Descarga

Distancia

13,44 km

Desnivel positivo

80 m

Dificultad técnica

Fácil

Desnivel negativo

80 m

Altitud máxima

258 m

Trailrank

57

Altitud mínima

154 m

Tipo de ruta

Circular

Tiempo

3 horas 58 minutos

Coordenadas

3781

Fecha de subida

1 de octubre de 2020

Fecha de realización

noviembre 2019

Crea tus Listas de Rutas

Organiza las rutas que te gustan en listas y compártelas con tus amigos.

Pásate a Wikiloc Premium Pásate a Premium para eliminar los anuncios
Crea tus Listas de Rutas Crea tus Listas de Rutas
Sé el primero en aplaudir
Comparte
-
-
258 m
154 m
13,44 km

Vista 674 veces, descargada 16 veces

cerca de Waterschei, Flanders (Belgique)

Op de grijze, regenachtige Wapenstilstandsdag 11 november 2019 maakten we een wandeling in het Genkse stadsdeel Waterschei, waar het mijnbouwverleden nog alom tegenwoordig is.

Eeuwenlang was Waterschei een dunbevolkt heidegebied met arme landbouwers, maar na de ontdekking van steenkolen in 1901 door André Dumont begon het grondig te veranderen. Bemoeilijkt door de diepte van de kolenlagen en de aanwezigheid van water- en drijfzandlagen, begon de steenkoolproductie door 'Koolmijn André Dumont' pas in 1924.

De heidegronden waren ideaal om een volledige site rond de mijn te ontwikkelen, met cités of tuinwijken in Engelse cottagestijl voor de huisvesting van de werknemers, waaronder vele gastarbeiders. De mijnen werden echter verlieslatend en de mijn van Waterschei werd gesloten in september 1987. Meestal werden gesloten mijnsites volledig afgebroken en rest er bijna niets, maar in Waterschei koos men een andere weg.

De mijnsite is tegenwoordig een hoogwaardig bedrijventerrein onder de naam Thor Park. Het monumentale hoofdgebouw werd in 1993 een beschermd monument en gerestaureerd tot Thor Central, waarin onder andere het museum Mijndepot, vergaderzalen en enkele eet- en drankgelegenheden in een historisch kader zijn ondergebracht. Ook de mijnterrils werden in 1999 beschermd landschap. Ze werden beplant en aangelegd als natuur- en wandelsite.

Zo ontstond Thorpark, achter het voormalige mijnpatrimonium van Waterschei: een indrukwekkend landschap van mijnsteenbergen te midden van heidevelden en dennenbossen, dat sinds 2020 bij het Nationaal Park Hoge Kempen hoort en kandidaat is om UNESCO werelderfgoed te worden.

Normaal zouden we een wandeling in deze streek beginnen in Thor Central, aan de André Dumontlaan, waar er ook een ruime parking is. Maar deze 11 november was niet alleen herstdag en feestdag maar ook nog maandag en dus was vrijwel alles gesloten. Daarom reden we naar de omgeving van het voetbalstadion van KRC Genk, waar we aan het kerkhof parkeerden. Deze startplaats geeft de mogelijkheid om ongeveer halfweg de wandeling even te pauzeren (en te schuilen) in een cafeetje aan de André Dumontlaan.

Tegenover de ingang van het kerkhof stappen we de Opglabbekerzavel in. Een natuurgebied tussen het vliegveld van Zwartberg en het stadion van KRC Genk van zo', 80 ha groot en eigendom van de stad Genk. De Opglabbekerzavel bestaat uit landduinen, heidegebieden, open bos en een aantal oude vliegdennen en wintereiken.

Na een kilometertje bochten we naar recht en gaan natuurgebied Klaverberg in. Het gebied is wordt zo genoemd naar de klaverbladvormige stuifduinen, die er een beboste duinenrug vormen. In het stuifduingebied Klaverberg staan vele oude hakhoutstoven van wintereik (Querqus petrea). De bomen werden boven de grond gekapt en er groeiden weer nieuwe takken uit die om de 10-15 jaar ook werden gekapt. De stoof wordt daardoor steeds breder. Opgaande bomen zijn kwetsbaar en ouder dan 500 jaar is zeldzaam, maar als hakhoutstoven worden de wintereiken hier meer dan 1000 jaar oud.

We trekken een paar kilometer door het meer beboste noordelijke deel van de Klaverberg en komen dan in meer open gebied waar de beide terrils van het mijnverleden getuigen.
Een terril (in Nederland 'steenberg' genoemd) is een bijproduct van ondergrondse mijnbouw: het steenafval dat tussen de gedelfde steenkolen zat werd hier uitgestort. Na de mijnsluitingen werden de terrils gestabiliseerd - om afkalven en verschuiven door regenwater te voorkomen - en daarna ingezaaid met gras en kruidenzaad. De 2 terrils werden in 1999 beschermd als landschap.

De meest noordelijke is de hoogste van de twee, met een beboste top van 155m en is 'officieel' niet toegankelijk. De 2de terril is 142m hoog en vooral begroeid met gras. Deze terril is onderdeel van het wandelgebied Thor Park.
We volgen het ruime pad door het vrij open en wat barre landschap ten oosten van Terril Noord en starten de (niet zo steile) beklimming van Terril Zuid. Deze is vooral met grassen begroeid en heeft een vrij vlakke top, wat mooie vergezichten over de weide omgeving toelaat.

In het open heide landschap in zuidelijke richting kijken we uit over twee vijvers. We dalen af langs de Steenmannetjesroute, volgen op de splitsing van paden het wat minder steil dalend 'Blauwe ruit' wandelpad en gaan linksom voor de eerste vijver langs naar het 'rode driehoek' wandelpad dat we voorbij de meer zuidelijk gelegen tweede vijver volgen.

Tussen de eerste struiken en boompjes steken we het 'Kolenspoor' over, de nu verlaten spoorlijn tussen Genk en Eisden. We zijn hier weer op het 'Blauwe ruit' wandelpad dat ons langs de Hornszeevijver voert en over knuppelpaden naar Stiemerbeekvallei en de Quade Schans brengt.
De schans is een combinatie van een aarden dam en een diepe greppel, waarbinnen de bevolking zich tegen roversbenden kon verdedigen. Deze schans is een halve hectare groot en werd in 1980 opengelegd en hersteld.

Achter de schans volgen we de wegel naar rechts, richting Thor Central. Aan het hoofdgebouw linksaf naar de uitgang en de N744 André Dumontlaan oversteken, waar er wat (meestal Turkse) horeca is. Ruim 100m noordwestelijk gaan we rechtsaf de Nijverheidslaan in en dwarsen het parkje naast de Christus Koningkerk.

We stappen door de Binnenlaan langs het Sint-Janspark. We volgen nu grotendeels de Thorpark Erfgoedroute (grijs) door de sité, de vroegere mijnwerkerswijk met zijn gebogen straten, vrij veel groen en open ruimtes. Mijnarchitect Gaston Voutquenne ging voor het tuinwijkprincipe voor de wijk waarin de werknemers van de mijn konden woonden. De Limburgse tuinwijken zijn kandidaat UNESCO werelderfgoed.

Dit multicultureel stukje erfgoed verlaten we langs de Leeuwerikstraat en enkele paadjes in een groen, bijna wild begroeid stukje tussen sportvelden en het oude kolenspoor. Aan knooppunt 302 links de Fietsverbinding Thorpark-Zwartberg op om aan knooppunt 300 de tweede mijnkathedraal van Genk: de Sint-Albertuskerk van Zwartberg te bezoeken.

Naast de kerk begint ook de Opglabbekerzavel, het heidegebied waarin we gestart zijn. We keren terug dwars door het heidegebied en langszij een bosje over enkele fraaie onverharde wandelpaden. Van zodra we in de verte de 'piramide' Terril Noord weer in zicht krijgen, zijn we weldra terug aan de begraafplaats waar onze wandeling begon.

Nog even rondkijken op het kerkhof: het groot aantal Italiaanse namen bevestigt dat er zeer veel gastarbeiders in de mijnen kwamen werken en dat dit hun tweede vaderland werd. Veel minder Turkse namen, die traditioneel verkiezen om in hun eerste vaderland begraven te worden.

++++++++

Praktisch:
Er is een uitgebreid wandelaanbod in Thorpark. Onze wandeling was een combinatie van stukjes plaatselijke wandelingen en knooppunten. Volgens mij is deze route niet geschikt voor rolstoelgebruikers en zal het moeilijk zijn voor buggy’s (wegens zanderig).
Sitio religioso

Christus Koningkerk

Ontworpen door de architect van het mijnbedrijf, Gaston Voutquenne. Gebouwd tussen 1934 en 1936. Het is een zogenaamde mijnkathedraal: een monumentale kerk gebouwd door de mijnen. Het is een driebeukige kruiskerk uit gele baksteen met arduin en een betonnen skelet. De kerk heeft zeer grote glasramen die de feestdagen voorstellen. In 2002 geklasseerd als beschermd monument.
Foto

Opglabbekerzavel

  • Foto de Opglabbekerzavel
Opglabbekerzavel is 80ha natuurgebied tussen het vliegveld van Zwartberg en het stadion van KRC Genk. Het is eigendom van de stad Genk. De Opglabbekerzavel bestaat uit landduinen, heidegebieden en open bos.
Foto

Opglabbeekerzavel

  • Foto de Opglabbeekerzavel
Opglabbekerzavel is 80ha natuurgebied tussen het vliegveld van Zwartberg en het stadion van KRC Genk. Het is eigendom van de stad Genk. De Opglabbekerzavel bestaat uit landduinen, heidegebieden en open bos.
Foto

Y-splitsing

  • Foto de Y-splitsing
Overgang Opglabbeekerzavel naar Klaverberg
Foto

Klaverberg

  • Foto de Klaverberg
De Klaverberg, ongeveer 200 ha groot, is een grotendeels beboste landduin en is ook de naam van het omliggend natuurgebied grenzend aan het heidegebied Opglabbekerzavel. De naam verwijst niet naar de klaverplant maar naar de klaverbladvormige landduinen
Foto

Fietspad Winterslag - As ( F75alt)

  • Foto de Fietspad Winterslag - As ( F75alt)
De F75 is de fietssnelweg verbinding via het oude kolenspoor dat de Limburgse mijngemeenten met elkaar verbindt
Foto

Terril Noord

  • Foto de Terril Noord
De noordelijke terril komt in zicht zodra we het beboste deel van Klaverduin verlaten.
Foto

Thorpark Rode driehoek

  • Foto de Thorpark Rode driehoek
In Thor-park en omgeving zijn er een tiental bewegwijzerde wandelwegen. Hier volgen we een stukje gemarkeerd met rode driehoek
Foto

Terril Noord

  • Foto de Terril Noord
De terrils (in Nederland 'steenbergen') zijn belangrijke getuigen van de industriële steenkoolontginning in de provincie Limburg. Deze terril in Waterschei ontstond tussen 1924 en 1987.
Foto

Omhoog naar Terril Zuid

  • Foto de Omhoog naar Terril Zuid
Omhoog naar Terril Zuid
Foto

Noordelijke Terril

  • Foto de Noordelijke Terril
Noordelijke Terril
Foto

Terril Noord

  • Foto de Terril Noord
Achteromkijkende naar de Noord Terril terwijl we de Zuid Terril beklimmen
Foto

Op Zuid Terril

  • Foto de Op Zuid Terril
De zuidelijke Terril is een tiental meter minder hoog dan de noordelijke en heeft een vlakke kale top. Deze terril is door de aangelegde paden en trappenpaden gemakkelijker en veiliger te beklimmen dan de noordelijke
Foto

Noord terril vanop Zuid Terril

  • Foto de Noord terril vanop Zuid Terril
Noord terril gezien vanop Zuid Terril
Foto

Twee vijvers

  • Foto de Twee vijvers
De twee vijvers gezien van op de Zuid Terril
Foto

Beneden Zuid Terril

  • Foto de Beneden Zuid Terril
De afdaling van de Zuid Terril is vrij steil en voert naar de eerste vijver
Foto

Zuidelijke vijver

  • Foto de Zuidelijke vijver
Zuidelijke vijver
Foto

Kolenspoor

  • Foto de Kolenspoor
Om de Genkse steenkoolmijnen in Winterslag, Waterschei, Zwartberg met Eisden Maasmechelen te verbinden werd een spoorlijn aangelegd. Na de sluiting van de mijnen werd het verkeer stilgelegd. Enkele delen werden nog toerisch uitgebaat, tot de sporen in een te slechte staat begonnen te verkeren.
Foto

Hornszeevijver

  • Foto de Hornszeevijver
Hornszeevijver
Foto

zwammen

  • Foto de zwammen
Foto

Knuppelpad

  • Foto de Knuppelpad
Knuppelpad
Foto

Knuppelpad

  • Foto de Knuppelpad
Knuppelpad
Foto

Quade Schans

  • Foto de Quade Schans
Eind 16de eeuw gaf de prins-bisschop van Luik toelating om schansen op te richten. Een schans is een combinatie van een aarden wam met een diepe greppel aan de buitenzijde en voorzien van een toegangspoort en een bewaakte ophaalbrug. De schans diende als verdediging voor de lokale bevolking tegen plunderende benden.
Foto

Quade Schans

  • Foto de Quade Schans
Deze schans in Waterschei, gebouwd uit zand en heidegrond, is de enige goedbewaarde schans in Genk. Ze was een halve hectare groot en lag verscholen in het Broeck nabij de bron van de Stiemerbeek. In juni 1980 werd de overwoekerde site opengelegd en hersteld
Foto

Schachtbok achter Thor Central

  • Foto de Schachtbok achter Thor Central
Een schachtbok is de constructie met de liften boven een mijnschacht om mijnwerkers, materiaal en steenkool te vervoeren.
Foto

Faith

  • Foto de Faith
In juli 2019 werd voor Thor Central het beeld 'Faith' van de Zuid-Amerikaanse kunstenaar Anton Smit geplaatst. Het zou hier een jaar blijven staan.
Foto

Thor Central

  • Foto de Thor Central
Thor Central
Foto

ingang Thor Central

  • Foto de ingang Thor Central
Openingsuren Thor Central - André Dumontlaan 67, 3600 Genk - Maandag tem zaterdag: 8u30 – 17u30 // https://www.thorcentral.be/ . . . . Openingsuren Mijndepot: http://www.mijndepot.be/ - Van 1 April tot 31 Oktober van dinsdag tot Vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag - zondag van 13 tot 18 uur. Van 1 november tot April: enkel op zaterdag en zondag 13 tot 18 uur. Gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar en alle maandagen
Foto

Christus Koningkerk

  • Foto de Christus Koningkerk
De Christus Koningkerk is een zogenaamde mijnkathedraal in de tuinwijk van Waterschei. In 1923-1925 gebouwd als kruiskerk in gele baksteen, met een opvallend slanke hoge, aangebouwde toren, bekroond wordt door een koepel. Sinds 2002 beschermd monument.
Foto

Tuinwijk

  • Foto de Tuinwijk
De huizen in de tuinwijk zijn in Engelse Cottage stijl
Foto

Mijnkathedraal Sint-Albertus

  • Foto de Mijnkathedraal Sint-Albertus
De Sint-Albertuskerk is een zogeheten mijnkathedraal te Zwartberg. Bakstenen zaalkerk gebouwd 1939-1943 naar ontwerp van Henri Lacoste. Het bakstenen gebouw heeft een zeer massieve aangebouwde toren die het eigenlijke kerkgebouw domineert. De voorgevel heeft diepe, hoge mijtervormige vensters met kristalglas van Val-Saint-Lambert. Geen gewoon glas in lood, maar massieve stukken gekleurd kristal in beton gevat.
Foto

Terril Noord

  • Foto de Terril Noord
Terril Noord op ruim een kilometer gezien van in de Opglabbekerheide nabij het kerkhof
Lago

Hornszeevijver

Árbol

Klaverberg

Klaverberg (Locality)
Waypoint

Kolenspoor

Om de Genkse steenkoolmijnen in Winterslag, Waterschei, Zwartberg met Eisden Maasmechelen te verbinden werd een spoorlijn aangelegd. Na de sluiting van de mijnen werd het verkeer stilgelegd. Delen werden nog toerisch uitgebaat, tot de sporen in een te slechte staat begonnen te verkeren.
Panorámica

Linksaf over terril

Instalación deportiva

Luminus Arena - KRC Genk

sport 3600, Genk, Limburg, BEL
Museo

Mijndepot (Museum)

Mijndepot (Museum). Openingsuren: http://www.mijndepot.be/ - Van 1 April tot 31 Oktober van dinsdag tot Vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag - zondag van 13 tot 18 uur. Van 1 november tot April: enkel op zaterdag en zondag 13 tot 18 uur. Gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar en alle maandagen
Sitio religioso

Mijnkathedraal Sint-Albertus

De Sint-Albertus kerk van Zwartberg, één van de vijf mijnkathedralen in Limburg. Ontwerper is de Belgische architect Henri Lacoste. Kerk gebouwd tussen 1939 en 1942. Glasramen met kristal van Val-Saint-Lambert. Niet gewoon glas in lood, maar massieve stukken gekleurd kristal.
Yacimiento arqueológico

Quaede Schans

Monumento

Schachtbok

Schachtbok Steenkoolmijn Van Waterschei
Cima

Terril Noord (155m)

Terril mijn van Waterschei (155m). Ligt eigenlijk op grondgebied van de gemeente As
Cima

Terril Zuid

Terril mijn van Waterschei. Ligt eigenlijk op grondgebied van de gemeente As
Parquing

Thorpark Parking

Thorpark Wandelingen

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta