbul. El rellotge de sol està a la façana lateral, la de migdia, en una posició també atípica, conseqüència de l’orientació de la casa. El conjunt d’edificacions te el clàssic corral. Una llosa a l’era presenta la inscripció “MALA RET MA FESIT” (1680).
foto

Mas Llui 1

foto

Mas Llui 2

foto

Mas Llui 3

foto

L’Espai Mas Llui

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta