-
-
42 m
23 m
0
4,9
9,8
19,68 km

Vista 16 veces, descargada 1 veces

cerca de Borkel, Noord-Brabant (Nederland)

Het natuurreservaat De Malpie is meer dan de vennen waaraan het vooral zijn bekendheid ontleent. Het bijzondere van dit gebied is dat het zo ongeveer alle elementen van het Kempenlandschap in zich bergt. Niet alleen 'natuur', maar ook 'cultuur'.
Waypoint

mgr. kuypersplein

Bushalte mgr. kuypersplein Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

Borkel en Schaft

Borkel en Schaft vormen een twee-eenheid waarvan Schaft de oudste is.
Waypoint

Café - Restaurant

Waypoint

Malpie

De naam Malpie is niet afkomstig van ‘mal pays’ uit het Frans wat slecht land betekent, want de naam Malpie bestaat al veel langer dan dat de Fransen (in de tijd van Napoleon) in ons land waren. Daarom is gekeken naar de oud-nederlandse betekenis van de woorden ‘Maal Pee’ (= gemeenschappelijk bezit), “Pee” (=zandrug, maar ook pad) en “mal”of “maal” (=grenspaal). Gecombineerd is het dus een plek waar paden op een zandrug naar een grenspaal leiden. Die plek kon wel eens de ‘Blauwe Kei‘ zijn, een kei die een groot geheim met zich mee droeg. Alleen niemand weet die plek nog te vinden. De lage ligging van de Malpie in het vochtige stroomdal van de Dommel maakte het gebied minder geschikt voor ontginning, zodat er nu nog te genieten valt van veel natuur. De Malpie staat bekend om kleine en grote vennen op de heide. De grote vennen binnen het Malpiegebied zijn het Molenven, het Wasven en het Grote Malpieven. Er is een stukje knuppelbrug en er is ook heide. Voor de planten– en dierenwereld zijn deze vennen en de heide erg belangrijk. Ook de Dommel stroomt door het gebied. De vochtige graslanden, wilgenbroekbosjes en gagelstruwelen vormen de overgang naar de hogere dekzandgronden.. Meeuwen broeden talrijk op de kleine eilandjes van pijpestrootjespollen in de vennen. Als de waterstand stijgt sterft de pol van onderen af, maar groeit aan de bovenkant gewoon verder. Op sommige plaatsen zijn ook opgestoven zandduinen te zien.
Waypoint

Dommel

De Dommel is een markante rivier die in België ontspringt, bij Borkel en Schaft Nederland binnenkomt en nabij het plaatsje Engelen (even voorbij 's-Hertogenbosch) in de rivier de Maas uitmondt. De Dommel wordt ook wel de "slagader" van het Brabants landschap genoemd. De zorg voor de waterbeheersing en de kwaliteit van het water werd in 1863 in handen gelegd van het waterschap De Dommel. Bijna 60% van alle neerslag die in het stroomgebied rond de Dommel valt komt in de rivier terecht en wordt vervolgens afgevoerd richting de Maas. Dit is ongeveer 420.000.000 m3 water per jaar. Er is jaarlijks ook nog zo'n 90 miljoen kubieke meter afvalwater van bevolking en industrie dat via de Dommel wordt afgevoerd. De waterkwaliteit van de Dommel is al flink verbeterd ten opzichte van de situatie in de jaren 70 en 80 van deze eeuw. Het waterschap begon in de jaren 90 met het opnieuw inrichten van de afwatering van verschillende zijrivieren. Zo werden de bochten in de Keersop uitgegraven en vistrappen in de Beerze aangelegd. De Dommel stroomt door het centrum van Eindhoven, over het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven en vlak langs enkele scholen voor voortgezet onderwijs.In goede jaren kunnen enkele tientallen broedparen van het ijsvogeltje in het stroomgebied van de Boven Dommel worden waargenomen.
Waypoint

Venbergse Watermolen

Het verleden van de molen begint al in de 9eeeuw. In 1227 schenkt hertog Hendrik I van Brabant de molen aan het vrouwenconvent van Postel. Om een rendabele exploitatie van de molen te garanderen waren de boeren verplicht hier hun graan te laten malen. Watermolens langs de Dommel waren vaak zowel koren- als oliemolen en hebben daarom dan twee raderen. Bijzonder aan deze molen is dat beide raderen in één gebouw zijn ondergebracht. Het is een zgn. “onderslagmolen”, wat betekent dat het water van onderaf tegen het rad duwt. Tot in de twintiger jaren van de vorige eeuw was de molen voorzien van eikenhouten assen en raderen. In de 70-er jaren is de molen gerestaureerd. Vlak bij de molen is een horecagelegenheid.
Waypoint

LAW Handwijzer

Waypoint

21394

ANWB paddenstoel Nr 21394
Waypoint

Café - Restaurant

Waypoint

dommelseweg

Bushalte dommelseweg Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

De Markt

De Markt van Valkenswaard bestaat uit twee delen: een driehoekig deel en haaks erop een rechthoekig deel tengevolge van de kruising van twee wegen: van ' Hertogenbosch naar Luik en van Roermond naar Antwerpen.
Waypoint

Café - Restaurant

Waypoint

62702

ANWB paddenstoel Nr 62702
Waypoint

21628

ANWB paddenstoel Nr 21628
Waypoint

Tongelreep

In 1845 kochten de trappisten van Westmalle het klooster Achelse Kluis en vestigden er de cisterciënzer abdij Sint Benedictus. De trappisten lieten zich evenmin onbetuigd op het ontginningspad. In de jaren ’80 van de 19e eeuw trokken zij een heel stuk van de Tongelreep recht en ontwaterden het beekdal. In de jaren ’80 van de 20e eeuw deden zij een deel van het bouwland over aan Staatsbosbeheer, dat er een natuurontwikkelingsproject begon. Een fors deel van de noeste paterarbeid is weer ongedaan gemaakt. De drainage van het bouwland is beëindigd, sloten zijn gedempt. Er groeit weer vochtig broekbos. De Tongelreep slingert weer als vanouds en de stuw in de beek is door een vistrap vervangen. Enkele oude akkers wordt biologisch beheerd teneinde kwartels en patrijzen een kans te geven zich aan akkerkruiden tegoed te doen.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta