Tiempo  5 horas 46 minutos

Coordenadas 1050

Fecha de subida 17 de diciembre de 2014

Fecha de realización noviembre 2014

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
25 m
-25 m
0
4,8
9,6
19,28 km

Vista 3059 veces, descargada 76 veces

cerca de Grote Heide, Flanders (Belgique)

We vangen de wandeling aan ter hoogte van de kruising Kruisdreef en Witte Hoeve, 2980 Zandhoven. Parkeermogelijkheid in de berm. We volgen even een verharde weg langs het rusthuis en niet veel later lopen we reeds door de velden. We slaan rechtsaf, volgen een paardenspoor en halfverharde wegen tot we in het natuurgebied Lovenhoek terecht komen. Bijzonder fraai stukje van dit natuurgebied is de Molenbeekvallei (kwetsbaar rustgebied, niet toegankelijk van 15 maart tot 1 juli). Bij het verder doorkruisen van deze bossen houden infoborden van natuurpunt ons op de hoogte wat er zoal gedaan wordt om tot de oorspronkelijke begroeiingen terug te komen. We stappen even over verharde weg als we de Maashoek door moeten richting Veertien Kapelletjes. Als we verder wandelen richting kasteel van Vorselaar kruisen we de Molenbaan en Vispluk, op de naambordjes krijgen we een deel van hun geschiedenis te lezen. Een grandioos beukenbos leidt ons naar het prachtige, met slotgracht omgeven kasteel. We draaien scherp rechtsaf en volgen een dreef die recht op de kerk van Vorselaar uit komt. Aan het begin van de dreef kan men even halt houden aan de Kapel van de Dreef en net voor het centrum heeft men links een minigolf en skatepark, rechts een fietscrossparcours. In het centrum kan men zich tegoed doen aan een drankje en/of een hapje. We verlaten het centrum en wandelen door gemengde bossen en weiden tot we opnieuw het natuurgebied Lovenhoek, getuige de kapel van Lovenhoek, bereiken. Een tweetal kilometer stappen we nog door dit gebied om dan via verharde en halfverharde wegen door landbouwgebied de lus te vervolledigen.
Avituallamiento

5 Voor 12

5 Voor 12 2290, Vorselaar, Antwerpen, BEL
Picnic

bank en infobord heideherstel

bank en infobord heideherstel
Picnic

bank en infobord heideherstel

bank en infobord heideherstel
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Picnic

bank, vuilbak en infobord Lovenhoek

bank, vuilbak en infobord Lovenhoek
Puente

bruggetje

bruggetje
Avituallamiento

café Promilleke

Avituallamiento

Den Engel

Den Engel 2290, Vorselaar, Antwerpen, BEL http://www.denengelvorselaar.be/
Avituallamiento

Den Tip

Den Tip 2290, Vorselaar, Antwerpen, BEL
Waypoint

fietscrossparcours kerkebos Vorselaar

fietscrossparcours kerkebos Vorselaar
Waypoint

houten hek

houten hek
Waypoint

houten hek

houten hek
Waypoint

infobord landschapsherstel

infobord landschapsherstel
Waypoint

infobord Lovenhoek

infobord Lovenhoek
Waypoint

infobord Lovenhoek

infobord Lovenhoek
Waypoint

infobord Maashoek

infobord Maashoek
Waypoint

infobord Molenbaan en Vispluk

infobord Molenbaan en Vispluk
Waypoint

infobord Molenbeekvallei

infobord Molenbeekvallei
Waypoint

infobord natuurlijk bos

infobord natuurlijk bos
Sitio religioso

Kapel van de dreef

In de bosrijke omgeving van het kasteel, niet ver van de Kasteeldreef, staat de devotiekapel die is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Over de datum van oprichting van de kapel bestaat enige onduidelijkheid, maar er mag toch aangenomen worden dat dit gebeurde omstreeks 1880 – 1882. Wel is zeker dat de kapel werd opgericht in opdracht van heer Philippe Maria Joseph Herman van de Werve, die leefde op het kasteel van Vorselaar van 1850 tot 1884. Bouwkundig is de kapel een pareltje, opgericht in neogotische stijl. Het interieur, waarbij de binnenzijde van de toren uitgewerkt werd als Lourdesgrot, is kenmerkend. Reeds verschillende decennia trekt een gegraveerde plaat met gedicht de aandacht. Het gedicht werd omstreeks 1957 – 1958 geschreven door Karel Van Beirendonck (° Vorselaar, 2 augustus 1915 - + Turnhout, 22 november 1984) onder het pseudoniem ‘Guy Van der Aa’. Sinds 14 december 2004 is het ‘Kapelleke van de Dreef’ definitief als monument beschermd omwille van de historische en volkskundige waarde.
Picnic

Kapel van Lovenhoek, bank en vuilbak

Kapel van Lovenhoek, bank en vuilbak
Waypoint

kapelletje Maashoek

kapelletje Maashoek
Castillo

Kasteel De Borrekens

Het is meer dan waarschijnlijk dat het kasteel van Vorselaar in de vroege Middeleeuwen ontstaan is als versterkte vesting om de bevolking van de heerlijkheid te beschermen tegen invallen van buitenaf. De eerste gedaante van het kasteel rijst op wanneer in 1356 de ‘meestertoren’ gebouwd wordt, vooral bestemd voor versterking. Over de concrete uitbouw van het kasteel is weinig geweten. In de Middeleeuwen werd het kasteel bewoond door de heer van Vorselaar, in de vroegste tijden de heren van Rotselaar. Tot in het begin van de 16e eeuw bleef het kasteel in handen van de heren van Rotselaar. Uiteindelijk werd het kasteel na vele jaren verkocht aan Jan De Proost. Hij was een zeer ondernemend man. Hij legde de beplanting rond het kasteel aan en trok een eikendreef dwars door het kreupelhout, waarvan het kerkbos nog een overblijfsel is. Ook legde hij de moerassen in het binnenbos droog en zorgde voor de restauratie van de burcht, die door het wanbeheer van de Arenbergs erg vervallen was. Sinds 1911 is het kasteel in het bezit gekomen van de familie de Borrekens, om enkele jaren geleden in erfpacht te zijn gegeven aan een vennootschap.
Avituallamiento

La Plaza

La Plaza 2290, Vorselaar, Antwerpen, BEL
Waypoint

minigolfterrein

minigolfterrein
Parquing

parking in berm, nabij Kruisdreef 27 Zandhoven

parking in berm, nabij Kruisdreef 27 Zandhoven
Waypoint

pastorij Vorselaar

Pastorie van 1785, zie deurlatei, met omringende, deels ommuurde tuin. Algemene herstellingswerken in 1864 en in 1901; de laatst vermelde werken werden uitgevoerd door metser-aannemer S. Rom. In 1994 nogmaals algemene restauratiewerken naar ontwerp van architectenbureau P. Gevers. Toegangspoort met ijzeren hek tussen geblokte arduinen pijlers met bolvormige bekroning. Classicistische constructie op rechthoekige plattegrond: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met topstukken en centraal geplaatst klokkentorentje (nok loodrecht op de Cardijnlaan, leien); dakkapellen tussen cantonnerende voluten. Bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels, beluikt op de begane grond. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Omlopende, bepleisterde en geprofileerde daklijst. Interieur: vrij authentieke, klassieke plattegrond met centrale gang; oorspronkelijk was er links vooraan de eetkamer en de pastoorskamer, achteraan een keuken en een "cabinet"; rechts was er vooraan een zaal, achteraan een kamer. Thans zijn de twee voorste ruimten links samengevoegd tot bureau van de pastoor; in de voormalige keuken, thans de eetkamer, bleef een monumentale haard bewaard.
Sitio religioso

Sint-Pieterskerk Vorselaar

Reeds in geschriften van 726 was er sprake van de kerk, die toen nog in hout opgetrokken was. In 1382 werd de kerk, toen nog zonder toren, gebouwd in ijzersteen in opdracht van Geert III van Rotselaar, destijds heer van Vorselaar. Aan de zij ingang van de kerk, rechts van de hoofdingang, is nog een deel van de grafsteen van Geert III van Rotselaar te zien. In 1587 werd de kerk door brand verwoest. Pas in 1630 werd aan heropbouw gedacht: de middenbeuk, het hoogkoor en de toren werden opgetrokken. In 1749 werd een orgel geïnstalleerd en in 1839 werden twee zijbeuken bijgebouwd. De kerk van Petrus en Paulus van Vorselaar was een ‘volle’ kerk; de dochterkerken waren Lille en Poederlee. Diverse grafkelders en grafstenen in en rondom de kerk herinneren nog aan de families die Vorselaar in de loop van de eeuwen hebben geregeerd. De kerk werd al herhaaldelijk gerestaureerd.
Waypoint

skatepark

skatepark
Avituallamiento

Toekomst

Toekomst 2290, Vorselaar, Antwerpen, BEL
Sitio religioso

Veertien Kapelletjes

We kunnen met vrij grote zekerheid stellen dat de kapellengroep ‘De Veertien Kapellekens’ werd opgericht in 1860 door landbouwer Petrus Verhaert, die medio 19e eeuw met een zeis in zijn been had gemaaid. Hij kreeg de raad om het gewonde been regelmatig in de beerput te hangen opdat het goed zou genezen. Tijdens het genezingsproces zou Petrus beloofd hebben dat – als hij zijn been zou mogen behouden – hij uit dankbaarheid voor zijn genezing een kruisweg zou (laten) bouwen. Eigenlijk tellen we niet 14 maar 15 kapellen. In de Onze-Lieve-Vrouwekapel bevindt zich de eerste statie van de kruisweg, die vervolgt in een rij van 13 pijlerkapelletjes met een bidbankje ervoor. Aan de zuidkant vinden we een kapel die ‘de Calvarieberg’ wordt genoemd. De kruisweg werd ‘ingesteld’ door ZEH G. Wils, destijds pastoor van Vorselaar (° Meerhout, 16 februari 1789 - + Vorselaar, 9 juli 1863) en in oktober 1860 ingewijd door de Eerwaarde Paters Redemptoristen. Momenteel zijn de Veertien Kapellekens eigendom van de Kerkfabriek van Vorselaar. Begin jaren ’90 werden ze grondig gerestaureerd. Op zondag 16 mei 1993 werden de gerenoveerde 14 Kapellekens plechtig ingewijd. Bij Ministerieel Besluit van 14 december 2004 werden ze als monument beschermd omwille van hun historische en volkskundige waarde.

3 comentarios

 • Foto de Berlioz64

  Berlioz64 08-nov-2015

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Prachtige wandeling in deze mooie streek. We hebben er van genoten.
  Bedankt Devy om dit te delen. ;-)

 • Foto de UNSUB_2993121

  UNSUB_2993121 31-may-2017

  Impressive!!! https://nl.wikiloc.com/routes-outdoor/zandhoven-vorselaar-19-3-km-november-2014-8457899#wp-8457934/photo-4944354

 • Leo52 16-dic-2020

  Mooie wandeling met veel afwisseling.
  Bedankt Devy

Si quieres, puedes o esta ruta