Tiempo  4 horas 58 minutos

Coordenadas 1432

Fecha de subida 14 de junio de 2015

Fecha de realización mayo 2015

 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
-
-
740 m
558 m
0
3,3
6,7
13,4 km

Vista 15559 veces, descargada 1564 veces

cerca de Sant Cristòfol de les Fonts, Catalunya (España)

La ruta comença a l´aparcament de Can Serra, seguint les indicacions del Itinerari 1 en sentit antihorari. Una vegada arribem a la zona del Croscat, fem el itinerari 15 (Grederes del Volcà del Croscat) i tornem seguint el itinerari 1 direcció la Fageda d´en Jordà fins al punt d´inici.
Informació treta de http://magrana.gencat.cat/Visors/Itineraris/fitxers/pdf/ZVG_255.pdf
Aquest itinerari és circular i està pensat per començar-lo i acabar-lo en el mateix punt després de visitar tres dels llocs més coneguts i atractius del Parc Natural. Si bé l'inici recomanat és l'Àrea de Can Serra (Fageda d'en Jordà), també es pot començar a l'Àrea de Santa Margarida. Ambdues àrees es troben a la carretera GI-524, d'Olot a Santa Pau. A més, al llarg del seu recorregut hi ha connexions amb els itineraris 3 (Olot-Can Xel), 4 (Can Xel-Santa Pau), 5 (Can Xel-Colltort) i 15 (grederes del Croscat).
Si se surt de l'Àrea de Can Serra en direcció sud, es creua immediatament la carretera i es baixen unes escales que donen accés a la Fageda d'en Jordà. Just abans, a mà dreta, hi ha el monòlit erigit en memòria del poeta Joan Maragall.
La Fageda d'en Jordà
La famosa Fageda d'en Jordà és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer, de baixa altitud (550 m). De fet, s'assenta damunt d'una colada de lava que va emetre el volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20 m d'alçada i que reben el nom local de tossols.
Sortint de la Fageda, el camí s'enfila cap al coll de can Batlle i Sant Miquel de Sacot, església de planta romànica del segle XI. D'allà baixa al pla de Sacot i pel collet de Bassols se situa al flanc sud-oest del volcà de Santa Margarida.
El volcà de Santa Margarida
Es tracta d'un volcà mixt, que tingué fases eruptives de tipus estrombolià i freatomagmàtic. Aquestes darreres són explosives, i la que va produir-se al de Santa Margarida va obrir, en esclatar, un ample cràter circular, dins del qual hi ha l'ermita que dóna nom al volcà. Tret del cràter, que és avui un prat, la resta del volcà està recobert de boscos, alzinars a solell i caducifolis mixtos a l'obaga.
L'itinerari baixa ara fins a l'Àrea de Santa Margarida, on enllaça amb l'itinerari 4 (Can Xel - Santa Pau), travessa la carretera GI-524 i coincideix amb l'itinerari 15 (grederes del Croscat) fins al trencant de can Passavent.
El volcà del Croscat
El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d'alçada. És també, segons sembla, el més jove de tots. Durant anys va patir extraccions de materials volcànics al seu flanc, que han deixat un tall impressionant (grederes), que pot visitar-se seguint l'itinerari 15. Actualment s’ha adequat la zona com a Espai Museístic. Després de vorejar l'antic abocador, avui segellat, al flanc nord del volcà, el camí baixa suaument fins a l'aparcament de can Serra.La ruta comienza en el aparcamiento de Can Serra, siguiendo las indicaciones del Itinerario 1 en sentido antihorario. Una vez llegamos a la zona del Croscat, hacemos el itinerario 15 (Grederes del Volcán del Croscat) y volvemos siguiendo el itinerario 1 dirección la Fageda d'en Jordà hasta el punto de inicio.
Información tomada de http://magrana.gencat.cat/Visors/Itineraris/fitxers/pdf/ZVG_255.pdf
Este itinerario es circular y está pensado para empezarlo y terminarlo en el mismo punto después de visitar tres de los lugares más conocidos y atractivos del Parque Natural. Si bien el inicio recomendado es el Área de Can Serra (Fageda d'en Jordà), también se puede empezar en el Área de Santa Margarita. Ambas áreas se encuentran en la carretera GI-524, de Olot a Santa Pau. Además, a lo largo de su recorrido hay conexiones con los itinerarios 3 (Olot-Can Xel), 4 (Can Xel-Santa Pau), 5 (Can Xel-Colltort) y 15 (gredales del Croscat).
Si se sale del Área de Can Serra en dirección sur, se cruza inmediatamente la carretera y se bajan unas escaleras que dan acceso a la Fageda d'en Jordà. Justo antes, a mano derecha, está el monolito erigido en memoria del poeta Joan Maragall.
La Fageda d'en Jordà
La famosa Fageda d'en Jordà es un bosque de hayas excepcional porque crece en un terreno llano, de baja altitud (550 m). De hecho, se asienta sobre una colada de lava que emitió el volcán del Croscat, la cual ofrece un relieve accidentado, con abundantes prominencias muy características, que pueden alcanzar más de 20 m de altura y que reciben el nombre local de tossols.
Saliendo de la Fageda, el camino sube hacia el cuello de Can Batlle y San Miguel de Sacot, iglesia de planta románica del siglo XI. De allí baja al plan de Sacot y por el collado de Bassols se sitúa en el flanco suroeste del volcán de Santa Margarita.
El volcán de Santa Margarita
Se trata de un volcán mixto, que tuvo fases eruptivas de tipo estromboliano y freatomagmático. Estas últimas son explosivas, y la que se produjo en el de Santa Margarita abrió, al estallar, un amplio cráter circular, dentro del cual se encuentra la ermita que da nombre al volcán. Salvo el cráter, que es hoy un prado, el resto del volcán está recubierto de bosques, encinares en la solana y caducifolios mixtos en la umbría.
El itinerario baja ahora hasta el Área de Santa Margarita, donde enlaza con el itinerario 4 (Can Xel - Santa Pau), atraviesa la carretera GI-524 y coincide con el itinerario 15 (gredales del Croscat) hasta el cruce de Can Passavent.
El volcán del Croscat
El Croscat es un volcán de tipo estromboliano y su cono es el más grande de la Península Ibérica, con 160 m de altura. Es también, al parecer, el más joven de todos. Durante años sufrió extracciones de materiales volcánicos en su flanco, que han dejado un corte impresionante (gredales), que puede visitarse siguiendo el itinerario 15. Actualmente se ha adecuado la zona como Espacio Museístico. Tras bordear el antiguo vertedero, hoy sellado, en el flanco norte del volcán, el camino baja suavemente hasta el aparcamiento de Can Serra.

km Lloc Tems
0 Àrea de Can Serra (Fageda d’en Jordà) 0 h
3,5 Sant Miquel de Sacot 1 h 30 min
5,2 Volcà de Santa Margarida* 2 h 25 min
6,2 Área de Santa Margarida 3 h 15 min
7 Trencant a can Passavent 3 h 30 min
10 Àrea de Can Serra (Fageda d’en Jordà) 4 h 20 min
* l'opció de baixar al cràter suposa allargar l'itinerari 0,7 km (20 min)
Waypoint

Aparcament Zona Can Serra

Waypoint

Aparcament Zona Santa Margarida

Waypoint

Can Passavent

Can Passavent
Waypoint

Cooperativa La Fageda

Waypoint

Crater i Ermita Volcá de Santa Margarida

Waypoint

El Mas de la Plaça

Waypoint

Record Joan Maragall

Waypoint

Sant Miquel de Sacot

Waypoint

Vol de Coloms

Waypoint

Volcà del Croscat

18 comentarios

 • Foto de Manel_49

  Manel_49 16-jun-2015

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Ruta molt aconsellable. Totalment d'acord amb les teves explicacions molt completes. Sort en les sortides.

 • Foto de Itaca79

  Itaca79 05-abr-2016

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Una ruta fantàstica. Hi ha indicacions constants per a seguir la ruta. A més al grup hi havia dos nens de 10 anys poc acostumats a caminar.

 • Foto de señor_servilleta

  señor_servilleta 18-ago-2016

  Bona tarda. Es pot fer durant aquest mes? o farà molta calor? Gràcies!

 • Foto de rutaSport

  rutaSport 20-ago-2016

  Buenas señor_servilleta :)
  Mi opinión es un poco subjetiva, ya que no soy de los que aguanten mucho el calor, lo que sí puedo recomendarte, si la decides hacer este mes, es de hacerla temprano y en sentido horario saliendo del mismo parquing de Can Serra, así cuando empiece a apretar el calor, estarás por la parte de la Fageda d´en Jordà que es la más fresca y con más sombra de la ruta.
  Salut.

 • Foto de señor_servilleta

  señor_servilleta 21-ago-2016

  Muchas gracias por la información y la sugerencia. Un saludo.

 • Joaquim Lambert 16-sep-2016

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Molt interessant!

 • Foto de MORESALO

  MORESALO 12-nov-2017

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Ruta força maca. Molta gent en un entorn idíl·lic.

 • Foto de felizzz

  felizzz 05-dic-2017

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Perfecta

 • Foto de Manuel-Puertas

  Manuel-Puertas 05-dic-2017

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Para hacerlo fácil se debe de hacer en el sentido de las agujas del reloj.

 • miquelino 01-abr-2018

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Ruta de durada mitja. Amb un parell de pujades però asequibles. Portar aigua i mirar méteo.

 • Foto de eudescosta

  eudescosta 22-abr-2018

  nice trail!

 • Foto de DSS9

  DSS9 08-may-2018

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Ruta clàssica de la zona volcànica de la Garrotxa per la Fageda d'en Jordà i els volcans de Santa Margarida i el Croscat.

 • jorgegonzmed 12-ago-2018

  Hola! Duda, se puede hacer con bebé cargado? Depende de cómo sea el suelo y la inclinación? Gracias!

 • Foto de MORESALO

  MORESALO 12-ago-2018

  No hay problema para hacerlo en mochila

 • frank_771 21-oct-2018

  Nosaltres l'hem fet al revés de com s'explica aquí i crec que es més fàcil de fer, ruta molt maca.

 • frank_771 21-oct-2018

  He realizado esta ruta  verificado  ver detalle

  Dificultat moderada.

 • jgilalegre 28-dic-2018

  Ens ha agradat molt. És uns ruta molt completa. Recomanem reservar una visita guiada a la cooperativa de La Fageda, després dinar allà de pícnic i de postre menjar-se unes natilles de xocolata o un gelat

 • alex198606 07-dic-2019

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Vam fer aquesta ruta el 6/12/2019
  Ruta clàssica i impressindible de la Garrotxa. Molt maca i molt ben indicada pels cartells, però si dieu la ruta descarregada sempre teniu més seguretat d'estar seguint el camí correcte
  Moltes gràcies per compartir-la!

Si quieres, puedes o esta ruta