Tiempo  4 horas 3 minutos

Coordenadas 2633

Fecha de subida 2 de noviembre de 2017

Fecha de realización octubre 2017

-
-
19 m
-2 m
0
4,0
8,0
15,96 km

Vista 389 veces, descargada 4 veces

cerca de Overslag, Flanders (Belgique)

Het Feestkomitee van de Wachtebeekse deelgemeente Overslag organiseerde op 1 oktober 2017 hun jaarlijkse "Zwarte Ruitertocht".

De naam ‘De Zwarte Ruiter’ verwijst naar Fons de Ruyter, berucht om zijn gewelddadige smokkelactiviteiten, die kort na de tweede wereldoorlog de grensstreek van het Meetjesland onveilig maakte. Hij werd al snel "Zwarte Ruiter" genoemd en allerlei wandelingen, fietstochten en volkse activiteiten werden naar hem genoemd. Er is zelfs een Nederlandse film 'De Zwarte Ruiter' uit 1983, waarin oude vrienden douanier Rinus (Rijk de Gooyer) en botersmokkelaar Fons Ruiter (Hugo Metsers) in de jaren 1950 tegenover elkaar komen te staan.

Startplaats van de wandeling was het vroegere Buurthuis Snoopy in de Schoolstraat in Overslag, dat recentelijk werd herdoopt tot “De Zwarte Ruiter”. Overslag situeert zich op de grens tussen Nederland en België. Zoals wel meer het geval is op de grens is het dorp door de grens gesplitst en is er een Belgisch Overslag en een Nederlands Overslag.

Op het einde van een paadje door de velden achter de startzaal gaan we rechtsaf in de Kruisstraat, ook even rechts in de Ramshoek en dan al snel een - die dag - wat modderige wegel door de velden. In Muishoeken volgen we even het GR5a Grenspad tot aan de Langelede, waar in het schooltje, over de brug rechts, een rustpost was ingericht.

De Langelede is een 5,5 km lang kanaal tussen de Nederlandse grens en de Moervaart. Het werd gegraven in de 14 de eeuw en in de 18 de eeuw nog verbreed en rechtgetrokken om suikerbieten naar de in Moerbeke te kunnen voeren. De suikerfabriek is er niet meer en tegenwoordig worden Langelede en Moervaart niet meer voor economische doeleinden gebruikt.

We wandelen een stuk in zuidelijke richting langs de Langelede tot voorbij de E34 en krijgen daar een fraai stuk Kloosterbos onder de voeten. Het Kloosterbos is ongeveer 100 hectare groot en is één van de laatste restanten van wat ooit een uitgestrekt bos- en heidegebied was tussen Maldegem en Stekene. Uiteindelijk wandelen we langs de E34 terug naar het Langelede-kanaal en gaan terug naar het Langelede schooltje voor een tweede rustpauze.

Bijna twee kilometer volgen we dan de Langelede in noordelijk richting, tot aan de Oudenburgse Sluis op de Nederlandse grens. Rechtsaf langs Sint Elooipolder en achter de kreken rond naar de Overslagdijk en door de wijk 'De Gebuurte' en het Molenpad komen we terug aan de OLV-Geboortekerk van Overslag waar we onze wandeling afsluiten.
panoramica

achter de Schoolstraat

panoramica

pad tussen School- en Kruisstraat

panoramica

modderpad aan Ramonshoek

panoramica

koetjes langs het pad

panoramica

pad naar Palingstraat

panoramica

pad in de Wildestraat

panoramica

brug Bosstraat

panoramica

Langelede

panoramica

Langelede

panoramica

brug Catharinastraat

panoramica

viadukt E34

panoramica

Dennenlaan

panoramica

Paddestoelen

panoramica

Dennenlaan

panoramica

Kloosterbos

panoramica

paddestoel

panoramica

open plaats Kloosterbos

panoramica

langs de E34

panoramica

de Langelede

panoramica

de Langelede

panoramica

Doorkijkje

panoramica

Langelede

panoramica

Beetje Scheef?

panoramica

Grenspaal

panoramica

Sint Elooipolder

panoramica

St-Elooispolder

panoramica

Grenspaal 301

panoramica

't Heet Hangijzer

panoramica

Ronde Molen

panoramica

Molenpad

panoramica

OLV Geboortekerk

In 1711 werd een eerste stenen kerk gebouwd op de plaats waar een houten kapel stond. De oorspronkelijke kerk met één beuk werd tussen 1851 en 1900 uitgebreid en de huidige kerktoren dateert ook van toen. In 1995 wer deze classicistische parochiekerk uitgebreid gerenoveerd.
panoramica

Frituur de Grenspost

panoramica

Zaal Snoopy

árbol

Kloosterbos

Picnic

Langeledeschool

Arquitectura religiosa

Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Kerk

Onze-Lieve-Vrouw Geboorte 9185, Wachtebeke, Oost-Vlaanderen, BEL
Picnic

Zaal Zwarte Ruiter - Snoopy

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta