-
-
1.067 m
576 m
0
5,9
12
23,49 km

Vista 167 veces, descargada 8 veces

cerca de Novés de Segre, Catalunya (España)

En el marc de la commemoració del Tricentenari del desenllaç de la Guerra de Successió a Catalunya, la Vocalia de Senders inicià el projecte d’excursionisme per a les temporades de senders 2015-2016 i 2016-2017, basat en la Ruta dels Senders del 1714, impulsada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un recorregut pels escenaris més destacables de la Guerra de Successió (1702-1714) que suposà la fi de l'estat català, de les seves institucions i les seves llibertats; llocs emblemàtics carregats d'un gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic, i que ofereixen una variada oferta cultural i d’oci al seu voltant. L'objectiu d'aquesta ruta és relligar-los en un sol itinerari, aprofitant la xarxa oficial de senders homologats que ja existeix a Catalunya, i amb el propòsit de posar en valor, una vegada més, l’excursionisme i el coneixement del país.

La segona temporada (2016-2017) també està dividida en 11 etapes i solca la banda més occidental de l’itinerari, i segurament la part més desconeguda, entre les poblacions de Jorba i Gósol. Com veieu, Gósol és el punt de referència on es trobaran els dos itineraris al final de cada recorregut. En aquesta segona temporada, travessarem les comarques de l'Anoia, el Bages, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Berguedà. A grans trets, recorrerem pobles com Els Prats de Rei, visitant la Torre de la Manresana, que va ser l’observatori d’una important batalla l’any 1711; travessant la serra de Castelltallat, pujarem cap a Cardona, visitant també el seu imponent castell, que va ser el darrer fortí austriacista a capitular durant la Guerra de Successió. Seguirem ascendint cap a Solsona i Sant Llorenç de Morunys. Travessarem el Segre per Organyà, per ascendir tot seguit la serra de Prada i tornar a davallar a Noves de Segre i La Seu d'Urgell, on visitarem la Torre Solsona, a la fortificació de Castellciutat, un lloc d’importància estratègica pel seu domini visual sobre les valls del Segre i del Valira, la principal defensa pirinenca durant la Guerra de Successió. L’últim tram de la ruta ens menarà des de La Seu d’Urgell a Fórnols del Cadí i Gósol.

10ª etapa: Noves de Segre - La Seu d'Urgell
Dificultat: ** (24,020 kms) (+/- 6,5 hores)
Desnivells acumulats aproximats: (+ 650 m) (- 537 m).

Som a Noves de Segre (624 m), capital del municipi de les Valls d'Aguilar. Travessem la carretera LV-5133 i seguim el Camí del Salit pel Pla del Salit, en direcció sud-est. Creuem el riu Pallerols i girem a l'esquerra per travessar de nou la carretera i agafar el Camí de la Carrerada. Passem per davant de Cal Pallarès (627 m) i anem a buscar el riu Segre, que tenim a la dreta, i que ja no deixarem fins passat el poble d'Adrall. Passem la Bassa de l'Àngel i seguim el camí de la Carrerada direcció nord-est. Als Emprius, passem per la Borda de Cal Ganauet (600 m). Més endavant trobem la Borda del Fuster, a mà esquerra. Travessem el Barranc de l'Oliva i passem per les Bordes del Girald i del Ribes. Més endavant, passem sota el nucli de la Parròquia d'Hortó. En el Planell de la Parròquia (646 m) trobem les bordes del Salvador i del Martí. Tot seguit, creuem la carretera N-260 i arribem al nucli d'Adrall (645 m); passem per la banda nord de la població i ens dirigim a l'Aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell. Travessem el Rec dels Quatre Pobles -un dels anomenats Canals d'Urgellet- i seguim un camí per sota de les pistes de l'Aeroport.
Anem seguint per sobre del canal dels Quatre Pobles fins que arribem a la carretera que porta al poble de Montferrer. La seguim a la dreta on trobem l'ermita de la Mare de Déu de la Trobada (692 m), al costat del riu del mateix nom. Passada l'ermita trobem de seguida una antiga farinera, convertida avui en museu, i girem a l'esquerra per pujar, en suau ascensió, al Serrat del Molí (739 m). Sortim a una pista que seguim direcció nord-est per sota del Serrat del Corb, fins que sortim al Camí de la Llau de Benavarre que seguirem a la dreta. El camí ens porta a Castellciutat, però no hi entrem, girem a l'esquerra i seguim el sender que en poc menys d'un quilòmetre ens durà a la Torre Solsona (755 m). Fem la visita a la Torre Solsona i tornem enrere a buscar el camí. Seguim ara direcció nord i creuem el Torrent del Cortal, deixant a la nostra dreta la Borda Sellarès. Més endavant, passem per les restes de l'ermita romànica de Sant Esteve del Pont i la borda de Sant Esteve. Ara sortim al Camí de Sant Esteve del Pont, el qual seguim per la riba dreta del riu Valira fins que arribem al poble d'Anserall (725 m). No hi entrem al poble: abans girem a la dreta i passem la Valira per un pont. Ara creuem la carretera N-145, que duu a Andorra, on hi ha l'entrada del Túnel del Bordar, i ens dirigim al poble de Calbinyà en una forta ascensió.

Ens endinsem en un bosc espès, tot ascendint un camí per la Rourera i els Camps del Campanar. Passem per les restes de l'església de Santa Margarida de Calbinyà (933 m), protegida com a bé cultural d'interès local, i sortim de nou a la carretera que seguirem ara fins al centre del poble de Calbinyà (1.010 m). Aquí podem visitar, si tenim temps i és obert, el Museu del Pagès ubicat a Cal Serni. En el museu s’hi exposen una bona quantitat d’estris agrícoles o d’ús quotidià a les cases de pagès d’abans. Abandonem el poble per un sender en direcció sud que, pel Serrat de Calbinyà i el Fener de la Closa, ens durà a la Collada del Fener de la Closa (930 m). Des del coll davallarem per les Comelles fins arribar a la carretera de Calbinyà. A uns 50 metres la deixem per un sender a la dreta fins a trobar el Camí Vell del Pla de les Forques (801 m), que seguirem en suau davallada. Passada la borda Jover, travessem Les Costes, tot baixant, i entrem a la població de la Seu d'Urgell pel Firal. Creuem la carretera N-260 per un pont i seguim per la plaça del Firal. Tot seguit, baixem per l'avinguda de Joan Garriga i Massó fins que trobem l'estació d'autobusos a mà esquerra. Final de la desena etapa dels Senders del 1714 (2ª part).

Ver más external

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta