-
-
739 m
352 m
0
2,5
5,0
10,04 km

Vista 25 veces, descargada 0 veces

cerca de Ráfol de Salem, Valencia (España)

LA SENDA DELS NEVATERS_ DE SALEM A LA BARCELLA

En les nostres latituds, allà pel 1600, no era estrany veure gelats els rius, nevades les serres del litoral, i decorades les teulades amb canalons de gel. Tot això, coincidí amb la revalorització de la neu per a usos terapèutics i alimentaris durant el Renaixement i el Barroc.
La localització de les neveres de la serra de Salem i de la resta de la Vall d’Albaida, reflecteixen la geografia de les precipitacions nivoses de l’època. Des del poble de Salem (365 m.s.n.m.) fins a l’alt de la Barcella (755 m.s.n.m) trobem un conjunt de sis pous o caves, entre neveres ben obrades i simples clots o ventisquers: la nevera del Castellet (o de la Barcella), la del Paller, la del Frontó, la del camí de Castelló, la del camí del Port, i la del clot del Pla de la Sima.
La ‘Senda dels Nevaters’ (SL-CV 122) presenta recorregut de dificultat mitja-baixa, degudament senyalitzat i explicat amb panells. Així, seguirem part de l’antic camí de nevaters, emprat durant els segles XVII-XIX per baixar cap a Xàtiva i la Ribera del Xúquer la neu premsada als pous de la serra durant l’hivern.
Des de Salem, remuntarem per la font de la Barcella fins la caseta del Sastre, on gaudirem de magnífiques vistes de la penya del Benicadell. Enllaçarem amb la pista forestal que puja fins l’alt de la Barcella des del Port de Salem. Un paratge, el de la Barcella, on destaquen les neveres del Paller i del Castellet. La nevera del Paller (756 m.s.n.m.) és una de les construccions més espectaculars de tot el País Valencià, per la seua grandària (13 m. de diàmetre exterior) i per la solidesa de l’obra arquitectònica. Des d’aquest punt gaudireu de la panoràmica més privilegiada de la foia de Salem, presidida per l’imponent cim del Benicadell, la resta de la Vall d’Albaida, i el Comtat de Cocentaina amb el pantà de Beniarrés al bell mig.
A colp d’ull distingireu també l’alt de la Barcella i la seua silueta característica. Abans, caldrà reprendre el camí per la pista forestal, on destaquem les restes d’un antic santuari ibèric, ara perdut entre la malesa. Arribats a l’alt de la Barcella o mola del Castellet, el primer que crida l’atenció és, precisament, les restes de l’antic castell islàmic dels segles XII-XIII. Als peus del castell trobem la nevera del Castellet o de la Barcella (706 m.s.n.m.), on finalitzarem el nostre recorregut de pujada. La nevera de la Barcella fou explotada –junt a la nevera del Paller– a finals del segle XVIII i primeries del segle XIX pels cavallers Puig d’Ontinyent i els llauradors rics Alborc i Cortell de Salem.
La fi del comerç de la neu es produí irònicament com havia començat, un nou canvi climàtic a finals del segle XIX, ara caracteritzat per la disminució de les precipitacions en forma de neu, dugué a l’abandonament de les neveres i l’aparició de les primeres fàbriques de gel.
Des de l’Ajuntament de Salem, vos convidem a conéixer tot aquest ric patrimoni arquitectònic i natural que atresora la nostra serra.

********************************************

LA SENDA DE LOS NEVATEROS_ DE SALEM A LA BARCELLA

En nuestras latitudes, allá por el año 1600, no era extraño ver congelados los ríos, nevadas las montañas del litoral, y decorados los tejados con canalones de hielo. Todo esto, coincidió con la revalorización de la nieve para usos terapéuticos y alimentarios durante el Renacimiento y el Barroco.
La localización de la neveras de la sierra de Salem y del resto de la Vall d’Albaida, reflejan la geografía de las precipitaciones nivosas de la época. Desde el pueblo de Salem (365 m.s.n.m.) hasta el alto de la Barcella (755 m.s.n.m.) encontramos un conjunto de seis pozos o cavas, entre neveras bien obradas y simples agujeros o ventisqueros: la nevera del Castellet (o de la Barcella), la del Paller, la del Frontón, la del camino de Castelló, la del camino del Puerto, y la del agujero del Pla de la Sima.
La ‘Senda dels nevaters’ (SL-CV 122) presenta un recorrido de dificultad media-baja, debidamente señalizado y explicado con paneles, dirigido principalmente para la visita a pie. Así, seguiremos parte del antiguo camino de los nevateros, utilizado durante los siglos XVII-XIX para bajar hacia Játiva y la Ribera de Júcar la nieve prensada en los pozos durante el invierno.
Desde Salem, remontaremos por la fuente de la Barcella hasta la caseta del Sastre, donde disfrutaremos de las magníficas vistas de la peña del Benicadell. Enlazaremos con la pista forestal que sube hasta el alto de la Barcella desde el Puerto de Salem. Un paraje, el de la Barcella, donde destacan las neveras del Paller y del Castellet. La nevera del Paller (756 m.s.n.m.) es una de las más espectaculares de todo el País Valenciano, por su tamaño (13 m de diámetro exterior) y por la solidez de la obra arquitectónica. Desde este punto disfrutareis de la panorámica más privilegiada de la hoya de Salem, presidida por el imponente pico del Benicadell, y el Comtat de Cocentaina con el pantano de Beniarrés en el centro.
A simple vista distinguiremos también el alto de la Barcella con su silueta característica. Antes, deberemos retomar el camino por la pista forestal, donde destacan los restos de un antiguo santuario ibérico, ahora perdido entre la maleza. Llegados al alto de la Barcella o mola del Castellet, lo primero que nos llama la atención es, precisamente, los restos del castillo islámico de los siglos XII-XIII. A los pies del castillo encontramos la nevera del Castellet o de la Barcella (706 m.s.n.m.), donde finalizaremos nuestro camino de subida. La nevera de la Barcella fue explotada –junto a la nevera del Paller – a finales del siglo XVIII y principios del siglo XIX por losa caballeros Puig de Ontinyent y los labradores ricos Alborc y Cortell de Salem.
El final del comercio de la nieve se produjo irónicamente como había comenzado, un nuevo cambio climático a finales del siglo XIX, ahora caracterizado por la disminución de las precipitaciones en forma de nieve, llevó al abandono de las neveras y la aparición de las primeras fábricas de hielo.
Desde el Ayuntamiento de Salem, os invitamos a conocer todo este rico patrimonio arquitectónico y natural que atesora nuestra sierra.

***********************************
+ INFO
* Ajuntament de / Ayuntamiento de / City hall of Salem
Teléfono de contacto / telephone number: 962 813 331
ajuntament@salem.es
http://www.salem.es
Facebook
Instagram
https://ar.pinterest.com/salemturisme/pins/
www.salemturisme.wordpress.com

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta